Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Világítás kül- és beltéren: tervezés, kiválasztás, energiatakarékosság, lámpa trendek és egyedi lámpák

A világítás tervezése az építkezés, felújítás vagy átalakítás egyik legfontosabb és legtöbb összetevőt magában foglaló mozzanata. Komoly szakértelmet kívánó terület, hiszen olyan műszaki kérdések merülnek fel, melyek szorosan kapcsolódnak a villamos hálózat tervezéséhez, kivitelezéséhez is. Ahhoz, hogy egységes egészként átláthatóvá váljon ez a folyamat, nem árt legalább az alapokkal tisztában lenni.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

A világítás a hangulatteremtés egyik hatásos eszköze. Lényegesen módosíthat egy helyiség használhatóságán és a térérzeten, a valóságosnál nagyobbá varázsolhatja a teret azáltal, hogy érdekes tárgyakra irányítja a tekintetet, illetve lágyíthatja az éles térhatárokat.

A fény nem csak megvilágít, hanem lakberendezési tényező is. A mesterséges világítás ugyanolyan súlyú eleme az otthonnak, mint a bútorok vagy a szőnyegek. A helyesen megválasztott világítás pedig pozitív hatással van közérzetünkre is. A lakásvilágítás szoros összefüggésben áll a lakás minőségével, a lakók általános igényeivel, műszaki, esztétikai, belsőépítészeti elvárásaival, a kereskedelem kínálta világítótestek választékával.

Az otthoni világítást négy alaptípusba sorolhatjuk:

 • Az általános vagy háttérvilágítás világosítja az egész helyiséget, hogy jól tájékozódhassunk és semminek se menjünk neki.
 • A helyi vagy funkcionális világítás egy-egy tevékenység, például az olvasás vagy főzés területére irányul.
 • A hangsúlyfénnyel érdekes tárgyak, kép, szobor, növény látványát emelhetjük ki.
 • A hangulatvilágítás maga is díszítőelem: finomíthatja egy szoba hangulatát és elvonhatja a figyelmet egy zsúfolt sarokról.

Általános világítás

Az általános vagy háttérvilágítás világosítja az egész helyiséget, hogy jól tájékozódhassunk és semminek se menjünk neki. Kívülről közelítve és bármilyen helyiségbe belépve fontos egy általános, adott esetben nem feltétlenül túl erős világítás, hogy rögtön át tudjuk tekinteni a dolgokat. Az általános világítás megadja az alaphangulatot, és leginkább hivatott pótolni a kinti, természetes fényviszonyokat. Egyes nem kifejezetten lakó, vagy egészen kis helyiségekben végül is nincs szükség másra, kivéve, ha egykét kiemelt területnek is fényt szeretnénk biztosítani.

Beltéri világítás
Beltéri világítás

Helyi vagy funkcionális világítás, munkafény

Nagyon fontos a világítás a különféle teendőink elvégzéséhez bárhol, a munkahelyeken, az iskolákban és természetesen az otthonunkban. Az egyes konkrét tevékenységekhez tehát mindenképpen célszerű az adott helyre telepített és ahhoz optimálisan kialakított világítás alkalmazása. A helyi vagy közvetlen megvilágítás elsődleges szerepe a munkaterület, így például az étkezőasztal, íróasztal, konyhapult, olvasósarok, sminktükör, fürdőszobatükör, barkácsasztal vagy más, közvetlen fénnyel való ellátása. Funkciók szerint látszólagosan akár különböző részekre is oszthatjuk így a helyiségeket.

A helyi fényforrás legyen megfelelő erősségű, de semmiképpen sem vakító, vagy lehessen a fényerőt szabályozni. Soha ne világítson közvetlenül a szembe, így jó, ha a fényforrás szöge állítható.

Hangulatvilágítás

Nevezhetjük dekorációs fénynek is. A hangulatvilágításról hajlamosak vagyunk megfeledkezni, pedig ez teheti fel a pontot az i-re. Kiemelheti a helyiség szép vagy érdekes tárgyait, az egyedi tervezési megoldásokat. Kihangsúlyozhatja a szép képeket, szobrokat, növényeket, bútorokat, könyvespolcot. A vitrinek, vagy falfülkék belső világítása artisztikus, választékos hatást kelt, az ott lakók igényességére is utalhat.

Ide tartoznak még a különféle álmennyezeti, fali, és padlóba épített rejtett vagy irányfények, esetleg színes, vagy ritmikus fényeffektusok.

Hangsúlyfény

A hangsúlyfénnyel érdekes tárgyak, kép, szobor, növény látványát emelhetjük ki, ezzel teremtve fókuszpontot az adott helyiségben.

Fényforrások kiválasztása, világítási trükkök

Az általános világításhoz több kisebb teljesítményű izzót érdemes használni – változatosabb és kellemesebb is, mint egyetlen erős fényforrás. Az általános megvilágításhoz 10-20 wattnyi fényre van szükség négyzetméterenként.

Szélesebbnek tűnik a szoba, ha az egyenletes fényű mennyezeti lámpákat a falra irányítjuk. Ez különösen hatásos pasztell falfelületek esetében. A felfelé világító lámpatestek fénye a fehér mennyezetről visszaverődik, ez hatásos és kellemesebb is, mint ha egyetlen központi világítótestet használunk.

Szpotlámpákkal vagy állítható mennyezeti lámpákkal kombinálhatjuk az általános megvilágítást és a hangsúlyfényeket. A hatás sokféle lehet, a szpot izzójának típusától függően a fénysugár szélesebb vagy keskenyebb lehet. Jó ötlet néhány hangulatlámpa vagy hangsúlyfény alkalmazása. Ezek kevésbé bántják a szemet, mint a ragyogó, erős fényforrások.

A bejárat legyen jól megvilágítva, de ne hivalkodón vagy bántóan élesen. Legyen csalogató és elég erős ahhoz, hogy ne essünk át a bútorokon.

Az egyetlen központi mennyezeti fényforrás helyett használjuk a hangulatosabb falikarokat, melyek fényét visszaveri a falak. A félgömb alakú lámpabura jobban illik a modern stílusú lakásokhoz.

Ha viszonylag nagy a belmagasság, hatékonyak lehetnek a mennyezeti szpotok, főleg ha szélesebb fénysugarat vetnek. Még jobb, ha alacsonyabbnak láttatjuk a mennyezetet süllyesztett szpotlámpákkal, ezeket enyhén ferde szögbe állítva sokkal meghittebb hangulatot érhetünk el. Az aránytalanul nagy belmagasságot ellensúlyozhatjuk áttetsző panelekből álló álmennyezettel is, amely elrejti a fényforrást, és szórt fényt ad.

Ügyeljünk arra, hogy a lépcsőfok és a korlát megvilágítása megfelelő legyen a gyermekek és az idősek biztonsága érdekében.

A fürdőszoba fényes felületeihez lágyabb általános fényforrás illik, hogy tompítsa az éleket. A tükör fölül lefelé irányuló fények kedvező megvilágítása helyezik az arcot.

A konyhában és dolgozószobában gyakran használt hosszú fénycsövek takarékosak, de hideg a fényük. Ma már melegebb színekben, lámpaernyővel és ellenzővel is kaphatók. A kétfunkciós konyha-étkezőben étkezéskor az asztalra koncentrálódjon a legtöbb fény. A felhúzható lámpát ilyenkor leengedhetjük a meghittebb hangulat érdekében.

Világítástervezés átgondoltan

A világítótesteket akár egyenként, vagy csoportosítva is több funkcióra oszthatjuk. Egy modern, igényes lakásban ez egy egészen bonyolult és számtalan égőt (halogén, LED, kompakt) felhasználó világítási rendszer szintjét is elérheti, fényszabályozókkal távirányítókkal, sőt ma már akár internetes kontrollal is.

Íme, az alapvető irányadó kérdések egy lakásvilágítási koncepció kialakításához:

 • Mi az alapfunkciója az adott helyiségnek?
 • Milyen fontos részterületeket akarunk jellemzően megvilágítani?
 • A berendezés stílusa, legyen az klasszikus, eklektikus vagy modern bútor, milyen világítási sémát igényel?
 • Milyen fényerősséget akarunk elérni?
 • Milyen mindennapi alaphangulatot kívánunk kialakítani?
 • Mely dekoratív világítási, esetleg extra hatásokat szeretnénk elérni?

Világítási módozatok

Két alapvető módon juthat el a fény a világítótestből a tárgyakra, illetve a szemünkbe:

 • Direkt fényhatás
  Amikor közvetlenül a fényforrásból a szemünkbe, illetve a tárgyakra kerül a fény, ahonnan visszaverődve létrehozza agyunkban a tárgyak és a környezet virtuális képét, megjelenését.
 • Reflektív fényhatás
  Ahogy a neve is mutatja, a fényforrásból a fény egy reflexiós felület közvetítésével jut el a tárgyakra a már leírtak alapján. Ez a reflexiós felület lehet fal, mennyezet, álmennyezet, valamilyen lámpaernyő stb. Ebben az esetben maga a fényforrás a szemünknek mindig rejtve marad, csak a visszavert fény látszik.

Világítás helyiségek szerint

A lakás különféle helyiségei másmás világítási szempontokat, módozatokat, dekorációs elveket és fényerő igényeket kívánhatnak. Íme a legfontosabb helyiség típusok, melyek eltérő világítási koncepciót igényelhetnek:

 • előszoba – közlekedők
 • nappali szoba
 • konyha – étkező
 • hálószoba és gardrób
 • fürdőszoba – wc
 • gyerekszoba
 • hobbiszoba – vendégszoba
 • házi műhely – műterem

Világítás zónák szerint

Az egyes helyiségeken belül megkülönböztethetünk zónákat, ahol jellemzően elhelyezzük a világítótesteket. Ezek a zónák a lámpák típusait is nagyjából behatárolják.

Mennyezeti világítás

Ide tartoznak a csillárok, egyszerű függőlámpák, álmennyezeti süllyesztett fények, irányítható spotok, és az erre kialakított stukkó, valamint álmennyezeti peremek mögé rejthető indirekt fények.

Fali világítás

Általában a csillárokkal harmonizáló stílusú falikarok kerülnek ide, melyek egyegy frekventált területet világíthatnak meg. Ide tartoznak még a fali olvasólámpák és a falszegélyek mögé bújtatott indirect, dekorációs világítás.

Padlóvilágítás

Ide sorolhatók a lépcsőket megvilágító alacsonyan elhelyezett biztonsági és dekorációs fények. Új lehetőség a padlóba, parkettába integrálható hangulatfények, fényszalagok. A különféle szabadon áthelyezhető padló- és állólámpákat is itt lehet említeni, vagy a bútorok alján elhelyezhető exkluzív lábazati fényeket. Van olyan, hogy a padló egyes összefüggő területei is fényt bocsássanak ki.

Bútor fények

Kifejezetten a bútorokra helyezendő, asztali lámpák, kandalló lámpák, éjjeli lámpák, vitrin kivilágító lámpák, bútor frontokat megvilágító lámpák.

Egyéb biztonsági fények

Az esetleges éjszakai mozgást elősegítő kis fényerejű világító testek, gyakran a gyerekszobákban használatos fények.

Világítás rögzítés szerint

A világítótestek lehetnek helyhez kötöttek, mint a csillár, a falikar, vagy beépített rejtett világítás, de lehetnek mobilak is, mint az állólámpák, asztali lámpák, kandalló lámpák, csíptetős lámpák, stb.

A lakások kialakításánál az egyedivé tétel is fontos szerepet játszik a megfelelő világítási megoldások alkalmazásával. A lámpatesteknél a méret, forma, stílus és az alkalmazott anyag a meghatározó. Izzóknál a fényerősség mellett a szín (színhőmérséklet), élettartam, hőtermelés és az ebből adódó fogyasztás a legfontosabb kiválasztási tényezők. Egy adott helyiségben a különféle világítási módozatok, zónák, típusok kombinálásával, összetett és eredeti világítást hozhatunk létre.

A különféle világító összetevők variálásával ugyanazon helyiség és berendezés esetén is teljesen eltérő végeredmény jöhet létre, és másmás hatás érhető el.

Világítástervezés a lakásban: nappali, konyha, étkező, fürdőszoba, gyerek- és hálószoba, gardrób

A bútorok pontos helyét, a precíz berendezési alaprajzot nem ér rá a lakás elkészülte után kitalálni! Ha olyan otthont szeretnénk, amely egyszerre kényelmes, világos és hangulatos is, akkor mielőtt a világítási terv megszületne, döntsük el vagy terveztessük meg lakberendezővel, mi, hova kerül, melyik helyiségben milyen tevékenységeket fogunk majd végezni. Fontos lehet a bútorok pontos mérete is vagy a tervezett műszaki berendezések kiállásigényének ismerete. Persze minden lakás más és más, a lakóik is más-más igényekkel vágnak neki az építkezésnek, segítségül azonban íme néhány fontos tudnivaló, ami segíthet az eligazodásban.

Nappali

A nappali szoba talán a lakásunk legösszetettebb funkciókat ellátó helyisége, függetlenül attól, hogy lakótelepi kislakásról, régi építésű belvárosi, avagy zöldövezeti nagy formátumú házról van szó.

A nappali helyiség világítási rendszerének tervezésekor, kialakításakor az alábbi összetett igényeknek kell megfelelnie:

 • Jó, ha a nappaliban legalább ötféle fényforrásunk van.
 • A mennyezeti kiállások a bútorszigetek fölé kerüljenek, kijelölve azok helyét.
 • A dohányzóasztal fölé mindenképpen érdemes kiállást kérni.
 • A csillárt helyettesíthetjük gipszkarton álmennyezet kompozícióval is, ami villanyszerelési szempontból egyre megy, hiszen kiállásra ugyanúgy szükség lesz ezúttal is. Arra
 • ügyeljünk, hogy ha az álmennyezet szpotokat, esetleg központi lámpatestet, plusz rejtett futófényeket is magába foglal, úgy ezeket külön-külön is kapcsolni lehessen.
 • Ha kevesebb kapcsolót szeretnénk a falon látni, kérjünk megosztott csillárkapcsolókat.
 • Általában a kanapé vagy a fotel mellé érdemes egy állólámpát is betenni, nem csak szép, de praktikus is. Ha kitaláltuk a helyét, kérjünk neki dugaljat!
 • A központi csillár megadja az alaphangot, a többi segít behangolni a teljes fényhatást.
 • Spotlámpákkal kis területeket lehet érdekesen, célzottan megvilágítani, a dohányzóasztal fölé kerülhet egy, a mennyezetről mélyen lelógó lámpa.
Világítás a nappaliban
Világítás a nappaliban
 • Állólámpák adnak fényt az olvasáshoz, kézimunkázáshoz, miközben megvilágítják a mennyezetet és a szűk sugarú környezetet.
 • A kandalló párkányán és a komódon álló hangulatlámpák, valamint a falikarok igazi otthonosságot, melegséget árasztanak.
 • A mennyezeti süllyesztett spotok és rejtett fények fokozzák az exkluzív hatást. (Persze azért nem kell minden lámpának egyszerre égnie!)
 • Ügyes megoldás, ugyanakkor rendkívül látványos is, az oldalfalon körbefutó párkányvilágítás, amely készülhet gipszből, de akár fából is. Előnye, hogy egyenletesen világítja meg a mennyezetet és így derített fényt ad, amely kellemes hangulatfényt jelent beszélgetés, vagy akár tévézés közben is. Hasonló elven működik a karnis mögé rejtett meleg színű fénycső, a slagvilágítás is.
 • Használjunk falikarokat, melyek egyszerre dekorálnak, és hangulatvilágítást szolgáltatnak. Ha lefele világítanak, bensőséges hatást keltenek, ha pedig felfelé, a mennyezet felé irányítjuk őket, vetített szórt fényt nyerünk, ami lágyítja a formákat.
 • Álmennyezetbe süllyesztett szpotokkal, halogénekkel, ledekkel tökéletes általános világítást kaphatunk.
 • Kiemelhetünk egy-egy képet, dísztárgyat, szobrot, bútort az enteriőrben úgy, ha külön világítást biztosítunk nekik. A szpotlámpák, halogének, képmegvilágítók erős fénnyel szűk területet világítanak meg.
 • Érdemes az ülőgarnitúra közelében egy állólámpát is elhelyezni, melynek fényénél akár olvasni is lehet, máskor pedig hangulatvilágításra használhatjuk.
 • Falikarokat, mennyezeti lámpát, állólámpát, csillárt egy téren belül lehetőleg egy családból, de legalábbis azonos forma és stílusvilágban válasszunk, melynek természetesen illeszkednie kell a berendezés egészének stílusához is.
 • Minél több fényforrásunk van, annál több arcot adhatunk a szobának esténként hangulatunknak és az alkalomnak megfelelően. Gondoljuk át tudatosan, milyen lámpát, hova szeretnénk még festés előtt, hogy a falikar kiállások, konnektorok a megfelelő helyre kerülhessenek.
 • Ha azt tervezzük, hogy az állólámpa a tér közepére kerül majd, mondjuk a kanapé mellé, vezethetjük a vezetékeket a padlóburkolat alatt is, így süllyesztett konnektort alakíthatunk ki a kívánt helyen, és nem kell zsinórokkal tönkretenni a látványt.
 • Kerülhet hangulatvilágítás a padlóba is, arra azonban vigyázzunk, hogy a fény ne a szemünkbe világítson, ne vakítson és az sem szerencsés, ha éppen láb alatt van, az átforrósodott lámpatest ugyanis megégetheti a talpunkat. Használjunk inkább ledeket, ezek nem melegszenekk át és a fényük sem annyira vakító.
 • Különlegesen szépen mutatnak zöld növényeink, ha külön világítást kapnak. Jó, ha erre is előre gondolunk.
Világítás a nappaliban
Világítás a nappaliban

Extra tippek:

 • A központi világítás nélkülözhetetlen, de a hagyományos, a szoba közepére befüggesztett, ráadásul rosszul megválasztott egyetlen csillárral jellegtelen, unalmas világítást és fényhatást kaphatunk. Sokkal kedvezőbb emellett, ha a szoba eltérő funkciójú részein fény szigeteket is kialakítunk.
 • A nappali világítását a gondos tervezés, előkészítés és kivitelezés ellenére se tekintsük véglegesnek, kőbe vésettnek, egy idő után feltehetően rá fogunk unni, és valami újra vágyunk. Az álmennyezetbe, falba épített, vagy ahhoz rögzített lámpák cseréje, áthelyezése macerás, mi több költséges is lehet.
 • A mobil világítótestek, mint az állólámpák, padlólámpák, asztalilámpák, éjjelilámpák megadják azt a lehetőséget, hogy időnként a változó igényeinknek és újító kedvünknek megfelelően más és más helyre tehetjük őket, ahol újszerű, friss hatást adnak otthonunknak. A lámpaernyők cserével is új színeket, vizuális hatásokat vihetünk a nappali szobánk világításába.
Világítás a nappaliban
Világítás a nappaliban

Étkező

Az étkezőasztal fölé mindenképpen kívánkozik egy függeszték, ami nem csak az asztal helyét jelöli ki, de meghittebbé is teszi a látványt. Fontos azonban az asztal helyének pontos meghatározása, illetve az asztal méretének ismerete. Nagyon bután néz ki ugyanis, ha nem pontosan középre esik a lámpa.

