Hirdetés

Elnyűhetetlen, esztétikus és trendi - Betontárgyak a belsőépítészetben

A beton többszörösen bizonyított az építészetben és egy ideje már hódít a belső építészetben is. A minimalista és az indusztriális stílusoknak köszönhetően a beton is fontos design tényezővé vált. Egyszerűbb dolgok, mint a betonpult, vagy cement asztallap létrehozása már házilag is megoldható, így rengeteg költséget megtakarítva az alkotás örömét is biztosítja.

A beton előnyei a lakberendezésben

Mivel a beton használati elemek - munkalapok, asztallapok - öntéssel készülnek, a munkafolyamat során gyakorlatilag nem keletkezik hulladék, ami egy korszerű szempont A megrendelő egyéni elképzelései, vagy a lakberendező különleges tervei alapján kerülhetnek kialakításra az egyedi formájú munkapultok, mosdópultok, a mosogatótál, vagy mosdó helyének kivágásával, de akár maga a medence és a fürdőkád is készülhet betonból.

Beton munkapult a konyhában
Beton munkapult a konyhában

A kész beton kiváló stabilitású, tartós, starpapbíró anyag és jól beleillik a most divatos, eklektikus lakberendezés trendjébe. A beton anyaga jól használható a vizes területeken is, például a fürdőszobában. Beton mosdópulton öntéssel könnyű kialakítani egy megfelelő méretű lyukat a mosdónak, de hasonlóképpen a mosogató medencének és a szerelvényeknek. Ugyanabban a térben készíthetünk polcokat is ugyanabban a stílusban. A beton felület jól bírja a mechanikai igénybevételt és nem kényes a vegyszerek károsodásító hatásaira.

Asztallap, mosdópult és munkapult betonból

Az asztallapok, munkapultok készítésénél figyelembe kell vennünk a végtermék hatalmas súlyát, mely hasonló egy természetes kőéhez. Nagyon meg kell tehát nézni azt a hordozó elemet, bútort, melynek a tetejét terheljük vele. Adott esetben még a helyiség statikáját is érdemes vizsgáltatni, hogy ne legyen esetleg a födémben sem károsodás.

Beton asztallap
Beton asztallap

Aki elég ügyes és betartja a beton öntésével kapcsolatos szabályokat, elkészítheti konyhájában, fürdőjében, kertjében álmai betonpultját. Egy elegáns, betonból készült munkalap minimális költséggel házilagosan is létrehozható.

Bármilyen betonozáshoz hasonlóan, először egy vízzáró zsaluzatot kell készíteni és abba elteríteni a szárazra kevert betont, melyben lehet hagyományosan kavics, de üvegzúzalék, vagy más fajsúly könnyítő anyagok is. A cement és a homok keveréke legyen 1: 3 arányú, ehhez jön a víz és szilárd adalékok, és ha kell, a színezők. A zsaluzat készülhet gipszkartonból is. A nagyobb szemcséket tartalmazó betont a végén csiszolni, polírozni kell, hogy a kavicsok, az üvegtörmelék szépsége kijöjjön. Tulajdonképpen műkövet készítünk.

Mosogatók, mosdók kádak betonból

A munkapultok kialakítása mellet a medencék és főleg egy fürdőkád megalkotása már több szakértelmet, precíz munkát és bonyolultabb műveleteket igényel, de az eredmény páratlan lesz. A betonból öntött design mosdók nem csak formailag, hanem színükben, felületükben is eltérnek az eddig megszokott, fehér kereskedelmi szaniterektől.

Betonmosdó és betonkád
Betonmosdó és betonkád

Instant beton munkapult

Az USA-ból származó, Nyugat-Európában kapható termék, mely szabadalmaztatott profilrendszerből, dróthálóból, zsákban beton és adalékanyagokból, valamint színező és bevonó kiegészítőkből áll. Segítségével különféle konyhai és mosdópultokat hozhatunk létre házilagosan. Használata meglehetősen egyszerű egy gyakorlott barkácsolónak. Előnye, hogy szinte bármely alakban és méretben összefüggő felületet képez, helyben készül, így követhetők a falakban található görbületek, kiszögellések. Az anyag polírozható matt, vagy tükör fényes felületűre is. A felület különböző színekben készülhet, mint szürke, bézs, rózsaszín, zöld, stb. Ez több évtizedig tartós, egyedülálló darab lesz.

Könnyített beton

A hagyományos betonból kiöntött beltéri elemek meglehetősen súlyosak. Ennek elkerülésére alkalmazhatunk különféle adalékokat, amelyek jelentősen, akár tizedére is csökkenthetik a beton fajsúlyát. Ehhez korszerű adalékanyagok lehetnek például az őrölt papír és a poliészter hab golyócskák. Ez utóbbival készen, kompletten zsákos kiszerelésben is kapható öntő anyag , csak vízzel kell bekeverni. Több ilyen gyártmány is létezik. Persze a felület kidolgozását hagyományos cementtel célszerű befejezni és azt megfelelően felületkezelni.

