Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?

Notice: Undefined offset: 2 in /home/dasl1/homeinfo.hu/public_html/plugins/content/homeinfo_sectionmenu/homeinfo_sectionmenu.php on line 142

Notice: Undefined offset: 3 in /home/dasl1/homeinfo.hu/public_html/plugins/content/homeinfo_sectionmenu/homeinfo_sectionmenu.php on line 142

Fókuszban a tető

Nem gondolnánk, de a házaink tető konstrukciójának formai, színbeli kialakítását is jelentősen befolyásolják az aktuális divatok. A tető kiválasztása nem egyszerű feladat, fontos része a tervezésnek, figyelembe véve a megrendelő kívánságát és ízlését is.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Tető trendek

Meglévő ház tetőjének felújításánál, vagy a héjazat cseréjénél felmerülhet egy új tetőszék építése, mely erőteljesen pénztárca kérdése is. Azonban egy nagyon elhasználódott, pláne veszélyes hulladéknak számító azbesztes palatető esetében ez kikerülhetetlen lehet. Régi tető vázszerkezete esetén, ha egyébként a gerendázat ép és egészséges, költségkímélő lehet egy könnyű lemezfedés választása. Passzív házzá való korszerűsítés esetén is sor kerülhet a tető szigetelési rendszerének felújítására és a fedőanyag cseréjére.

Látványos tetőmegoldás

Divat és korszerűség

Most egyre többen vágnak bele új ház építésébe, ezért nézzük meg, milyen egy igazán trendi tető ma Magyarországon.

A harmónia iránti igény a forma, a színek és az anyagválasztás terén is megmutatkozik. Gondosan ügyelnek ezért az építtetők, hogy egy tradicionális, régi épületre ne tegyenek modern cserepet, és egy kortárs tervezésű házhoz hozzáillő fedést válasszanak.

Hagyományos tető

A korábban nagyon népszerű mediterrán stílus ma már egyre kevesebb és helyette inkább az ország éghajlatának, hagyományainak megfelelő épületet terveztetnek. A másik irányzat követi az új formabontó, modern, építészeti és design megoldásokat.

Mediterrán tető

Lapos, vagy magas tető?

Ebben az adott épület stílusát érdemes követni, és így alapvetően három tetőtípus közül választhatunk ma formailag. Egy épületen belül, akár megjelenhet mind a három tetőfajta is egyszerre.

 • Hagyományos magas építésű
 • Lapos tető
 • Alacsony dőlésszögű tető - ez próbálja egyesíteni magában a magas építésű és lapos tetők előnyeit.

Magas tetők

A 15 fok hajlásszög feletti tetőket nevezzük így. A mi éghajlati övünkön hagyományos 45 fok körüli hajlásszögű magas tetőknek az időjárással is összefüggő hagyományai vannak, és nem véletlen, hogy már a legprimitívebb kunyhónál is ezt a megoldást találjuk.

Magastető

A magas tető ellenállóbb az időjárás viszontagságaival szemben, jobban bírja a hó és szél terhelését, és a nagy mennyiségű csapadékot is könnyebben levezeti nagyobb beázás nélkül. Könnyebben javítható, tartósabb is, több emberöltőn át is kiszolgál, és a tetőszerkezet alatti tér nagyon jól hasznosítható. A padlásnak nagyon mindig fontos szerep jutott: a tartós termények, illetve a kevésbé használatos holmik tárolására használták. A paraszti munka és vidéki élet megváltozásával egyre inkább plusz lakóterek, hálószobák és azok kiszolgáló helyiségeinek kialakítására is szolgál.

Tető formák

A magas tetőknél érdemes beszélni a tetők alakjáról, hiszen itt tud igazán érvényesülni a formai változatosság.

