Hirdetés

Száraz vakolattól a vizes helyiségekig – Mire jó a gipszkarton?

A gipszkarton és változatai, talán korunk legnépszerűbb szárazépítési anyagai. A szokásos álmennyezeti, falazati felhasználáson túl nézzük meg milyen sokoldalúan használható még ez a népszerű és praktikus termék. Először azonban frissítsük fel ismereteinket ezzel kapcsolatban.

Gipszkarton alapfogalmak – áttekintés

Közös jellemzőjük, hogy a vastagságuk 10-12 mm, többféle táblaméretben kaphatók.

A gipszkarton általános felépítése:
Belseje gipsz, kartonpapír borítással.

Gipszrostlap:

 • Gipsz és cellulózrost keveréke.
 • Nehezebbek és keményebbek, mint a gipszkarton

Impregnált lapok:

 • A vizes helyiségekben való felhasználásra
 • Színe zöld
 • Speciális lapok íves konstrukciók építésére
 • A kellő sűrűségű rovátkolás lehetővé teszi a hajlítást
Gipszkarton falak

Száraz vakolatok

 • A gipszkarton lapokkal a falakat szárazon vakolhatjuk, illetve burkolhatjuk
 • Ragasztásos technológiával, amikor a lapokat közvetlenül a teherbíró falra ragasztjuk, majd festjük, tapétázzuk, stb. A ragasztóanyagot a használati utasítás szerint bekeverjük és foltszerűen felkenjük. A kisebb lapokat egymástól elcsúsztatva, kötésben kell illeszteni.
 • Keretes, állványos építési technológiát alkalmazunk, ha a falfelület nem teherbíró, egyenetlen, esetleg gépészeti szerelvények, csövek futnak rajta, továbbá hő-, vagy hangszigetelést akarunk kialakítani. A keret, az állványzat készülhet fából, vagy lehet fém. A gipszkarton lapokat gyorsépítőcsavarokkal rögzítjük.
 • A lapokat alapozófestékkel festjük át, hogy a tömített részek és a lapfelületek eltérő nedvszívóképességét kiegyensúlyozzuk.

A gipszkarton előnyei

 • Alapvetően is teljesen sima a felülete.
 • Tűzálló, hő hatására sem reped meg.
 • Környezetbarát, nincs károsanyag kibocsájtása, nem okoz allergiás reakciókat.
 • Egyszerűen kezelhető, könnyen feldolgozható, darabolható, vágható.
 • Hangszigetelés kialakításának a lehetősége megvan.
 • Légáteresztő, alkalmas a pára felszívására és átadására.
 • Más építési eljárásokhoz viszonyítva meglehetősen időtakarékos megoldás.
 • Költséghatékony, hiszen kisebb súlya miatt kevesebb a fuvardíj.
 • A gépészeti elemek jól elbújtathatók magában a falban már az építkezés alatt, és kevesebb hulladékot hagy maga után az egész munkálat alatt is.
Gipszkarton falak

A gipszkarton hátrányai

 • Túlzott nedvesség hatására az anyag deformálódik.
 • Szerkezeti károsodás leejtés, vagy más nem kívánatos mechanikus behatás esetén.
 • Korlátozott teherbírás nehéz polcok, vagy fali szekrények felszerelésnél.
 • A keretes gipszkarton borítás mindig némi helyvesztéssel is jár, érdemes ezt figyelembe venni.

Válaszfalak, pengefalak, térdfalak

Kézenfekvő felhasználása a gipszkarton szárazépítésben a nagy terek tényleges felosztására, így belső, kisebb terek képzésére, a nagyon gyorsan kivitelezhető és használatba vehető válaszfalak kialakítására. Ennél már egyszerűbb feladat a vizuálisan is térelválasztó pengefalak kialakítása, zuhanyzó építése (vízálló változat), vagy a térdfalak az egyes területrészek jelképes elválasztására, de akár konyhapult, konyhasziget támasztékának kialakítására.

Mennyezetek, álmennyezetek

Egyszerűbb vagy látványban különleges álmennyezet megoldásokra egyaránt tökéletes: leeresztett álmennyezetek, hang- és hőszigetelő mennyezetek, világítást rejtő párkányzatok, tetszőleges formájú design dobozolások.