Másik lehetőség, amikor egy expandált habanyagot, vagy egy hasonló speciális üvegszál borítású építőlemezt vágnak megfelelő formájúra a kellő méretekkel, mint egy hordozó magot, és azt vonják be a külső beton réteggel, mintha az egész abból lenne, így csökkentve az önsúlyt.

Betonmosdók a fürdőszobában
Betonmosdók a fürdőszobában

A natúr betonfelületek kezelésére, esetleges mechanikus kiegyenlítés, csiszolás után sokféle, főleg kémiai lehetőség adódik. Főként a konyhai munkalapoknál és a mosdópultoknál fontos a vízállóság. Ezek közül nézzük a fontosabbakat.

  • Impregnáló szerek
  • Csónaklakkok
  • Epoxi gyanták

Impregnáló szerek

Az impregnáló szerek lehetnek oldószertartalmú folyadékok, vagy viaszok, melyek a beton porózus anyagába mélyen beszívódva fejtik ki a vízlepergető hatást. A felület így ellenáll az UV sugárzás káros hatásainak, védelmet nyújt a szennyeződések ellen, jelentősen megnöveli az impregnált betonfelület élettartamát. Kellemes bőrszerű félmatt felületeket hozhatunk így létre. A természetes kövekhez kifejlesztett szerek tökéletesen megfelelnek.

Csónaklakkok

Natúr fa felületek, csónakok tartós bevonatára tervezték, de a nyers betonfelületek bevonására is alkalmas. Gyorsan száradó, nagy kopásállóságú, rugalmas és vízálló, színtelen fényes lakk. Csiszolás után a pórustömítés eléréséhez egy erősen hígított lakkal végezzünk beeresztést. Száradás után lakkozhatunk, akár több rétegben is.

Vizes bázisú lakkot ne használjunk, mert később víz hatására opálos fehéren foltosodik, ami megszáradva eltűnik ugyan, de nem szép és nem ad teljesen vízálló védelmet.

Poliészter gyanták

Költségesebb, de a legjobb, legtartósabb megoldást a különböző kétkomponensű műgyanták alkalmazásával érhetjük el. Kiváló terülő képesség, színezhetőség, tisztíthatóság jellemzi őket. Csak száraz, jól előkészített, alaposan megtisztított felületre lehet elteríteni az anyagot, előzőleg az előkészített betonfelületet normál, beszívódó alapozóval kell kezelni.

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Így ellenőrizhetjük, hogy zuhanykabinunk biztonságos-e

A zuhanykabin vásárlásakor kevesen gondolnak arra, hogy a biztonság is fontos szempont lehet, hiszen „mi baj történhet?”. Nos, a zuhanykabin üvegből készül!

Látványos betonfelületek családi házon

Betondesign, látszóbeton, egyedi, letisztult, elegáns. A betonépítészet egyre közkedveltebb, sőt családi házakon is remekül mutatnak a betonfelületen megjelenő designelemek.A homogén burkolatlan betonfelület elkészítéséhez a minőségi betonon túl elengedhetetlen az olyan korszerű zsalutechnológia, mint a MEVA műanyag „alkus” zsaluhéja.

Milyen építőanyagot válasszunk?

Az építőipar praktikus újításai sokban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy leendő otthonunk minőségi lakókörnyezetet biztosítson számunkra, a bőség zavara ugyanakkor nehezíti lehetőségeink felmérését. Cikkünkben ezért bemutatjuk a legáltalánosabban használt építőanyagok jellemzőit, és azt, hogy milyen anyagokban érdemes gondolkodnunk, ha otthonunk építését tervezzük.

Elegáns és vagány beton tárgyak

A beton töretlen népszerűségét mi sem mutatja jobban, minthogy egyre nő a magyar alkotók száma ezen a piacon. Egy tehetséges hölgy kreativitásának köszönhetően ismét gazdagodott a beton kiegészítők tárháza.

Különleges beton használati tárgyak

A beton használata már régen túlnőtt az építőiparban ismert módokon. Ma már ez az erőteljes, masszív anyag nem csupán az alap. Egyéni lakberendezési tárgyak köntösében kelt új életre.

A szerethető beton

Az építészek és a design világa imádja, sokan mégis idegenkednek tőle, pedig a beton már régen nem az a durva és erőteljes, elvakolandó monstrum, ami régen volt. Sokan azért is szeretik, mert mind előállításával, mind pedig használatával környezetünket is kímélhetjük.

Páratlan páros – a beton és a fa

A beton és a fa együttes alkalmazása asztali lámpatesteknél roppant tetszetős designt eredményez.  A hideg érzetet magában hordozó, karakteres anyag, a beton és a természetes, meleg fa összepárosítva nagyszerű hatást kelt és különleges színfolttal gazdagítja otthonunkat.

Betonozd be magad 2017-ben is! - „Minden építés alapja” pályázat építészeknek és egyetemi hallgatóknak

Az elmúlt két évben beküldött igényes és nívós pályaművek arra ösztönözték a kiírót, hogy tervezőknek és hallgatóknak immár egységes keretben, de külön kategóriákban ismét meghirdessék a „Minden építés alapja” pályázatot.