Beton a lakásban – stílusos és egyedi megoldások

A betonról, mint belsőépítészeti és design elemről sok szó esik manapság, ennek köszönhetően egyre inkább elfogadottá és természetessé, sőt, gyakorivá válik a használata. A betonozás, a látszóbeton alkalmazása azonban igen költséges eljárás. Fontos tudni, hogy vannak úgynevezett dekorelemek, amelyekkel, ha a strukturált felület érzetét nem is, de a látványt biztosan becsempészhetjük otthonunkba.

Látszóbeton

Ezek tulajdonképpen burkolatlan betonfelületek, melyek rendkívül magas minőségben, végleges felületként készülnek. A beton ma már nem csak szerkezeti elem, hanem egyre inkább az építmények elsődleges felülete is, ezért a látványa, a felületi minőség egyre fontosabb. E követelményeknek ma a látszóbeton felel meg leginkább. Kialakításához azonban különleges és célirányos, látszóbeton szempontú tervezés szükséges. A látszóbeton szerkezetek anyaga a funkcióhoz igazodó speciális összetételű beton (ezt betontechnológus tervezi), és annak megkötéséig a zsaluhéj tartja egyben.

Látszóbeton homlokzat

Fontos, hogy a beton bedolgozásakor fokozottan betartsák a technológiai előírásokat, hiszen a beton nem lehet fészkes, azaz nem lehetnek a zsaluzás után kitöltetlen részek, ezért nagyon fontos a bedolgozás közbeni vibrálás. Ha meglévő épített, vagy monolitikus szerkezetre utólag kerülnek fel látszóbeton elemek, akkor látványra ugyanazt, vagy még kifinomultabb, művészibb, egyedibb felületeket kapunk. Ilyenek például a loftlakások, utólagos átalakítások. Ez lehet a belsőépítész, betontechnológus feladata.

Látszóbeton homlokzat és mennyezet

A kivitelezésénél alapvetően fontos a folyamatos szakszerű ellenőrzés, mert a betont a megfelelő ideig a zsaluzatban kell tartani, gátolni kell a gyors kötést, továbbá a zsaluzat eltávolítása után a felületet az esetleges külső felületi szennyeződésektől és sérülések ellen is védeni kell. Ha szükséges, az apróbb felületi, lokális hibákat azonos anyagú betonnal, betonjavító-anyagokkal, szakértő kozmetikázással lehet kijavítani. A kész betonfelület kizsaluzás után lazúrozható, homogenizálható, festhető, lakkozható, impegrálható.

Látszóbeton a lakásban

Ez az eljárás költségesebb, mint a hagyományos betonozási technológia, viszont nem igényel külön vakolást, befejező burkolást, vagyis maga a beton adja meg a térhatároló felületet. Megfelelő minőségben fagyálló is lehet, ezáltal a külső térben is megjelenhet.

Egyedi design – Ivanka

A világhírű magyar cég számos területen használja a betont, nagy sikerrel. Betonpaneleik tartósak, tűz- és korrózióállók, hosszú élettartamúak, alacsony karbantartási igény és a magas szintű tűzvédelem jellemzi ezeket.

Ivanka Design

Egyaránt használhatók szellőztetett homlokzatoknál, külső burkolat rendszereknél, kültéri vagy beltéri dekorációs felületeknél, megőrizve azok eredetiségét és természetes jellegét. A panelek jellemzően 2 cm-esek, vékony, sima, finom, egyenletes felületük kellemes tapintású, apró zárványokkal.

Betonhatású fólia – Barrisol

Mind közületi terekben, de akár az otthonunkban is alkalmazható, mert csak a fantázia szabhat határokat a felhasználását tekintve. Ez a feszített fólia már betonhatású felületben is kapható. Mára az egyik legkreatívabban felhasználható és sokoldalú építőelem. Az SCF feszített fólia egy „emlékező anyag”, mely melegítés és nyújtás után rögzíthető. A burkolt felület kihűlése után olyan feszes és sima felületet kapunk, amit semmilyen eddig ismert eljárással nem lehetett elérni ekkora méretben. Az ezzel az eljárással létrehozott szárazburkolat lehet magasfényű, matt, szövetburkolat jellegű, vagy egyedi fotókkal tehető izgalmassá.

Barrisol betonhatású fólia

Dekorbeton

Egy módosított polimer összetételű, cement bázisú burkolatról van szó, melyet vékony rétegben történő dekoratív betonfelületek létrehozásához fejlesztettek ki, többek között padlók készítésére, belsőépítészeti elemek (pl. bútorok)  bevonására.

A dekorbeton még az a kategória, amely elfogadható minőségben adja vissza a beton küllemét és érzetét. Ezt az alapanyagot kizárólag vékony rétegű felületburkolásra tervezték. Márványpor és cement a bázisanyaga, összekeverve folyékony EVA polimerrel.

Dekorbeton

Decor glett, a kisebb költségvetésű eljárás   

Ez egy egyszerűbb, olcsóbb megoldás, ezért a megjelenése is kevésbé látványos. Jellemzően jó páraáteresztő, nem éghető, mivel az anyag ásványi alapú. Strapabíró, kemény, kőszerű felületről van szó.

