„A látszóbetonnal való munka a kísérletezés terepe.” Beszélgetés Csongrádi János Pro-Architectura díjas építésszel

A "beton" szót az emberek többsége az  előre gyártott elemekből épült nyomasztó lakótelepek képével és a tömeggel azonosítja, azonban az elmúlt évtizedekben a beton felhasználása hihetetlen metamorfózison ment keresztül. Sokan úri passziónak gondolják, hogy néhányan nem csak a ház alapját készítik belőle, hanem a ház belső tereit, burkolatát, s ne adj Isten, ilyen elvetemültséget, még a  bútorokat és táskákat is.

Erre a technológia fejlődése, az adalékanyagok tárházának széles választéka adott lehetőséget. Korábban pl. elképzelhetetlen volt, hogy ne kelljen a betonfalra hőszigetelő réteget tenni, ma már belekeverjük a betonba.

Milyen típusú tereknél, épületeknél javasolt a látszóbeton alkalmazása?

Reprezentatív - magas igényszintű épületeknél, amelyek lehetnek akár lakóépületek is, de leginkább középületek, mint például múzeumok, iskolák, kiállító terek, közintézmények. Nagyon sok kortárs templom látszóbeton fallal épül. Az igazi terepe ennek Svájc. Néhány tervezőt és neves építész irodát fontos megemlíteni, mint Diener & Diener, Peter Markli, Herzog & De Meuron és nem utolsó sorban Gigon & Guyer, Gion Caminada, Andrea Deplazes.

Tadao Ando japán kortárs építész: Chichu múzeum, amely földalatti kiállításoknak ad helyet, a természetes fényeket kihasználva.

Milyen design technológia ismert ezen a területen?

A látszóbeton felületét és minőségét alapvetően két tényező határozza meg: a beton anyaga - a szokásos kavicsbetonnál nagyobb szilárdságú és finomabb szemszerkezetű anyag, amelyekhez még speciális adalékanyagokat is kevernek. A végleges felület minőségét a zsaluzat határozza meg, amely csak fémzsalu lehet, tökéletesen letisztítva és egy olyan anyaggal bevonva, amely a kizsaluzáskor a zsaluzat leválasztása a kész betonfelületről) megkönnyíti a zsalutáblák lebontását. A zsaluzóelemek kiosztását előre meg kell tervezni, hiszen a táblák illesztése, illetve a távtartók kiosztása a végleges felületen is megjelenik. A végleges, bársonyos felület elérése érdekében, egy speciális anyaggal még bevonható a nyers betonfelület.

Ha nem akarunk makulátlanul sík felületeket látni, akkor elképzelhető, hogy csiszolt, vagy csiszolatlan fadeszkákból készül a zsaluzat, és ilyenkor a végleges felületeken megjelenik a fa erezete. Fontos, hogy a beton bedolgozásakor fokozottan betartsák a technológiai előírásokat, hiszen a beton nem lehet fészkes (nem lehetnek kizsaluzás után betonnal kitöltetlen részek), ezért nagyon fontos a bedolgozás közbeni vibrálás.

Kiállítótér látszóbetonnal

Mennyire költséges ez az eljárás?

Költségesebb, mint a hagyományos betonozási technológia, viszont nem igényel külön vakolást, befejező burkolást - a beton adja meg a térhatároló felületet. Megfelelő minőségben fagyálló is lehet, ezáltal a külső térben is megjelenhet.

Paunoch Renáta, Vajda Szabolcs, Varga Péter István: Betonpad család, falevél mintázata

Mennyire engedi az anyag, hogy kísérletezzenek vele?

Ez a kísérletezés terepe - hogy ha a zsaluzat belső oldalán elhelyezünk kisebb tárgyakat, például egy leander mintát, akkor az a kizsaluzáskor, mint lenyomat megjelenik. Egy japán építész, Tadao Ando - őt tartom az egyik legfontosabb kortárs építésznek - szinte csak látszóbetonnal dolgozik. Mi egy helyen használtunk már olyan anyagot - német mintára -, ahol az adalékanyagok között hőszigetelő anyagot is belekevertek, így nem volt szükség belső oldali hőszigetelésre sem. Nagyon fontos, hogy a betont ellenőrzött, üzemi körülmények között keverjék.

