Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Minden, amit tudni akarsz a gipszkartonról

Tudod mennyi pozitív tulajdonsága van a gipszkartonnak, milyen típusai vannak, mi mindenre használhatod, hogy szerelik fel, mit bír el, és mi az ára? Ha érdekel, olvass tovább. Mutatok számos izgalmas, stílusos példát modern enteriőrökből, melyekből érdemes inspirálódni!

Gipszkarton felhasználása

A gipszkarton alapvető tulajdonságai

A gipszkarton többrétegű karton, gipsz és víz elegye. Anyaga és előállítása fenntartható és gyorsabb, egyben olcsóbb megoldás, mint egy falazat építése. Ami minden esetben igaz, hogy nem éghető és a hőérzetet minden évszakban pozitívan befolyásolja a gipszkarton burkolat.

Típusait tekintve vannak vízállók, tűzgátlók és hanggátlók, vagy ezek valamely keveréke. Ezeket a funkció és helyiség tulajdonságai alapján kell eldönteni, mire van szükség (tetőtérbe mindenképp tűzgátló kell, fürdőszobába impregnált stb.). Minél többet tud, annál drágább, nyilván.

Azért azt tudni kell, hogy ezek nem 100%-os megoldások, de további hő és hangszigetelő anyag beillesztésével lehet fokozni a kívánt hatást. A vízállóság pedig kb. 85%-os páratartalomra igaz, egy csőtörés, WC meghibásodása esetén megszívja magát és tönkremegy a burkolat.

Teherbírását (kb 40 kg/nm) lehet fokozni a szerkezet megfelelő kialakításával illetve nagyobb méretű dübelek (csavarok) segítségével, de ez biztos szakértelmet igényel. (Pl. konyhabútor, szaniter, TV, polcok).

Mire jó a gipszkarton?

Rengeteg mindenre jó. Kialakíthatsz belőle:

  • Komplett válaszfalakat (ajtóval), szobát. Hanggátló szigeteléssel érdemes dolgozni.
  • Álmennyezetet. Így a világítótestek beszerelhetők, a vezetékeket pedig takarja (spot, sínes vagy vonalas LED világítás, perem hangulatvilágítás stb.) A mennyezeti karnis is eltakarható. A gépészeti elemek/csövek is eltakarhatók, belmagasság is csökkenthető vele.
  • Burkolhatsz vele régi sérült falakat és mennyezetet. Nem kell így vezetékeket cserélni, vésni, falat javítani végeláthatatlanul. Sok mindent megold a gipszkarton borítás.
  • Körbe építhetsz vele szekrényeket. Konyhában (fölé, köré), gardróbot, előszobaszekrényt stb. Mindenhol, ahol beépített bútor találkozik fallal, gondban leszel, mert a bútorlap egyenes, az épített fal viszont nem az. A gipszkarton viszont az. Így ide érdemes gipszkarton falat felhúzni (a bútor mellett, a bútor mélységében), és akkor elkerülhetők azok a balesetek, mikor hézag tátong a találkozásnál, vagy pl. belátsz a szabadon álló hűtő mögé oldalról.
  • Fürdőszobában  a falfülkék, a falba épített WC tartály előtétfala, és a falsík alatti zuhanyrendszerek falazata is gyakran gipszkartonból készül.
  • Építhetsz bele kandallót (bioetanolt), ablak ülőkét, tv falat, lerakót az ágy mögé, és még sok mást.

Hogyan állj neki?

Tapasztalat nélkül lehetőleg sehogy. Ez is egy szakma, és szinte minden szerkezet érint más szakmát is (villanyszerelő, gépész, vízszerelő stb.), így jobb, ha a szakemberek együtt tervezik meg a kivitelezést. Ez a szerkezet ugyanis alapos tervezést és anyagbeszerzést igényel. Sok esetben kell lukat/helyet képezni benne a vezetékek, lámpák, vizes kiállás és egyebek számára. A gipszkarton egy (általában) 1,25 cm-s nagyméretű táblásított lap. Rögzítésére többnyire alumínium profilokból keretet készítenek a fal/mennyezet felületén, amire majd a méretre vágott lapokat felcsavarozzák. Ezután élvédővel látják el, leglettelik simára, és jöhet a festés.

