Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?

Beton a lakásban – stílusos és egyedi megoldások

A betonról, mint belsőépítészeti és design elemről sok szó esik manapság, ennek köszönhetően egyre inkább elfogadottá és természetessé, sőt, gyakorivá válik a használata. A betonozás, a látszóbeton alkalmazása azonban igen költséges eljárás. Fontos tudni, hogy vannak úgynevezett dekorelemek, amelyekkel, ha a strukturált felület érzetét nem is, de a látványt biztosan becsempészhetjük otthonunkba.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Látszóbeton

Ezek tulajdonképpen burkolatlan betonfelületek, melyek rendkívül magas minőségben, végleges felületként készülnek. A beton ma már nem csak szerkezeti elem, hanem egyre inkább az építmények elsődleges felülete is, ezért a látványa, a felületi minőség egyre fontosabb. E követelményeknek ma a látszóbeton felel meg leginkább. Kialakításához azonban különleges és célirányos, látszóbeton szempontú tervezés szükséges. A látszóbeton szerkezetek anyaga a funkcióhoz igazodó speciális összetételű beton (ezt betontechnológus tervezi), és annak megkötéséig a zsaluhéj tartja egyben.

Látszóbeton homlokzat

Fontos, hogy a beton bedolgozásakor fokozottan betartsák a technológiai előírásokat, hiszen a beton nem lehet fészkes, azaz nem lehetnek a zsaluzás után kitöltetlen részek, ezért nagyon fontos a bedolgozás közbeni vibrálás. Ha meglévő épített, vagy monolitikus szerkezetre utólag kerülnek fel látszóbeton elemek, akkor látványra ugyanazt, vagy még kifinomultabb, művészibb, egyedibb felületeket kapunk. Ilyenek például a loftlakások, utólagos átalakítások. Ez lehet a belsőépítész, betontechnológus feladata.

Látszóbeton homlokzat és mennyezet

A kivitelezésénél alapvetően fontos a folyamatos szakszerű ellenőrzés, mert a betont a megfelelő ideig a zsaluzatban kell tartani, gátolni kell a gyors kötést, továbbá a zsaluzat eltávolítása után a felületet az esetleges külső felületi szennyeződésektől és sérülések ellen is védeni kell. Ha szükséges, az apróbb felületi, lokális hibákat azonos anyagú betonnal, betonjavító-anyagokkal, szakértő kozmetikázással lehet kijavítani. A kész betonfelület kizsaluzás után lazúrozható, homogenizálható, festhető, lakkozható, impegrálható.

Látszóbeton a lakásban

Ez az eljárás költségesebb, mint a hagyományos betonozási technológia, viszont nem igényel külön vakolást, befejező burkolást, vagyis maga a beton adja meg a térhatároló felületet. Megfelelő minőségben fagyálló is lehet, ezáltal a külső térben is megjelenhet.

Egyedi design – Ivanka

A világhírű magyar cég számos területen használja a betont, nagy sikerrel. Betonpaneleik tartósak, tűz- és korrózióállók, hosszú élettartamúak, alacsony karbantartási igény és a magas szintű tűzvédelem jellemzi ezeket.

Ivanka Design

Egyaránt használhatók szellőztetett homlokzatoknál, külső burkolat rendszereknél, kültéri vagy beltéri dekorációs felületeknél, megőrizve azok eredetiségét és természetes jellegét. A panelek jellemzően 2 cm-esek, vékony, sima, finom, egyenletes felületük kellemes tapintású, apró zárványokkal.

Betonhatású fólia – Barrisol

Mind közületi terekben, de akár az otthonunkban is alkalmazható, mert csak a fantázia szabhat határokat a felhasználását tekintve. Ez a feszített fólia már betonhatású felületben is kapható. Mára az egyik legkreatívabban felhasználható és sokoldalú építőelem. Az SCF feszített fólia egy „emlékező anyag”, mely melegítés és nyújtás után rögzíthető. A burkolt felület kihűlése után olyan feszes és sima felületet kapunk, amit semmilyen eddig ismert eljárással nem lehetett elérni ekkora méretben. Az ezzel az eljárással létrehozott szárazburkolat lehet magasfényű, matt, szövetburkolat jellegű, vagy egyedi fotókkal tehető izgalmassá.

