Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Ünnepi koszorú, ajtóra, falra, asztalra…

Közeleg az Advent időszaka, az év utolsó hónapja. Nem csak a lelkünket szoktuk ilyenkor ünnepi díszbe öltöztetni, hanem otthonunkba is megpróbálunk becsempészni egy kis csillogást, varázslatot.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Adventi koszorú az asztalon

Az ünnep egyik legjellemzőbb eleme a koszorú, ami kerülhet a bejárati ajtóra, de a házban is szépen mutat a kandalló fölött, a falon, ajtókon. Nem beszélve arról, hogy a várakozás szimbóluma, az Adventi koszorú is több héten át kiemelt figyelemhez jut asztalunkon.

Ha nem szeretnénk készen vásárolni koszorút, akkor magunk is készíthetünk igazán különleges és egyedi darabokat. Ehhez csak némi időre és türelemre van szükség, ötleteket bőven talál cikkünkben. A bemutatott koszorúk felakasztva is szépen mutatnak, de az adventi koszorú alapjaként is remekül megállják a helyüket.

Koszorú dugókból

Az első feladat természetesen az alapanyagok beszerzése, és előkészítése. Ha van koszorúnk az előző évekről, akkor extra beruházás nélkül is könnyen felújíthatjuk azt. A sikerélmény garantált! Lássuk miből és hogyan lehet koszorút készíteni.

Koszorú a természet kincseiből

A leginkább megszokott koszorúk, a természet kincseiből készülnek. Ezek jellemzően fenyőágak, tobozok, diók, bogyók, zuzmók, ágacskák keverékéből állnak. A legtöbb koszorú alapját az illatos fenyő adja, erre jön a többi dekoráció. Dróttal, damillal, vagy ragasztópisztollyal könnyen rögzíthetjük a díszítést.

Karácsonyi ajtódísz fenyőagékból

Ajtódísz adventre bogyós ágakból

Koszorú a karácsony kellékeiből

Bizonyára sok háztartásban akadnak régi díszek, amelyeket őrizgetünk ugyan, de már a fára nem kerülnek fel. Ezeket a régi díszeket, gömböket, csillogó figurákat ragasztópisztoly segítségével könnyedén koszorúformába rendezgethetjük. Használhatunk vegyes színeket és formákat, matt és fényes elemeket, de tematikusan, egy színből is dolgozhatunk. Mindkét esetben gyönyörű és látványos lesz a végeredmény.

Ünnepi koszorú régi díszekből

Ünnepi koszorú karácsonyi gömbökből

Koszorú a varródobozból

Ha szeretünk varrni, kötni, horgolni, akkor a koszorúhoz biztos akad sok felesleges, kimaradt darabka, amelyeket felhasználhatunk. Textilmaradékokból cikk-cakk olló segítségével vághatunk apró csíkokat, és azokat szorosan egymás mellé kötözve, máris kész a vidám koszorú. Fonalmaradékainkat szorosan feltekerhetjük a koszorúalapra, és ezzel elkészült az új alap, amire pár apró dekorációt erősítve hamar kezünkben az új remekmű. A fonalat tekerhetjük régi gömbökre, vagy hobbiboltokban kapható hungarocell golyócskákra is. Ezeket a fonalgömböket egymáshoz erősítve szintén különleges koszorút kapunk.

Karácsonyi koszorú textilcsíkokból

Fonalgombolyag adventi koszorú

Ajtódekoráció gombokból

Koszorú a konyhából

Készíthetünk koszorút a konyhában található alapanyagokból vagy kellékekből is. Megunt süteményszaggató formáinkat szorosan egymás mellé rögzítve kész is a karácsonyi motívumokból álló csoda. De akad bőven olyan élelmiszer is, amellyel koszorút lehet dekorálni. A fahéj rudak, szárított narancskarikák, csillagánizs nem csak szép, hanem illatos díszei is lesznek a koszorúnak. Színes cukrokból is lehet koszorút készíteni, de ha pattogatott kukoricát fűzünk fel cérnára, és sokszor körbetekerjük azt egy alapra, akkor is szép eredményre számíthatunk.

Koszorú cukorkákból

Sütemény kiszúrókból készült koszorú
Koszorú popcornból

Árak

Manapság az üzletek polcain és a virágüzletekben rengeteg kész koszorú közül választhatunk, egészen alacsony árkategóriában is akadnak már szép darabok, de mérettől és alapanyagtól függően áruk akár több ezer forintra is rúghat. A saját készítésű koszorúkhoz sokszor nem is kell bevásárolnunk, de ha mégis az alábbi árakra számíthatunk.

  • Koszorúalap kapható már pár száz forintért.
  • Apró díszek, gömbök összecsomagolva a nagyobb áruházakban vagy olcsóbb kisboltokban már 300 forinttól kaphatók.
  • Textilárut keressünk kifejezetten a maradék anyagok vagy turkálók lakástextiljei között, hiszen csak pár anyagcsíkokra lesz szükségünk.
  • Fonalakból elég a normál minőség, egy gombolyagot már 200-300 forintért lehet kapni.
  • A gombok, szalagok ára nagyon változó, de ezekből nem lesz szükségünk sokra
  • A papírragasztó stift ára is 300 forint körül van.
  • Ami esetleg drágább beruházás lehet, az a ragasztópisztoly, de hosszútávon megéri  Az adventi koszorúhoz a gyertyák ára szintén széles skálán mozog, hiszen egészesen a teamécsestől, az illatosított, cseppmentes, színes változatig terjed a választék.
  • Tobozokat, makkot, diót gyűjthetünk, szárított narancshéjat magunk is készíthetünk.

Adventi koszorú

Tipp: Koszorúkészítés gyerkőcökkel

A legtöbb koszorú a gyerekek segítségével is elkészíthető. Ha bevonjuk őket a munkába, ők is jobban átérzik az ünnep fontosságát, átélik a készülődés örömét. Vagdosni, ragasztani a legtöbb gyerek szeret, és az ő munkájuk akár a szobájukba is kerülhet. Arra figyeljünk azért oda, hogy a ragasztópisztoly ne az ő kezükben kössön ki, mert könnyen megégethetik magukat. Ha a család közösen összeül alkotni, az élmény garantált, és bármilyen lesz is a végeredmény, nekünk biztosan a sajátunk lesz a legszebb koszorú.