Általában az étkező körüli falszakaszok a legalkalmasabbak arra, hogy képekkel dekoráljunk. A tervezett képek fölé is kérhetünk kiállást képmegvilágító lámpáknak. Ezekhez tartozhatnak külön kapcsolók, de kereshetünk olyan típusúakat is, melyeknél a lámpatesteken van saját kapcsoló.

Világítás az étkezőben
Világítás az étkezőben

Az ebédlőasztal függetlenül attól, hogy a konyhában, a nappaliban vagy önálló ebédlőben helyeztük-e el külön egyedi világítást igényel. Lehetőség szerint ide ernyős lámpákat alkalmazzunk, elkerülve, hogy a szemünkbe világítson valamelyik égő és csak az asztal felülete kapjon fényt. Falhoz tolt asztalnál megoldás lehet a megfelelő falikar vagy az asztal fölé ostorszerűen behajló nagy állólámpa is.

Konyha

A konyha nagyüzem, itt a legfontosabb, hogy a megfelelő általános világítás mellett a lehető legtöbb helyi, irányított fény álljon a rendelkezésünkre. Egyszerre megoldhatjuk mindkettőt, ha a konyha fölötti álmennyezetbe ültetünk szpotokat. A legjobb, ha állítható fényirányúakat választunk, ezekkel ott is megvilágíthatjuk a munkapultot, ahol nincs felső szekrény.

A felső szekrények alá (általában 140 cm-nél kezdődnek) mindenképpen kérjünk kiállást a szekrény aljára szerelhető fényforrásoknak. Alkalmas erre a célra a vonalizzó, a neon és a kifejezetten erre a célra gyártott szpotok. Ha az üveges felsőszekrény belsejét is megvilágítanánk, ahhoz külön kiállásra lesz szükség.

Fokozattan érvényes erre a helyiségre a konnektorokról szóló igazság: inkább több legyen belőlük, mint kevesebb. Magasságukat érdemes a kiszemelt csempe dekorjához igazítani (nem szép ha pont bele esik), illetve az is számít, hogy mennyire szeretnénk ezeket szem előtt tudni. Ha az alsó harmadba kerülnek, úgy a gépek eltakarják őket, ezért sokan éppen azt szeretik, ha föléjük kerülnek.

Ne felejtsünk el a háztartási gépeknek külön dugaljakat kérni, különös tekintettel a mikrohullámú sütőre, ami gyakran kimarad a számításból. A dugaljat ne a beépített mosogatógép mögé tetessük, mert akkor, ha áramtalanítani akarjuk valamiért, lehetetlen hozzáférni. Inkább a mosogató medence alatti szekrénybe rejtsük el.

A mosogatószekrénybe érdemes dupla dugaljat kérni, hátha később például egy víztisztító berendezést is szívesen elhelyeznénk benne.

A konyhai fényeket három fontos csoportra oszthatjuk:

 • Általános világítás
 • Főzési világítás
 • Étkezési világítás

Ezekhez a csoportokhoz különkülön is kapcsolódhat, mint alcsoport, a hangulatvilágítás, dekorációs és design szempontokat kiemelő fények, és effektusok.

Világítás a konyhában
Világítás a konyhában

Általános konyhai világítás

Az általános világításnak – hasonlóan a többi helyiséghez – elegendő fényt kell adnia a konyha áttekintéséhez. Ennek megfelelően itt is a helyiség mennyezetén elhelyezett fehér fényű burás világítótestek a megfelelők. Általános világítás lehet az álmennyezeten körben a falakat párhuzamosan követő süllyesztett halogén, illetve LED fények sora is, vagy a kettő együtt. Magas belmagasságnál megfelelő lehet az irodákban is használatos, néhány függesztett kapcsolt fénycső armatúra. Természetesen fontos szempont az esztétikus darabok kiválasztása. Olyan fényforrást is választhatunk, mely nem csak lefelé vetít, hanem a mennyezet felé is, ezzel lágyabb, derítő fényt adhatunk konyhánknak. Kis belmagasságoknál ez előnyös, mivel a felfelé irányuló világítás megnöveli a térérzetet.

Főzési világítás

A korrekt konyhabútor tervezésnek fontos része a világítás megtervezése is. Fontos a helyi világítás, mely a munkapulton folytatott munkánkat könnyíti meg, ugyanis a mennyezeti fényforrásokat leárnyékolják egyrészt a felső szekrényelemek, és mi magunk is a pultnál állva, főzés közben. Éppen ehhez a munkához van szükség a legtöbb fényre, mégpedig úgy, hogy az közben ne vakítson. Ráadásul minél több fényt, minél több helyről irányítunk a munkaterületre, annál kevesebb zavaró árnyék keletkezik.

A legjobb fényt, az előkészítés, a feldolgozás, a főzés (tűzhely, főzőlap), és a mosogató területére kell adni. A tűzhely fölé amúgy is ajánlatos páraelszívó készülékek már beépítve tartalmazzák a főzéshez szükséges világítótesteket, égőket, melyek már LED fények. Ezek a készülékről közvetlenül kapcsolhatók, illetve a működtetéssel együtt aktiválódnak, egyes típusoknál akár távirányítóval is.

Az általános munkafeladatok (előkészítés, feldolgozás) fényeit többnyire a felsőszekrények, vagy nyitott polcok alsó lapjára szerelik. Ennek hagyományos módja volt a neoncső, később a vonalizzó, ma már a kisméretű design tokozású halogének, LED lámpák, illetve újabban a neoncsöveket utánzó retrós hangulatú LEDcsövek kerülnek felszerelésre. De akár öntapadós jól elrejthető LEDszalaggal is próbálkozhatunk, ha elegendő munkafényt ad. Ezek akár különkülön, vagy csoportosan is kapcsolhatók ugyanott a szekrények alján, vagy központilag, esetleg az ajtó mellől.

A mosogató esetében hasonlók a megoldások. Ha a mosogatótál az ablak alá került, akkor oldalról, a felső szekrényekre, illetve a falra szerelt, irányított fényű lámpákkal adhatunk ennek a területnek elegendő fényt. Egy mozgásérzékelővel vezérelt világítás ezen a területen nagyon hasznos, hiszen esetlegesen maszatos, zsíros, vizes kézzel nem kell a kapcsolóhoz nyúlni, csak odalépünk a pulthoz és máris van fény.

Az alsó munkavilágítást kiegészíthetjük a felső szekrények felett körbefutó galériába (párkány) süllyesztett, vagy egyenként szerelt karos spot lámpákkal, melyek alapvetően a szekrények frontját világítják meg, esztétikusan hangsúlyozva azokat.

Sok gyártó kínál kifejezetten konyhabútor világítási célokra lámpatesteket, nagyon sokféle formában, és felszerelési lehetőséggel. Ezek a világítótestek tartalmaznak, vagy kiegészülnek még dugaljakkal a kisebb konyhagépek (mikró, turmix, szeletelőgép, kávéfőző stb.) számára, sőt láthatunk már USB csatlakozósat is, feltöltésre és működtetésre.

Fontos, hogy a konyhai égők legyenek fehér, napfény spektrumúak, hogy ne torzítsák az ételek színét! A megfelelő, jó világítás baleseteket is megelőzhet.

Világítás a konyhában
Világítás a konyhában

A konyhában is lehet szerepe a hangulatfényeknek, de csak a fő világítást kiegészítve, például a falak derítésére, vagy az étkező falán elhelyezett képekhez, esetleg az üveges konyha szekrények, polcok, kivilágítására, mely használatkor is praktikus. Újszerű érdekes látványt nyújt a munkapult élébe beépíthető, és a munkapult alá a konyhabútor lábazatához felszerelt LEDszalag világítás. A világító lábazat a bútornak lebegő hatást ad, és megvilágítja a szép új járólapot, padlót is.

A konyha tervezésének alapvető része a világítás megtervezése, a kettőnek összehangoltan kell történnie. Ehhez nyújt segítséget konyhatervezésről szóló cikkünk.

Hálószoba

A hálószoba igényli a legnyugalmasabb, legkiegyensúlyozottabb világítási megoldásokat, hiszen ez a helyiség otthonunk legintimebb része. Hogy milyen funkciójú területeket részesítünk előnyben, az a személyre szabott igényektől függ. Kerülhet ide az ágyon és szekrényen kívül dolgozósarok, tévé, olvasósarok, avagy hölgyeknek pipereasztal smink tükörrel. Mivel nem véletlenül hálószoba a neve a helyiségnek, az elsődleges funkciója az alvás, pihenés és az intim párkapcsolatunk ápolása. Az adott funkció másfajta világítást kíván, mint például a nappalié.

Első megközelítésben, a hálószobában is fontos egy általános világítás, melyet egy tetszetős csillár képviselhet, ám ha túl nagy a helyiség, akkor kiegészülhet egykét stílusban hozzáillő falikarral. Az általános fénynél jó, ha minden zugot bevilágít. A tervezésnél gondoljunk arra is, hogy a hálószoba általában barátságos, meleg hőmérsékletű fényforrást kíván. A legtöbb esetben nincs szükség olyan erős fényre, mint a közösségi terekben. A számítógépnek, a varrógépnek vagy az olvasó saroknak irányított fényre van szüksége. A pihenő részeken, ahol csak lustálkodni szeretnénk lágyabb, árnyaltabb fényeket alkalmazzunk. Fésülködőasztalnál is szükség van helyi világításra, amelynek tükrére azonos szabályok vonatkoznak, mint a fürdőszobai tükörnél.

Világítás a hálószobában
Világítás a hálószobában

Azonban a helyi világítás egy háló esetén elsősorban az ágy mellett/fölött elhelyezett olvasólámpákat jelenti. Ha két személy használja a szobát, érdemes mindkét oldalra világítótestet elhelyezni. Az ágy közelében, az éjjeli szekrényen, vagy az ágy fölött a falon elhelyezett éjjeli és olvasó lámpákat úgy kell megválasztani, hogy fényük a legkevésbé se zavarja a másik, már alvó személyt. Ha eljön az alvásidő és más valakivel is osztozunk a helyen, akkor a kiterjedt szórt fény, főként az olvasólámpa esetében nem ajánlott, mivel ez bevilágítja a szobát, és zavarhatja az alvó hálótársat. Magányos olvasáshoz használjunk keskeny szögben világító és lehetőleg fényszabályozható LED spot égőket. Az olvasáshoz ez lehet fehér fényű.

A belmagasságtól is függhet, hogy milyen elhelyezésben, mennyi, és milyen lámpákat választunk. Hálószobában, a csillárt is beleértve, kisebb világítótestek célszerűbbek.

Figyelembe kell vennünk mindennapi szokásainkat, hogy szoktunk-e rendszeresen, elalvás előtt olvasni? Az is fontos, hogy szoktunke a hálószobában öltözni, mert ott a ruhásszekrény, vagy a gardróbot használjuk erre? A ruhásszekrényekbe is szerelhetünk lámpát, mely az ajtó nyitására kigyullad, hisz fontos látni a ruhák valódi színét.

A lámpaernyők kiválasztásánál figyeljünk oda, hogy se túl fényáteresztőek, de túl sötétek, komorak se legyenek.

Szerencsés megoldás, ha nem csak egykét fényforrást használunk. Sokkal kellemesebb több lámpatestet sejtelmesebb fénnyel bekapcsolni, mint egyet nagyon erős fénnyel. Az általános megvilágításnál, például a csillár esetében ne használjunk spotos szerkezetűeket, mert agresszív fényük zavarja a szemet.

Világítás a hálószobában
Világítás a hálószobában

Ügyeljünk arra, hogy ágyban fekve semmilyen világítótest égője ne világítson közvetlenül a szemünkbe. A megvilágítással szembeni igények korosztályonként is változhatnak. Idősebbeknél, gyengülő látásúaknál fontos lehet az intenzívebb fehér fényű égők használata, főleg olvasáshoz, kézimunkához.

Jó megoldás a fényszabályozós kapcsoló használata, ezzel mindig az alkalomhoz illő, megfelelő szintű általános világítás állítható be. Ha megoldható, célszerű egy kapcsoló elhelyezése az ágy fejénél, így egy mozdulattal minden világítás kikapcsolható. Ez lehet egy alternatív kapcsolási megoldás, ahol az egyik kapcsolót a hálószoba bejáratánál kell elhelyezni, a másikkal pedig már ágyban fekve könnyen lekapcsolhatjuk a lámpákat.

Ha televíziót is elhelyezünk a helyiségben, akkor, ahogy a nappalinál már szóba került, itt is gondoskodni kell egy úgynevezett derítő fényről a tv mögött vagy mellett, hogy csökkentse a kontrasztot a sötét szoba és a tv fénye között. Fénye a falat világítsa meg, és ne jusson közvetlenül a szemünkbe.

A hálószobában is fontos a hangulatvilágítás kialakítása. A lágy, szórt fény biztosítására leginkább az indirekt világítás, vagy azok a lámpatestek alkalmasak, melyek valamilyen takaró ernyővel rendelkeznek. A meghitt hangulatot feldobhatjuk különféle romantikus fényhatásokat keltő rejtett világítású színes, vagy színváltós hangulatfényekkel. Sokan kedvelik még a szabad végtelen eget idéző álmennyezeti, csillagos égboltvilágítást is.

Hangulatvilágításként alkalmazhatunk rejtett-, vagy karnisvilágítást, gyengébb fényű falikart, állólámpát. Hangulatvilágításról a mennyezet alatt körbefuttatott párkányvilágítással is gondoskodhatunk, melyet úgynevezett fényfüggönnyel kombinálhatunk. Ha ugyanis az ablakot magát világítjuk meg a karnis mögé szerelt futófénnyel, úgy akár sötétítő függöny nélkül is kiküszöbölhetjük a szomszédok kíváncsi pillantásait.

Ha valakinek gyakrabban fel kell kelnie éjszaka, praktikus lehet a gyerekszobáknál is használatos, mozgásérzékelős, konnektorba dugható kis diszkrét fényforrások felszerelése, hogy megtaláljuk a papucsunkat, majd az ajtókilincset, vagy ne rúgjunk bele valamelyik bútor lábába.

Döntsük el, milyen méretű franciaágyat szeretnénk (140, 160 vagy 180 centiméter szélességűt) és annak megfelelően jelöljük ki a falon az olvasólámpák helyét. Kerülhetnek a kiállások az éjjeliszekrények fölé is, vagy 15-15 centiméterrel az ágy széleitől befelé, olvasási szokásainktól függően. Az olvasólámpák kapcsolói mellé, amelyek általában az éjjeli szekrények feletti falszakaszra kerülnek, érdemes egy alternatív kapcsolót is beszereltetni, ami a mennyezeti lámpát, illetve a hangulatfényeket kezeli, így nem kell lefekvés után felkelni az ágyból, ha be akarunk teljesen sötétíteni.

Falikar helyett megoldást jelenthet az éjjeliszekrényre helyezett asztali lámpa, de ez inkább hangulatlámpaként funkcionál, ha sokat olvasunk esténként, akkor ne ilyent válasszunk! Új divat, hogy falikar vagy asztali lámpa helyet ugyanilyen célra egy-egy megfelelő pontról, a mennyezetről lelógatott függesztéket használnak, ami nem csak mutatós, de eredeti és praktikus megoldás is.

Konnektort érdemes kérni az ágy két oldalára az éjjeliszekrények mögé, így nem csúfítja el a látványt, de kéznél van, ha elektromos órát, telefont stb. szeretnénk bedugni. Ha a telefont az ágy közelében tartanánk, ne feledkezzünk el annak is kiállást kérni.

Fürdőszoba

A legpontosabb tervezést itt a mosdó fölötti világítás helyének meghatározása jelenti. Nem árt hozzá tudni a mosdó vagy mosdószekrény méretét, és hogy a világítás a tükör párkányába épített lesz-e, vagy mellé két oldalra, esetleg fölé kerül-e majd. Ha olyan tükröt tervezünk, ami a falra ragasztott és a csempe dekorelemével keretezett, akkor jó, ha már kiválasztottuk a burkolatot, megrajzoltuk a kiosztást és a csempe, illetve a tükör méretéhez tudjuk igazítani a kiállásokat.

