Hirdetés

Álmennyezet trükkök 2. rész – Fény mennyezetek

Ha szeretnénk valami fényűző, szemkápráztató dolgot létrehozni otthonunkban a fejünk fölé, de nem kívánjuk a viszonylag nagy belmagasságú lakályos belterünket ténylegesen összefüggő álmennyezettel befedni, mert éppen nemigen akarunk hatékony hang, esetleg hőszigetelést kialakítani, továbbá felesleges pénzünk sincs egy ilyen nem kis munkára, és éppen extra design céljaink sincsenek, akkor is van esztétikus, kisebb felhajtással járó megoldás. Különösen, ha valamilyen okból szeretnénk amúgy ránézésre, úgymond optikailag lejjebb láttatni a mennyezetet a ténylegesnél, némileg takarva a fenti járulékos struktúrákat mint a felső födém alatti műszaki elemek, csatorna és különféle szellőző csövek, falon kívüli elektromos vezetékek, szellőző‑rendszerhez tartozó csatlakozó és elosztódobozok, és nem utolsó sorban szerkezeti gerendák, áthidalók melyek bizony zavarhatják a látvány esztétikáját.

Egy speciális világítási rendszer kialakításával most láthatunk egy lehetőséget mellyel sok esetben egyszerűen, bár némi műszaki tudással megoldható ez a probléma. Világítani márpedig kell, és ha már fényt űzünk akkor tegyük ezt ügyesen.

Fény mennyezet a nappaliban

Fény mennyezet

Világítótestek sokaságának különféle ügyes elhelyezésével is létre tudunk hozni egészen kiváló és különlegesen esztétikus, mondhatni virtuális álmennyezeteket. Azért virtuális, mert tulajdonképpen nem létezik, de a világítás fényeinek bekapcsolásával olyan mintha lenne.
Ráadásul optikai szempontból teljesen pótolni tud egy valódi álmennyezetet. Kizárólag vizuális hatása van, mint már említettem, nem rendelkezik fizikai tulajdonságokkal, mint hő és hangszigetelés, vagy felső vízszintes térlezárás.
Ami a fény kikapcsolt állapotában is látszik, azok maguk a világító testek, illetve armatúrák melyek típustól függően maguk is egyenként esztétikus design szereppel bírnak.
Ebben az esetben elsősorban a függesztett, illetve a kifejezetten függeszthető világítótestek, lámpák jöhetnek szóba, ahol a függesztés magassága az amit a kívánt cél magasságához igazítunk.

 

A cikk folytatása Álmennyezet Tudástár oldalunkon olvasható.

forrás: Polmetál

 

 | 
Vásárlási listák
További vásárlási listák