Miért éppen álmennyezet?

Sok szakember megfogalmazta és dicsőítette az álmennyezetek sokoldalúságát, előnyeit, korszakalkotó alkalmazási és szinte végtelen variálási lehetőségeit, a design vetületeket nem is említve. Egy idő után azonban felmerül a kérdés, miért éppen álmennyezet?

Mióta van álmennyezet?

Nem tudom végzett-e valaki egzakt történeti kutatásokat ebben a tárgykörben, de az első álmennyezetek valószínűleg a fagerendázat alulról való eltakarásának szándékával jöhettek létre. Ez kézenfekvően nádazással történhetett, amikor is a fa keresztgerendákra nádszőnyegeket, nádpallókat rögzítettek, melyet aztán alulról gipsszel bevakoltak, majd festettek, akár díszesen is dekoráltak. Ezt a nádazás eljárást még pár évtizede is használtuk az építészetben. Ennek jóval fejlettebb változata lett a XIX. század végétől általánosan használt rabitz eljárás (Karl Rabitz német építész nevéből), ahol már dróthálót használtak a nád mellett.
Nagyon komoly, főleg ács‑asztalos szaktudást igényelt a kazettás mennyezetek kialakítása, melyeknek legszebb festett, illetve faragott példáit a néhány középkorból épen megmaradt, középületben, vidéki kastélyban és templomban láthatjuk.
Az álmennyezetek elődjének tekinthetjük a textilekkel, gyönyörű drapériákkal eltakart mennyezeteket, és talán a baldachinokat is, ráadásul ezek könnyen cserélhetők.
Mindezeknek főleg takaró és erősen esztétikai szerepük volt, bár ha jól belegondolunk, adott helyiségeknél némi hőszigetelő, zajszigetelő funkciójuk is lehetett.

A kiváltságos álmennyezetek

Belegondolt‑e valaki abba, hogy a különféle, bármilyen céllal és minőségben létrehozott álmennyezetek milyen sajátos, kiváltságos helyzetben vannak?

Modern álmennyezet

Nézzük, mi az, amiben minden álmennyezet megegyezik:

  • Nem lehet rákönyökölni, nekidőlni, ráülni, éjjel mezítláb belerúgni.
  • Nem befolyásolja a bútorok elhelyezését, nem ütközik azokkal.
  • Eleve olyan helyen van, ami a hétköznapi módon soha nincs útjába az embernek, a mennyezeten, legtöbben észre sem veszik.
  • Jótékonyan eltakar mindent, ami fölötte van.
  • Nem ül meg rajta a por, nem kell felmosni, takarítani.
  • Nem lehet csak úgy rátenni haszontalan tárgyakat.
  • Gyakorlatilag minden kütyüt, közmű és egyéb csövet, armatúrát, gépészetet be lehet pakolni föléje, és azt szépen, jótékonyan elnyeli, ha amúgy erre elegendő hely van szánva.
  • Több speciális igénynek is eleget tehet egyszerre, mint hőszigetelés, zajszigetelés, világítás és klíma elhelyezés, szintkiegyenlítés, gerendatakarás stb.
  • Esztétikailag mindenki úgy cifrázhatja, színezheti, burkolhatja, ahogyan tehetsége és a helyiség stílusa engedi.

 Nézzünk körül most már alaposabban és láthatjuk, hogy miért éppen álmennyezet?

A cikk folytatása az Álmennyezet Tudástár oldalunkon olvasható.

kapcsolódó cikkek:

Tűzgátló álmennyezetek

Gipszkarton elemek otthonunkban

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Fürdőszoba és otthoni wellness kiállítás: Budapest, január 17-19.

Ne csak a kádját töltse fel vízzel, hanem önmagát is ötletekkel! Új vagy régi, kicsi vagy nagy, költséghatékony vagy luxus – mindegy, mi mindent megmutatunk önnek. Több mint 100 márka és egyedi kedvezmények egy helyen!

Álmennyezet és design

Az álmennyezetek hasznos funkciójukon kívül a belső terek dekorálására is lehetőséget kínálnak. Ha ez is célként szerepel a kialakítás során, érdemes egyedi megoldások után nézni.

Rönkház, faház, gerendaház – Egyszerre modern és tradicionális

Sokan félnek fából építeni új otthonukat, vagy nyaralójukat, megalapozatlan tévhitek tömkelege terjeng ugyan is a fa- és rönkházakról. Pedig egy megfelelő módon kezelt fából emelt épület több generációnak adhat otthont. A könnyűszerkezetes házak, faházak száma növekszik az elmúlt évtizedekhez képest, igaz ez a gerendaházakra és rönkházakra is. Kialakulóban van egy új trend is Európában, ugyanis a faalapú lakóházaknak több előnye is mutatkozik a hagyományos épületekkel szemben.

Fókuszban a tető

Nem gondolnánk, de a házaink tető konstrukciójának formai, színbeli kialakítását is jelentősen befolyásolják az aktuális divatok. A tető kiválasztása nem egyszerű feladat, fontos része a tervezésnek, figyelembe véve a megrendelő kívánságát és ízlését is.

Építkezés menete - Házépítés lépésről lépésre

Cikksorozatunkkal átfogó képet nyújtunk az építkezés folyamatáról, annak különös figyelmet érdemlő momentumairól, így elkerülhető, hogy a helytelen kivitelezés kárt és bosszúságot okozzon. Elsőként az alapozás lényegi kérdéseit tekintjük át.

BASE 10 típusú rácsos állmennyezet

A BASE 10 álmennyezetek 10 mm szélességű és 22, 40 vagy 50 mm magasságú profilokból készülnek.

Álmennyezet típusok és méretek

A rácsos álmennyezetek OPEN-CELL típusú, beltéri álmennyezetek, amelyek lehetővé teszik a kereskedelmi belső terek modern, tartós és praktikus kialakítását.

Látványos fürdőszobai álmennyezetek

A fürdőszobai álmennyezet kialakításakor az esztétikai szempontokon túl figyelemmel kell lennünk a gépészetre és szükség esetén, a helyiség sajátos klímája miatt a megfelelő felületkezelésre is.

Az álmennyezet belsőépítészete, design, esztétikai funkció

Az álmennyezet funkcionális komplexitásáról nagyon nehéz leválasztani bármelyik részbeli összetevőjét, hogy alaposabban megszemlélhessük, elemezgessük. Ez a helyzet az álmennyezet esztétikai funkciójával, azaz a designnal is.

Önnek ajánljuk