Ezúttal is több konnektorra lesz szükségünk, hiszen nem csak a hajszárítót, borotvát kell alkalmanként csatlakoztatnunk, de például állandó hely kellhet az elektromos fogkeféknek is. Ezek a dugaljak nem csak a csempére, de a fürdőszobaszekrény, a tükör melletti kisszekrények oldalába, belsejébe is kerülhetnek.

Világítás a fürdőszobában
Világítás a fürdőszobában

Kiemelhetjük a fürdőkádat a fölé szerelt, a méretét, formáját lekövető gipszkarton álmennyezettel. Ebbe nem csak szpotokat, de „csillagos mennybolt”-ot, azaz üvegszálas led-világítást is süllyeszthetünk, ami romantikus házi wellness hangulatot teremt fürdőzés közben.

Speciális helyzet a fürdőszobákban a tükör megvilágítása, melyre mindenképpen szükség van, főleg, ha az általános fény a mennyezetre került. A tükör megvilágítására számtalan változatos lámpatest kapható a kereskedelemben, melyeket kombinálni is lehet. A már említett tükör feletti változatos lámpatestek (neoncső, vonalizzó, spotok, halogének, LED stb.) még kiegészülhetnek egyéb oldalsó segédfényekkel, dekorációs fényekkel. Egyes tükörajtós pipereszekrények, tükrös polcok már gyárilag tartalmazzák a megfelelő világítást. Vannak önálló exkluzív tükrök, melyeknek rejtett armatúrája csak a bekapcsoláskor, a tükör üvegén átvilágítva válik láthatóvá és veti a fényt az arcunkra. Némelyik típus, hollywood-i sminkes módra, a keretén körben sűrűn elhelyezett égősorral ad tökéletes, lágy világítást az arcápoláshoz, borotválkozáshoz. Ha ilyenünk nincs, csak tükör feletti egy szál lámpánk, akkor gondoskodjunk, hogy kb. nyak magasságában is legyenek kétoldalt fények, kis falikarok, hogy árnyékmentes legyen a sminkelés, vagy borotválkozás. Természetesen gondoskodjunk a borotva csatlakoztatására alkalmas biztonságos konnektor elhelyezéséről is.

Egyre szélesebb körben hódít a kád peremébe, illetve a padlóba építhető, alacsony feszültségű, kis átmérőjű fényforrások használata. Lekapcsolt fővilágítás mellet különlegesen varázslatos hangulatot adnak a lábazati, vagy egyes háttérfénnyel szerelt üvegcsempék, téglák is. Ezek elsősorban dekorációs, hangulatteremtő funkciót töltenek be. A fokozottabb biztonság érdekében LED típusú fényforrást ajánlatos használni, melyek kevésbé melegednek fel, mint a fényforrások többi típusa.

Világítás a fürdőszobában
Világítás a fürdőszobában

Mire ügyeljünk a fürdőszoba világításának tervezésekor?

 • Vizes helyiségről van szó, tehát figyelmet kell fordítani az érintésvédelemre. A világítótest kapcsolóit lehetőleg a fürdőszoba külső falára szereltessük, így nem éri nedvesség, pára. Ha ez nem megoldható, figyeljünk nagyon a biztonságos telepítésre.
 • A fürdőszobába szerelt dugaljak IP44-védettségűek és fedeles kivitelűek legyenek. Szerelési magasságuk 1,4 méter.
 • Legalább IP43-védettségű lámpatesteket válasszunk a 230 V hálózati feszültségről való működtetéshez.
 • Minden fürdőben használt elektromos berendezés védőföldeléssel ellátott vagy kettős szigetelésű legyen!
 • Fürdőszobába csak burás vagy előtétüveggel ellátott lámpatestet szabad szerelni. A szabadon sugárzó világítótestek használata veszélyes, mert a fröccsenő víztől a működés során felmelegedett fényforrás szétrobbanhat.
 • A behatoló pára károsítja a világítótest feszültség alatti részeit. A lámpatestek kiválasztásánál figyeljünk, hogy a fém alkatrészek rézből, vagy rozsdamentes anyagból legyenek, hisz a vízpára elrozsdásíthatja a vas részeket. Amennyiben víz is kerül a lámpatestbe, az életveszélyessé válhat!
 • Feltétlenül bízzunk meg szakembert, aki ismeri a szabványokat, ne álljunk neki magunk villanyt szerelni, ha nem értünk hozzá.
 • A mesterséges fényárnyalatok közül a szemünk leginkább a hagyományos izzók fényéhez szokott. Ezek színe hasonlít leginkább a Nap fényének színéhez. Energiatakarékos kompakt fényforrásokat is használhatunk, ügyelve arra, hogy meleg árnyalatúak legyenek. Ha hideg árnyalattal világító fényforrásokat választunk, arcunk egészségtelen színt kap, ami sminkelésnél különösen előnytelen. A hideg fény viszont kellemes tisztaság érzetet kelt, használjunk vegyes színhőmérsékletű izzókat a különböző célokra. Általános világításnak például a hideg árnyalatokat, a tükörhöz meleget.

Gyerekszoba

Megfelelő általános világítás és sok konnektor kell a gyerekszobába, hiszen a gyerek élete során valószínűleg többször átrendezzük majd.

Jelöljük ki az íróasztal ideális helyét (lehetőleg az ablak közelében) és ide a sok dugalj mellé internet kiállást is kérjünk. Ha szeretnénk tévét is tenni a gyerekszobába, úgy annak a helyét is meg kell határoznunk. Jó megoldást jelenthet a konzollal falra szerelt készülék, ami a lehető legkevesebb helyet veszi el a szobából.

Ha kisbabának készül a szoba, úgy hasznos lehet egy falikar kiállás, melyre épp csak jelzőfény erősségű lámpát szerelünk. Ez elegendő világosságot ad, hogy az éjszakai felkelések, etetések közben eligazodjunk, mégsem ébreszti fel a babát annyira, mint az éles lámpák fénye. Így a kicsi érzékelni tudja a különbséget nappal és éjszaka között.

Gyerekszobába, ha még nagyon kicsi a gyerek, ne rakjunk olyan lámpatestet, melyben látszik a fényforrás, mert vakíthat. A spotlámpákat lehetőleg hanyagoljuk. Túl sok fényre sincs szükség, mert nem tesz jót a pici baba szemének, ha rákapcsoljuk a fővilágítást. Inkább kisebb megvilágítás és éjszakai fény a javasolt, de utóbbi mindig legyen.

Mindegy, hogy a lámpatest éjszakai fény, vagy asztali lámpa, villamossági szempontból legyen biztonságos és szigetelt. A lámpa búrája ne legyen törékeny!. Mennyezeti lámpáknál fa vagy műanyag búra az elvárás. Jó, ha a teljes burkolat ütésálló. Ugyanis, amit a gyerek elér azzal játszani is fog és tudjuk, az mivel jár.

Világítás a gyerekszobában
Világítás a gyerekszobában

Többféle alkalmazású lámpatestekből választhatunk:

 • Mennyezeti lámpák függesztékek
 • Asztali lámpák
 • Éjszakai fények (dugaljba dugható és elemes)
 • Éjszakai fények, melyek akkumulátoros elemlámpát is tartalmaznak.

A mennyezeti lámpák és függesztékek, valamint asztali lámpák esetében, ha már nagyobb gyermekről van szó, vigyük el őt is magunkkal az üzletbe és válasszuk ki együtt a lámpát. Ha ő választja ki, akkor élvezni fogja. Egyes gyártóknál találhatunk olyan kreatív lámpákat, melyek helikoptert, vagy darut ábrázolnak, amivel valóban játszani is lehet.

Fontos, hogy a rajzfilmek figurái megjelennek ezen lámpák kinézetében, mintázatában és formájában. Vannak gyártók, melyek megvették a használati jogot például a Disney szereplőkre, így csak ők használhatják az adott karaktereket. Más népszerű rajzfilmek ritkán jelennek meg lámpákon, ugyanis a felhasználási jogokat ritkán veszik meg a gyártók.

Az éjszakai fények fontos elemei az éjszakáknak. Ha este felsír a gyerek, akkor ne kapcsoljuk fel a villanyt, pusztán az éjszakai lámpa fénye mellett odamehetünk hozzá. A jó éjszakai fény sosem túl erős. Praktikusak azok az éjszakai fények, melyek tartalmaznak egy hordozható elemlámpát is. Ezt a gyerekek is nagyon szeretik. Nagyobb korukban, amikor már elég magasak, de a villanykapcsolót még nem érik el, akkor elemlámpaként magukkal vihetik, ha átszaladnak este a szülőkhöz.

Világítás a gyerekszobában
Világítás a gyerekszobában

Sokan a kapcsolóproblémát úgy oldják meg, hogy ideiglenesen egy méteres magasságba lekábeleznek kábelcsatornába egy második kapcsolót. Ez felesleges az előbb említett éjszakai fény mellett.

A sólámpa, amellett, hogy egészséges, ugyancsak praktikus megoldás a gyerekszobák éjjeli megvilágítására. Kellemes, sárgás, meleg fehér jellegű fénye mellett könnyen el lehet aludni. Nincs erős fénye és a légzésnek is jót tesz.

Néhány említésre méltó gyártó, melyek lámpáit érdemes a hazai forgalmazóknál keresni:

 • Elobra - német gyártmányú és minőségű kreatív gyermeklámpák
 • Dalber - spanyol gyermeklámpák, stílusában viszont nem elrugaszkodott. Külön kiemelendő, hogy egyes lámpatesteire többféle mintázat kapható, és ahogy cseperedik a gyerek úgy lehet cserélgetni a mintázatot rajta.
 • Philips - Disney figurás lámpák
 • Rábalux - a neves magyar gyártó kreatív, hazai tervezésű és igazán gyerekeknek való lámpákat kínál.

A fentiek közül bármelyiket bátran választhatjuk, a minőség garantált. Az apró dolgokra is odafigyelő tervezőikkel igazán jó lámpát tudhatunk gyermekünk szobájában.

Gardrób

A gardrób szerencsés esetben közvetlen kapcsolatban van a hálószobával, és még szerencsésebb esetben a fürdővel is. Ennél fogva persze inkább közlekedőnek kéne tekinteni egy általános világítással. Speciális a funkciójú olyan szempontból, hogy itt tároljuk a ruháink, cipőink nagy részét, így itt vetkőzünk vagy öltözünk. Minden esetre fontos, hogy a cipők, ruhák természetes színét minél valóságosabban lássuk, hisz így tudunk megfelelő színeket társítani. Erre legkevésbé alkalmas az általános neon, vagy a kompakt izzóvilágítás, melyek a színeket jelentősen eltorzíthatják. Inkább használjuk a napfény spektrumát megközelítő (~5600 Kelvin), erőteljes fényű világítótesteket, a halogéneket, illetve LED fényeket. Használhatunk egyidejűleg különféle színhőmérsékletű izzókat is keverten, hiszen a kinti fényviszonyok sem mindig egyformák, például hajnalban, délben, alkonyatkor, vagy felhős időben.

Világítás a gardróbban
Világítás a gardróbban

Ahogy olvashattuk, jó világítás nélkül nincs jó hálószoba és ugyanez vonatkozik a gardróbra is. Utóbbi tervezéséhez, kialakításához kínálunk további ötleteket, fontos tudnivalókat.

Miért fontosak a kiemelő világítások? Sugárzási szög, színvisszaadás, színhőmérséklet, fényerő

Otthonunk dekoratív részletei, képek, vagy tárgyak a világítás segítségével is kiemelhetők, hangsúlyossá tehetők. Néhány alapszabályra kell csupán figyelnünk, ha esztétikus végeredményt szeretnénk.

A kiemelő világítás 4 szabálya

1. Sugárzási szög
Mindegy, hogy spotlámpákat, vagy éppen sínes lámpákat alkalmazunk, a sugárzási szög a távolság függvényében igencsak meghatározza a kiemelésünk élességét. A sugárzási szög a fényforrás, vagy LED lámpatest tulajdonsága. Gyakorlatilag azt jelenti, hogy milyen térszögben sugározza a fényt. Kisebb sugárzási szöggel, kisebb, élesebb kiemelést tudunk létrehozni, míg nagyobb sugárzási szöggel, nagyobb területet, de halványabb kiemelést hozunk létre. A sugárzási szögek gyártónként változnak, de néhány gyakran használt szöget megemlítenék. Ezek a 12 fok, 36 fok, 45 fok, 60 fok. (A 120 fokos spot fényforrások nem alkalmasak a direkt kiemelésre.)

2. Színvisszaadás
A színvisszaadással méltatlanul keveset foglalkoznak még a kereskedők is, pedig nagyon fontos tulajdonság. A szinvisszaadás minél nagyobb értékű, annál jobban visszaadja a fényforrás a valós színeket. Azaz ugyanolyan színű lesz, mint a nap fénye alatt. Jelölése Ra:XX - ez egy százalékos arányszám. Amennyiben olyan tárgyat akarunk kiemelni, melynek a színe fontos, például ruha, vagy esetleg festmény, akkor ezt nem hagyhatjuk figyelmen kívül. A színeket legjobban az Ra:90, vagy efölötti értékű fényforrás adja vissza. Ezen fényforrások, lámpatestek drágábbak, de teljesen más színeket, kontrasztokat adnak vissza.

3. Színhőmérséklet
Egyszerűnek hangzik, de sokszor nem is gondolunk rá. A színhőmérséklettel is tudunk játszani. Egy hidegebb fény hangsúlyosabb kiemelést ad, mint egy meleg. Lépcsővilágításnál (hisz az is kiemelés) például hideget használunk, mivel így sokkal figyelemfelkeltőbb. Arra is figyeljünk, hogy egy fehér falat a színhőmérséklet megfest, azaz a sárgás fény alatt sárgás lesz a fal. A sárgás fény komfortosabb, barátságosabb kiemelést hoz létre.

4. Fényerő
A fényerő is fontos, hiszen a túlvilágított kiemelés teljesen elveszti a kiemelés jellegét. Egy egyszerűbb, halványabb meleg fénnyel derengő kiemeléseket alkalmazhatunk, amely éppen, hogy felhívja a figyelmet. Viszont, amikor egy hideg, kis sugárzási szögű, nagy fényerejű világítást alkalmazunk, akkor az gyakorlatilag odavonzza a tekintet és mindenki meg fogja nézni, mi van kiemelve. Ezt szokták alkalmazni homlokzatok kiemelésére. Éles súrlófényekkel kiemelhető a homlokzat egy adott szakasza.

A fényerőt módosíthatjuk is, azaz szabályozhatjuk. Egy nagyon frappáns és figyelemfelkeltő megoldás, amikor a kiemelt területet alapvetően megvilágítjuk egy halvány fénnyel, ezt kombináljuk egy mozgásérzékelővel. Ha így teszünk, létrehozhatjuk azt, hogy amikor mozgást érzékel a rendszer, szépen, egyenletesen felszabályozza a világítást egy másik állapotba, így olyan automatizált figyelemfelkeltést hozunk térre, ami megszólítja akár a vásárlót, akár a vendégeinket.

Általános világítási szabályok

Ha a világosra festett mennyezetet bevilágítjuk, a helyiség nagyvonalúbbnak és tágasabbnak látszik. A napfényhez hasonlóan felülről érkező mesterséges fény kiemeli a szoba berendezésének szépségeit, teltebbé és árnyaltabbá, izgalmasabbá teszi a színeket.

Akármennyire is úgy gondoljuk, hogy a középen lógó hagyományos csillár kiment a divatból, mégiscsak fontos szerepe lehet egy központi világítótestnek, mely lehet egy hagyományos sokágú – akár kristálycsillár, vagy ultramodern lámpa csokor, mely látványban is fontos lehet, mint egy tekintetet vonzó centrális fókuszpont. Ez teljes fényében, de kikapcsolt állapotában is megadhatja a helyiség alaphangulatát.

 • Az alacsonyan elhelyezett lámpák egy magas helyiségben is otthonosabb hangulatot teremtenek.
 • A sötétebb színű felületek, tárgyak mindig több fényt nyelnek el, mint a világosak, így a sötét bútorok, sötét tapéta, vagy festés, több helyi megvilágítást is igényelnek.
 • Egy mélyen belógó lámpa, vagy állólámpa egy fotellel és kis asztalkával a könyvespolc mellett a sarokban, intim hangulatot tud varázsolni.
 • Egy lámpaernyővel takart fényforrás barátságos, meleg hangulatot, míg a közvetlen erős fehér fény, hűvös, de tágas benyomást kelt.
 • A képkeretek fölé szerelt világítás a képre vonzza a tekintetet, intenzívvé teszi annak színeit, így egy jól elhelyezett, jól kiválasztott képpel hangsúlyossá tehetjük a szoba bizonyos részeit.
 • A tévézés nem fárasztja úgy a szemet, ha gondoskodnunk a háttér derítéséről. Ez egyszerűen megvalósítható egy, a készülék mögé szerelt, kis LED lámpával vagy egy 5 wattos kompakt fénycsővel. Ha a TV hátulján van USB csatlakozó, akkor egy USB lámpa kiválóan megfelel, ráadásul a készülékkel együtt kapcsolódik kibe.
 • Arra ügyeljünk, hogy a szoba fényforrásai a képernyőről ne tükröződjenek vissza.
 • A szobában elhelyezett akár értékes dísztárgyak, vagy gyűjteményünk kedvenc darabjai szépen kiemelkednek környezetből, ha ráirányítunk egyegy fénynyalábot.
 • Szép dísznövény csoport, illetve a zöldsarok esetén alkalmazzuk a néhány nagy gyártó által forgalmazott, kifejezetten növények növekedését segítő, megfelelő spektrumú (vörös, narancs, kék) különleges égőket, fénycsöveket, LED égőket.
Nappali szoba világítása
Nappali szoba világítása

25 kérdés a villanyszerelőhöz a világítástervezés kapcsán

A villanyszerelés kifejezetten az a munka, amelyik képzett szakember közreműködését igényli, kivéve, ha mi magunk, vagy családtagunk kellően jártas és tapasztalt ebben a kérdésben. Ez utóbbi azonban elég ritka, így mindenképpen támaszkodjunk külső szakértelemre, gyakorlott kivitelezőre.

