Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?

Hogyan épül fel a ZBR? Milyen céllal hozta létre a kormány?

A ZBR. olyan rendszer, amely lehetőséget nyújt Klímabarát Otthonok és Klímabarát Intézmények építésére, a meglévő épületek felújítására, és amely pályázat útján érhető el. Az ország panel-, és családiház-állományának jelentős része szorul energiahatékonysági felújításra.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

A ZBR pályázatokon egyebek között épületek utólagos hőszigetelésére, nyílászárók cseréjére, illetve megújuló energiaforrásokkal előállított hőenergia-, vagy villamosenergia-termelésre (napkollektoros, napelemes rendszerek, valamint biomassza tüzelésű kazánok, és geotermikus hőszivattyúk telepítésére) lehet támogatást igényelni.

A ZBR jelenleg a széndioxidkibocsátás-csökkentést legradikálisabban támogató rendszer Magyarországon. Az energia-hatékony épületek támogatása rendkívüli megtakarítási potenciállal bír, ezért kiemelkedő fontosságú. Az építőipari szektorban indított energiahatékonysági programok megvalósítása nemcsak az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelentős csökkenését eredményezi, de számos egyéb területre is pozitív hatással van, ideértve a társadalmi jólét javítását, az energiaszegénység csökkenését, az energiabiztonság javítását, a lakosság egészségi állapotának javulását, az ingatlanok piaci értékének emelkedését, a foglalkoztatási mutatók javulását, új üzleti lehetőségek megteremtését, valamint az életminőség javulását.

Az új ZBR-rendszer a következő tervezett elemekből épül fel:

Hogyan épül fel a ZBR?

A tervezett, mély felújításon alapuló új lakossági pályázatok hosszabb távon, hatékonyabb széndioxidkibocsátás-csökkentést tehetnek lehetővé. Az alprogramok célja, hogy az eddigi épületenergetikai ZBR alprogramok által elért átlagosan 40%-os energia-megtakarítás és ahhoz kapcsolódó kibocsátás-csökkentés helyett, komplex beruházások támogatásával legalább 60%-os energia-megtakarítás valósulhasson meg a lakóépületek felújítása során, önálló családi házak és a többlakásos épületek tekintetében.

Ha egy épület egyszer felújításra kerül, és akkor nem használják ki az összes hatékonyságnövelő potenciálját egy lépésben, akkor költséghatékonyság szempontjából rendkívül kedvezőtlen, és a lakosságnak nagy terhet, költséget és kellemetlenséget jelent, hogy a helyszínre visszatérve a maradék potenciálok kihasználását lehetővé tevő felújítási munkákat utólag végezzék el. Éppen ezért egy felújítást követően további beruházás megvalósítása gyakorlatilag évtizedekig ki van zárva.

Ha egy nagyszabású felújítási program csak a legkönnyebben elérhető célokat tűzi ki (csak felületes, de rövidtávon megtérülő energia-fogyasztást csökkentő beruházásokat, mint pl. az ablakcsere vagy a részleges épületszigetelés), az nem eléggé ösztönzi a lakosságot a komplex beruházásokra. Ennek következtében az alacsonyabb szintű energia-megtakarítást célzó, felújított épületek energia-felhasználása hosszú évtizedekig magasabb lesz, mint amit a jelenleg elérhető technológiával különben el lehetett volna érni, ezzel tulajdonképp „belakatolva” (lock-in) Magyarország hosszú távú kibocsátáscsökkentési potenciálját.

Zöld beruházási rendszer

ZBR Hitelgarancia Alap (még kidolgozás alatt): A ZBR Hitelgarancia Alap az állam által garantált hitel lehetőségét biztosítaná a ZBR épület energia-hatékonysági programjaiban pályázó magánszemélyek részére, a pályázatban szükséges önrész megfizetéséhez.

Miért szükséges? Mivel a lakosság nagy része nem rendelkezik a szükséges megtakarításokkal ahhoz, hogy mély felújításba kezdjen, a pályázatokhoz szükséges önerő hitelből történő fedezésének elősegítésére korszerű és megfizethető hiteltermékekre van szükség. A hagyományos jelzálog és személyi kölcsön típusú hiteltermékek nem maradéktalanul alkalmasak az épületenergetikai felújítások finanszírozására. A tulajdonosok nem szívesen kockáztatják tulajdonuk elvesztését jelzáloghitel igénybevételével, illetve gyakori, hogy egy ingatlan nem jelzálogképes. A személyi kölcsön tekintetében pedig sokan nem hitelképesek.

