Hirdetés

Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

„A látszóbetonnal való munka a kísérletezés terepe.” Beszélgetés Csongrádi János Pro-Architectura díjas építésszel

A "beton" szót az emberek többsége az  előre gyártott elemekből épült nyomasztó lakótelepek képével és a tömeggel azonosítja, azonban az elmúlt évtizedekben a beton felhasználása hihetetlen metamorfózison ment keresztül. Sokan úri passziónak gondolják, hogy néhányan nem csak a ház alapját készítik belőle, hanem a ház belső tereit, burkolatát, s ne adj Isten, ilyen elvetemültséget, még a  bútorokat és táskákat is.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Erre a technológia fejlődése, az adalékanyagok tárházának széles választéka adott lehetőséget. Korábban pl. elképzelhetetlen volt, hogy ne kelljen a betonfalra hőszigetelő réteget tenni, ma már belekeverjük a betonba.

Milyen típusú tereknél, épületeknél javasolt a látszóbeton alkalmazása?

Reprezentatív - magas igényszintű épületeknél, amelyek lehetnek akár lakóépületek is, de leginkább középületek, mint például múzeumok, iskolák, kiállító terek, közintézmények. Nagyon sok kortárs templom látszóbeton fallal épül. Az igazi terepe ennek Svájc. Néhány tervezőt és neves építész irodát fontos megemlíteni, mint Diener & Diener, Peter Markli, Herzog & De Meuron és nem utolsó sorban Gigon & Guyer, Gion Caminada, Andrea Deplazes.

Tadao Ando japán kortárs építész: Chichu múzeum, amely földalatti kiállításoknak ad helyet, a természetes fényeket kihasználva.

Milyen design technológia ismert ezen a területen?

A látszóbeton felületét és minőségét alapvetően két tényező határozza meg: a beton anyaga - a szokásos kavicsbetonnál nagyobb szilárdságú és finomabb szemszerkezetű anyag, amelyekhez még speciális adalékanyagokat is kevernek. A végleges felület minőségét a zsaluzat határozza meg, amely csak fémzsalu lehet, tökéletesen letisztítva és egy olyan anyaggal bevonva, amely a kizsaluzáskor a zsaluzat leválasztása a kész betonfelületről) megkönnyíti a zsalutáblák lebontását. A zsaluzóelemek kiosztását előre meg kell tervezni, hiszen a táblák illesztése, illetve a távtartók kiosztása a végleges felületen is megjelenik. A végleges, bársonyos felület elérése érdekében, egy speciális anyaggal még bevonható a nyers betonfelület.

Ha nem akarunk makulátlanul sík felületeket látni, akkor elképzelhető, hogy csiszolt, vagy csiszolatlan fadeszkákból készül a zsaluzat, és ilyenkor a végleges felületeken megjelenik a fa erezete. Fontos, hogy a beton bedolgozásakor fokozottan betartsák a technológiai előírásokat, hiszen a beton nem lehet fészkes (nem lehetnek kizsaluzás után betonnal kitöltetlen részek), ezért nagyon fontos a bedolgozás közbeni vibrálás.

Kiállítótér látszóbetonnal

Mennyire költséges ez az eljárás?

Költségesebb, mint a hagyományos betonozási technológia, viszont nem igényel külön vakolást, befejező burkolást - a beton adja meg a térhatároló felületet. Megfelelő minőségben fagyálló is lehet, ezáltal a külső térben is megjelenhet.

Paunoch Renáta, Vajda Szabolcs, Varga Péter István: Betonpad család, falevél mintázata

Mennyire engedi az anyag, hogy kísérletezzenek vele?

Ez a kísérletezés terepe - hogy ha a zsaluzat belső oldalán elhelyezünk kisebb tárgyakat, például egy leander mintát, akkor az a kizsaluzáskor, mint lenyomat megjelenik. Egy japán építész, Tadao Ando - őt tartom az egyik legfontosabb kortárs építésznek - szinte csak látszóbetonnal dolgozik. Mi egy helyen használtunk már olyan anyagot - német mintára -, ahol az adalékanyagok között hőszigetelő anyagot is belekevertek, így nem volt szükség belső oldali hőszigetelésre sem. Nagyon fontos, hogy a betont ellenőrzött, üzemi körülmények között keverjék.

Tadao Ando: Chichu Művészeti Múzeum, mely szabadtéri művészeti alkotásoknak is teret ad

Ma már, mint a fenti példákból látható, bátran szabadon engedhetjük a fantáziánkat, ha valamilyen építészeti megoldást betonból képzelünk el.

Ez is érdekelhet

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

Modern fürdőszobák díszei az öntöttmárvány térkádak

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Hörmann garázskapu és bejárati ajtó konfigurátor

Így lehet energetikailag hatékony a tető

Gyors, díjmentes, nagyságrendi számítás a Terrán TetőKalkulátorával!

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Stílusos 2 személyes minimalista fürdőkád

Erre figyelj oda, ha pliszé szúnyoghálót veszel! – válaszol a szakértő

Outdoor-otthonok modern árnyékoló és pergola megoldásai - kültéri életterek tervezése az Archishade szakértőivel

Mindent a hőszigetelésről: anyagok, módszerek és árak

Házat, de gyorsan! - 3. rész - A sokezer éves az új modern

“A maximumot kihozni a tervezésből, csak az ügyféllel együtt lehet” – beszélgetés Zámbó Tímea építészmérnök, belsőépítésszel, az Év fürdőszobája pályázat díjazottjával

Fürdőszoba Kiállítás | 2020 | Mezítláb a Párisi udvarban - KROKI stúdió

5+1 fontos tudnivaló az építkezést megelőző földmunkákról: gépek, árak, időtartam

Különleges otthoni kiegészítők látványbetonból

Régi borospincéből építész műterem Budajenőn

Látványos betonfelületek családi házon

Milyen építőanyagot válasszunk?

Elnyűhetetlen, esztétikus és trendi - Betontárgyak a belsőépítészetben

Dombház szupervályogból - egy alternatív építészeti technológia

Elegáns és vagány beton tárgyak

Híd alá épített stúdiót magának egy formatervező

Szebb otthon home staging-gel: H8 Projekt