A kiválasztás egyik eredményes módja lehet a kérdezés, melynek célja az is, hogy valamiképpen kipuhatoljuk, hogy a kiszemelt villanyszerelő valóban a helyzet és a szakmai tudás magaslatán áll-e, vélhetően az általunk elképzelt eredményt fogja számunkra produkálni? Könnyebb helyzetben vagyunk, ha nem a szaknévsorból szinte találomra, hanem ismerőseink ajánlásával választunk kipróbált szakit. Esetleg segíthet, ha a mesternek van honlapja referenciákkal, tájékoztató leírásokkal. A kérdezés persze a kivitelezés alatti kommunikációt is segíti.

Fontos, hogy az illető szakember tudjon tanácsot és segítséget adni a konnektorok, lámpák megfelelő helyének és számának meghatározásában és a falon történő kijelölésében, amennyiben nekünk nincs elképzelésünk, vagy lakberendezői tervünk. A villanyszerelő szakember még ebben az esetben is ajánlhat célszerű módosításokat.

Extra kívánságok esetén, mint a padlóba süllyesztett LED világítás, vagy a rafinált mennyezeti fény megoldások, képes és hajlandó legyen együttműködni a burkolóval, illetve a szárazépítővel az álmennyezethez.

Szempont lehet, hogy a vállalkozó viszonylag közel lakik-e a munka helyszínéhez, hiszen a felvonulás is anyagi vonzatokat rejthet. Ehhez tartozik még, hogy a mester és segédei (merthogy soha nincsenek egyedül) biztonságosan tudnak-e parkolni járművükkel a helyszínen, esetleg van-e parkolási díj?

Nem utolsó sorban talán a leglényegesebb kérdés a zsebünket érinti, azaz mekkorák lesznek a szerelési költségek?

Ha meggyőzőnek találjuk a válaszokat és úgy látjuk, hogy valóban a szakmáját alaposan ismerő emberrel van dolgunk, akkor figyeljünk oda a tanácsaira, esetleg közben jegyzeteljünk, hogy miből és mennyi kellene, milyen típus, stb.

Kérdések, melyeket érdemes feltenni:

 • Ismeri és alkalmazza-e a legújabb energiatakarékos világítási rendszereket, és van-e benne kiépítési gyakorlata is?
 • Tud-e nekünk a hálószobai mennyezetre „csillagos égboltot” készíteni, mert az minden vágyunk?
 • Hálózatfelújítás esetén: újra tudja-e húzni a régi vezetékeket, mert nemrég festettünk, vagy mindent ki kell vésni az új elektromos hálózati rendszerhez?
 • Tud-e bontás nélküli, esztétikus falon kívüli szerelési megoldásokat is?
 • Kelle új biztosítótábla (nagy valószínűséggel igen), vagy megfelel még a régi is?
 • Vélhetően mennyi időt vesz igénybe a teljes szerelési művelet?
 • Tudnak-e számlát adni? (Legyen számlaképes, gondoljunk a garanciára.)
 • Előzetes kalkulációban milyen munkadíj várható, lehetőleg utólagos korrekciók nélkül? (Többnyire folyóméter ár, óradíj, és anyagdíj.)
 • A parkolási díjat felszámolják-e?
 • Kérnek-e előleget az anyagvásárlásra, egyébre?
 • A kapcsolókat, konnektorokat, lámpatesteket mi vásároljuk meg, vagy a lakberendezési tervek alapján, bízzuk rájuk? Ha mi vesszük, miből mennyit?
 • Lakberendezési terv nincs, de tudnake segíteni egy korszerű, sokcélú és mindemellett dekoratív, alacsony fogyasztású elektromos rendszer kialakításában?
 • Új konyhagépeket, mosógépet tervezünk vásárolni. Elegendő lesze a hálózat kapacitása a problémamentes működéshez?
 • Tudnak-e segítséget adni megfelelő, jó minőségű, tartós, korszerű alkatrészek kiválasztásában?
 • Tudnake konnektort úgy szerelni, hogyha mondjuk a vasalót kihúzom, akkor nem jön ki vele az egész aljzat a falból?
 • Tudnak-e megoldást a vizes helyiségek világításának kialakítására, hogy használatkor senkit nem ráz meg az áram, családi pancsolás esetén sem?
 • A munka tartalmazza a vezetékek kivésett nyomvonalának helyreállítását is? (Villanyszerelők ezt nem nagyon szokták, de hátha mégis...)
 • Az általuk kivésett sittet elszállítják, vagy nekünk kell erről gondoskodni?
 • Naponta hány órát szánnak munkára, mitől-meddig dolgoznak?
 • Tudnak-e úgy dolgozni, hogy a meglévő padló vagy más burkolat ne károsodjon? A padlót takaró fóliázásáról mi gondoskodjunk, vagy benne van az árban?
 • Milyen bútorokat kell elmozdítani, esetleg kivinni, vagy középre tolva letakarni, hogy lehessen dolgozni? Segítenek-e ebben, vagy erről mi gondoskodjunk?
 • Megoldható-e több szakaszban a szerelés helyiségenként, hogy közben egy másik fázison legyen áram, legalább a számítógép, a mikrosütő működjön, egyáltalán tudjunk egy kávét főzni valahol? (Ez nagyobb, átfogóbb felújításnál lehet probléma.)
 • Hányan vesznek részt a munkában, esetleg igényelnek-e naponta egyszeri főétkezést, alkoholmentes védőitalt? (Célszerűbb biztosítani, így kisebb a munkából való kizökkenés esélye.)
 • Munka után kitakarítanak-e maguk után, és mennyire?
 • Milyen garanciát tud vállalni a kész munkára, és mennyi időre?

Fényforrások kiválasztása: energiatakarékosság, LED világítás. Okos rendszerek a világításban

LED-del vagy LED nélkül? Ez itt a kérdés!

Bármely helyiség tervezésénél a lumen számot (a fényáram mérőszáma) érdemes alapul venni ahhoz, hogy ki tudjuk számolni, hány wattra lesz szükségünk a megfelelő fényáram eléréséhez. A gazdaságosság szempontjából olyan fényforrást érdemes választanunk, melynek a legnagyobb a lumen/watt mutatója, vagyis hogy minél több fényáramot legyen képes kibocsátani minél kevesebb energia felhasználásával. A LED-ek ebben egyelőre verhetetlenek.

Ugyanakkor nem minden esetben a leggazdaságosabb megoldás a megfelelő a számunkra, mert alapvetően a használat, az élhetőség és a hangulat szempontjai döntenek a beépítendő fényforrásról. A lámpa/izzó/fénycső/villanykörte egyéb paramétereire is gondolnunk kell, például a fény irányára. A LED-ek irányított fényűek, lefelé világítanak. Tökéletesek például pult, kép, vagy vitrinben kiállított tárgy megvilágítására és olvasólámpákba is ajánlottak.

Végső soron a lámpatest funkciója dönti el, hogy milyen fényforrást érdemes választani hozzá. Általános világításra a LED kiválóan alkalmas, ha lehetőségünk van a mennyezetről lefelé vagy a mennyezet mögött elrejtve felfelé irányítva elhelyezni. Amennyiben az általános világítás céljára csillárt szeretnénk belógatni a térbe, érdemes olyan fényforrást választani, amely minden irányba világít.

LED világítás
LED világítás

Természetesen mindenki saját ízlése szerint alakíthatja, hogy mennyire világos terekben szeret élni, így ettől függően egy nappaliban hozzávetőleg 2000-től 5000 lumenig is terjedhet a fényerősség.

Tanulságként elmondható, hogy bár a LED-ek bekerülési költsége magasabb, a kisebb fogyasztás miatt hamar megtérülnek (hagyományos izzókkal összehasonlítva már egy éven belül).

A LED-ek kiválóan alkalmasak hangulatvilágításnak, szalagokban is vásárolhatók, és ezekhez síneket is be lehet szerezni, hogy kicsit szórtabb fényhatást érjünk el. A halogén fényforrásokkal szemben nagy előnyük, hogy nem melegszenek fel, nem tűz- és olvadásveszélyesek. A kompakt fénycsövekkel ellentétben pedig nem kell várni arra, hogy elérjék teljes hatásfokukat, hanem azonnal teljes erőből világítanak. Aki a régi izzók LED-re történő cseréjét fontolgatja, örülhet, mert ehhez semmilyen átalakítás nem szükséges, ugyanolyan foglalatuk van, mint a hagyományosaknak. Előnyük még – aminek különösen nyáron örülhetünk –, hogy nem vonzzák a bogarakat.

A LED forradalom mára elérte a csúcsát: minden világítástechnikai kereskedésben megjelent a LED. Éppen ezért fontos ismernünk, hogy a vásárlás során mire figyeljünk, és hogyan válasszuk ki ezt a típusú fényforrást.

Kezdjük az alapvető fogalmakkal, melyeket feltétlenül tisztáznunk kell!

Fényáram (minden LED terméken megtaláljuk ezt az adatot)

A fényforrás által a kisugárzott és a szem által érzékelt fény. Mértékegysége a lumen (lm). A termékkatalógusokban közlik a fényforrások/ lámpatestek fényáramát, amely a világítástechnikai számítások egyik alapadata. Például egy 60 W-os izzó fényárama 730 lm.

Színhőmérséklet

Ez a fényforrásunk színének jellemzője, melynek mértékegysége a kelvin (K). Az úgynevezett patkó görbe (Planck görbe) jellemzi, mely egy fekete test sugárzó hevítésének fázisait írja le. Azaz megmutatja, hogy például a vasat hevítve az milyen színekben izzik. Egy 3000K-es fényforrás fényének színe megegyezik a 3000K hőmérsékletre hevített vas színével.

A fényforrásokat fényük színe alapján három csoportba soroljuk:

Melega színhőmérséklet kisebb, mint 3300 K.
Semleges3300-5300 K.
Hidega színhőmérséklet nagyobb, mint 5300 K (kelvin). (A 4000K-t általában mindenki hidegnek hívja mert érzetre hideg fehér)

Színvisszaadás

Jellemzi azt a színhatást, melyet egy fényforrás fénye egy színes felületen előidéz. A színvisszaadási index az a mérőszám, amely megmutatja, hogy a színminták színe milyen mértékben változik meg a referenciasugárzóval (ez általában egy normálizzó) megvilágított színükhöz képest. Jelölése: Ra.

Fényhasznosítás

A fényforrás fényárama és az általa felvett teljesítmény hányadosa. Egysége a lumen/watt (lm/W). Ez a szám gyakorlatilag a fényforrás gazdaságosságát mutatja meg. Minél nagyobb ez a szám, annál gazdaságosabb a fényforrás fogyasztás szempontjából.

Extra tipp: minden vásárló figyelje ezt az adatot hiszen előfordul, hogy egy olcsóbb fényforrás fényhasznosítása nagyságrendekkel rosszabb, mint egy drágább, de minőségi fényforrásé.

Foglalat

A leggyakoribbak az E27, E14, GU10, GU5,3 G9. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a foglalatok általában meghatározzák a működési feszültséget is. Tehát mindig tudnunk kell azt, hogy milyen foglalatú fényforrást szeretnénk vásárolni. Ha ez valamilyen speciálisabb akkor vigyük magunkkal a régit, hogy a kereskedő be tudja azonosítani!

Forma

Leggyakoribbak a körte, gyertya, kisgömb vagy éppen a kapszula forma. Sok szempontból ez lényeges tulajdonság, hisz a meglévő lámpánkba nem mindegy, milyen fényforrást kell vásárolnunk.

LED világítás
LED világítás

Menjünk végig két kiválasztási példán

1. Kiégett otthon a csillárunkban egy darab E27-es, 60W-os normál izzó. Viszont akkor már cseréljük az összeset, ez 4 db.
Bemegyünk a boltba és az első, amit meg kell nézzük, hogy mit ajánlanak nekünk. Általában a dobozon feltüntetik az ekvivalenciát, azaz, hogy melyik fényforrás felel meg 60W-nak. De ha ez nincs rajta, akkor az egyszerű ökölszabály érvényesül.
Ma már a technológia elérte azt a szintet, hogy a régi hagyományos fényforrás kiváltója LED-ben a tizede, azaz 60W egyenlő 6-7W.
Fényáramban a nagyon elterjedt fényárammal rendelkező típus a 806 lm-es 7 vagy 8W-os típus. Ez ugyan többet tud, mint a régi 60W-osunk, de az nem baj, ha több fény van.
Emellett megnézzük az árát és itt dől el minden. Általános, hogy sokan megveszik a legolcsóbbat, mondván, jó az oda. Amikor egy 400 Ft-os LED körte kimegy, az vélhetően az a határ, hogy nem visszük vissza és nem garanciáztatjuk, pedig minden gyártó ad minimum egy évet a fényforrására! A garanciális problémákat egyszerűen kerülhetjük ki. Vegyünk drágább fényforrást! Egy 800-1000 Ft-os fényforrásra, ha az egy márkás termék (nem pedig drágán akarnak eladni gagyit), már kapunk 3 év garanciát. Ez az ár már 4 db fényforrás esetén igenis arra sarkall minket, hogy ha tönkre megy, garanciáztassuk. Ezek meghibásodási aránya alacsony, nem kell majd cseréltetni.
Színvisszadásban az Ra 80 elfogadható, attól jobb a lakosságnak nem szükséges. De boltokban, ahol fontos a szín soha ne alkalmazzunk Ra90-nél kisebbet.

2. Kiégett otthon a spotlámpánkban egy darab GU10-es, 50W-os, normál halogén, de itt is cseréljük mindet, 5 db. Nos itt a legcifrább a helyzet. Tudnunk kell, hogy uniós szabályozásnak köszönhetően év végén kivonásra kerül a halogén fényforrások nagy része. Nem is nagyon van már értelme halogént venni.
Számításba jön a sugárzási szög. Meg kell azt néznünk, hogy régi fényforrásunk, hogyan sugárzott. Általában 36 fokos fényforrások voltak a jellemzők. A sugárzási szög megmutatja, hogy mire alkalmas az adott fényforrás. Például egy 36 fokos a kiemelő világításra nagyon jó, viszont egy 110 fokos már általános megvilágításra alkalmas.
Egy másik uniós szabályozásnak köszönhetően az irányított fényű fényforrások esetében mindig a 90 fokos sugárzási szögnek megfelelő fényáramot kell feltüntetni a csomagoláson. Mit jelent ez? A feltüntetett adat reális, tehát nem valótlant állít, annyit fog világítani, amennyi rá van írva! De csak a sugárzási szög alatt. Tehát nagyon fontos és nézzük meg mindig, hogy mekkora ez a szög. Ha általános megvilágításra akarjuk használni, akkor 60 fok fölött legyen, ha kiemelni akarunk, akkor ennél kisebb a megfelelő.
Mindig nézzük meg, mit veszünk és javasolt a szakboltok felkeresése. Öt perc utánajárással sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat. Akkor is megéri a drágább fényforrás vásárlása, ha a teljes házat LED-esítjük és ez sokkal több költség. Viszont egy jól kiválasztott LED-el 3-5 évig semmi gond nem lesz.

LED kontra hagyományos izzók

A LED-lámpákkal történő világítás jelentősen csökkenti az energiafogyasztást, ráadásul a világítás fényereje mellett a színhőmérséklet is szabályozható: meleg vagy hideg fény is könnyedén beállítható.

A hagyományos izzólámpákat elsősorban energetikai jellemzőjük miatt használjuk egyre kevésbé, helyettük az „energiatakarékos” jelzővel illetett kompakt fénycsövek alkalmazása kezdett egyre nagyobb teret hódítani az elmúlt 15-20 évben. A technológia rohamos fejlődése viszont a félvezető alapú fényemittáló diódákat (LED) napjainkra már az eddig alkalmazott izzólámpák és kompakt fénycsövek vetélytársává tette.

A LED fényforrások ma már mind

 • fényhasznosításában (lm/W),
 • színvisszaadásában (CRI),
 • színhőmérsékletében (meleg, semleges, hideg tartományok), mind pedig
 • üzemeltetési tulajdonságaiban valóban alternatív utat jelenthetnek a világítástechnika általános világítási – tehát nem dekorációs – területén.

Egyre nagyobb egységteljesítménnyel, egyre kiválóbb fényminőséggel és kellemes érzetet biztosító színvisszaadással rendelkeznek.

Világítástechnikai területen a mindenkori elsődleges cél az adott funkcióhoz rendelt világítási igény kielégítése kell, hogy legyen. Minden más igény – mint például az energiafogyasztás – biztosítása csak ezek után következhet, és nem mehet a világítási igény kárára. Amennyiben arra vagyunk kíváncsiak, milyen körülmények között éri meg a már meglévő világítási rendszer felújítása LED-es fényforrással szerelt lámpatestekkel, akkor nem elsősorban az energia fogyasztását, hanem a fényforrások által szolgáltatott fény teljesítményét, illetve annak minőségét kell összehasonlítani. Csak ezek után következhet a teljesítmények és a villamosenergia-fogyasztások összehasonlítása.