Dekoratív és strapabíró felülete révén erősen igénybevett területeken alkalmazható (pl. folyosókon, lépcsőházakban, konferenciatermekben, történelmi épületekben, galériákban, múzeumokban stb.). Ezt a glett anyagot kizárólag beltéri felhasználásra ajánlják.

Látszóbeton a lakásban

Beton hatású Tapéta

Ma már kiváló fotorealisztikus tapétákat gyártanak, melynek köszönhetőn a látvány nem hatástalan, azonban azzal számolni kell, hogy elvész a rusztikusság érzete. Ha ez nem jelent gondot, akkor bátran alkalmazhatjuk otthonunkban is, hiszen rengeteg változat kapható ebben a témában. Amennyiben a tapétát csak egy falon alkalmazzuk, a fal kiemelkedik és a helyiség jelentős elemévé válik.

Beton tapéta

Amennyiben a beton, mint design elem, elnyerte a tetszésünket, célszerű átgondolni, hogy melyik megjelenési formáját alkalmazzuk. Sok helyen ugyanis akadályokba ütközhet egy nagyméretű látszó beton felület kialakítása. Láthatjuk, hogy a valódi beton anyagon felül számtalan hozzá hasonló dekor elem létezik, melyekkel különlegessé, egyedivé varázsolhatjuk otthonunkat.

Szállkai Krisztina vagyok,Junior Art Center Oktatási központban végzett lakberendező. A lakberendezés, a design, a divat nálam napirendi téma. Ennek a tág területnek a vérkeringésébe csöppentem, így a HomeInfo munkatársaként lehetőséget kaptam arra, hogy kamatoztathassam az eddig megszerzett tudásomat és ezt a folyamatosan bővülő Inspirációs oldalon keresztül átadhassam. Akik pedig mélyebben bele szeretnének merülni egy-egy témába, azok olvashatnak tőlem cikkeket a tudástár oldalon is. A legfontosabb, hogy imádom, amit csinálok és ami körvonalazódik körülöttem. Remélem ez érezhető lesz a munkámon!
Kapcsolódó cikkek

Fürdőszoba és otthoni wellness kiállítás: Budapest, január 17-19.

Ne csak a kádját töltse fel vízzel, hanem önmagát is ötletekkel! Új vagy régi, kicsi vagy nagy, költséghatékony vagy luxus – mindegy, mi mindent megmutatunk önnek. Több mint 100 márka és egyedi kedvezmények egy helyen!

Kültéri burkolatok 1. rész – Anyagok és felhasználásuk

A kültéri burkolatok a beltériekkel szemben erőteljesebb, súlyosabb és többnyire vastagabb, keményebb alapanyagot igényelnek. A beltéri burkolatokhoz hasonlóan kétféle síkban, vízszintesen és függőlegesen használatosak. Lerakásuk szakértelmet, gyakorlatot igényel.

Rendhagyó konyhaburkolatok

A konyha otthonunk egyik legfontosabb helyisége, igazán megérdemli, hogy látványossá tegyük. A praktikus és szép konyhabútor, a jó munkalap nélkülözhetetlenek, most azonban vessünk egy pillantást a falakra is. Ezek adják ugyanis a konyha lelkét, a helyiség harmóniáját.

Meleget adó design – formatervezett radiátorok

Gyakran támad olyan érzésünk, mintha a radiátorok a lakberendezés mostoha gyermekei lennének. Pedig némi utánajárással igazán különleges példányokra akadhatunk, melyeknél a  belbecs a legmodernebb technikát hozza, ám a külcsín minden eddiginél ütősebb.

Műgyanta padló – alternatíva hidegburkolatra

Magyarországon a műgyanta padlóburkolatoknak mindezidáig nem sikerült kitörniük a középületek és csarnokok padlóburkolásának szintjéről, pedig ennek épp itt lenne az ideje. Az öntött padló ugyanis igen sok és új lehetőséget hordoz magában.

Üvegbeton, a 21. század innovatív építőeleme

Az elmúlt századokban a beton felhasználása, alkalmazása forradalmi fejlődésen ment keresztül. Az egyre magasabb házaknak, az egyre hosszabbra tervezett hidaknak köszönhetően a szilárd, ám törékeny beton önmagában nem bizonyult elegendőnek.

Épített zuhanyfülke – kialakítás, formák, anyagok

Egy épített zuhanyozó létrehozása összetett dolog számtalan speciális kivitelezési problémával, melyeket jó lesz megvizsgálni és átgondolni, végleges döntésünket előtt.

A betonhatású burkolat az egyik legsokoldalúbb trend

Modern és tradicionális is lehet a megfelelő kiegészítőkkel az utóbbi évek legkedveltebb belsőépítészeti dizájneleme, a beton, illetve a beton hatású élvágott greslapok.

Hidegburkolat helyett: betonpadló

A loft lakások, az indusztriális és a minimál stílus népszerűsége egyre nagyobb teret adott az olyan természetes épületszerkezeti anyagoknak és felületeknek, mint a betonpadló.

Önnek ajánljuk