 • Nyeregtető a legegyszerűbb alaptípusa a házak fedésének.
 • A kontytetőnél a nyereg két végét is ferde tetővel zárták. Különféle kontyolási megoldásokat használtak, tájegységenként eltérően.
 • A sátortető ennek négyzetes épület alaprajzú változata.
 • A manzárdtető a régies villaépületek, kastélyok megjelenését idézi, bővebb helyet adva a padlástérnek, és a manzárd ablakoknak.

Lapos tetők

Nagy szakértelmet és körültekintést igényel a lapos tetők kivitelezése, de a felhasznált anyagok minősége is döntő jelentőségű. Különleges gondot kell fordítani a vízállóságra, és precízen érdemes kialakítani a vízelvezető lejtését.

Lapostető

A korszerű építési, víz és hőszigetelési technológiákkal gond nélkül megoldható, és lehetőség adódik a közkedvelt lakó teraszok kialakítására is, ez viszont eléggé költségigényes megoldás.

Egy házon belül épületrészenként kombinálható akár manzárd tetős kialakítással is.

Alacsony hajlásszögű tetők

Az alacsony (0-5 fok) hajlásszögű tartományban nem lehet cserép héjalást alkalmazni.

Elegáns és napjainkban divatos megjelenést mutatnak a kis‑hajlású tetők (5-16 fok), amelyek jól illeszkednek például a mediterrán stílushoz.

Alattuk nem alakítható ki padlástér, vagy csak nagyon csekély mértékű.

Látványos tetőmegoldás

Laposodnak a tetők

Az utóbbi évtizedben a modern tervezésű új otthonoknál megfigyelhető, hogy egyre laposodnak a tetők. Egészen alacsony, 15 fok alatti a hajlásszögeknél már gyakorlatilag kockázatmentesen használhatók az új, úgynevezett 7 fokos cserepek is. A korábban elterjedt fémlemez fedésnél gazdaságosabban, és mindeközben beázás‑biztosan fedhető le a tető.

Modern tető

Nagyon mutatós, divatos megoldást. Ezek a tetők anyagtakarékosabbak és kisebb tömegűek is a magas tetőknél. Alkalmazásukat lehetővé tették a tökéletes nedvesség szigetelő rendszerek.

Az időjárás és a tető

Az építési trendeket figyelembe véve, a tető formájának, szerkezetének, anyagának, színének, csillogásának kiválasztásakor is számításba kell vennünk az éghajlati hatásokat a megvalósuló tetőzetünkre. Az időjárás hatásai elleni védekezés alapvetően hozzátartozik a tetők átgondolt tervezéséhez, kialakításához és gondos kivitelezéséhez, mely később jelentős anyagi károkat, illetve komoly balesetveszélyt tud megelőzni.

Szélvihar

A szélnek igen komoly szívóereje van, minden fedés típusnál. Alacsony hajlásszög esetén a szél megbontó hatása, meredek tetőnél a szívó és nyomóhatás jelent veszélyt. A nagyobb fajsúlyú, tömörebb tetőfedő anyagok, mint a kerámia vagy betoncserép jobban ellenállnak a viharoknak, jól bírják a hóterhelést és a hőtehetetlenségük is viszonylag nagy, így nyáron sokkal nehezebben melegszenek fel.

Csapadék

A tetőnknek hatásosan védeni kell az esővíz, illetve porhó ellen is. Minél kisebbek a fedés elemei, annál több helyen juthat be alájuk a csapadék. A csapadék elleni védelmet fokozza a jó minőségű tetőfólia is. Megkülönböztetünk vízhatlan és vízzáró fedést.

 • Vízhatlan fedés: a lapos és kis hajlású tetőkön szokásos fedésmód és leginkább bitumenes lemezből vagy fémlemezből készült fedést értünk rajta.
 • Vízzáró fedés: például a cserépfedés, amelyen keresztül valamennyi csapadékvíz bejuthat, de a szerkezet károsítása nélkül. Ezek a magas tetők megszokott fedései.