Barrisol betonhatású fólia

Dekorbeton

Egy módosított polimer összetételű, cement bázisú burkolatról van szó, melyet vékony rétegben történő dekoratív betonfelületek létrehozásához fejlesztettek ki, többek között padlók készítésére, belsőépítészeti elemek (pl. bútorok)  bevonására.

A dekorbeton még az a kategória, amely elfogadható minőségben adja vissza a beton küllemét és érzetét. Ezt az alapanyagot kizárólag vékony rétegű felületburkolásra tervezték. Márványpor és cement a bázisanyaga, összekeverve folyékony EVA polimerrel.

Dekorbeton

Decor glett, a kisebb költségvetésű eljárás   

Ez egy egyszerűbb, olcsóbb megoldás, ezért a megjelenése is kevésbé látványos. Jellemzően jó páraáteresztő, nem éghető, mivel az anyag ásványi alapú. Strapabíró, kemény, kőszerű felületről van szó.

Dekoratív és strapabíró felülete révén erősen igénybevett területeken alkalmazható (pl. folyosókon, lépcsőházakban, konferenciatermekben, történelmi épületekben, galériákban, múzeumokban stb.). Ezt a glett anyagot kizárólag beltéri felhasználásra ajánlják.

Látszóbeton a lakásban

Beton hatású Tapéta

Ma már kiváló fotorealisztikus tapétákat gyártanak, melynek köszönhetőn a látvány nem hatástalan, azonban azzal számolni kell, hogy elvész a rusztikusság érzete. Ha ez nem jelent gondot, akkor bátran alkalmazhatjuk otthonunkban is, hiszen rengeteg változat kapható ebben a témában. Amennyiben a tapétát csak egy falon alkalmazzuk, a fal kiemelkedik és a helyiség jelentős elemévé válik.

Beton tapéta

Amennyiben a beton, mint design elem, elnyerte a tetszésünket, célszerű átgondolni, hogy melyik megjelenési formáját alkalmazzuk. Sok helyen ugyanis akadályokba ütközhet egy nagyméretű látszó beton felület kialakítása. Láthatjuk, hogy a valódi beton anyagon felül számtalan hozzá hasonló dekor elem létezik, melyekkel különlegessé, egyedivé varázsolhatjuk otthonunkat.

Ez is érdekelhet

Tervezd meg tetődet egyszerűen, 6 lépésben!

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Ezeket érdemes mérlegelni, ha napelem telepítésén gondolkozunk

Családi ház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Ne mondjon le a görgős zuhanykabinokról, itt a legújabb generáció

A télikert nélkülözhetetlen eleme a megfelelően tervezett árnyékoló

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Látványos betonfelületek családi házon

Milyen építőanyagot válasszunk?

Elnyűhetetlen, esztétikus és trendi - Betontárgyak a belsőépítészetben

Elegáns és vagány beton tárgyak

Különleges beton használati tárgyak

A szerethető beton

Páratlan páros – a beton és a fa

Betonozd be magad 2017-ben is! - „Minden építés alapja” pályázat építészeknek és egyetemi hallgatóknak

2016 leglátványosabb épületei

Beton-tárgyak térhódítása a lakberendezésben

Üvegbeton, a 21. század innovatív építőeleme

„A látszóbetonnal való munka a kísérletezés terepe.” Beszélgetés Csongrádi János Pro-Architectura díjas építésszel

Kényelem felsőfokon: házépítés egyszerűen és gyorsan

Esztétika és környezettudatosság – arany középút a megújuló energiaforrások terén

Tetőfedési alapozó – Az elképzeléstől a megvalósításig, szakértőkkel