Hirdetés

Álmennyezet trükkök 2. rész – Fény mennyezetek

Ha szeretnénk valami fényűző, szemkápráztató dolgot létrehozni otthonunkban a fejünk fölé, de nem kívánjuk a viszonylag nagy belmagasságú lakályos belterünket ténylegesen összefüggő álmennyezettel befedni, mert éppen nemigen akarunk hatékony hang, esetleg hőszigetelést kialakítani, továbbá felesleges pénzünk sincs egy ilyen nem kis munkára, és éppen extra design céljaink sincsenek, akkor is van esztétikus, kisebb felhajtással járó megoldás. Különösen, ha valamilyen okból szeretnénk amúgy ránézésre, úgymond optikailag lejjebb láttatni a mennyezetet a ténylegesnél, némileg takarva a fenti járulékos struktúrákat mint a felső födém alatti műszaki elemek, csatorna és különféle szellőző csövek, falon kívüli elektromos vezetékek, szellőző‑rendszerhez tartozó csatlakozó és elosztódobozok, és nem utolsó sorban szerkezeti gerendák, áthidalók melyek bizony zavarhatják a látvány esztétikáját.

Egy speciális világítási rendszer kialakításával most láthatunk egy lehetőséget mellyel sok esetben egyszerűen, bár némi műszaki tudással megoldható ez a probléma. Világítani márpedig kell, és ha már fényt űzünk akkor tegyük ezt ügyesen.

Fény mennyezet a nappaliban

Fény mennyezet

Világítótestek sokaságának különféle ügyes elhelyezésével is létre tudunk hozni egészen kiváló és különlegesen esztétikus, mondhatni virtuális álmennyezeteket. Azért virtuális, mert tulajdonképpen nem létezik, de a világítás fényeinek bekapcsolásával olyan mintha lenne.
Ráadásul optikai szempontból teljesen pótolni tud egy valódi álmennyezetet. Kizárólag vizuális hatása van, mint már említettem, nem rendelkezik fizikai tulajdonságokkal, mint hő és hangszigetelés, vagy felső vízszintes térlezárás.
Ami a fény kikapcsolt állapotában is látszik, azok maguk a világító testek, illetve armatúrák melyek típustól függően maguk is egyenként esztétikus design szereppel bírnak.
Ebben az esetben elsősorban a függesztett, illetve a kifejezetten függeszthető világítótestek, lámpák jöhetnek szóba, ahol a függesztés magassága az amit a kívánt cél magasságához igazítunk.

 

A cikk folytatása Álmennyezet Tudástár oldalunkon olvasható.

forrás: Polmetál

 

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Csak a képzelet szab határt: inspiráló zuhanyvariációk a Radaway-től

A Méta szakembereivel a cég által forgalmazott Radaway zuhanykabinokról, azon belül is a 2020-as újdonságokról beszélgettünk.

EGLO lámpakínálat felsőfokon

Az EGLO egyedülálló szolgáltatásokkal és szokatlanul gazdag kínálattal áll a vásárlók rendelkezésére. Szinte minden megtalálható, amit a világítással kapcsolatban keresünk: kül- és beltéri lámpák különféle stílusban, technikai újdonságok, különleges fényforrások és tartozékok. Az EGLO közel 7000 darabos évente megújuló kollekciójának számos terméke elérhető az EGLO Bemutatótermeiben és Lámpaszalonjaiban, valamint az országszerte megtalálható EGLO SHOP in SHOP partnerüzletekben.

Ilyen volt, ilyen lett sorozat - EGLO

A belvárosi lakás átalakítása során a lámpatestek, fényforrások kiválasztására különösen nagy hangsúlyt helyeztek a tervezők.

EGLO okoslámpa - Több, mint fényforrás: a jövő megoldása a jelenben

Élmény, kényelem és biztonság – mindezeket szavatolják otthonunkban a világhíres osztrák gyártó, az EGLO okoslámpái és fényforrásai.

Modern otthonok világítása – EGLO Frania lámpacsalád

Világítás tekintetében egy modern otthonnak számtalan kihívással kell szembenéznie: energiatakarékosság, hosszú élettartam, megfelelő hatékonyság, könnyű kezelhetőség és esztétikus megjelenés. Azonban ne gondoljuk, hogy ezeknek az elvárásoknak lehetetlen eleget tenni!

Lumenet: a világítás itt kezdődik

Amikor lámpát, fényforrást vásárolunk, bőven van mit mérlegelnünk, hiszen a technikai fejlődésnek köszönhetően a világítás az utóbbi időben olyan új funkciókat, szempontokat kapott, melyekkel tisztában kell lennünk ahhoz, hogy jó döntést hozzunk.

Stílushoz hangolt világítás – Inspirációk EGLO lámpa választáshoz

Megfelelő lámpát választani csupán látszólag tűnik egyszerű feladatnak. Már a világítás megtervezése is szakértelmet kíván, ám az út végén vár ránk a kérdés: milyen lámpák illenek az adott helyiségekbe? Hogyan tudjuk ezeket minden szempontnak megfelelően úgy összehangolni a bútorzattal, színekkel, anyagokkal és egymással, hogy a funkció mellett az esztétikum is tökéletesen érvényesüljön? Bemutatjuk, hogyan segít ebben a mára már világmárkát képviselő lámpagyártó és forgalmazó cég az EGLO.

Üzlettervezés mesterfokon: hangulatos és egyedi butik enteriőr

A belső tér praktikus kialakítása, a megfelelő hangulat megteremtése, mely számos egyéb szempont mellett a vásárlást is ösztönzi, az egyik legfontosabb momentuma egy új üzlet megnyitásának. A részletekbe avat be Vermes Dóri, tervező.