Hirdetés

Miért éppen álmennyezet?

Sok szakember megfogalmazta és dicsőítette az álmennyezetek sokoldalúságát, előnyeit, korszakalkotó alkalmazási és szinte végtelen variálási lehetőségeit, a design vetületeket nem is említve. Egy idő után azonban felmerül a kérdés, miért éppen álmennyezet?

Mióta van álmennyezet?

Nem tudom végzett-e valaki egzakt történeti kutatásokat ebben a tárgykörben, de az első álmennyezetek valószínűleg a fagerendázat alulról való eltakarásának szándékával jöhettek létre. Ez kézenfekvően nádazással történhetett, amikor is a fa keresztgerendákra nádszőnyegeket, nádpallókat rögzítettek, melyet aztán alulról gipsszel bevakoltak, majd festettek, akár díszesen is dekoráltak. Ezt a nádazás eljárást még pár évtizede is használtuk az építészetben. Ennek jóval fejlettebb változata lett a XIX. század végétől általánosan használt rabitz eljárás (Karl Rabitz német építész nevéből), ahol már dróthálót használtak a nád mellett.
Nagyon komoly, főleg ács‑asztalos szaktudást igényelt a kazettás mennyezetek kialakítása, melyeknek legszebb festett, illetve faragott példáit a néhány középkorból épen megmaradt, középületben, vidéki kastélyban és templomban láthatjuk.
Az álmennyezetek elődjének tekinthetjük a textilekkel, gyönyörű drapériákkal eltakart mennyezeteket, és talán a baldachinokat is, ráadásul ezek könnyen cserélhetők.
Mindezeknek főleg takaró és erősen esztétikai szerepük volt, bár ha jól belegondolunk, adott helyiségeknél némi hőszigetelő, zajszigetelő funkciójuk is lehetett.

A kiváltságos álmennyezetek

Belegondolt‑e valaki abba, hogy a különféle, bármilyen céllal és minőségben létrehozott álmennyezetek milyen sajátos, kiváltságos helyzetben vannak?

Modern álmennyezet

Nézzük, mi az, amiben minden álmennyezet megegyezik:

  • Nem lehet rákönyökölni, nekidőlni, ráülni, éjjel mezítláb belerúgni.
  • Nem befolyásolja a bútorok elhelyezését, nem ütközik azokkal.
  • Eleve olyan helyen van, ami a hétköznapi módon soha nincs útjába az embernek, a mennyezeten, legtöbben észre sem veszik.
  • Jótékonyan eltakar mindent, ami fölötte van.
  • Nem ül meg rajta a por, nem kell felmosni, takarítani.
  • Nem lehet csak úgy rátenni haszontalan tárgyakat.
  • Gyakorlatilag minden kütyüt, közmű és egyéb csövet, armatúrát, gépészetet be lehet pakolni föléje, és azt szépen, jótékonyan elnyeli, ha amúgy erre elegendő hely van szánva.
  • Több speciális igénynek is eleget tehet egyszerre, mint hőszigetelés, zajszigetelés, világítás és klíma elhelyezés, szintkiegyenlítés, gerendatakarás stb.
  • Esztétikailag mindenki úgy cifrázhatja, színezheti, burkolhatja, ahogyan tehetsége és a helyiség stílusa engedi.

 Nézzünk körül most már alaposabban és láthatjuk, hogy miért éppen álmennyezet?

A cikk folytatása az Álmennyezet Tudástár oldalunkon olvasható.

kapcsolódó cikkek:

Tűzgátló álmennyezetek

Gipszkarton elemek otthonunkban

 | 
Vásárlási listák
További vásárlási listák