Mint minden fényforrást, így a LED-eket is azért használjuk, hogy világítsunk velük, és nem pedig azért, hogy energiát fogyasszunk. Ennek alapján az összehasonlításokban a keletkező fényteljesítményt, szakszóval a fényáramát kell összevetni egymással. A fényáram (mértékegysége a lumen, rövidítve lm) bármely fényforrás által kibocsátott sugárzás emberi szem által érzékelhető hányada. Ha például egy kompakt fénycső villamos teljesítményét és fényáramát hasonlítjuk össze egy izzólámpával, akkor azt találjuk, hogy a kompakt fénycső kisebb elektromos teljesítmény (W) felhasználásával tud ugyanakkora fényteljesítményt (fényáramot, lumen) előállítani, mint az izzólámpa. Hasonló a helyzet az izzólámpák és a LED-ek összehasonlításakor is. Ennek oka a különböző fénykeltési fizikai folyamat. Azonban a kompakt fénycsövek és LED-ek összevetésekor már nem annyira egyértelmű a helyzet, ezért kell mindig pontosan tisztázni a műszaki paramétereket.

Egy adott rendeltetésű helyiség, mint például oktatási terem világításának megtervezését megkönnyíti, hogy pontosan tudjuk, az adott helyiségben milyen tevékenységet fognak folytatni (oktatás esetében: írás, olvasás, rajzolás). Az érvényben levő szabványból ki kell választani a szükséges paramétereket, és ennek alapján lehet elkezdeni a tervezést.

Olyan helyiségben azonban, ahol előre nem lehet pontosan tudni, milyen igények léphetnek fel, nem lehet a szabványból kikeresni a megfelelő paramétereket, így bármily féle fénytechnikai tervezés sokféleképpen sikerülhet, de jól biztosan nem. Ezért azoknál a tereknél, amelyeket a mindennapokban csak sokfunkciós (multifunkciós) tereknek hívnak, mindenféleképpen tisztázni kell, milyen feladatok ellátására lesz alkalmas, és mire biztosan nem. Ha például egy tér lehet kiállítás, konferencia helyszíne, de alkalmanként akár táncterem is, biztosan szakítani kell a hagyományos tervezéssel, és sokkal összetettebb, de kompromisszum kész megoldást kell kitalálni.

Kiállítótér esetén például függően attól, hogy mit állítunk ki (térbeli tárgyakat, mint szobrokat, vagy papír alapú tárgyakat, például könyveket, kottákat), a világítást adó lámpatesteket mindig az adott kiállítási tárgyak helyéhez kell tudni igazítani. A megvilágítási szintek, ami a fényáram egy felület által felfogott hányadát jelenti (mértékegysége a lux, rövidítve lx), szintén a kiállítás elrendezésétől, hangulatától függ, így a megvilágítás értéke ezek alapján lehet több vagy kevesebb is.

Konferenciaterem esetén biztosítani kell, hogy az előadó és a hallgatóság más fényviszonyok között legyenek: az előadó jól megvilágítva, hallgatóság számára a megvilágítás alacsonyabb legyen a jegyzetelés miatt.

Bizonyos esetekben olyan igény is előfordulhat, hogy nem csupán a fényáram szabályozhatósága (dimmelés) merül fel, hanem a fényszín (színhőmérséklet) változtatásának igénye is. Előbbi esetben még a fénycsöves, illetve kompakt fénycsöves világítási rendszerek kiváló megoldást jelentettek, azonban kisülőcsöves fényforrásokkal nehézkes megoldani a színhőmérséklet változtatását. Az előbbi két igény együttes kielégítésre megoldás a LED-es rendszer, ahol nem csak fényáram szabályozást, hanem gyakorlatilag végtelen számú színhőmérséklet beállítását is lehetővé lehet tenni.

A fényforrás változtatható színhőmérsékletű LED-ekből áll, a fekete doboz a működtető elektronikát tartalmazza, amely lehetővé teszi, hogy 230 voltos hálózati feszültségről üzemeljen a lámpatest.

A LED szalag és a benne rejlő lehetőségek

A világítástechnikában a legsokoldalúbban alkalmazható technológia a LED szalag, melyen belül az egyszínű szalagoktól kezdve az RGBW szalagokig számos termékvariáció létezik. Ebben az összefoglalóban többet is elárulunk a LED szalagokról, mint amit egy termékkatalógus mutat.

Minden LED szalag rendszernek három, esetleg négy fontos eleme van:

 • LED tápegység
 • LED szalag vezérlés
 • maga a LED szalag
 • LED sín-ek.

A szalagokból szín szerint három fajta kapható. Az egyszínű típus a legrégebbi, ez volt legelőször, majd kifejlesztették az RGB szalagokat, melyek a benne található Red, Green és Blue chip-ekkel különböző színeket képesek létrehozni. Mivel az RGB szalagok nem alkalmasak fő világításra, csakis dekorációnak, ezért megjelent az igény olyan szalagokra, melyek a kettőt egyesítik. Így fejlesztették ki a ma már egyre népszerűbb RGBW szalagokat.

Minden szalag kapható IP20, azaz borítás nélküli, illetve IP65 azaz szilikon borítással ellátott verzióban. A különböző típusok különböző chipekkel szereltek, ezek befolyásolják a teljesítményt és a leadott fénymennyiséget. Figyeljünk arra, hogy a LED szalagok megadott fényáram adatai mindig egy fm-re vonatkoznak!

LED világítás
LED világítás

A LED szalagok tekintetében sokszor a villanyszerelő szakember sincs mindig képben az újdonságokkal. A LED szalagok 12V-os és 24V-os változatban elérhetők. A 12-esek olcsók, sok alkatrész van hozzájuk, viszont a 24V-osak sokkal jobb fogyasztási adatokkal rendelkeznek. Általában a 24V-tal működő rendszer kevesebbet fogyaszt ugyanolyan megvilágítás mellett.

Hogyan tervezzünk a LED szalagokkal világítást?

Túl egyszerűnek hangzik, de a tervezésnél, amikor a világítási képet határozzuk meg, ne foglalkozzunk azzal, hogy milyen termékek kaphatók jelenleg, csak azzal törődjünk, hogyan mutat majd a világítás. Ezt a kijelentés még úgy is helytálló, hogy tudjuk, ma már a LED szalag technológiának nincs határa, minden világítási kép és feladat megoldható vele.

A szalagok beépítési lehetőségeiről a sínek gondoskodnak. A LED szalag sínek alumínium profilok, amelyek elképesztő szortimenttel rendelkeznek. Létezik süllyesztett, felületre szerelhető U profil, sarokba szerelhető 45 fokos vagy 30/60 fokban sarokba beépíthető. Mindig figyeljünk arra, hogy a sínekben meghatározott helyünk van, nézzük meg hogy milyen szélességű szalagot akarunk belerakni. 8 vagy 10 mm IP védett szalagot ne rakjunk sínbe mert túlmelegedhet.

Az egyszínű és RGB/RGBW szalagokat különbözőképpen kell kiépíteni, de minden esetben figyelnünk kell a teljesítményre és a védelemre. Minden LED szalag dimmelhető, de fontos hogy jelenleg a szerelvénygyártók erre nem készültek fel. Azaz általában a szalagot gyártó márkáknak lesz hozzá vezérlése, nem pedig a jól ismert szerelvény gyártóknak.

Nézzük meg, hogy a fehér szalag rendszerünket hogyan állítsuk össze. Ha kiválasztottuk a szalagunkat, ami mondjuk egy erősebb, 14,4 W/fm -es szalag, akkor ahhoz kell egy tápegység. Ennek nagyságát úgy határozzuk meg, hogy megszorozzuk a hosszúsággal az egységnyi teljesítményt és 20% tartalékot adunk hozzá. Ugyanis a teljes tápegység kiterheltsége melegedést okoz, ami életartam csökkenéshez vezet.

Amennyiben a rendszerünket fényerő szabályozni is akarjuk, a tápegység és a szalag közé iktassunk be egy dimmert. Ez a fényerőszabályzó lehet fali vagy rádiófrekvenciás. Az is elő fordulhat, hogy a szabályozni kívánt teljesítmény több, mint a szabályzó adatlapján feltüntetnek. Ilyen esetben a szabályzó és a szalag egy része közzé erősítőt kell beépíteni, melyhez ugyanúgy tápegységgel kell megtáplálni mint a szabályzót. A szabályzót csak annyival tápláljuk meg, amennyi rá van írva! Például egy 96 W-os dimmert elegendő 120 W-os tápegységgel megtáplálni, mert az erősítővel növeljük majd a hálózat betáplálását, mind vezérlőjel, mind tápegység szempontjából.

Fő világítás és dekorációs fények színes LED szalagokkal. Okos rendszerek

A színes LED szalagokat gyakran alkalmazzák hangulatvilágításokhoz, rendezvénytermek indirekt megvilágításaihoz, de okos testvéreikkel együtt különleges világítások is megvalósíthatók.

A színes LED szalagok teljesen másképpen működnek és más alkalmazásokra alkalmasak, mint a sima fehér LED szalagok. A szalagok alapja a chip, mely tartalmaz RED GREEN BLUE (röviden RGB) egységeket, így színkeverés révén állítja elő a színeket. Ma már két alaptípusa létezik a színes LED szalagoknak: az RGB és az RGBW. A két szalag felhasználása eltér egymástól, ezért válasszuk is ketté.

RGB szalagok
Ezek a szalagok minden szín előállítására alkalmasak, de fő világításnak nem megfelelők, azaz a fehér színt előállítva nem elegendő a fényerejük. Ezért főleg dekorációs célokra ajánlott használni. Ezekből a szalagokból az alap kínálat 7,2W/fm és 14,4W/fm. Ezekhez szükséges még vezérlés és betáplálás.

RGBW szalagok
Az RGBW azért lett kifejlesztve, hogy tudjuk fő világításként is használni. Itt a fehér fényt nem előállítja/kikeveri, hanem a szalag tartalmaz csak fehér színű chipet is. Így fehér szín esetében jó fényáramot produkál. Általában a 14,4W-os típust használják leggyakrabban.

Tervezésük
Mindkét szalag családot ugyanazon elvek alapján tervezzük, viszont az RGB-hez RGB vezérlőt rakjunk, az RGBW-hez RGBW-t! Ne alkalmazzuk egyikhez a másikat, mert ugyan működik, de tölti be azt a funkciót, amire szántuk.

Minden szalag rendszerhez szükséges egy vezérlő, melynek adatlapján megadják azt a teljesítményadatot, amit vezérelni tud. A vezérlőt be kell táplálnunk egy olyan tápegységgel, amely a vezérelni kívánt szalagok teljesítményétől 20%-al nagyobb. A vezérlő lehet fali érintős, vagy rádiófrekvenciás távirányítós. Egy 6-8 fm-es rendszernél szükség lesz egy 144W-os vezérlőre és egy 150W-os tápegységre.

A probléma akkor adódik, amikor egy ilyen rendszer 20-30, vagy több méterből áll, itt szoktak a problémák előjönni. A vezérlőnk tud egy bizonyos teljesítményt, ami legyen a példa kedvéért ugyancsak 144W, de a rendszerünk 25 fm 14,4W-os azaz 360W. Ilyen esetben használható az eredetileg szánt 144W-os vezérlő, de be kell iktatnunk erősítőket. Ezen erősítők a vezérlő vezérlőjelét erősítik fel. Az előző rendszernél szükségünk lesz egy 288W-os erősítőre. (Erősítők általában 144W és 288W) tápláljuk be tápegységgel a LED szalag teljesítményéhez mérten. Leegyszerűsítve 10 fm-et közvetlen a vezérlő fog vezérelni, 15 fm-et pedig az erősítőn keresztűl. Így a vezérlőhöz szükség lesz egy 180W-os tápegységre az erősítőnek meg legalább 300W-osra.

Arra figyeljünk, hogy a nagy teljesítményű tápegységek ventilátoros hűtésűek, ami zavaró lehet egy nappaliban. Ez esetben bontsuk fel a rendszerünket több erősítősre és alkalmazzunk kisebb nem ventilátoros tápegységeket.

Fontos! Minden RGB és RGBW szalagot 5 fm-enként be kell táplálni vezérlő jellel. Ez a legfontosabb alapelv az ilyen szalagoknál hiszen, ha nem így teszünk és 20 fm egyben egy oldalról van vezérelve úgy a legtávolabbi pont más színben világít majd!

Minden RGB és RGBW szalag okosítható, amely egy Wifi-s vezérlő segítségével megtehető. Ezután akár telefonról is állíthatjuk a színeket.

Amikor a szalag önmagában is okos, akkor lehetőségünk van a szalag minden egyes szakaszát más színben világíttatani. Elérhetjük, hogy az eleje zöld, a vége pedig piros legyen. Az okos lámpatestek hasonló elven működnek. Itt már minden esetben telefonos vezérlést is alkalmazhatunk.

LED panelek – kiválasztás és alkalmazás

Amikor az interneten böngészünk és LED-ek után érdeklődünk, mindig szembe találjuk magunkat a LED panelekkel. De mi is az a LED panel? Egy rövid összefoglalóban nézzük át ezt.

A LED panel alapvetően a tükrös-rácsosnak nevezett irodai lámpatest típus kiváltására lett kifejlesztve, de ma már más ipari lámpatesteket, például mélysugárzó is kivált. Mind méretben, mind fényáramban széles szortimentet találunk. A lámpatest maga iparinak hangzik és ott is jelent meg, de oly sok lámpatest típust vált ki ma már, hogy nem elhanyagolható szerepe van a lakossági világításban.

A panelek kiválasztásánál vegyük figyelembe a designt és a megfelelő fényáramot. Ma már több méret közül választhatunk, de külön kell választanunk két típust. A hagyományos tükröst kiváltó lámpatestek 595x595 mm-es és 1195x295 mm-es népszerű mérettel rendelkeznek. Ezek a méretek az úgynevezett raszterbordás álmennyezethez illeszkednek. Végül is a bordákra rá lehet ültetni a lámpatestet. Ezen süllyesztett lámpatesteket kiemelő keretekkel mennyezetivé is tehetjük. Minden panel és keret szabványos méretű így a gyártók termékeit kombinálhatjuk.

Másik típusai a kisebb panelek. Ezek mélysugárzók kiváltására lettek kitalálva, így alap típusai a kerek, süllyesztett lámpatestek. Viszont ma már léteznek a kis méretű spot kiváltók, 300 mm-es kerek és négyszögletes, süllyesztett, illetve falon kívüli változatok. Egyszerű a szerelhetőségük, hiszen minden lámpatesten található gipszkarton fül, amivel a kivágott lyukon betolva a fülek felfeszítik a lámpatestet, így a bekötésen kívül más teendőnk nincs.

A kiválasztásnál mindig vegyük figyelembe az igényelt színhőmérsékleteket:

dolgozóba 4000K, nappaliba 3000K. A helyiség jellegétől függően nézzük meg az IP védelmet is. Például fürdőszobába használjunk IP44-es lámpatesteket.

A kiválasztásnál nagyon fontos értéket vegyünk figyelembe, ez a hatékonyság, azaz a lumen/Watt. Minél jobb ez a paraméter, annál jobb lámpatestet választottuk, de vigyázat, ami nagyon olcsó, de nagy ez a szám, ott valószínűleg nem mindig valós az információ. Járjunk egy kicsit utána.

Amennyiben irodai környezetbe szánjuk, úgy vegyük figyelembe a káprázást. Ennek nemzetközi jelölése az UGR. De mi is az az UGR? Ez azt jelenti, hogy minél magasabb ez a szám, annál jobban vakít a lámpatest, emellett magas UGR értékű lámpák alatt jobban elfárad az ember szeme. Valamint nem elhanyagolandó az sem, hogy a számítógép monitorjáról visszaverődő fény is zavaró lehet. Paneleknél ezt a felület prizmásításával oldják meg.

Az energiahatékonyságuk és kellemes fényük népszerűvé teszik ezeket, hiszen egy nappali megvilágításához minimális teljesítmény szükségeltetik. A jövő mindenképpen a LED paneleké, de a megfelelő kiválasztást nem hagyhatjuk figyelmen kívül. A nem megfelelő panel vibrálhat, kápráztathat és mindezek fárasztó hatást keltenek. Valamint, az sem elhanyagolandó tény, hogy senki nem szereti, ha az új lámpát fél év után le kell szerelni és garanciáztatni kell. A rövid garanciával rendelkező termék esetében a garancia időn túli cseréje is igen bosszantó lehet. Sokkal jobb döntés egy kicsivel drágább, de jobb minőségű és hosszabb garanciával rendelkező LED panel kiválasztása.

Olcsó vagy inkább minőségi LED-et válasszunk? Mit mond a szakember?

Hat évvel ezelőtt elkezdték alkalmazni a LED-eket normál világítástechnikára. Kezdetben DIP LED-es fényforrások voltak fénye nem volt, de legalább drága volt. Ezután jöttek az SMD Chip-es LEDek (Kukoricának is nevezeték ezeket.) Majd megérkeztek a COB típusú és a filament LED-ek. Fényhasznosításuk is sokat változott. Ma már elérik az akár 160 lm/W-ot is. Most, hogy kiforta magát a technológia és nagy újdonságot már nem láthatunk a külföldi Lighting and Building kiállításon sem, ideje feltennünk a kérdést: olcsó gagyi kell vagy minőségi drágábban?

Jelenleg a főbb világítástechnikai gyártók nagy része kínai tulajdonban van, tehát a gyártás nagy része Kínában történik. Viszont jegyezzük meg, hogy ez nem probléma, csak egy helyzet. A kínai gyártás nagyon jó és profi. Magas minőséget tudnak gyártani, de azt meg kell fizetni. Nem árulok el nagy titkot ezzel, viszont az Aliexpress és Wish elterjedésének köszönhetően egy eltorzult képet kapunk Kínáról. Minden olcsó, de legalább rossz minőségű, mégis annyira olcsó, hogy megéri megvenni. Vegyük figyelembe azt, hogy ezen oldalakon nem tudjuk a terméktulajdonságokat jobban átnézni. Kapunk pár adatot, ami alapján döntünk. Az esetek 90%-ban garantálom, hogy az ár dönt. Ezzel pedig meg is érkeztünk a problémához.