Magas tető

Villámlás

A villám elleni védelem felfogó elemei a villámhárítók a villámlásnak leginkább kitett pontokon, vagyis a tetőn helyezkednek el. Ezek, továbbá a levezető merev kábelek és földelők segítenek abban, hogy a villámok nagy mértékű energiái ne tehessenek kárt otthonunkban.
A villámvédelmi rendszer tervezése a villamos tervező szakember feladata.

Hóréteg

Éghajlattól is függ, hazánkban azonban mindenképp komoly gondot okozhat a hóréteg jelentette terhelés. Nem nehéz belátni, hogy a tetőn felgyülemlett, majd lezúduló hótömeg életveszélyt is jelenthet. Ezért fontos a tetőn a hófogórácsok és a hófogó fülek elhelyezése, ezek szükséges darabszámát, és konkrét elhelyezését építési szabvány határozza meg.

Tetőfedő anyagok

A klasszikus piros cserépen túl még sok‑sok szín és forma létezik. Nézzük, mostanában mit tartanak divatosnak, talán ez megkönnyíti a választást.

 • Bitumenes zsindely
 • Bitumenes hullámlemezek
 • Fémlemezes fedések
 • Égetett agyagcserepek
 • Betoncserepek
 • Pala fedés

 

Bitumenes zsindely

Talán ezek a legolcsóbb tetőfedő anyagok, amelyek különféle változatban színben és formában - mint a hódfarkú, tégla, hexagon (hatszögű) stb. - kaphatók. A sokféle méretű és alakú, adalékanyagokkal kevert, hálós hordozó alappal megerősített bitumenes fedőelemeknek könnyű a felerősítése, hajlított felületekre is. Nem is olyan olcsó, figyelembe véve a felerősítésükhöz szükséges aládeszkázás árát is. Komoly tetőszékre nincs szükség, a zsindelyelemek kisebb felületre saját kezűleg is felrakhatók. 

Bitumenes hullámlemezek

Szerkezetük többrétegű, hullámos felületi kialakításuk miatt nagyon rugalmasak. Kicsi a térfogatsúlyuk és törések, repedések nélkül darabolhatók, méretre szabhatók. Egyes gyártmányokon hosszirányú elasztikus ragasztó csík segíti a rögzítést.

A táblaméreteik elég változatosak és kicsi önsúlyuk miatt akár utólagos tetőfelújításokhoz is jól használhatók. Kisebb épületeknél, fészereknél saját kezűleg is felszerelhetők. Dekoratív megjelenésük vitatható, de tartósságuk és rugalmasságuk miatt elég hosszú az élettartamuk, és emellett kedvező az áruk is.

Bitumenes zsindely tető

Fémlemezes fedések, cserepes lemezek

Anyaguk lehet horgany (titáncink), horganyzott acéllemez vagy alumínium. Változatos profil kialakításuk a régi cserepek alakját követi. A súlyuk hagyományos cserepek súlyának csupán 1/10-e. Felújításoknál megtartható az eredeti fa tetőszerkezet, esetleg erre külön tartóváz felerősítése szükséges. Tartóssága akár a 30 évet is elérheti. Rengeteg színben és formában, matt, szemcsés és fényes felülettel kapható. Mivel a cserepes lemezt méretre gyártva lehet rendelni, így az anyagveszteség minden esetben minimalizálható.

A cserepes lemez előnyei és hátrányai:

 • Rendkívül viharálló, és mivel vízhatlan, egyáltalán nem vesz fel magába vizet, szemben a hagyományos tetőcseréppel, így teljesen fagyálló is.
 • Könnyen szerelhető, mivel nagy táblákban érkezik, így sokkal gyorsabban halad a munka.
 • Felülete egyenletes, sima, így nem tapad meg rajta a por és vele a moha, az eső könnyedén lemossa. A hó is hamarabb lecsúszik róla mint a hagyományos tetőkről.
 • Sokan kifogásolják, hogy zajos, felerősíti az eső koppanását. Ez részben igaz, de megfelelő tetőfóliázással és szigeteléssel a zaj jelentősen tompítható.