Gipszkarton álmennyezetbe épített világítás

A lépcsőzetes kialakítások lehetőségeket adnak az egyes térrészek optikai reprezentálására, elkülönítésére. Az így kialakított takarások végtelen lehetőséget is adnak a nem esztétikus gépészetek, klímák, szellőzőrendszerek csöveinek, akusztikus berendezéseknek, hangfalaknak az elrejtésére és nem utolsó sorban a világítási rendszerek elhelyezésére. A süllyesztett lámpatestek helyét előre célszerű kivágni, hogy a bekötés könnyebb legyen.

Fülkés előfalak

A gipszkarton dobozolt előfalakban kialakított beugrók, falfülkék, polcok érdekesebbé teszik a lakóhelyiséget, mivel így az előtétfal megtöri az egyöntetűséget és üreges kialakítással extra rakodótér használatára ad lehetőséget. Megformálásának csupán a tervezői fantázia és a helyiség adottságai szabnak határt. Végül is csak dekoratív elem, amely funkcionalitással is rendelkezve beleillik a helyiség tervezett koncepciójába.

Gipszkarton falfülke

Vizes helyiségek

A vizes helyiségek gipszkartonos szárazépítéséhez korszerű impregnált, azaz vízálló lemezek állnak rendelkezésre. Az ilyen lemezeket zöldre színezéssel jelzik. Fürdőszobák szárazépítésénél ugyanúgy kell eljárni, mint az egyéb helyiségek, válaszfalak, pengefalak, zuhanyfülkék kialakításánál, illetve a fémvázat sokkal körültekintőbben kell kialakítani, hogy alátámasztás nélkül is megtartsa az adott mosdót vagy egyéb súlyos szerkezetet. A gipszkarton burkolatnak előbb az oldalait kell a vázra csavarozni, majd következhet a frontfelület lefedése.

Gipszkarton a fürdőszobában

A világítások helyét és szerelését itt is előzőleg kell kialakítani. Az ilyen felületek vízszigeteléséhez, csempe burkolásához csak a gyárilag javasolt anyagot, ragasztót és az előírt módszereket használjuk és főleg kérjük szakember segítségét.

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Lépjen bele bátran! Itt az alacsony fürdőkád!

Sokak számára, akik egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt nehezebben mozognak, a fürdőkádba lépés valóságos kihívásnak tűnhet. Az M-Acryl új Eco modell belépőmagassága rendkívül alacsony, így azok is bátran használhatják, akik tartanak a hagyományos magas és mély kádaktól.

Boltívek, bútorok építése gipszkartonból. Terhelhetőség, burkolás

Folytatjuk a gipszkarton építőlemezek speciális felhasználási lehetőségeinek bemutatását. A beltéri válaszfalak, fallefedések és álmennyezetek kialakításán túl is van lehetőség otthonunk téralakítására, a belsőépítészeti kreativitásunk megmutatására.

Látványos fürdőszobai álmennyezetek

A fürdőszobai álmennyezet kialakításakor az esztétikai szempontokon túl figyelemmel kell lennünk a gépészetre és szükség esetén, a helyiség sajátos klímája miatt a megfelelő felületkezelésre is.

Miért éppen álmennyezet?

Sok szakember megfogalmazta és dicsőítette az álmennyezetek sokoldalúságát, előnyeit, korszakalkotó alkalmazási és szinte végtelen variálási lehetőségeit, a design vetületeket nem is említve. Egy idő után azonban felmerül a kérdés, miért éppen álmennyezet?

Az álmennyezet belsőépítészete, design, esztétikai funkció

Az álmennyezet funkcionális komplexitásáról nagyon nehéz leválasztani bármelyik részbeli összetevőjét, hogy alaposabban megszemlélhessük, elemezgessük. Ez a helyzet az álmennyezet esztétikai funkciójával, azaz a designnal is.

Az álmennyezeti világítás és jelentősége

Az álmennyezeti design többnyire egy komplex látvány és szerkezeti csomag valamennyi összetevőt beleértve, most mégis kiragadjuk a világítási rendszer kérdését, hiszen a jó lakberendezésnek is az egyik meghatározó sarokpontja.

Szárazépítés: gipszkarton, OSB, faforgácslap

Szárazépítés alatt azt értjük, amikor víz nélkül, más kötéssel történik az építés. Hazánkban a leggyakoribb szárazépítési mód az acélszerkezetre szerelt gipszkarton, közte ásványgyapot szigeteléssel.

A tetőtér-beépítés tűzvédelmi szabályai

A tetőtér-beépítés fokozott tűzveszéllyel ját. Akár többemeletes bérházban, akár családi házban építik be a tetőteret mindenképp ismerni és alkalmazni kell az előírásokat.