Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Tippek és tanácsok a panelek energetikai korszerűsítéséhez

A hazai 700 ezer panellakás nagy része még korszerűsítésre vár, amit érdemes minél előbb megejteni és nemcsak az emelkedő rezsiköltségek miatt, de azért is, mert az így felújított lakások értéke jelentősen megemelkedik. A házgyári lakások energetikai korszerűsítése esetén is az egyik legfontosabb lépés az előzetes felmérés és tervezés, amelyekkel rengeteg pénzt és időt, energiát spórolhatunk meg.

Első lépés: állapotfelmérés

– Magyarországon az úgynevezett házgyári lakások, vagyis panelek technológiája legalább hatszor változott, fejlődött abban a néhány évtizedben, amikor ilyen otthonok készültek. Például a belső panel és a külső héjazat közötti hőszigetelő réteg is más és más, ráadásul az, hogy ma ezek milyen állapotban vannak, függ például attól, hogy érték-e és ha igen, milyen külső behatások – mondja Nagy Péter, a Budapesti és Pest megyei Mérnöki Kamara elnökségi tagja, épületenergetikus, auditor. Ha például valahol károsodott a szerkezet, befészkelhettek madarak, amelyek kicsipegethették a szigetelést, ahol pedig esetleg átvizesedett a fal, ott teljesen tönkre is mehetett ez a réteg. Mindez azonban gyakran kívülről nem látszik, ezért rendkívül fontos, hogy szakember vizsgálja meg az épületet (pl. hőkamerával, télen), mert a szükséges szigetelés típusát, vastagságát például csak így lehet kiszámolni.

Extra tipp:

  • Az energetikai korszerűsítési munkák megkezdése előtt a lakógyűlésre érdemes meghívni egy energetikai szakembert, aki szakmai válaszokat adhat a felmerülő kérdésekre, ismeri a jogszabályokat és sok más téren is hasznos tanácsokkal szolgálhat.

Hőszigetelés

A panelek energetikai korszerűsítésének egyik legfontosabb lépése a hő- és vízszigetelés. Ezt lakásonként nem lehet elvégeztetni (vagy irreális költségekkel járna), az egész épületet, a falakat és a tetőt is szükséges szigetelni, nem kihagyva a lépcsőházak falát sem.
A hőszigetelés másik legfontosabb része az ablakok cseréje 3 rétegű fa vagy műanyag nyílászárókra. Ezt akár lakásonként is megcsináltathatjuk, de célszerű összekötni az épület szigetelésével, mert a kivitelezés így lehet igazán precíz.

Ablakcsere panelházon

Extra tipp:

  • Felejtsük el a lakások belső hőszigetelését: ez nemcsak jelentősen csökkentené az alapterületet, de a szigetelés mögött minden esetben penészgombák telepednek meg. Ezek ugyan a fal belső felületén sokáig nem látszanak, de már néhány év alatt annyira elszaporodnak, hogy a lakás levegőjében is megjelennek, egészségügyi panaszokat okozva.

Gépészeti korszerűsítési lehetőségek

Eredetileg a panelek egycsöves fűtési rendszerrel készültek, vagyis nem lehetett csak egy-egy lakásban elzárni, korszerűsíteni a fűtést. Ma már a legtöbb épületben kiépítették a kétcsöves rendszereket, melyekkel függetleníthetők az egymás fölött elhelyezkedő lakások, így ezekben akár egyedi cirkófűtés is kialakítható. Bár a közelmúltban sok ház levált az eredetileg kialakított távfűtésről és házközponti gázfűtésre állt át, ezt ma alaposan meg kell fontolni egyrészt a gázárak emelkedése miatt, másrészt azért, mert a távfűtést jelentősen korszerűsítették, már megújuló energiaforrásokat is használ, így valóban versenyképes alternatíva.

Érdemes a ház teljes fűtési rendszerét, vagyis az összes radiátort beszabályoztatni – ez minimális költséget jelent, de így kiküszöbölhető, hogy a távoli saroklakásokban hidegebbek legyenek a radiátorok, míg a hőközponthoz közel túl melegek. Ez a lehetőség a házközponti fűtésre átállt házaknál is adott, amelyek ezen felül megújuló energiával is hatékonyabbá tehetik a fűtésüket, például ha a tetőre napkollektorokat szerelnek. Ezt azonban csak a ház teheti meg, egy-egy lakás esetében ez a lehetőség nem adott, hiszen a tető és a falak, amelyekre a kollektorok kerülhetnek, osztatlan közös tulajdont képeznek.