Fémlemez tetőfedés

Tetőfedés rézzel

Általánosságban elmondható, hogy a réz felhasználása nagymértékben egyezik az építőiparban alkalmazott fémlemezek megmunkálásával, ezért nagy gondot kell fordítani az anyag jellemzőire, eltérő építészeti megoldások szigorú betartására.

Nem olcsó megoldás, de bármilyen igényes, új, vagy felújított épület szép tartozéka a rézlemezből készült fedés, akár a homlokzaton és a tetőhéjaláson. Kiemelkedően jól alakítható és változatos, különleges formák esetén is kiváló megoldást nyújt. Természetes, újrafelhasználható anyag, mely szinte örök életű.

Kompromisszumos megoldás: fém borítású zsindelyek

Új technológiával készülnek a nagyon exkluzív, a többféle réz kinézetű elegáns tetőfedő anyag, csak a külső borítása fém. Üvegfátyol hordozórétegű, oxidbitumenes zsindely, rézlemez fedéssel. A precíziós vízsugaras vágással előállított zsindely 8 különböző rétegből áll, 5 mm vastag. A rézborítás a zsindely élein is megtalálható.

Réz‑natúr, réz‑patinás‑zöld, réz‑aranyszínű, aranyozott réz, titán‑cink, fémes színekben kaphatók.

Égetett agyagcserepek

Ezek a legismertebb, leggyakrabban használt tetőfedő anyagok. A leginkább a hódfarkú, a hornyolt, illetve ennek ikerfüles sajtolt változatai mellett sok egyéb korszerű és felületkezelt típus kapható.

Alkalmazhatók közepes és meredek hajlásszögű tetőhöz is. Meglehetősen olcsók és tartósak, sőt, bontás után is újra felhasználhatók, illetve a törött darabok cserélhetők. Anyaguk fagyálló és nem gyúlékony. Erősebb tetőszéket igényelnek és 25 fok alatti tetőhajlás alatt nem alkalmazhatók. Mivel a cserép porózus, nedvesen megközelítheti a betoncserepek súlyát.

Kerámia tetőcserép

Könnyen és gyorsan mohásodik és koszolódik, amely az évek során egyre rosszabb lesz. Természetesen vannak már olyan cserepek, melyek remekül ellenállnak a szennyeződésnek, de sajnos ez az árukon is meglátszik.

Betoncserepek

Osztályozott kvarchomokból és cementből színezőanyagok hozzákeverésével sablonba préselt tetőfedő anyagok. Kiváló az időjárás-állóságuk, színtartók és széles a színválasztékuk. Kiváló a teherbírásuk, ám jelentős önsúlyuk miatt nagyon masszív tetőszék szerkezetet igényelnek. Nagyon tartós fedések készíthetők belőlük, jól ellenáll a viharoknak is.

Pala fedés

A természetes kőzetpalából hasított lemez formálás után nagyon tartós tetőfedő anyag. A csapadékvizet kiválóan levezeti, és a kis súlya miatt nem is igényel különösen nagy teherbírású tetőszéket. Élettartama akár száz év is lehet. Csak kellő gyakorlatot szerzett szakember képes a különféle négyzet, téglalap és rombusz alakú lapokból, ideális és esztétikus fedéskép kialakítására. Műemlék jellegű épületek tetőfedéséhez szintén gyakran alkalmazzák.

Műpala tető

A műpala elemek viszonylag hasonló hatásúak a természetes palalemezekhez, ám ezek rostcement műszálak és cementes keverékből sajtolt, vagy hengerelt környezetbarát tetőfedő anyagok. Formatartóak, az időjárási hatásoknak is jól ellenállnak. Viszonylag olcsó, kedvelt tetőfedő anyag, széles a szín és méretválasztékuk.

