Hirdetés

Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Elnyűhetetlen, esztétikus és trendi - Betontárgyak a belsőépítészetben

A beton többszörösen bizonyított az építészetben és egy ideje már hódít a belső építészetben is. A minimalista és az indusztriális stílusoknak köszönhetően a beton is fontos design tényezővé vált. Egyszerűbb dolgok, mint a betonpult, vagy cement asztallap létrehozása már házilag is megoldható, így rengeteg költséget megtakarítva az alkotás örömét is biztosítja.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

A beton előnyei a lakberendezésben

Mivel a beton használati elemek - munkalapok, asztallapok - öntéssel készülnek, a munkafolyamat során gyakorlatilag nem keletkezik hulladék, ami egy korszerű szempont A megrendelő egyéni elképzelései, vagy a lakberendező különleges tervei alapján kerülhetnek kialakításra az egyedi formájú munkapultok, mosdópultok, a mosogatótál, vagy mosdó helyének kivágásával, de akár maga a medence és a fürdőkád is készülhet betonból.

Beton munkapult a konyhában
Beton munkapult a konyhában

A kész beton kiváló stabilitású, tartós, starpapbíró anyag és jól beleillik a most divatos, eklektikus lakberendezés trendjébe. A beton anyaga jól használható a vizes területeken is, például a fürdőszobában. Beton mosdópulton öntéssel könnyű kialakítani egy megfelelő méretű lyukat a mosdónak, de hasonlóképpen a mosogató medencének és a szerelvényeknek. Ugyanabban a térben készíthetünk polcokat is ugyanabban a stílusban. A beton felület jól bírja a mechanikai igénybevételt és nem kényes a vegyszerek károsodásító hatásaira.

Asztallap, mosdópult és munkapult betonból

Az asztallapok, munkapultok készítésénél figyelembe kell vennünk a végtermék hatalmas súlyát, mely hasonló egy természetes kőéhez. Nagyon meg kell tehát nézni azt a hordozó elemet, bútort, melynek a tetejét terheljük vele. Adott esetben még a helyiség statikáját is érdemes vizsgáltatni, hogy ne legyen esetleg a födémben sem károsodás.

Beton asztallap
Beton asztallap

Aki elég ügyes és betartja a beton öntésével kapcsolatos szabályokat, elkészítheti konyhájában, fürdőjében, kertjében álmai betonpultját. Egy elegáns, betonból készült munkalap minimális költséggel házilagosan is létrehozható.

Bármilyen betonozáshoz hasonlóan, először egy vízzáró zsaluzatot kell készíteni és abba elteríteni a szárazra kevert betont, melyben lehet hagyományosan kavics, de üvegzúzalék, vagy más fajsúly könnyítő anyagok is. A cement és a homok keveréke legyen 1: 3 arányú, ehhez jön a víz és szilárd adalékok, és ha kell, a színezők. A zsaluzat készülhet gipszkartonból is. A nagyobb szemcséket tartalmazó betont a végén csiszolni, polírozni kell, hogy a kavicsok, az üvegtörmelék szépsége kijöjjön. Tulajdonképpen műkövet készítünk.

Mosogatók, mosdók kádak betonból

A munkapultok kialakítása mellet a medencék és főleg egy fürdőkád megalkotása már több szakértelmet, precíz munkát és bonyolultabb műveleteket igényel, de az eredmény páratlan lesz. A betonból öntött design mosdók nem csak formailag, hanem színükben, felületükben is eltérnek az eddig megszokott, fehér kereskedelmi szaniterektől.

Betonmosdó és betonkád
Betonmosdó és betonkád

Instant beton munkapult

Az USA-ból származó, Nyugat-Európában kapható termék, mely szabadalmaztatott profilrendszerből, dróthálóból, zsákban beton és adalékanyagokból, valamint színező és bevonó kiegészítőkből áll. Segítségével különféle konyhai és mosdópultokat hozhatunk létre házilagosan. Használata meglehetősen egyszerű egy gyakorlott barkácsolónak. Előnye, hogy szinte bármely alakban és méretben összefüggő felületet képez, helyben készül, így követhetők a falakban található görbületek, kiszögellések. Az anyag polírozható matt, vagy tükör fényes felületűre is. A felület különböző színekben készülhet, mint szürke, bézs, rózsaszín, zöld, stb. Ez több évtizedig tartós, egyedülálló darab lesz.

Könnyített beton

A hagyományos betonból kiöntött beltéri elemek meglehetősen súlyosak. Ennek elkerülésére alkalmazhatunk különféle adalékokat, amelyek jelentősen, akár tizedére is csökkenthetik a beton fajsúlyát. Ehhez korszerű adalékanyagok lehetnek például az őrölt papír és a poliészter hab golyócskák. Ez utóbbival készen, kompletten zsákos kiszerelésben is kapható öntő anyag , csak vízzel kell bekeverni. Több ilyen gyártmány is létezik. Persze a felület kidolgozását hagyományos cementtel célszerű befejezni és azt megfelelően felületkezelni.

Másik lehetőség, amikor egy expandált habanyagot, vagy egy hasonló speciális üvegszál borítású építőlemezt vágnak megfelelő formájúra a kellő méretekkel, mint egy hordozó magot, és azt vonják be a külső beton réteggel, mintha az egész abból lenne, így csökkentve az önsúlyt.

Betonmosdók a fürdőszobában
Betonmosdók a fürdőszobában

A natúr betonfelületek kezelésére, esetleges mechanikus kiegyenlítés, csiszolás után sokféle, főleg kémiai lehetőség adódik. Főként a konyhai munkalapoknál és a mosdópultoknál fontos a vízállóság. Ezek közül nézzük a fontosabbakat.

  • Impregnáló szerek
  • Csónaklakkok
  • Epoxi gyanták

Impregnáló szerek

Az impregnáló szerek lehetnek oldószertartalmú folyadékok, vagy viaszok, melyek a beton porózus anyagába mélyen beszívódva fejtik ki a vízlepergető hatást. A felület így ellenáll az UV sugárzás káros hatásainak, védelmet nyújt a szennyeződések ellen, jelentősen megnöveli az impregnált betonfelület élettartamát. Kellemes bőrszerű félmatt felületeket hozhatunk így létre. A természetes kövekhez kifejlesztett szerek tökéletesen megfelelnek.

Csónaklakkok

Natúr fa felületek, csónakok tartós bevonatára tervezték, de a nyers betonfelületek bevonására is alkalmas. Gyorsan száradó, nagy kopásállóságú, rugalmas és vízálló, színtelen fényes lakk. Csiszolás után a pórustömítés eléréséhez egy erősen hígított lakkal végezzünk beeresztést. Száradás után lakkozhatunk, akár több rétegben is.

Vizes bázisú lakkot ne használjunk, mert később víz hatására opálos fehéren foltosodik, ami megszáradva eltűnik ugyan, de nem szép és nem ad teljesen vízálló védelmet.

Poliészter gyanták

Költségesebb, de a legjobb, legtartósabb megoldást a különböző kétkomponensű műgyanták alkalmazásával érhetjük el. Kiváló terülő képesség, színezhetőség, tisztíthatóság jellemzi őket. Csak száraz, jól előkészített, alaposan megtisztított felületre lehet elteríteni az anyagot, előzőleg az előkészített betonfelületet normál, beszívódó alapozóval kell kezelni.