Előfordul, hogy a házak a központi szellőztetés leállításával próbálnak spórolni az áramszámlán, ez azonban problémákat okozhat, így inkább a régi központi ventillátor helyett frekvenciaváltós motoros rendszert javasolt telepíteni, amely a szükséges levegőmennyiség függvényében változtatja a ventilátor fordulatszámát, ezzel pedig jelentős energia takarítható meg.

Az esetleg még meglévő eredeti acéltagos radiátorokat minden lakásban érdemes termosztáttal felszerelt, duplakonvektoros, acél lapradiátorokra cserélni, ez a munka lakásonként is kivitelezhető.

A nyári kánikulai napok emelkedésével sokan gondolkodnak klíma, leginkább hűtő-fűtő klíma beszerelésén. Ezt sok helyen nem teszi lehetővé az, hogy a homlokzatra nem kerülhetnek ki a kültéri egységek, de ha ez nem tilos, akkor is érdemes megfontolni a beszerelését. Azon túl, hogy az üzemeltetése drága lehet, még mindig viszonylag ritkán melegednek a lakások tartósan a vonatkozó rendeletben megadott 29 fok fölé. Sokkal olcsóbb, ha külső árnyékolásról gondoskodunk (pl. redőnyről), ez ugyanis szemben pl. a sötétítőfüggönnyel vagy a reluxával megakadályozza, hogy a napsütés az ablaküvegen keresztül felmelegítse a lakást. A belső hőmérséklet emelkedéséért elsősorban az üvegházhatás a felelős.

Ablakcsere panelházon

Sok kicsi…

Vannak kis beruházást igénylő, de hosszú távon jelentős megtakarítással járó korszerűsítési lehetőségek is. Ilyen például a lépcsőházi világítás. Érdemes mozgásérzékelő, időkapcsolóval ellátott lámpákat felszereltetni szekvenciális kapcsolóval, mely arról gondoskodik, hogy ne kapcsolódjon fel a világítás mind a tíz emeleten, ha valaki csak a másodikról megy le.

A lakásokon belül elsősorban a szemléletváltás a legfontosabb, ehhez az előző cikkünkben adtunk tippeket.

Pályázati lehetőségek

Időről időre léteznek pályázatok, amelyekkel részben vagy akár egészben finanszírozható a beruházás adott feltételek teljesülése esetén. Hamarosan, a hírek szerint 2022 novemberében várható az újabb napelem-pályázat, valamint a remények szerint folytatódik majd a panelprogram is. Az aktuális lehetőségekről ezen a honlapon lehet tájékozódni.

Népszerűek a témában

Hőszigeteléssel a valódi és tartós rezsicsökkentésért

Az energiapazarló családi házak szinte eladhatatlanok - Soha nem volt ennyire sürgető és zsebbe vágó egy-egy családi ház szigetelése

Homlokzati hőszigetelő rendszerek felújítása

Ez is érdekelhet

Tízből kilencen korszerűsítenék otthonukat

Dulux EasyCare - Foltok a falon? Ugyan már!

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Eclisse 40, az átgondolt és kifinomult tokrendszer

Fürdőszoba-felújítás - amire érdemes odafigyelni

Szabad mozgás a fürdőben, avagy minden, amit tudnia kell az akadálymentesített fürdőszobákról

Beltéri árnyékolás - a lakberendezés fontos eleme is

Komfortosan a télikertben – válasszunk hozzá árnyékolót!

Kingfire Kanto az első Schiedel sarokkandalló előnyei

Masszázsmedence – a jó közérzet és az egészségmegőrzés különleges eszköze. Hogyan válasszunk masszázsmedencét?

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Hová szökik az áram? – Rangsoroltuk a 10 legnagyobb villamosenergia-fogyasztót a háztartásunkban

Hogyan fizessünk kevesebbet a fűtésért? Gáz helyett klíma és fontos a hatékony hőszigetelés - Számoljunk együtt!

Régi családi házak felújítása Ytong építési rendszerrel

10 + 1 tipp otthonunk sikeres energetikai korszerűsítéséért

Térformálás design elemekkel

Hőszigeteléssel a valódi és tartós rezsicsökkentésért

Rövid- és hosszútávú megoldások az elszálló rezsiköltségek ellen

Újraszervezett terek és különleges részletek - 55 négyzetméteres lakás felújítása

Közel nulla energiaigényű épület – Így is építhetünk házat az új anyagok használatával

PIR, az új generációs hőszigetelés

Optimális lakóklíma környezetbarát hőszigeteléssel – akár belső oldali hőszigetelésként is

Miértek és hogyanok a hőszigetelésben – Gondolkodjunk rendszerben!

Kell-e szigetelni és hogyan a talajjal érintkező épületszerkezeteket? Kezdjük az alapoknál!