Az új, Klímabarát Otthon és Klímabarát Intézmény beruházások közös és legfontosabb vonása, hogy jó hatásfokú, mérhető szén-dioxid kibocsátás csökkentést kell felmutatniuk. A pályázatok értékelése során e klímavédelmi cél megvalósulását műszaki számításon alapuló szén-dioxid emisszió-csökkentési monitorozás és auditálás biztosítja. A támogatási szerződésnek tartalmaznia kell az üvegházhatású gáz kibocsátás csökkentés várható és vállalt mértékét, valamint annak igazolási módját. A támogatások felhasználását, a pályázatot lebonyolító szervezet teljes körű eredményességi, hatékonysági és célszerűségi elemzéssel zárja.
Az energiahatékonyságot ösztönző támogatások a lakosságot szociálisan jobb helyzetbe hozzák azzal, hogy csökkentik az energiára kiadott költségeket. A klímavédelmi mintaprojektek ösztönzik az energiatudatos épület-felújítás elterjedését, meghosszabbodik a régi épületállomány élettartama, hosszú távon pedig csökkenhet az ország energia-függősége.

1. Klímabarát Otthon – a ZBR Panel Alprogramja a tervek szerint olyan, iparosított technológiával létesített lakóépületek energiahatékonysági felújítását támogatja, amelyek eredményeként szén-dioxid egyenértékre átszámított kibocsátás-csökkentés keletkezik. Az új Klímabarát Otthon panel pályázata - korábbi Panel Programhoz képest - speciális feltételt, szigorú klímavédelmi követelményt állító szén-dioxid kibocsátás megtakarítást ír elő.

A ZBR keretében a Klímabarát Otthon panel pályázatának célja a lakóépületek energia-megtakarítást eredményező felújítása, valamint megújuló energiafelhasználás növelése céljából történő berendezések telepítése. A pályázaton a következő klímavédelmi és energiahatékonysági célok támogathatóak:

 • nyílászárók energia-megtakarítást eredményező felújítása vagy cseréje,
 • homlokzatok és födémek hőszigetelése,
 • épületgépészeti rendszerek korszerűsítése és felújítása (fűtés, használati melegvíz, szellőzés,   hővisszanyerős szellőzés),
 • épületekhez kapcsolható megújuló energiaforrásokkal előállított hőenergia, vagy villamosenergia-termelő kapacitások létesítése (napkollektoros és napelemes rendszerek, biomassza tüzelésű kazánok, geotermikus hőszivattyúk),
 • nyári hővédelem (árnyékolók, árnyékvetők),
 • indirekt szoláris nyereséget hasznosító rendszerek (lodzsák beüvegezése).

2. Klímabarát Otthon – a ZBR Energiatakarékossági Alprogramja a tervek szerint a meglévő lakóépületek komplex energiahatékonysági felújítását megvalósító beruházásokat támogatja. Az ún. KlímaBÓNUSZ elemnek köszönhetően a részleges energiahatékonysági intézkedések (felújítások) csak akkor támogathatóak, ha az épület elér egy meghatározott energiahatékonysági szintet, azaz magasabb (C, B, A, A+ vagy A++) energetikai besorolást. A ZBR keretében a Klímabarát Otthon energiatakarékossági pályázatából a következő klímavédelmi és energiahatékonysági célok támogathatóak:

 • épület utólagos hőszigetelése,
 • fűtés és/vagy használati melegvíz ellátás korszerűsítése,
 • épületekhez kapcsolható megújuló energiaforrásokkal előállított hőenergia, vagy villamosenergia-termelő kapacitások létesítése (napkollektoros rendszerek, napelemes rendszerek, biomassza tüzelésű kazánok, geotermikus hőszivattyúk)
 • nyílászárók cseréje és/vagy nyílászárók utólagos hőszigetelése,
 • nyári hővédelem (árnyékolók, árnyékvetők)
 • indirekt szoláris nyereséget hasznosító rendszerek (napterek, passzív szoláris rendszerek)
 • hővisszanyerős szellőzés (illetve ehhez kapcsolható talajhőcserélős levegő- előmelegítő rendszer).

