Hirdetés

Beton a lakásban – stílusos és egyedi megoldások

A betonról, mint belsőépítészeti és design elemről sok szó esik manapság, ennek köszönhetően egyre inkább elfogadottá és természetessé, sőt, gyakorivá válik a használata. A betonozás, a látszóbeton alkalmazása azonban igen költséges eljárás. Fontos tudni, hogy vannak úgynevezett dekorelemek, amelyekkel, ha a strukturált felület érzetét nem is, de a látványt biztosan becsempészhetjük otthonunkba.

Látszóbeton

Ezek tulajdonképpen burkolatlan betonfelületek, melyek rendkívül magas minőségben, végleges felületként készülnek. A beton ma már nem csak szerkezeti elem, hanem egyre inkább az építmények elsődleges felülete is, ezért a látványa, a felületi minőség egyre fontosabb. E követelményeknek ma a látszóbeton felel meg leginkább. Kialakításához azonban különleges és célirányos, látszóbeton szempontú tervezés szükséges. A látszóbeton szerkezetek anyaga a funkcióhoz igazodó speciális összetételű beton (ezt betontechnológus tervezi), és annak megkötéséig a zsaluhéj tartja egyben.

Látszóbeton homlokzat

Fontos, hogy a beton bedolgozásakor fokozottan betartsák a technológiai előírásokat, hiszen a beton nem lehet fészkes, azaz nem lehetnek a zsaluzás után kitöltetlen részek, ezért nagyon fontos a bedolgozás közbeni vibrálás. Ha meglévő épített, vagy monolitikus szerkezetre utólag kerülnek fel látszóbeton elemek, akkor látványra ugyanazt, vagy még kifinomultabb, művészibb, egyedibb felületeket kapunk. Ilyenek például a loftlakások, utólagos átalakítások. Ez lehet a belsőépítész, betontechnológus feladata.

Látszóbeton homlokzat és mennyezet

A kivitelezésénél alapvetően fontos a folyamatos szakszerű ellenőrzés, mert a betont a megfelelő ideig a zsaluzatban kell tartani, gátolni kell a gyors kötést, továbbá a zsaluzat eltávolítása után a felületet az esetleges külső felületi szennyeződésektől és sérülések ellen is védeni kell. Ha szükséges, az apróbb felületi, lokális hibákat azonos anyagú betonnal, betonjavító-anyagokkal, szakértő kozmetikázással lehet kijavítani. A kész betonfelület kizsaluzás után lazúrozható, homogenizálható, festhető, lakkozható, impegrálható.

Látszóbeton a lakásban

Ez az eljárás költségesebb, mint a hagyományos betonozási technológia, viszont nem igényel külön vakolást, befejező burkolást, vagyis maga a beton adja meg a térhatároló felületet. Megfelelő minőségben fagyálló is lehet, ezáltal a külső térben is megjelenhet.

Egyedi design – Ivanka

A világhírű magyar cég számos területen használja a betont, nagy sikerrel. Betonpaneleik tartósak, tűz- és korrózióállók, hosszú élettartamúak, alacsony karbantartási igény és a magas szintű tűzvédelem jellemzi ezeket.

Ivanka Design

Egyaránt használhatók szellőztetett homlokzatoknál, külső burkolat rendszereknél, kültéri vagy beltéri dekorációs felületeknél, megőrizve azok eredetiségét és természetes jellegét. A panelek jellemzően 2 cm-esek, vékony, sima, finom, egyenletes felületük kellemes tapintású, apró zárványokkal.

Betonhatású fólia – Barrisol

Mind közületi terekben, de akár az otthonunkban is alkalmazható, mert csak a fantázia szabhat határokat a felhasználását tekintve. Ez a feszített fólia már betonhatású felületben is kapható. Mára az egyik legkreatívabban felhasználható és sokoldalú építőelem. Az SCF feszített fólia egy „emlékező anyag”, mely melegítés és nyújtás után rögzíthető. A burkolt felület kihűlése után olyan feszes és sima felületet kapunk, amit semmilyen eddig ismert eljárással nem lehetett elérni ekkora méretben. Az ezzel az eljárással létrehozott szárazburkolat lehet magasfényű, matt, szövetburkolat jellegű, vagy egyedi fotókkal tehető izgalmassá.

Barrisol betonhatású fólia

Dekorbeton

Egy módosított polimer összetételű, cement bázisú burkolatról van szó, melyet vékony rétegben történő dekoratív betonfelületek létrehozásához fejlesztettek ki, többek között padlók készítésére, belsőépítészeti elemek (pl. bútorok)  bevonására.

A dekorbeton még az a kategória, amely elfogadható minőségben adja vissza a beton küllemét és érzetét. Ezt az alapanyagot kizárólag vékony rétegű felületburkolásra tervezték. Márványpor és cement a bázisanyaga, összekeverve folyékony EVA polimerrel.

Dekorbeton

Decor glett, a kisebb költségvetésű eljárás   

Ez egy egyszerűbb, olcsóbb megoldás, ezért a megjelenése is kevésbé látványos. Jellemzően jó páraáteresztő, nem éghető, mivel az anyag ásványi alapú. Strapabíró, kemény, kőszerű felületről van szó.