Mint fent említettem, a kínaiak is tudnak jó minőséget gyártani, csak meg kell fizetni. Ha viszont az ár dönt a vásárlásunknál, akkor abban benne foglaltatik, hogy a minőség rosszabb. Mit takar ez? A kínai cégek mindig felajánlják nekünk a jobbat, hiszen azon nekik is több a megmaradó haszon. Ha az importőrök elkezdenek alkudozni, a kínai a maga hasznát nem fogja csökkenteni, csak a műszaki tartalmat. Ami végeredményben az élettartam, vagy a fényáram rovására megy.

LED világítás
LED világítás

A minőségi gyártók, akik Kínában gyártatnak, azért tudnak megfelelő minőséget gyárttatni, mert van ott egy saját kollegájuk, hívhatjuk MEO-snak. Ő megvizsgálja a gyártási folyamatokat, végig nézi, hogy milyen termékek jönnek le a gyártósorról és a magas hibaszázalékkal rendelkező gyártást el sem indítják Európába. Ez garantálja, hogy a minőségi termékek kínálatában silány hamar meghibásodó termék nem lesz!

Igen minőségi termék, de jóval drágább, mint a szupermarketek polcain, vagy a neten található termékek, ugyanolyan garanciával fényárammal és teljesítménnyel. Valóban így tűnhet, de a végső döntéshez meg kell értenünk még egy fontos dolgot.

A terméket Kínában csomagolták és ők bármit ráírnak, amit kérünk! LED-eknél ugyebár megkülönböztetünk kétfajta fényáram adatot. Egyik a lámpatestben, vagy fényforrásban található chip fényárama, a másik pedig a környezetbe leadott fényáram. A kettő korántsem ugyanaz. A leadott fényáram a búrák és optikák miatt 30%-al kevesebb is lehet! Sok gyártó a chip fényáramot tünteti fel és az egyszerű, hozzá nem értő beszerzők úgy értelmezhetik, hogy ez milyen jó ár. Pedig a valóságban gyengébb terméket kapunk a pénzünkért. Így fordul az elő, hogy egy minőségi LED-nél sokkal-sokkal olcsóbb a kínai.

Emellett vegyük figyelembe a hibaszázalékot is: az olcsóbb márkák meghibásodási aránya nagyon magas, ezt sem mondják el nekünk a vásárláskor. Ezeknek a márkáknak és az olcsó termékeknek a megerősödését nem a gazdasági válság okozta, hanem egy egyszerű szemlélet. Mi is meg tudjuk venni Kínából, van 4-5 milliónk hozzuk be!

Tisztelet a kivételnek, akik figyelnek a minőségre, a megbízhatóságra és kisebb forgalom mellett inkább hosszútávra terveznek. De a folyamatosan változó LED termékek piacán 3-4 éve sorra jelentek meg a LED-es cégek és hozzá nem értő módon árasztották el a piacot gagyi termékekkel.

Sajnos ma a fogyasztóvédelmünk is hibás ebben. Az évekkel ezelőtti hozzá nem értés semmi mást nem okozott, mint hogy a fent említett cégek szabadon kontárkodhattak. Ma már el kezdték vizsgálni a termékeket, de azt látom, hogy a vevők nagy része a saját kárán tanulta meg, mit jelent, hogy olcsó húsnak híg a leve.

Ennek szoros következménye az, hogy a nagyobb minőségi utáni kereslet folyamatosan csökkenti a minőségi termékek árait a minőség és műszaki tartalom megtartása mellett. Inkorrekt lenne megjelölni, hogy milyen gyártók és cégek azok, akikről biztosan tudjuk, hogy ilyen cégek, de azt gondolom, hogy könnyen kiszúrhatók. A kis garázscégekkel, szakszerűtlen műszaki leírásokkal rendelkező cégek termékei garantáltan ilyenek. Kérdezzünk a márka után fórumokon, hogy kinek mi a véleménye.

Okosvilágítás a lakberendezésben

Ki ne szeretne dinamikus világítást házába, amely telefonról vezérelhető? Elképesztően széles a választék az okos világításokból: mind színváltás, mind pedig színhőmérséklet váltás tekintetében tekintetében tudunk megfelelő alternatívát választani. De hogyan igazodjunk el a kínálatban, milyen lehetőségeink vannak?

Választhatunk beépített LED-es lámpatestet, amely 16 millió színben játszik, vagy éppen LED szalagot, amely teljes hosszban vagy szakaszonként változtatható a színe. LED szalag rendszerek esetében RGB, vagy RGBW szalag rendszereket építünk ki, melyet felokosítunk egy WiFi-s telefonról vezérelhető egységgel. Az ilyen okosító eszköznek saját programja van, amely letölthető IOS vagy Android rendszerre. A szakaszonként vezérelhető okos szalagok teljesen máshogy működnek, mint a sima RGB szalagok. Ezek úgynevezett DMX címzés alapján kódolhatók és akár chip-enként vezérelhetők. Az ilyen rendszerek nem elterjedtek, nagyon ritkán van szükség rá.

Lámpatest kínálatban már igen sok gyártó termékei közt megtalálhatók az okos lámpatestek. Két Magyarországon népszerű gyártó rendszerét említeném meg: az EGLO connect „ A fény, ahogy Te akarod.” Ebben olyan fényforrások és mennyezeti lámpák, csillárok szerepelnek, melyek képesek arra, hogy a napszaktól, hangulatunktól függően úgy világítsanak, ahogy az éppen nekünk megfelelő. Az okos telefonunkkal szabályozhatjuk ezeknek a lámpatesteknek és fényforrásoknak a fényerejét, a színhőmérsékletét (2.700K-től 5.500K-ig) és még a megvilágítás színét is (sárga-piros-zöld-kék és rózsaszín is 16 millió szín összesen). A meleg fehér színnel komfortérzetet tudunk növelni, vagy átállíthatjuk a lámpáinkat hideg fényre, ha a munkánkra szeretnék fókuszálni, de akár beállítható egy tetszőleges szín is, ami olyan hangulatot teremt a helységben, amelyben jól érezzük magunkat.

Ez a rendszer Bluetooth kapcsolatot használ. Nagy távolságokra nem alkalmazható, viszont egy családi házban a legtökéletesebb megoldást nyújtja. A connect-es lámpatestek minden további eszköz nélkül kommunikálnak a telefonnal, de rendelhető hozzá külön távirányító.

Legismertebb okos megoldás a Philips HUE termékcsalád. Az Apple által kifejlesztett okos fényforrás és lámparendszer a jelenleg kapható legjobb rendszer. A fényforrások Wifi alapon kommunikálnak, melyhez szükség van egy úgynevezett Bridge eszközre. A lámpatestekből és a fényforrásokból csoportokat hozhatunk létre. Előre beállított fényjátékokat, vagy éppen zenével is vezérelhetjük a színeket.

A termékcsaládban megtalálhatók az okos szalagok, ezek kiegészítik a világításunkat és így a lakásunk minden részét vezérelhetjük, akár a lámpatestről, akár a rejtett világításról van szó.

Újdonság még hogy a termékcsalád része egy vezeték nélküli mozgásérzékelő, amely bárhova elhelyezhető, így vezetékezés nélkül az optimális világítás alakítható ki. A Hue aplikáció lehetővé teszi, hogy személyre szabott világítási képet mentsünk el, vagy beállítható az ébresztés funkció. Gyakorlatilag a legsokoldalúbb rendszer, amely ma kapható. Árban a HUE termékek magasabb árkategóriát képviselnek, de messzemenőleg kihasználhatjuk a bennük lévő funkciókat.

A LED-ek megjelenése óta egyre inkább alapvetés, hogy otthonunk kialakításakor a fények tervezésére is kiemelt figyelmet fordítunk. Az okosvilágítások pár évvel ezelőtti debütálásával pedig még szélesebbre nyílt a lehetőségek tárháza, így a trend is töretlenül erősödik. Ma már akár 16 millió színárnyalat segítségével alkothatjuk meg a saját terünket, és automatizálhatjuk otthonunkat az okostelefonunkkal vezérelhető intelligens világítási rendszerek segítségével.

„Ideálisan már a lakás tervezésekor érdemes kialakítani otthonunk világítását, de a mai modern eszközökkel az utólagos kialakítás is könnyen megoldható, ha a lakásunk alapgépészeti és elektromos kialakítása funkcionálisan megfelelő” - vélekedik Bárdóczky Andrea lakberendező. „Az intelligens világítás kiépítése ugyanis nem igényel átalakítást vagy plusz villanyszerelési munkát, a legtöbb rendszer akár egy-egy izzó cseréjével is bővíthető, módosítható, mert az okosizzók is hagyományos E27-es foglalatba csatlakoztathatóak. Egy igazán komplex világítási rendszer akár 50 fényforrást – egy teljes lakás világítását – is képes vezérelni egy közvetlenül a routerhez csatlakozó központi egységgel, úgynevezett bridge-el” - teszi hozzá a szakértő.

Az intelligens világítási rendszerek telepítése és kezelése rendkívül egyszerű, a rengeteg gyári illetve egyéb szabad fejlesztésű, nyitott elérésű applikációnak köszönhetően pedig mi magunk is könnyedén megtervezhetjük és kialakíthatjuk otthonunk fényeit. Határt csak a saját képzeletünk szabhat. Azért persze nem árt, ha betartunk néhány alapszabályt. „A megfelelő lámpatestek, valamint fényforrások kiválasztásakor és színeinek beállításakor érdemes figyelembe venni az otthonunk alap stílusjegyeit és a helyiségek funkcióját” - tanácsolja Bárdóczky Andrea.

A minimál, a loft és a high tech stílushoz a fehér színű alap-fénybeállítások, a vintage, illetve a mediterrán stílushoz pedig a sárga fények illenek, a retro stílusnál nyugodtan nyúlhatunk merészebb – vörös, kék, zöld –színekhez is, de okosvilágításokkal a fehér és a sárga színtartományán belül is számtalan árnyalat közül választhatunk. „Az intelligens világítások előnye még, hogy az alapkaraktert meghatározó fénybeállítások mellett rengeteg különböző, tevékenységhez, alkalomhoz, hangulathoz illő fénybeállítást is elmenthetünk és bátran kikísérletezhetjük, melyik az a fény és színkompozíció, ami a leginkább feltölt vagy épp kikapcsol bennünket” - emeli ki Bárdóczky Andrea.

Ahhoz, hogy igazán a saját ízlésünkre, illetve lakásunk stílusára szabhassuk otthonunk világítását, arra is érdemes figyelni az okos világítási rendszer kiválasztásakor, hogy mennyire széles az adott rendszerhez kapcsolható lámpatest portfólió. Egyes gyártók például már 50 féle terméket kínálnak intelligens világítási rendszerükhez, melyek akár önmagukban - offline - is szabályozhatók a termékhez tartozó távirányítóval.

Az Apple Home Kit illetve Google Nest kompatibilis okosvilágítások közös platformon működtethetőek más, Zigbee alapú okoseszközzel és alkalmazással. Így az intelligens világítást összehangolhatjuk az okostermosztáttal vagy árnyékolástechnikával, és például egy vihar esetén akár a távolból le tudjuk engedni a redőnyöket, miközben párhuzamosan megemeljük a szoba hőmérsékletét és felkapcsoljuk a világítást, de az automatizált világítás a betörők ellen is védelmet nyújthat. Az Apple Home Kit kompatibilitás olyan új funkciókat is lehetővé tesz, mint például a Siri hangvezérlés, de okosvilágítással a házibulik hangulatát is feldobhatjuk.

Fontos információk az energiacímkén! Miért ajánlott vásárlás előtt elolvasnunk?

Az elektromos lámpák és lámpatestek energiacímkézése (a 874/2012 EU-rendelet) pár éve jelent meg a köztudatban. Konyhanyelven: az energiacímke megmutatja, hogy a lámpatestben van-e beépített fényforrás, illetve milyen energiaosztályú fényforrással tudjuk azt használni.

A gyártók és a kereskedők életét megkeserítő, ám a fogyasztók számára előnyös szabályozás hasznos információkat nyújt és minden lakossági használatra szánt lámpatesten kötelező feltüntetni. Ha a lámpatestet nem a lakosság számára készítik, vagy gyártják, akkor nem szükséges ellátni a terméket ilyen címkével.

Fényforrásoknál is kötelező az energiacímke. Itt nem azt mutatja meg, hogy milyen fényforrással tudjuk használni, hanem hogy az adott fényforrásunk milyen energiaosztályú és mennyit fogyaszt. Ezzel viszont könnyen össze tudjuk hasonlítani az egyes fényforrásokat energiafelhasználás szempontjából.

A címkéknek meghatározott méretben és formában kell kinéznie, tehát az egységes kinézet garantálja a könnyű megértést.

Mit kell tartalmaznia az energiacímkének?

 • A termék nevét vagy cikkszámát
 • A termék gyártóját
 • A használható fényforrás besorolását sávosan és szövegesen
 • A teljesítményfelvételt.

Hol találjuk meg az energiacímkét egy boltban, vagy egy webshopon? Fontos tudni: 2014. március 1. előtt gyártott terméknél nem kell alkalmazni. (Nem gondolnám, hogy ma még van ilyen termék, de előfordulhat.) Minden kiskereskedelmi boltban úgy kell elhelyezni az energiacímkét, hogy az egyértelműen az adott termékhez köthető legyen. Azaz, vagy rá kell kötni a bemutatódarabra, vagy a dobozán kell feltüntetni. Webshopokban a termék adatlapján, vagy a termék mellett letölthető képként szepelnie kell az energiacímkének.

A gyártó nem köteles a dobozára nyomtatni az energiacímkét, de köteles nyomtatott formában, vagy letölthető fájl formában rendelkezésre bocsátani a vevő részére.

A szakember tanácsa a vásárlóknak
Sok kereskedőben merült fel a kérdés, hogy szükség volt-e erre vagy sem? Személy szerint, világítástechnikai szakemberként, azt gondolom, hogy az eladó feladata helyesen tájékoztatni a vásárlókat. Egy energiacímke kevés dolgot befolyásol, viszont egyértelműen látszik, hogy ez hasznos információkat ad, így biztosabban választhat régi, E kategóriás fényforrása helyett A+-os fényforrást. Javaslom, ha lehet, nézzünk rá a címkére is!

Világítás felújítás: új lámpatest vagy elég az új fényforrás?

A kérdést két irányból kell megközelíteni. Az első, amikor meglévő csillárunk működőképes és szeretjük is, így nem akarjuk lecserélni. Új építésnél, vagy már tönkrement régi lámpatestünk cseréjénél már más szempontok alapján kell választanunk.

Kereskedelemben mindig felmerül a kérdés, hogy mit kellene választani: Retrofit LED-es lámpatest (RETROFIT minden olyan fényforrás, ami a régi helyére átszerelés nélkül behejezhető), vagy éppen beépített LED-es lámpatestet? Pár éve még igen nehéz volt ezt eldönteni, mert nagy árkülönbségek voltak, de ma már sokkal egyszerűbb dolgunk van.

A LED fejlődése elérte azt a szintet, ami megkerülhetetlen világítástechnikai termékké teszi. Mind élettartamban, megbízhatóságban és fényhasznosításban ma már ez a legjobb termék. A magyarországi forgalomból szinte 50-70% LED kerül értékesítésre. A technológia kiforrott, ma már a technikai újdonság nagyon kevés, inkább a könnyebb gyárthatóság és a nagyobb gyártási kapacitás miatt egyre olcsóbb.

Fontos, hogy a kiválasztásnál az alap adatokat ne hagyjuk figyelmen kívül! Ezek:

 • fényáram
 • színhőmérséklet
 • fényhasznosítás
 • foglalat (ha ez valamilyen speciálisabb, akkor vigyük magunkkal a régit, hogy a kereskedő be tudja azonosítani).

Régi csillárunk felújításánál nem kérdés, hogy Retrofit LED-eket fogunk alkalmazni. A jó minőség mindig drágább, de tovább is tart. A teljesen új lámpatest vásárlása már más kérdés.

A mai beépített LED lámpatestek már megfizethető áron elérhetők és minden tekintetben kiváltják a régieket. Designban és fényáramban is tudunk megfelelő típust választani. A szabályozhatóság sokszor okoz fejtörést, de a legtöbb gyártó kínálatában létezik dimmelhető verzió. Amennyiben beleszeretünk egy lámpatestbe, de az nem dimmelhető, akkor is van lehetőégünk szabályozhatóvá tenni. A működtető tápegység cserjével ez megoldható. Viszont ilyenkor a garancia érvényét veszítheti.

A LED-es lámpatestek úgy lettek kifejlesztve, hogy a benne lévő chipeket hűtsék, azaz maga a lámpatestház végzi el a hűtési feladatot. Emellett a búra kialakítás és a szerelhetőség is sokkal egyszerűbb, hisz csak be kell kötni. Ezek mind-mind fontosak az élettartam szempontjából.

Világítás felújítás
Világítás felújítás

Ezen lámpatestekre a lakossági lámpatesteket gyártó márkák mindig több év garanciát adnak. Több gyártó 5 évet is vállal. Ez egy bizonyos fokú bizalom a termékben, ugyanis, ha a gyártó meri azt vállalni, hogy 5 évig ez a lámpa nem hibásodik meg, akkor mi is nyugodtan megbízhatunk benne.