A végrehajtásról szóló beszámoló kötelező eleme lesz a megvalósult felújításról készített környezet-energetikai számításokat tartalmazó adatlap. Ha a klímavédelmi feltételek nem teljesülnek, a támogatás megvonható.

3. Klímabarát Intézmény – a ZBR Közintézményi Energiatakarékossági és Megújuló Energia Alprogramja. A Klímabarát Intézmény támogatás célja a hazai középületek energia-megtakarítást eredményező felújítása, valamint megújuló energiafelhasználás növelése céljából történő berendezések telepítése. A tervek szerint olyan középület felújítására lehet majd pályázni, amelynek energiatanúsítványa C kategóriánál rosszabb minősítésű. Olyan önkormányzatok, költségvetési és társadalmi szervezetek, alapítványok és közhasznú társaságok pályázhatnak, amelyek a felújítandó épületekben közszolgáltatási feladatot látnak el. Pályázhatnak továbbá középiskolák, képzőintézetek és felsőoktatási intézmények.
A ZBR keretében majd a Klímabarát Intézmény pályázaton a következő klímavédelmi és energiahatékonysági célok támogathatóak:

 • Nyílászárók energia-megtakarítást eredményező felújítása vagy cseréje
 • Homlokzatok és födémek hőszigetelése
 • Épületgépészeti rendszerek korszerűsítése, felújítása (fűtés, használati melegvíz, szellőzés, hővisszanyerős szellőzés, épületfelügyelet)
 • Épületek beépített világításának korszerűsítése (csere, szabályozás javítása)
 • Épületekhez kapcsolható megújuló energiaforrásokkal előállított hőenergia, vagy villamosenergia-termelő kapacitások létesítése (napkollektoros rendszerek, napelemes rendszerek, biomassza tüzelésű kazánok, geotermikus hőszivattyúk)
 • Nyári hővédelem (árnyékolók, árnyékvetők)

Ezen pályázatokban is érvényesül a KlímaBÓNUSZ: az energiahatékonyabb felújítások nagyobb támogatásra jogosultak. Az egyes rész-felújításokon túl KlímaBÓNUSZ támogatás akkor vehető igénybe, ha komplex felújítás történik és az épület egésze, elér egy bizonyos energiahatékonysági szintet. A pályázat benyújtásakor az épületenergetikai szakértő által végzett energetikai számítás és energiahatékonysági kategóriába sorolás mellett tételesen be kell mutatni a klímavédelmi célkitűzés teljesítését is, azaz a szén-dioxid kibocsátás-csökkentésre vonatkozó, műszakilag megalapozott számítással.

További információk:

Ez is érdekelhet

Tervezd meg tetődet egyszerűen, 6 lépésben!

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Ezeket érdemes mérlegelni, ha napelem telepítésén gondolkozunk

Családi ház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Ne mondjon le a görgős zuhanykabinokról, itt a legújabb generáció

Plusz egy helyiség tavasztól őszig - Kerti- és teraszárnyékoló rendszerek

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

4 + 1 tipp az egészséges lakóklímáért a nyári hőségben

Klíma-tippek: így ellenőrizd, tisztítsd, tartsd karban a légkondidat

Vírusfertőzések – vannak ellenük műszaki megoldások

Újdonságok a légkondicionálók között - BreezeleSS+

A kényelmes otthon nélkülözhetetlen tartozéka a modern légkondicionáló készülék

Miért hasznos beltéri ventilátort alkalmazni? – Működés és szerelés

Újragondolt terek – Egy társasházi lakás újjászületése

Levegő-víz hőszivattyú - Hűtés, fűtés, melegvíz ellátás kazán és klíma nélkül

Tervezzünk, mielőtt klímát veszünk!

Mire figyeljünk klíma választás előtt? A legfontosabb tudnivalók a készülék kiválasztásától a garanciáig

12 fontos dolog, melyekről felújítás előtt a villanyszerelővel beszélnünk kell

Így kerüljük el a klímaszerelési bakikat

Kisokos a mennyezethűtéshez, azaz topkategóriás mennyezethűtés: Uponor Thermatop M

Új technológiás légkondicionálók: nagyobb energiamegtakarítás, hatékonyabb működés

4 fontos dolog, melyekre klíma vásárlás előtt figyeljünk