Tadao Ando: Chichu Művészeti Múzeum, mely szabadtéri művészeti alkotásoknak is teret ad

Ma már, mint a fenti példákból látható, bátran szabadon engedhetjük a fantáziánkat, ha valamilyen építészeti megoldást betonból képzelünk el.

Szállkai Krisztina vagyok,Junior Art Center Oktatási központban végzett lakberendező. A lakberendezés, a design, a divat nálam napirendi téma. Ennek a tág területnek a vérkeringésébe csöppentem, így a HomeInfo munkatársaként lehetőséget kaptam arra, hogy kamatoztathassam az eddig megszerzett tudásomat és ezt a folyamatosan bővülő Inspirációs oldalon keresztül átadhassam. Akik pedig mélyebben bele szeretnének merülni egy-egy témába, azok olvashatnak tőlem cikkeket a tudástár oldalon is. A legfontosabb, hogy imádom, amit csinálok és ami körvonalazódik körülöttem. Remélem ez érezhető lesz a munkámon!
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

5+1 fontos tudnivaló az építkezést megelőző földmunkákról: gépek, árak, időtartam

A családi ház építésének első fázisát a földmunkákkal kezdjük. Íme, a legfontosabb információk a gépekről, árakról, időtartamról, hogy könnyebben tervezhessünk.

A betonhatású burkolat az egyik legsokoldalúbb trend

Modern és tradicionális is lehet a megfelelő kiegészítőkkel az utóbbi évek legkedveltebb belsőépítészeti dizájneleme, a beton, illetve a beton hatású élvágott greslapok.

Látványos betonfelületek családi házon

Betondesign, látszóbeton, egyedi, letisztult, elegáns. A betonépítészet egyre közkedveltebb, sőt családi házakon is remekül mutatnak a betonfelületen megjelenő designelemek.A homogén burkolatlan betonfelület elkészítéséhez a minőségi betonon túl elengedhetetlen az olyan korszerű zsalutechnológia, mint a MEVA műanyag „alkus” zsaluhéja.

Milyen építőanyagot válasszunk?

Az építőipar praktikus újításai sokban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy leendő otthonunk minőségi lakókörnyezetet biztosítson számunkra, a bőség zavara ugyanakkor nehezíti lehetőségeink felmérését. Cikkünkben ezért bemutatjuk a legáltalánosabban használt építőanyagok jellemzőit, és azt, hogy milyen anyagokban érdemes gondolkodnunk, ha otthonunk építését tervezzük.

Elnyűhetetlen, esztétikus és trendi - Betontárgyak a belsőépítészetben

A beton többszörösen bizonyított az építészetben és egy ideje már hódít a belső építészetben is. A minimalista és az indusztriális stílusoknak köszönhetően a beton is fontos design tényezővé vált. Egyszerűbb dolgok, mint a betonpult, vagy cement asztallap létrehozása már házilag is megoldható, így rengeteg költséget megtakarítva az alkotás örömét is biztosítja.

Dombház szupervályogból - egy alternatív építészeti technológia

A megszokottól eltérő dolgokra félve, kétkedve tekintünk. Biztonságos? Megéri belevágni? Nem történik ez az építkezésben sem  máshogyan. Valószínű, hogy itt az ideje elgondolkodnunk a jól bevált építési, építkezési módok leváltásán, ezzel is hozzásegítve magunkat egy fenntarthatóbb világ kialakításához.

Elegáns és vagány beton tárgyak

A beton töretlen népszerűségét mi sem mutatja jobban, minthogy egyre nő a magyar alkotók száma ezen a piacon. Egy tehetséges hölgy kreativitásának köszönhetően ismét gazdagodott a beton kiegészítők tárháza.

Híd alá épített stúdiót magának egy formatervező

Még ha sokszor átvitt értelemeben is használjuk, a “híd alatt lakás” mibenlétével sokan tisztában vannak. A fogalom, szerte a világon, kevés pozitív jelentést hordoz. Egy spanyol tervező, fittyet hányva a sztereotípiákra, saját pop-up stúdiót alakított ki egy valenciai híd alatt. Jól tette!

Különleges beton használati tárgyak

A beton használata már régen túlnőtt az építőiparban ismert módokon. Ma már ez az erőteljes, masszív anyag nem csupán az alap. Egyéni lakberendezési tárgyak köntösében kelt új életre.