Dekoratív és strapabíró felülete révén erősen igénybevett területeken alkalmazható (pl. folyosókon, lépcsőházakban, konferenciatermekben, történelmi épületekben, galériákban, múzeumokban stb.). Ezt a glett anyagot kizárólag beltéri felhasználásra ajánlják.

Látszóbeton a lakásban

Beton hatású Tapéta

Ma már kiváló fotorealisztikus tapétákat gyártanak, melynek köszönhetőn a látvány nem hatástalan, azonban azzal számolni kell, hogy elvész a rusztikusság érzete. Ha ez nem jelent gondot, akkor bátran alkalmazhatjuk otthonunkban is, hiszen rengeteg változat kapható ebben a témában. Amennyiben a tapétát csak egy falon alkalmazzuk, a fal kiemelkedik és a helyiség jelentős elemévé válik.

Beton tapéta

Amennyiben a beton, mint design elem, elnyerte a tetszésünket, célszerű átgondolni, hogy melyik megjelenési formáját alkalmazzuk. Sok helyen ugyanis akadályokba ütközhet egy nagyméretű látszó beton felület kialakítása. Láthatjuk, hogy a valódi beton anyagon felül számtalan hozzá hasonló dekor elem létezik, melyekkel különlegessé, egyedivé varázsolhatjuk otthonunkat.

Szállkai Krisztina vagyok,Junior Art Center Oktatási központban végzett lakberendező. A lakberendezés, a design, a divat nálam napirendi téma. Ennek a tág területnek a vérkeringésébe csöppentem, így a HomeInfo munkatársaként lehetőséget kaptam arra, hogy kamatoztathassam az eddig megszerzett tudásomat és ezt a folyamatosan bővülő Inspirációs oldalon keresztül átadhassam. Akik pedig mélyebben bele szeretnének merülni egy-egy témába, azok olvashatnak tőlem cikkeket a tudástár oldalon is. A legfontosabb, hogy imádom, amit csinálok és ami körvonalazódik körülöttem. Remélem ez érezhető lesz a munkámon!
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

Jakuzzi vásárlás? Előtte kérdezzük meg a szakértőt!

Egy jakuzzi megvásárlásába nem érdemes könnyelműen fejest ugrani. Mindenképpen ajánlott a megfelelő típus kiválasztása előtt alaposan tájékozódjunk, sőt, legjobb, ha ehhez szakember segítségét kérjük.

Látványos betonfelületek családi házon

Betondesign, látszóbeton, egyedi, letisztult, elegáns. A betonépítészet egyre közkedveltebb, sőt családi házakon is remekül mutatnak a betonfelületen megjelenő designelemek.A homogén burkolatlan betonfelület elkészítéséhez a minőségi betonon túl elengedhetetlen az olyan korszerű zsalutechnológia, mint a MEVA műanyag „alkus” zsaluhéja.

Milyen építőanyagot válasszunk?

Az építőipar praktikus újításai sokban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy leendő otthonunk minőségi lakókörnyezetet biztosítson számunkra, a bőség zavara ugyanakkor nehezíti lehetőségeink felmérését. Cikkünkben ezért bemutatjuk a legáltalánosabban használt építőanyagok jellemzőit, és azt, hogy milyen anyagokban érdemes gondolkodnunk, ha otthonunk építését tervezzük.

Elnyűhetetlen, esztétikus és trendi - Betontárgyak a belsőépítészetben

A beton többszörösen bizonyított az építészetben és egy ideje már hódít a belső építészetben is. A minimalista és az indusztriális stílusoknak köszönhetően a beton is fontos design tényezővé vált. Egyszerűbb dolgok, mint a betonpult, vagy cement asztallap létrehozása már házilag is megoldható, így rengeteg költséget megtakarítva az alkotás örömét is biztosítja.

Elegáns és vagány beton tárgyak

A beton töretlen népszerűségét mi sem mutatja jobban, minthogy egyre nő a magyar alkotók száma ezen a piacon. Egy tehetséges hölgy kreativitásának köszönhetően ismét gazdagodott a beton kiegészítők tárháza.

Különleges beton használati tárgyak

A beton használata már régen túlnőtt az építőiparban ismert módokon. Ma már ez az erőteljes, masszív anyag nem csupán az alap. Egyéni lakberendezési tárgyak köntösében kelt új életre.

A szerethető beton

Az építészek és a design világa imádja, sokan mégis idegenkednek tőle, pedig a beton már régen nem az a durva és erőteljes, elvakolandó monstrum, ami régen volt. Sokan azért is szeretik, mert mind előállításával, mind pedig használatával környezetünket is kímélhetjük.

Páratlan páros – a beton és a fa

A beton és a fa együttes alkalmazása asztali lámpatesteknél roppant tetszetős designt eredményez.  A hideg érzetet magában hordozó, karakteres anyag, a beton és a természetes, meleg fa összepárosítva nagyszerű hatást kelt és különleges színfolttal gazdagítja otthonunkat.