Design-ban a beépített LED lámpatestek elképesztő formavilággal rendelkeznek. Olyan csavart formákat találhatunk, melyek más fényforrásnál elképzelhetetlenek. Például régi G9-es fényforrással szerelt, akár 12 izzós lámpatestek ugyanolyan designnal, csak energiatakarékos, praktikus változatban.

Összességében azt javaslom tehát, hogy hiába drágább a beépített LED-es lámpatest, ha bizalmat szavazunk ezeknek, akkor nagyon hosszú időn át a világításunk része lesz.

Világítás kültéren: kertek, teraszok lámpái. A kültéri világítás tervezése

Természetesen a kerti lámpa mindenki nagy kedvence, hiszen sokan vágynak rá, hogy házuk környéke este is mutatós vagy jól látható legyen, és ez a kültéri világítási rendszerekkel, valamint némi kreativitással könnyen megvalósíthatóvá válik.

A kerti lámpák kiválasztásának ugyanolyan buktatói vannak, mint a legtöbb házkörüli dolognak. Könnyű abba a hibába esni, hogy megtetszik egy fényhatás, egy design, és emiatt nem gondoljuk át alaposan, mire is van szükségünk.

A kültéri lámpák rendkívül széles választékban készülnek, és számtalan kategóriába sorolhatók méret, elhelyezési lehetőségek, fényerő, fényirány, szín, forma és terhelhetőség szempontjából.

Kültéri világítás
Kültéri világítás

Honnan kap áramot a kerti lámpa?

Nagyon fontos, hogy az egész kertre kiterjedő világítási rendszernek valahonnan áramot kell felvennie, és ez 98%-ban kábelek segítségével történik, melyeket le kell fektetni. Ha még abban a helyzetben vagyunk, hogy nincs végérvényesen kialakított kertünk, vagy még csak most építkezünk, időben gondoljuk át a kerti világítás kérdését, mert a későbbiekben nagyon nagy munkával járhat a kábelek lefektetése.

A kábelezés kiküszöbölésére természetesen alternatívát jelenthet a napelem. Ma már szinte minden nagyobb áruházban megtalálhatók azok a lámpák, melyeket mindössze a földbe szúrva biztosíthatunk esti világítást kertünkben. Ha emellett a megoldás mellett döntünk, nem érdemes a legegyszerűbb, bárhol beszerezhető változatokat választani. Igaz, hogy nagyon olcsók, és persze egyszerű fényhatásokat elérhetünk, ám komplex fénytervezéshez nem elegendők. Ráadásul ilyenkor célszerű napelemes termékeket forgalmazó komoly céghez fordulni, mivel az áruházakban könnyen megvásárolható szolar lámpák akkumulátora legtöbb esetben túl kicsi ahhoz, hogy kellő mennyiségű energiát tudja elraktározni. Emellett a napenergiát is kis felületen tudja csak felvenni, ami borús idő esetén később gondot okozhat.

Kültéri lámpák - alapvető tulajdonságok, kábelezés, lámpa választás

A kerti lámpák vásárlásakor mindig nagyon oda kell figyelni az IP besorolásra. Ez az érték megmutatja, hogy az adott termék mennyire ellenálló a környezeti hatásokkal szemben, ebből pedig következtethetünk a tartósságára, illetőleg a minőségére is. A kültéri lámpák esetén elvárható minimális IP szám 44, ez a fröccsenő víztől, apró törmelékektől és rovaroktól való védelem szintje. Ezalatt nem érdemes terméket választanunk, mert csak rövid ideig bírja a megpróbáltatásokat. Másik nagyon fontos kérdés a kapcsoló: mindenképp védett helyre kell telepítenünk a kerti lámpák kapcsolóit, mert másképp az eső komoly károkat okozhat.

Kültéri világítás
Kültéri világítás

LED világítás a kertben

A kültéri lámpák között is egyre nagyobb jelentőséget kapott a LED izzó. A LED technológiának köszönhetően a lámpa fogyasztása jóval alacsonyabb, mint a hagyományos égővel működőké, ráadásul messze nem termel akkora hőt. A hőtermelésnek nagy jelentősége van, ugyanis a kerti lámpa gyakran kerül egy növény közvetlen közelébe, a LED izzó pedig nem perzseli meg kedvenc virágunkat. Ráadásul a LED világítás jóval alacsonyabb feszültség mellett működik, így nem kell tartani végzetes kimenetelű áramütéstől sem.

A kerti lámpák telepítése során fontos szempont, hogy ne nehezítsük vele saját életünket. Például nem érdemes olyan kerti fényeket helyezni a garázs elé, melyek a kiállásnál elvakítják a vezetőt, mert rossz magasságban vannak a világítótestek. LED izzók használatával magunk is gyorsan hangulatossá tehetjük kertünk esti látványát. Az igazán tökéletes eredmény érdekében érdemes szakemberhez fordulni, de amennyiben nincs rá módunk, mindig tartsuk szem előtt, hogy a kevesebb igenis több.

Kerti lámpák kiválasztása

A kerti lámpák nem kizárólag a világítási rendszerünk részét képezik, hanem esztétikai szempontból is rendkívül fontos helyet foglalnak el egy gondosan megtervezett otthon részeként.  A kerti világítás nyári estéken, amikor a hőmérséklet visszaesik, jó szolgálatot tesz, hiszen sokszor csak ilyenkor mozdulhatunk ki a teraszra, de némely esetben a fények bosszúságot is okozhatnak, ha nem törekszünk praktikusságra a kiválasztásukkor.

A kerti lámpa elhelyezése minden esetben gondos tervezést igényel. Mivel a kerti lámpák között számtalan típus létezik, azt kell mérlegelni elsődlegesen, mi a célunk, pontosan mit szeretnénk elérni a kinti fényekkel. Kihangsúlyoznánk kertünk egyes részeit? Biztonságossá tennénk csak az ösvényünket? Különleges hangulatot szeretnénk csempészni kertünkbe? Ezeket a kérdéseket mindenképp tisztáznunk kell, mielőtt nekivágnánk a kerti világítás megtervezésének.

A talajba építhető világítótest - vagy más néven taposólámpa - ideális arra, hogy kijelöljünk egy útvonalat, például egy köves szakaszon, ahol sétálni szeretnénk majd, de ugyanez a lámpatípus kertünk egy-egy nappal egyébként nehezebben észrevehető növényének hangsúlyossá tételére is tökéletes megoldást kínál. A talaj közelében világító lámpatípusok között léteznek persze 30-40 centiméter magasságú változatok is, melyek nagyobb területeket mutatnak meg kertünkből, míg a kifejezetten oszlopszerű lámpatestekből alig néhányat kell telepítenünk ahhoz, hogy az egész kertet kivilágítsuk.

Abban az esetben, ha a sötétben veszélyforrást jelentő növényekre szeretnénk felhívni a figyelmet, érdemes magas, állólámpákat telepíteni az érintett fa vagy bokor mellé, így kellően kihangsúlyozzuk azokat. Elkülöníthetünk egymástól tényleges megvilágítást jelentő és a jelzésként funkcionáló kerti lámpákat, illetőleg ezek típusait. Léteznek olyan világítótestek, melyek például a lépcsőbe süllyesztve nem adnak jelentős fénymennyiséget, mindössze felhívják a figyelmet a lépcső fokaira, így csökkentve a baleset veszélyét.

Kültéri világítás
Kültéri világítás

Ma már igyekeznek a gyártók úgy kialakítani a kültéri lámpákat, hogy azok minél kevésbé legyenek zavaró hatásúak. Ennek egyik fontos eleme, hogy a legtöbb kerti lámpa nem szór felesleges mennyiségű vakító fényt felfelé, nem okoz káprázatot a szemnek, ezzel jobban átláthatóvá teszi az utunkat még egy esti séta közben is. A másik nagyon fontos szempont, hogy a kerti lámpák lehetőleg csak a kívánt irányba szórják fényüket. Erre nemcsak nekünk van szükségünk, hanem környezetünknek is. Hamar megkeseríthetjük szomszédaink életét olyan kerti világítással, ami ugyanannyi fényt bocsát ki feléjük, mint amennyit nekünk ad.

A kültéri lámpák egészen új külsőt kölcsönözhetnek a kertnek, ám ebben kulcsfontosságú szerepet játszanak a fényirányok, a színek, valamint a lámpák elhelyezkedése is. Egy gondosan megválasztott kerti lámpa rengeteg örömet okozhat, ha megfelelő helyre kerül.

Mire kell figyelnünk, amikor kültéri lámpákat választunk?

Elsősorban nézzük át a kínálkozó lehetőségeket és mindenképpen fém lámpatest mellett döntsünk. Gyakori probléma, hogy a műanyag lámpatestek nem bírják az uv-sugárzást, vagy a nagyobb téli hidegeket, könnyen törékennyé válnak. Fényforrás tekintetében lehetőleg LED-et válaszunk, mert ez jól tűri a hideget. A kompakt fényforrásokkal mindig az volt a baj, hogy nem jól tűrték sem a kapcsolgatást, sem a hideget. (A hidegben lassabban érték el fényáramuk maximumát.) Minden kültéri lámpatest, mely nem napelemes, villamos betáplálást igényel. Ezt a megfelelő mélységben gondosan kivitelezzük a földbe süllyesztett gégecsővel. Egy sérült vezeték nagy gondot tud okozni!

A leggyakrabban alkalmazott lámpatestek az út szelén alkalmazott, úgynevezett pollerek. Ezek a modern megjelenésű, hengeres lámpatestek praktikusak, mert csak az utat világítják meg. Magasságuk általában 30, 60, 90 cm. Ezekből a lecsavarozható megoldást részesítsük előnyben, mivel így lesz stabil a rögzítése. Leszúrható változatokat csak kisforgalmú helyekre javasolt szerelni. A pollert szokták alkalmazni teraszok oldalsávjainak megvilágítására is.

Hogyan legyen egységes kertünk megvilágítása?

A nagyobb gyártók kínálatában a kültéri lámpatest családokban minden szerelési módra találunk megoldást. Választhatunk lefele, vagy felfele álló, mozgásérzékelős, vagy éppen függesztett lámpákat, de az álló lámpák is részei a termékcsaládoknak. A felfele, vagy lefele állókat oldalfalak ízléses megvilágítására használjuk, míg a függesztékek teraszmennyezetekhez praktikusak.

A mozgásérzékelős változatok ideálisak kis forgalmú utak közelébe. A mozgásérzékelőnek köszönhetően csak akkor kapcsol fel, amikor arra szükségünk van és nem marad felkapcsolva. A lámpatesteken mindig beállítható a mozgás érzékelés érzékenysége és az is, hogy milyen sötétségnél legyen aktív (a nappali fényben ne kapcsoljon fel mozgás hatására). A mozgási érzékenység beállítása nagyon fontos, ugyanis nem akarjuk, hogy egy macskára, vagy egy kisebb állatra folyton felkapcsoljon. Beállíthatjuk a kapcsolás idejét is, így tudjuk szabályozni, hogy meddig maradjon felkapcsolva a lámpa.

Egy jól megválasztott lámpatesttel kiemelhetünk egy-egy láltványos területet, pl. a ház homlokzatát, kerti tavakat, csobogókat, sziklakertet is. A homlokzatmegvilágítás hasznos eszközei az oldalfalon elhelyezett indirekt lámpatestek. Súrlófényként felfele, lefele, vagy épp mindkét irányba a falat világítja meg. Ezekkel hangsúlyos falakat tudunk kiemelni, de hangsúlyossá is tehetünk fontos részeket.

Kertünk megvilágításához tartoznak még az oldalfalba süllyesztett, lámpatestek, melyek közvetlenül a falak melletti utak megvilágítását szolgálják. A falsíkba süllyesztett lámpatestek alacsony magasságban helyezkednek el, így nem zavarják a szemet és beépítő keretüknek köszönhetően nem csak falba, hanem szigetelésbe is behelyezhetők.

Egyszerűbb kerti ágyások, virágoskertek, tavak díszítésére alkalmazzunk napelemes lámpákat. Ezek minden szaküzletben, vagy akár áruházakban is kaphatók. Egyszerűek, olcsók és különösen feldobják az éjszakai kertet.

Kültéri világítás
Kültéri világítás

Design trendek, különleges lámpák, egyedi fényforrások

Vintage lámpák, izzók

Egyre gyakrabban találkozunk régies megjelenésű, Edison korát idéző izzókkal, melyek egy modern otthonban is jól alkalmazhatók. Mit tudnak technikailag ezek a darabok? A vintage elsősorban a borászatban és a fotografikában volt használatos, a divatba és a lakberendezésbe innen került át. Ezek a tárgyak klasszikus, patinás, nosztalgikus hangulatot idéznek, leginkább a részletgazdagság, a finom megmunkálás jellemző rájuk, főbb színeik a púder és cukorka színek, valamint a fekete és fehér Nem keverendő össze a retróval. Megfelelő stílusérzékkel jól vegyíthetők a modern és minimál berendezéssel.

A régi wolframszálas izzók ideje régen lejárt! A LED termékek egyeduralkodása megkezdődött és szépen lassan minden régi technológiát felváltanak. A vintage központi eleme a régiesség. Ezen izzók gyakorlatilag felidézik nekünk az első szériás Edison által megtervezett fényforrásokat. Sajnos ezeknek még a fényhasznosításuk messzemenőleg rossz volt, így tehát fényük kevés, viszont sokat fogyasztottak.

Viszont az, amit ezen fényforrások tudnak, azt más nem: ez pedig a hangulat. Segítségükkel meghitt, otthonos miliőt teremthetünk. Az arany árnyalatra színezett búra és a wolfram izzószál különösen meleg, fehér fényt ad. A búra alatt halványan világító izzószál mindezt csak fokozza. Mivel a vintage, hagyományos fényforrások a normál izzó kivonások végén jöttek divatba, így igény volt a LED termékekre.

A LED termékekben egyetlen technológia tudja utánozni ezen fényforrások wolframszálának kinézetét, ez pedig a COG technológia. Gyakorlatilag kis üveglapkára gőzölt LED-ről beszélünk, amely úgy világít, mint egy wolframszál. Egyre több vendéglátóhelyen látni azokat a függesztett lámpatesteket, amelyek látszólag wolframszálakat tartalmaznak, valójában azonban több LED „pálcika” biztosítja fényüket.

Vintage izzók
Vintage izzók

Az izzó buráit tekintve széles szortimentből válogathatunk. Kedveltek a nagy cső burások, valamint a normálizzónál sokkal nagyobb, de olyan jellegű fényforrások is. A globe méretű nagygömbök igazán impozáns fényforrások.

A dimmelés ezen lámpatesteknél nem igazán kérdés, hiszen ez inkább hangulatvilágítás, amelyet dekorvilágítási célra használunk. A fényforrások fényárama sem túl magas. Természetesen a LED technológiát alkalmazó fényforrások használata nem csak esztétikai értékük, hanem a villanyszámlán szereplő összeg csökkentése és a környezetvédelem szempontjából is feltétlenül ajánlott.

Vintage lámpatestek

A vintage imádó lakberendezők előtt merőben új lehetőségek nyíltak meg, amikor a fényforrásgyártók és lámpatest gyártók is megjelentek a stílusba illeszkedő lámpáikkal. Az irányzat 1-2 évvel ezelőtt tört be a világítástechnikai termékek piacára. Elmondható, hogy minden az izzókkal kezdődött, viszont szükség volt olyan lámpatestekre, amelyben jól mutattak ezek az izzók.

A lámpatestek próbálják utánozni a kézzel készített homemade érzést. Sok gyártó úgy dönt, hogy a gépi sorozatgyártott termékek festését emberi kezekre bízza. Gyakorlatilag így minden lámpa más és más. Egy festett ernyős lámpatestnél szembetűnő a kézműves munka. Amikor két három darab van felszerelve, szinte érezhető, hogy azokat emberi kezek készítették.

A lámpatestek letisztultak, egyszerűek, melyekben előszeretettel használják az egyszerű anyagokat, mint például a réz, vagy éppen a fa és a kötél. Ezeket sosem szerelik beépített LED-el hiszen fő elemünk a vintage fényforrás. Burájuk is olyan, hogy kiemelik magának a fényforrásnak a szépségét.

Amennyiben ezen stílus jegyében mi inkább szövetlámpákban gondolkodnánk arra is megtalálhatjuk a megfelelő lámpatestet. Ezek általában csipkés mintázattal, vagy éppen egy régies papírt utánzó feliratozott szövet burával elérhetők. Természetesen itt egy asztali lámpánál a talpazatban is megjeleni a vintage. Leginkább a fa ezekben jelenik meg. A burát tartó alaptest valamilyen fatörzs vagy fahatású anyag.

A rézbúrás lámpatestek kiemelik a hagyományost utánzó 2200K-es fényszínt. Egyszerű drótvázas lámpatestek, vagy éppen a kötél lámpák minden vintage stílusú enteriőr dekoratív kiegészítői. A loft egyedi stílusába is jól illeszkedő fémváz-burás lámpatestek ötvözik a két stílust. A loft jellemzője a tágas terek a vintage-é pedig a régiesség.

Noha ezen stílus lámpatesteire az egyszerűség a jellemző, mégis figyeljünk oda kicsit a vásárláskor. A túl olcsó lámpatestek általában nemcsak anyagminőségben, hanem illesztési pontosságban is eltérnek. Azaz a fent említett fémváz-burás lámpatesteknél a hegesztések csúnyák, vagy éppen a kötél lámpáknál a végelzárások nem túl dekoratívak és tartósak. Az idő elteltével ezen lámpák hamar tönkre mehetnek a takarítás során.

