Álmennyezet trükkök 2. rész – Fény mennyezetek

Ha szeretnénk valami fényűző, szemkápráztató dolgot létrehozni otthonunkban a fejünk fölé, de nem kívánjuk a viszonylag nagy belmagasságú lakályos belterünket ténylegesen összefüggő álmennyezettel befedni, mert éppen nemigen akarunk hatékony hang, esetleg hőszigetelést kialakítani, továbbá felesleges pénzünk sincs egy ilyen nem kis munkára, és éppen extra design céljaink sincsenek, akkor is van esztétikus, kisebb felhajtással járó megoldás. Különösen, ha valamilyen okból szeretnénk amúgy ránézésre, úgymond optikailag lejjebb láttatni a mennyezetet a ténylegesnél, némileg takarva a fenti járulékos struktúrákat mint a felső födém alatti műszaki elemek, csatorna és különféle szellőző csövek, falon kívüli elektromos vezetékek, szellőző‑rendszerhez tartozó csatlakozó és elosztódobozok, és nem utolsó sorban szerkezeti gerendák, áthidalók melyek bizony zavarhatják a látvány esztétikáját.

Egy speciális világítási rendszer kialakításával most láthatunk egy lehetőséget mellyel sok esetben egyszerűen, bár némi műszaki tudással megoldható ez a probléma. Világítani márpedig kell, és ha már fényt űzünk akkor tegyük ezt ügyesen.

Fény mennyezet a nappaliban

Fény mennyezet

Világítótestek sokaságának különféle ügyes elhelyezésével is létre tudunk hozni egészen kiváló és különlegesen esztétikus, mondhatni virtuális álmennyezeteket. Azért virtuális, mert tulajdonképpen nem létezik, de a világítás fényeinek bekapcsolásával olyan mintha lenne.
Ráadásul optikai szempontból teljesen pótolni tud egy valódi álmennyezetet. Kizárólag vizuális hatása van, mint már említettem, nem rendelkezik fizikai tulajdonságokkal, mint hő és hangszigetelés, vagy felső vízszintes térlezárás.
Ami a fény kikapcsolt állapotában is látszik, azok maguk a világító testek, illetve armatúrák melyek típustól függően maguk is egyenként esztétikus design szereppel bírnak.
Ebben az esetben elsősorban a függesztett, illetve a kifejezetten függeszthető világítótestek, lámpák jöhetnek szóba, ahol a függesztés magassága az amit a kívánt cél magasságához igazítunk.

 

A cikk folytatása Álmennyezet Tudástár oldalunkon olvasható.

forrás: Polmetál

 

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

A világítás és a fényforrások jelentősége kül- és beltéren

A belső terek dekorálásához, a hangulatos látvány megteremtéséhez számos eszközt bevethetünk. A sok lehetőség közül az egyik – egyben a legfontosabb – a világítás, valamint a megfelelő világító testek, lámpák, izzók kiválasztása.

Újragondolt terek – Egy társasházi lakás újjászületése

Mintha új lakásba költöztünk volna – így érezhetik magukat, akik egy mindent felforgató, szakszerűen levezényelt, alapos felújítás mellett döntenek. Íme, egy látványos átalakítás, mely igazolja, hogy megéri a munkát profi lakberendezőre bízni.

A világítás, mint esztétikai élmény

Ha a lakás világítása, a lámpák kiválasztása kerül szóba, már korántsem érhetjük be azokkal a megoldásokkal, mint egy-két évtizeddel ezelőtt. Mind a lámpatestek, mind a műszaki részletek terén számtalan innovációval találkozunk.

Térformálás és világító dekoráció LED szalaggal

Az elmúlt években valóságos forradalmat generált a világítási piacon a LED szalag, mely nem csupán rendkívül energiatakarékosságának köszönheti hírnevét. Ha jól tervezünk, segítségével látványossá és egyedivé varázsolhatjuk belső tereinket.

Fontos információk az energiacímkén! Miért ajánlott vásárlás előtt elolvasnunk?

Az elektromos lámpák és lámpatestek energiacímkézése (a 874/2012 EU-rendelet) pár éve jelent meg a köztudatban. Konyhanyelven: az energiacímke megmutatja, hogy a lámpatestben van-e beépített fényforrás, illetve milyen energiaosztályú fényforrással tudjuk azt használni.

Adj teret az élményeknek - Otthon, a kertben is!

Köztudott, hogy a fény hatással van hangulatunkra, közérzetünkre. Talán ez az egyik oka annak, hogy a napsütéses órák számának növekedésével párhuzamosan a szabadtéri programok iránti igényünk is növekszik.

Új trend a világítástechnikában: vintage stílusú izzók, lámpák

Egyre gyakrabban találkozunk régies megjelenésű, Edison korát idéző izzókkal, melyek egy modern otthonban is jól alkalmazhatók. Mit tudnak technikailag ezek a darabok?

Világítás felújítás: új lámpatest vagy elég az új fényforrás?

A kérdést két irányból kell megközelíteni. Az első, amikor meglévő csillárunk működőképes és szeretjük is, így nem akarjuk lecserélni. Új építésnél, vagy már tönkrement régi lámpatestünk cseréjénél már más szempontok alapján kell választanunk.

Kiemelő világítások

Otthonunk dekoratív részletei, képek, vagy tárgyak a világítás segítségével is kiemelhetők, hangsúlyossá tehetők. Néhány alapszabályra kell csupán figyelnünk, ha esztétikus végeredményt szeretnénk.

Önnek ajánljuk