Hirdetés

Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Így válassz lámpát!

Sokan nem is gondolnák mennyire fontos, hogy mi és hogyan világít otthon! Pedig a komfortérzetünk egyik legmeghatározóbb eleme, mégis nehéz jól megtervezni, de legalább könnyű elrontani! Ha egy pár fontos alapelvet tudsz és betartasz, már nem nagyon lőhetsz mellé. Ezeket gyűjtöttem most össze nektek ebben a cikkben.

lámpa, világítás

Így állj neki

Először is, szobánként végig kell gondolni a világítási koncepciót és a stílust. Természetesen nem árt az összhang, de minden helyiség és tevékenység mást igényel. A konyha, gardrób vagy fürdőszoba tisztán látást, azaz erős, de természetes fényt igényel. A hálószoba inkább kedélyjavító hatású, rejtett és meleg megvilágítást igényel. Egy étkezőasztalnál az ételt és egymást kell lássuk, míg egy folyosón kell biztosítani a tájékozódást, de inkább káprázatmentes, visszafogott fényerővel.

Amit még jól az elején át kell gondolni, hogy mi is az adott lámpa szerepe? Egy lámpa ugyanis lényegében lehet funkcionális, de lehet akár hangulati elem vagy szimpla dekorációs elem (azaz fókusz pont). Ennek megfelelően érdemes jól csoportosítani a pénzünket; abba többet fektetni, amit majd gyakran használunk, vagy aminek kiemelt esztétikai/dekorációs értéke van.

Gondolj csak bele, ha veszel egy csillárt, annak nagyon fontos funkcionális szerepe lehet, ha használod. Ha viszont van hangulatvilágításod is, meg mondjuk olvasó lámpád, akkor vajon hányszor kapcsolod fel a mennyezeti lámpát? Nem sokszor, valószínűleg. Ekkor inkább esztétikai értéke lesz a csillárnak, ezt tartsuk észben a vásárlásnál. Ha emellé pedig vettél egy (vagy több)  jellegtelen függesztéket az étkező fölé, mégis állandóan azt használod, miért nem abba fektettél több pénzt és energiát, hogy szép is legyen, ne csak funkcionális?

Hogy elkerülj ilyen és ehhez hasonló bakikat, alább összeszedtem a legfontosabb lámpaválasztási szempontokat.

lámpa, világítás

Lámpa és izzó választásnál ezekre figyelj

 • A lámpa jellege/funkciója – a lényeg, hogy a szerint válasszunk lámpatestet (irányított, vagy szórt, rejtett vagy látszó világítást), hogy mire használjuk majd. Például olvasáshoz, étkezőbe, konyhapult fölé, borotválkozáshoz irányított, erős fény kell. Nappaliba, gyerekszobába, előszobába (a mennyezetre) inkább szórt fény, ami az egész helyiséget bevilágítja igény esetén.
 • Lumenek és wattok – helyiség méretével arányosan és funkció függően kell megtervezni a lámpa (azaz az izzó) fényerejét.
 • Kelvin – ez is rajta lesz az izzón, jelöli a fényhőmérsékletet. Ahova hangulatvilágítás kell, oda meleg fény is kell (2000-3000 K). Más esetekben erősebb, természetes fény ajánlott (3000-5000 K).
 • Spot – még mindig népszerű, általában erős, funkcionális világítást ad. Ami fontos a fényerő mellett, az a világítás kúpjának a szöge, és hogy irányítható-e a feje. Most igazán mennek a sínes megoldások, akár beépítve vagy függesztve. Egy áramforrásból számos spot is táplálható így, nem kell külön elektromos kiállás minden fejnek.
 • Dimmelés – dimmelhetőek a fényerő szabályozás lehetőségével ellátott lámpatestek. Ha szeretnéd is dimmelni, akkor kell hozzá dimmer kapcsoló vagy távirányító, és ennek megfelelő izzó is. Ez mindig feláras megoldás.
 • IP védettség – ez a vizes helyiségekben (konyha, fürdő), illetve a kültéren érdekes. Jelzi, hogy a lámpatest (LED szalag is) biztosítja-e a pára és vízállóságot, ha igen mennyire. IP44 felett már részben igen. Kültérre még védettebb kell.
 • Káprázatmentesség – sosem jó, ha közvetlenül a lámpába nézve káprázik a szemünk, főleg egy munkafolyamat közben (pl. konyha, borotválkozás). Kerülni kell az olyan lámpa választást és elhelyezést, ahol ez a veszély fennáll.
 • LED világítás – beépítése általában bonyolult, szakember igényes, főleg, ha nem konnektoros.
 • Elektromos kiállások – ez bizony nehéz téma, sokan nem akarnak vésni, de ez sokszor elengedhetetlen, ha hiányzik a megfelelő helyen egy kiállás. Ha terveztetünk, akkor ezeket a lakberendező meg kell tervezze, és átadja a villanyszerelőnek, kapcsolási tervekkel, lámpakiosztással.
 • Kapcsolók – ha praktikusan szeretnéd használni a világítást, általában váltókapcsolók (egy lámpa / áramkör több helyről kapcsolása), és dimmerkapcsolók is képbe kerülnek. Ezt érdemes megterveztetni, vagy egy jó villanyszerelőt keresni.
 • Stílus: összhang vagy eklektika – mindkettő jó megoldás, ha ízléses. Nem kell ugyanazt a sémát végig vinni a lakásban, sőt. Az eltérő, mégis stílusban és színben harmonizáló lámpák is hatásosan mutatnak, ha jól vannak kiválasztva, és passzolnak az adott helyiségbe.
lámpa, világítás