Optikai szálas megoldások. “Csillagos égbolt” világítás

Az optikai szálas technológia viszonylag újdonságnak számít a világítástechnikában. Leggyakrabban az ún. csillagos égboltok kapcsán találkozhatunk ezzel a megoldással. De mi is a technológia alapja?

Az optikai szál a fény továbbítására kifejlesztett vezeték. Adatátvitel technológiában nagy jelentőséggel bír. Az adatátvitelben üveg alapú vezetékeket használnak. Ezt olcsóbbá téve PMMA műanyag alapú vezetékeket hoztak létre, melynél a fényvezetés még elég hatékony, de adatátvitelre nem alkalmas. A fényvezető szálak nagy előnye, hogy passzív alkatrészek, megfelelő szerelés mellett nem romlanak el. Egy, vagy esetleg pár központi meghajtóval, amely a fényforrás, több száz fénypontot hozhatunk létre.

A technológia jellege miatt számos helyen alkalmazható, de leggyakrabban az ún. „csillagos égboltokra” használjuk. Ezek az éjszakai mennyezet díszei, hálónkba varázsolják a csillagokat. Ennek kiépítéséhez állmenyeztre van szükség, mely fögött a meghajtót, vagy meghajtókat elhelyezzük. Az optikai szálakat a gipszkartonba fúrt furatokba. vagy esetlegesen beragasztott prizmákba ragasztjuk be.

Gondoljuk át előre, hogy milyen világítási képet akarunk kialakítani: egyszerű fénypontokat, vagy esetleg csillagképeket. Tervezzünk hozzá sablont, ami alapján kifúrogatjuk a gipszkartont. Egyszerűbb csillagos égboltnál négyzetméterenként 50-80 db közt legyen a fénypontok száma. Számoljuk ki előre a szükséges fénypontszámot és találjuk ki, hogy hol lesz a meghajtó, ugyanis ezek befolyásolják a szükséges vezetékek hosszát és darabszámát, valamint a meghajtót. Ragasztásokat csakis szilikon alapú ragasztóval végezzük! A pillanatragasztóval a szál rideggé válik és azonnal eltörik. Áltatában szettekben is meg lehet venni, de ezek egyszerű kisebb felületekre elegendők. Ne vegyük meg előre. Sokkal szebb világítás hozható létre akkor, ha előre megtervezzük és ahhoz mérten vásároljunk.

Csillagos égbolt világítás
Csillagos égbolt világítás

Szaunákban is előszeretettel használják azon előnye miatt, hogy a fényforrás fénye van elvezetve. Így a fényforrás nem a nagyhőmérsékletű szauna falában helyezkedik el, tehát túlzott hő nem éri és nem megy tönkre. Emellett biztonságos is, mert víz ellen védett az optikai szál. Szaunák mellett gyakori alkalmazás a medencetechnika, a már említett víz elleni védettsége miatt és, hogy a fényforrás nem a világítás helyén van.

Gyakran alkalmazzák múzeumokban is, de Magyarországon ez nem jellemző. Múzeumoknál fontos kritérium, hogy műemlékek, festmények megvilágítására nem alkalmazhatnak olyan fényforrást, ami hőt fejleszt. Erre a LED-ek is képesek de az optikai szálas megvilágítás az ideális, ugyanis a kívánt helyre csak a fényt vezeti. Különböző lencsékkel ez a fény szétszórható, vagy éppen fókuszálható.

Az optikai szálaknak több változata is létezik. Készítenek oldalvilágító termékeket, amelyek egész felületükön világítanak. Ez nem éppen gazdaságos megoldás, így ritkán alkalmazzák. Viszont, ami annál is inkább előtérbe kerül, az úgynevezett SPARKLE, vagy csillagpor kábel. Ez szakaszosan oldalvilágító, ami azt jelenti, hogy meghatározott szakaszonként olyan, mintha meg lenne törve. Ezeket szokták beleszőni ruhadarabokba, így hozva létre világító szöveteket. A modern divattervezésben sokszor láthatunk ilyen ruhadarabokat.

Érdekességképpen elmondanám, hogy a legismertebb alkalmazása az optikai szálaknak az AVATAR című film. Természetesen nagyrészt digitális technológiával készítették a filmet, de sokszor használtak benne ilyen technológiát.

Átgondolt tervezést igényel de nagyon egyedi és szép megvilágításokat hozhatunk létre.

Formabontó világítás

Izgalmas és formabontó, új termékcsalád jelent meg a hazai piacon a világítástechnika világában. Ez a magyar design termék saját fejlesztésű, kézzel készített alkotás. A lámpák alapanyaga kiváló minőségű színterezett alumínium ötvözet. Ez a 0,18 mm vastagságú anyag formatartó és rendkívül rugalmas.  Fontos, hogy csak LED izzóval használhatóak ezek a mennyezeti lámpák.

Harminc féle típust gyártanak, az alapszín a fehér. Jelenleg folyamatban van, hogy számos más színben is lehessen rendelni a terméket. Kialakításukat tekintve két típus készül. Az egyiknél az elemek megjelenése, a vázszerkezet biztosítja a megálmodott formát. A másiknál szegecsekkel illesztik össze az elemeket, biztosítva a formatartó, rugalmas kinézetet.

Egyedi lámpa
Egyedi lámpa

Különleges, egyedi formájuknak köszönhetően tökéletesen illeszkednek ezek a lámpák nagyon sok stílushoz. Modern vagy minimál enteriőrökben ugyanolyan remekül mutatnak, mint az indusztriál otthonokban. Látványos küllemükkel az étkezőasztal vagy a nappali fölött meghatározó szerepet töltenek be, nem lehet nem észrevenni őket.

Folyékony fény az asztalon

Valljuk be, senki sem örül annak, ha a forró reggeli itala kilöttyen az asztalra, a padlóra, vagy ne adj isten a lábára. A koreai Yeongwoo Kim-et viszont pont egy ilyen jelenet inspirálhatta egyedi és meghökkentő asztali lámpája megtervezésére.

Az élethű hatás érdekében még egy teafilter is került a felfordított bögrét imitáló fényforrásba, melynek találóan a folyékony fény, azaz „Pouring Light” nevet adta készítője. A LED-es lámpa törzse enyhén foszforeszkál is, a még jobb fényhatás érdekében.

Az ötlet meglehetősen egyedi, a kivitelezés eredménye pedig egy olyan kifogástalan design, ami könnyen integrálható szinte minden modern térbe.

Egyedi lámpa
Egyedi lámpa

A formabontó lámpától szerencsére nem maradnak ragacsos foltok az asztalunkon, de bizonyára minden alkalommal mosolyt csal az arcunkra, akár otthonunkban akár irodánkban használjuk.

LED dugót minden flaskába!

A feleslegessé vált, de tetszetős formájú üvegpalackokkal ezentúl ne a hulladékszigetek vagy az üvegvisszaváltók felé vegyük az irányt. Vessünk be inkább néhány újratölthető LED dugót, így egy csapásra hangulatos asztali lámpává alakíthatjuk a kimustrált üvegeket.

Az ajándéktárgyak és otthoni kiegészítők tervezésével foglalkozó angol Suck-nál úgy gondolták, hogy mindjárt két legyet ütnek egy csapásra. Az üres palackokat fel lehet még használni rendeltetésszerűen is és – ha szép, érdekes a külalakja –, akkor asztaldíszként is. De miért ne legyen belőle egyúttal lámpa is?

Egyedi lámpa
Egyedi lámpa

Az ötletet tervezés követte, melynek eredménye a parafa dugóba épített LED izzó, mely egy USB csatlakozón keresztül tölthető. A töltési idő 1 óra, utána az izzó 3 órán keresztül világít. A kúp alaknak köszönhetően a legtöbb palack szájába éppen elfér a dugó, így nincs más hátra, mint néhány kidobásra ítélt üveget felkutatni a kamra mélyén, padláson, pincében és csatasorba állítani ezeket.

  

A tervezők a világító dugót nem csak otthonra, hanem kempingezéshez, túrázáshoz is ajánlják, azaz minden helyre, ahol várhatóan elektromos áram híján leszünk, de a töltést meg tudjuk oldani. A dugó a zsebünkben is elfér, egy üres kólás üveg vagy sörös-, boros palack meg majd csak akad valahol…

Őrület a design világában: olvadt lámpák

Tom Dixon  és a svéd Front tervezőiroda együttműködéséből megszülettek az izgalmas Melt függőlámpák, melyek egészen elképesztő látványt nyújtanak. A torz lámpaburák az üvegfújás folyamatát idézik, ráadásképp fémes bevonatot is kaptak, így a tükröződésnek köszönhetően, felkapcsolt állapotban olyan hatást keltenek, mintha a belsejük még szikrázna, vagy legalábbis valamilyen földöntúli állapotot mutatnának be.

A szokatlan forma egy speciális eljárásnak köszönhető, ez az ún. vákuum párologtatás, vagy gőzölés. Ez a fémezés legáltalánosabb módja, melynek során jelen esetben kis mennyiségű fémmolekulákat ötvöznek sima felületekre, mint például az üveg. Ennek eredménye ez a félig fémes, félig üveges hatás, mely végeredményben úgy néz ki, mint egy jókora adag láva, ami éppen elcsöppenni készül.

Tom Dixon lámpa
Tom Dixon lámpa

A lámpák minden napszakban káprázatos látványt nyújtanak: nappal átlátszók, így a tükröződő külső felület összjátékával teljesen egyedi hatást keltenek; a sötétben viszont, amikor felkapcsoljuk őket „szinte hallucinogén élményt vált ki a Hubble teleszkóp által készített képek mintáját idéző fényjáték a burákon”. Legalábbis így jellemzi a hatást a gyártó.

Ezek után ki vágyna egy hagyományos lámpára, amikor ilyen lélegzetelállító élményben is lehet része nap mint nap?

Ahol a látvány és a hangulat találkoznak

Az üvegmozaik és a LED világítás együttese különleges látványt és hangulatot teremt. A MosaicLights (világító mozaik) elnevezés pedig magában foglalja az új tecnológia két alapkövét. Az egyik elem ezek közül a manapság népszerű, egyedi burkolóanyag, az üvegmozaik, a másik pedig a környezetbarát, takarékos LED-világítás. A termék egyaránt népszerű a belsőépítészet, a lakberendezés és a wellness világában, ami különleges látványának, széles körű alkalmazhatóságának köszönhető. A több száz szín és anyag kombinációjával a legextrémebb igények is egyszerűen kielégíthetők. A LED energiatakarékos, élettartama más izzókhoz képest jelentősen hosszabb, akár 6–10 év is lehet.

Üvegmozaik LED
Üvegmozaik LED

A világító mozaik tulajdonképpen egy megrendelő kérésére jött létre. Az ügyfél ugyanis egy egzotikus mozaikpatak kialakításánál speciális, mediterrán fényhatásokat kért. Ekkor született az ötlet: világítson maga a mozaik! Ennek köszönhetjük a világító mozaikot. A wellness és SPA világában a gőzkabinok, fényterápiás szobák megvilágítására, fürdőknél a különleges élmény fokozására alkalmas. A belsőépítészetben is számtalan módon használható: pultok, egyedi belső terek, közösségi terek kialakítására, a design aktívan vezérelhető fényhatásokkal való kiegészítésére is alkalmas. Emellett az otthoni konyhákban, fürdőszobákban, teraszokon is egyedülálló hangulatot és látványt teremthetünk időtálló, gondozásmentes és energiatakarékos formában.

Különleges lámpakollekció

A kollekció neves magyarországi divattervezők együttműködésével készült. A sorozat darabjai a tervezők – Je Suis Belle, Nanushka, Vágó Réka – stílusát, munkáik hangulatát tükrözik egy-egy lámpa formájában.

A minden darabból két példány készült, az egyik a tervezők saját példánya, amelyeket Fatér Mária, az Mlamp designere a bemutatón adott át részükre. A tervezői lámpák párja megvásárolható az Mlamp showroom & workshop-ban.

„Mindig is inspiráltak a fiatal magyar tervezők, már modellként, majd később stylistként is öröm volt velük dolgozni, most pedig eljött a lehetőség a kreatív együttműködésre!” – mondta Fatér Mária, az Mlamp designere. „Az Mlamp exkluzív kollekcióinak elkészítése mindig nagy kihívást jelent a számomra, és ez az időszak – tervezéstől a kivitelezésig – mindig nagyon izgalmas időszak az Mlamp életében.”

A Je Suis Belle márkanév 2005 elején született két fiatal iparművész hallgató, Dévényi Dalma és Kiss Tibor együttműködésének védjegyeként. Stílusuk legfőbb jellemzői a könnyedség, nőies elegancia és játékosság. A számukra készített, az Mlamp kollekciójában a #130 sorszámot viselő két darab falikar a Je Suis Belle kollekciójának részeként bemutatott botnyaklánc hangulatát hivatott visszaadni. Az eredeti nyakláncot Molnár Megyeri György készítette a Je Suis Belle részére.

Nanushka kollekciói a kezdetektől a márkára jellemző egyedi irányvonalat képviselik, amely a divat általános trendekre építkező értékrendszerét alapjaiban kérdőjelezi meg, a komfort és a funkció előtérbe helyezésével. Jellemzően a tradicionális szabásvonalak és a legmodernebb anyagok keverednek játékossággal, és a színek visszafogott használatával.

A Nanushkának készült, #131-es sorszámú asztali lámpa főszereplője a tervező egyik alap-darabjának, a méltán népszerű szürke kapucnis pulóvernek a kicsinyített mása.

Vágó Réka lámpája
Vágó Réka lámpája

Magyarország egyik legnépszerűbb cipőtervezője hároméves volt, amikor megkapta szüleitől az első fehér lakkcipőjét. Miután Vágó Réka hosszú éveket töltött versenytánccal, megtapasztalta milyennek is kell lennie egy igazán jó cipőnek. Ezek a szempontok később irányadóvá váltak a tervezésben is. A Rékának készült, #132-es sorszámú asztali lámpa egy régi bútorveretekkel díszített, 1940-es évekből származó lovagló csizma-sámfából készült.

Attraktív csőlámpák

Az indusztriális és a loft design elkötelezett hívei igencsak szeretni fogják ezt az egyedi kézműves terméket. A csőlámpák egy új, igazán attraktív megjelenésű csoportja jelent meg a design piacon. Számtalan lámpaforma és két alapszín közül válogathat az arra érdemes, igényes vásárló. De majd százféle kiegészítő szín közül lehet még mazsolázni, hogy teljesen testreszabott, vagány lámpánk legyen otthon.

Egyéb anyagokat is bevontak a termék készítői a még esztétikusabb végeredmény érdekében. Fával és bőrrel kombinált változatai is elérhetőek a steampunk világító testeknek. A hideg fémet, dió és tölgy furnérral házasították, a Woods csapat tagjai esetében. A lámpatesthez és a burához használt furnérok szabadon variálhatóak.

Egyedi csőlámpa
Egyedi csőlámpa

Hasonló és mégis más a Youthful ifjúsági lámpák kivitelezése. A modern és kissé futurisztikus lámpatestek nem hiányozhatnak egy vagány tinédzser szobájából sem. Nem csupán asztali lámpákban gondolkodhatunk, ha csőlámpát szeretnénk. A Small projekt darabjai úgy lettek kitalálva, hogy az akár 2 méteres textilkábelnek köszönhetően könnyen áthelyezhetővé váljon az asztalról a polcra vagy a polcról az ágy mellé kis lámpásunk.

Az Attractive névre keresztelt lámpák egyedileg tervezett és gyártott burát kaptak. A fém és réz párosítása teszi elegánssá ezt a típust. No, meg a színes kábelek, mivel több, mint 70 közül válogathatunk.

Szerzők: Tarpataki Károly, Fazekas Attila, Lőrincz Levente, Sári Tünde, Kőrösi-Szabó Eszter, Varsányi Brigitta, Kemény Nóra, Nagy Brigitta

Népszerűek a témában

Látható minimum: a szinte észrevétlen kapcsolók és dugaljak világa

Japandi stílus: a kelet-nyugati belső terek szintézise

Luxus-e a lakberendezés?

Ez is érdekelhet

SOLIDSoft zuhanytálca: mintha párnán járnánk

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Az Ön számára mi fontos egy fürdőszobában?

4 tipp, ahogy érdemes megválasztani a ház stílusát

Kérjen gyors, díjmentes, nagyságrendi számítást a Terrán TetőKalkulátorával!

Mit jelent az okosotthon?

Hogyan válassza ki a legjobb szabadon álló kádat?

Mennyibe kerül a szellőztető rendszerem?

Mindent a hőszigetelésről: anyagok, módszerek és árak

Így válassz lámpát!

Tudatos tervezéssel hangulatos és stílusos lesz a kert és a terasz

Professzionális LED világítási rendszer, nem csak profiknak

Okosotthon egyszerűen

Finomhangolások az okosotthon vezérlésben – Fókuszban a világítás

Megfelelő világítással az egészséges környezetért

Épülő belső térből igazi otthon – lakberendezés a gyakorlatban

Enteriőr átalakítás modern, organikus stílusjegyekkel – Mihálydeák Krisztina és Csomor László munkája

Kölcsönhatásban: amikor a fekete és a bronz festés dominál

Izgalmas részletek egy étterem belső átalakításakor – Mihálydeák Krisztina lakberendező munkája

2021 színei: napsárga és nyugtató szürke. Inspiráló párosítás, melytől otthonunk is frissebbnek hat

Elsőre furcsa, de létezik: fény az éjszakában, a pihentető alvásért. Az éjszakai irányfény értékes segítséget nyújthat

Szebb otthon lakberendező segítségével: Villa projekt

Rekord számú látogatóval zárt az idei Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállítás, valamint a Burkolói Workshop

Fürdőszoba tükrök új megvilágításban: tippek a megfelelő kiválasztásához