Színek a tetőn

Külső és első megközelítésben egy ház jellegét nagyon meghatározza a tető látványa, de annak a színe mindenképpen. Általában jellemző, hogy a tetőfedő anyag színének kiválasztásával, az épület külső megjelenését a lakók ízlése egyértelműen meghatározza.

A kerámia tetőcserepeknek színe, formája és mérete is rendkívül változatos lett a sok ezer éves használatuk során. Lássuk, miből válogathatunk!

Piros tetőcserép

A tetőfelújítók és építkezők körében inkább a hagyományos méretű, kialakítású tetőcserép a jellemző, a formák és színek tekintetében továbbra is igen széles a paletta. A természetes natúr‑vörös, engobozott téglavörös, rézvörös, barna, palaszürke, fekete, és tarkára égetett színű cserepek utólagos kezelés, vagy kémiai anyagok felhasználása nélkül készülnek, és maximális színtartást biztosítanak. Az anyagában színezett, engobozott tetőcserepek fő jellemzője a normál cserepeknél jobb felületi színtartósság és a külső környezeti kitűnő ellenálló képesség, a garancia legalább 50 évre szól.


Sötétednek a színek

Akik a mai trendeket követik, a nedves föld természetes színéhez közel álló, sötétebb barna és a divatos palaszürke árnyalatok közül is választhatnak. A korábban is nagyon kedvelt sötétbarna mellett az ennél is sötétebb színek dominálnak, egyre keresettebb például az ébenfekete.

A tető színe alapvetően határozza meg az épület külsejét, hangulatát. Egy mediterrán stílusú családi háznál és egy modern, high-tech vagy minimalista megoldású épületnél furcsa és stíluszavaros volna ugyanazt a cserepet fölhelyezni, hiszen az épület egyéb jegyei roppant eltérőek. Ugyanakkor a két igen eltérő stílus népszerűségének is tanúi lehetünk.

Az elmúlt évtizedek népszerű mediterrán stílusának és színeinek visszaesése után, napjainkban inkább a minimalista stílushoz illeszkedő palaszürke és barnás árnyalatok, sőt a fekete szín megjelenésének trendje hódít.

Fekete tetőcserép

A szürke-fekete és földszínek között a hagyományos cserépformák kedvelői is megtalálják a szívükhöz közel állót, a hódfarkú választékában megtalálható engobozott matt, fekete szín szinte azonnal a népszerűség élére ugrott.

Felületi változatosság

A cserepek egy része évtizedek óta hullámos, míg a hagyományos tetőcserepek, a kisméretű, döntően hódfarkú változatok korábban inkább sima felületűek voltak. Manapság a színek mellett az izgalmas felületi kialakítások sora élénkíti a választékot.

Zöld tető

Ha már szín és tető, akkor nem hagyhatjuk ki ezt a különleges tetőfedési módszert, ami lényegileg és szerkezetileg jelentősen eltérő az eddig tárgyalt, és a nálunk hagyományos tetőfedésektől. Ez a tető természetesen csak zöld színben van, eltekintve az éghajlatnak megfelelő árnyalat változásoktól.

A módszer nem teljesen ismeretlen a világon. Mesebeli látványt nyújtanak az akár néhány száz éves különleges zöld tetős épületek, melyekkel Izlandon, a Feröer-szigeteken, Norvégiában, és Skócia egyes területein még ma is találkozhatunk. Ez a szokás a viking-kori ősöktől ered, akik fűvel, virágokkal, sőt fákkal is benépesítették házaik tetejét. Ez a tetőfedési módszer nemcsak a környezettel való harmonikus együttélést hirdeti, de valójában kitűnő hőszigetelésnek is számít, segít összetartani a tetőszerkezetet és egyben tartós is.