Tipp

Egyedi, bonyolult tervezési feladatok:

 • álmennyezetbe épített világítás
 • sínes világítás (falsíkon kívüli vagy beépített)
 • rejtett vagy látszó (profillal beépített) LED világítás
 • dimmelhető vagy váltókapcsolós világítás
 • okos elektromos rendszer
 • beépített bútorvilágítás, stb.

Ha ilyennel tervezünk, érdemes szakembert/lakberendezőt fogadni, aki ezekről igény esetén részletes dokumentációt készít. Persze ha van némi rálátása vagy tapasztalata valakinek ezekre a munkálatokra, akkor elég ha jó alaposan átbeszéli az elképzeléseket, igényeket az összes érintett szakemberrel (villanyszerelő, asztalos, gipszkartonos, burkoló stb.). Jó ha van valami rajzod dokumentációd ezekről, a félreértések elkerülése, utólagos hibajavítások végett.

lámpa, világítás

Hol vegyél lámpát?

A lámpák, izzók piaca hatalmas, és nagyon dinamikus. Akkor kezdj el nézelődni, ha hamarosan meg is rendeled a terméket, mert a kínálat gyorsan változik.

Webshopok: Egy-egy webshopon lámpák ezrei között válogathatsz. Használj szűrőket a gyorsabb keresésért.

Szaküzletek: ha drágább, központi darabot választasz az a javaslatom – ahogy mindig -, hogy szaküzletbe (adott gyártó üzletébe vagy lámpa boltba) menjél a nagyáruházak helyett. Ezekben az üzletekben ugyanis szaktanácsadást is kaphatsz, esetleg dokumentált világítás tervezést. Ha bemutatóterembe mész, akkor tudd, hogy sokkal több lámpát árulnak/forgalmaznak, mint amennyi ki van téve. Ha tudod mit keresel (stílusra, típusra), kérj tippet az eladótól, mit ajánl a kiállított lámpákon túl. 

lámpa, világítás
lámpa, világítás
lámpa, világítás
lámpa, világítás
lámpa, világítás
lámpa, világítás
lámpa, világítás
lámpa, világítás
lámpa, világítás
lámpa, világítás
lámpa, világítás

Hasse Ágnes

Népszerűek a témában

Minden, amit tudni akarsz a gipszkartonról

Mit csinál egy lakberendező?

Látható minimum: a szinte észrevétlen kapcsolók és dugaljak világa

Ez is érdekelhet

SOLIDSoft zuhanytálca: mintha párnán járnánk

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Hörmann garázskapu és bejárati ajtó konfigurátor

Így lehet energetikailag hatékony a tető

Gyors, díjmentes, nagyságrendi számítás a Terrán TetőKalkulátorával!

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Zuhanykabin ötletek – hogy a fürdőszoba is ízléses legyen

A kültéri árnyékolás legújabb formája: tolópaneles zsalugáter

Erre figyeljünk, ha pergolát vásárolunk! – válaszol a specialista

Lakóépületek építése, avagy az előírások és a lehetőségek találkozása

Professzionális LED világítási rendszer, nem csak profiknak

Okosotthon egyszerűen

Finomhangolások az okosotthon vezérlésben – Fókuszban a világítás

Megfelelő világítással az egészséges környezetért

Épülő belső térből igazi otthon – lakberendezés a gyakorlatban

Enteriőr átalakítás modern, organikus stílusjegyekkel – Mihálydeák Krisztina és Csomor László munkája

Kölcsönhatásban: amikor a fekete és a bronz festés dominál

Izgalmas részletek egy étterem belső átalakításakor – Mihálydeák Krisztina lakberendező munkája

2021 színei: napsárga és nyugtató szürke. Inspiráló párosítás, melytől otthonunk is frissebbnek hat

Elsőre furcsa, de létezik: fény az éjszakában, a pihentető alvásért. Az éjszakai irányfény értékes segítséget nyújthat

Okosotthon 46 négyzetméteren

Világítás kül- és beltéren: tervezés, kiválasztás, energiatakarékosság, lámpa trendek és egyedi lámpák

Szebb otthon home staging-gel: Villa projekt