Van festő, aki tud gipszkartonozni, de van gipszkartonos aki csak felszereli, nem burkol rá, nem glettel, nem fest. Kisebb gipszkartonos munkák esetén elegendő lehet az ügyes festő, de összetettebb projekthez (pl. álmennyezet kialakítása, válaszfal, bioetanol kandalló beépítés stb.) lehetőleg keress gipszkartonos szakembert.

Árak
Típustól függ, de alap esetben 1 500-3 000 Ft/nm áron mozog maga a gipszkarton. A profilok ára igen változó, de kb. 1 000-2 000 Ft/m az ár. Még rájön ezekre a szigetelés, a csavarok, az élvédő költségei, a munkadíj, majd a glettelés és a festés költsége, ami nagyban függ a gipszkarton elem formájától, felületétől. Ezekre minden esetben egyedi ajánlatot kapsz.

Példák gipszkarton felhasználására

Most pedig lássunk pár ízléses példát a gipszkarton felhasználására:

Gipszkarton felhasználása
Gipszkarton felhasználása
Gipszkarton felhasználása
Gipszkarton felhasználása
Gipszkarton felhasználása
Gipszkarton felhasználása
Gipszkarton felhasználása
Gipszkarton felhasználása
Gipszkarton felhasználása
Gipszkarton felhasználása
Gipszkarton felhasználása
Gipszkarton felhasználása

Hasse Ágnes

Népszerűek a témában

Luxus-e a lakberendezés?

„A legfőbb célom olyan életművet hátra hagyni, amiért nem volt hiába a sok küzdelem” – beszélgetés Papp Lindával, az Év Lakberendezője pályázat fődíjasával

Így válassz lámpát!

Ez is érdekelhet

Dulux EasyCare - Foltok a falon? Ugyan már!

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Eclisse 40, az átgondolt és kifinomult tokrendszer

Okosan megtervezett termékekkel nagyobb tisztaság a fürdőszobában

Tízből kilencen korszerűsítenék otthonukat

Még az istennők is megirigyelnék: műmárvány zuhanytálcák

Beltéri árnyékolás - a lakberendezés fontos eleme is

Komfortosan a télikertben – válasszunk hozzá árnyékolót!

Kingfire Kanto az első Schiedel sarokkandalló előnyei

Masszázsmedence – a jó közérzet és az egészségmegőrzés különleges eszköze. Hogyan válasszunk masszázsmedencét?

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Hová szökik az áram? – Rangsoroltuk a 10 legnagyobb villamosenergia-fogyasztót a háztartásunkban

„Egy enteriőr akkor lesz élhető, amikor jól működnek együtt a különböző funkciók” – beszélgetés Pál Gabriella Annával, az Év moodboardja 2023 pályázat közönségdíjas lakberendezőjével

Friss hír a jakuzzivilágból: tovább bővült a VitalSpa „vevőkényeztető” garanciája

„Lakberendezővé válni egy hosszabb útkeresés eredménye” – Beszélgetés az Év lakberendezője 2022 pályázat győztesével, Szőke Mónikával

„Számomra a tervezés nem munka, hanem lehetőség egy olyan világ létrehozására, amiben örömét leli a megrendelő” – Árvai-Komódi Klaudia lakberendezővel, az „Év fürdőszobai moodboardja 2023” pályázat harmadik helyezettjével beszélgettünk

„Sok mindent szükséges átgondolni a tervezés során” – beszélgetés Szilágyi Dórával, az Év fürdőszobai moodboardja 2023 pályázat közönségdíjas lakberendezőjével

„Olyan típusú ember vagyok, aki bármit képes megszervezni” – interjú Zselló Katica lakberendező, enteriőrtervezővel, az Év fürdőszobai moodboardja 2023 pályázat díjazottjával

Hogyan ültetheted be a japandi stílust az otthonodba? Útmutató a minimalista esztétikához

Az elegáns fekete – Szaniterek, csaptelepek és fürdőszobai kiegészítők feketében

Konyhatervezés előtt állsz? Ezt a cikket feltétlen olvasd el!

Luxus-e a lakberendezés?

Minimalista kialakítás és skandináv hatások egy 46 m2-es budai panorámás lakásban

8 örökzöld lakberendezési trend, melyeket érdemes követnünk