Zöldtető

Az elmúlt két évtizedben ismét egyre több, zöld tető épült világszerte, sőt egyes helyeken kötelezővé is tették az összes újonnan épülő lapos tető növényesítését - talán nem véletlenül - hiszen részben visszaadja a beépítéssel elfoglalt élő területet, birtokukba vehetik az apró élőlények. Nem mellékesen egy ilyen zöld tető, ha statikailag rendben van, akár a szabadidő, pihenés helye is lehet, de látványnak sem utolsó és kapcsolódik a környező tájhoz.

A modern lapos- és alacsony hajlásszögű tetők megjelenése új ötleteket és technikai megoldásokat hozott magával. A cserepet felváltotta a bitumen, a műanyag vagy a gumi, mely anyagok megjelenése (ezek UV-sugarakkal szembeni rossz ellenálló képessége) megkövetelte azok takarását. A kavics vagy zúzalék mint fedőréteg megfelelőek, de további előnyük nincs. Ezzel szemben egy zöld tető telepítése megvédi a vízszigetelést, és jelentősen növeli a lakók komfortérzetét.

A zöld tető mibenléte

A zöld tető növényzettel telepített, csapadékvíz ellen szigetelt zárófödém, ahol a szerkezet, a tetőszigetelés és a vegetáció egymással összehangolt, megtervezett egységet.

Megkülönböztetünk kétféle zöld tetőt:

 • Extenzív zöld tető - minimum 12–15 centiméter rétegvastagsággal
 • Intenzív tetőkert - komplett kertélményt ad.

Hazánkban is egyre népszerűbb főleg az extenzív zöld tető, könnyű fenntarthatósága és szerényebb kialakítási költsége miatt. Már meglévő vagy új építésű tetőre is telepíthetjük, szükséges azonban, hogy a vízszigetelés gyökérálló legyen és a födém statikailag megfeleljen a 120–150 kg/m2 többlet tehernek, valamint gondoskodjunk a megfelelő vízelvezetésről. Persze jobb, ha mindezt gyakorlott, specialista szakértő kivitelezőkre bízzuk.

 

Népszerűek a témában

Új tető állami támogatással

Esztétika és környezettudatosság – arany középút a megújuló energiaforrások terén

Trendi, energiahatékony zöldtetők - Fejünk felett épülhet a zöld jövő

Ez is érdekelhet

Ezeket érdemes mérlegelni, ha napelem telepítésén gondolkozunk

Tervezd meg tetődet egyszerűen, 6 lépésben!

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Családi ház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Még az istennők is megirigyelnék: műmárvány zuhanytálcák

Plusz egy helyiség tavasztól őszig - Kerti- és teraszárnyékoló rendszerek

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

A családi ház építését is egyre tudatosabban tervezzük meg

Tippek tetőablak választáshoz – felújítóknak

Állami támogatás tetőfelújításra, napelemre

Új tető állami támogatással

Most éri meg igazán szigetelni - Az állami lakásfelújítási programmal akár egy nap alatt 25 százalékkal csökkentheti fűtési költségeit

Trendi, energiahatékony zöldtetők - Fejünk felett épülhet a zöld jövő

Gyorsabb kivitelezés, hosszabb távú megoldás – tetőszigetelés okosan

Erre nagyon figyeljen! Változnak a hőtechnikai követelmények 2021-ben

A tetőfelújítás új korszaka: szarufa fölötti szigetelés Isotec panellel

A csillagok nemcsak az égen ragyognak, hanem már a tetőkön is - Ismerd meg a BMI Bramac Star tetőcserepeket!

Tetőablak helyhez és funkcióhoz igazítva

Szigeteljünk, de nem mindegy hogyan! - A jól kivitelezett szigetelés ára 30 év alatt akár 4-szer is megtérülhet

Mutat és megtakarít: pala, kerámia, fém – homlokzaton és tetőn

Túlzott napfény és más betolakodók elleni védelem

Legyen otthon medencénk! – Méretek, kialakítás, költségek