Hirdetés

Hírlevél feliratkozóknak

1000 Ft kedvezmény

jegyvásárlásra a februárban megrendezésre kerülő Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállításra.

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed, és küldjük a kupont!

A kuponkódod:

hi24kiállítás

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Ruháink szentélye: a gardrób

A gardrób ma már helytakarékosság és átláthatóság szempontjából is fontos része otthonunknak. Ha nem szeretnénk, hogy ruhatárunk „bekebelezzen” minket, gondosan meg kell terveznünk a tárolás módját, melynek jól bevált eszköze a különálló, vagy beépített gardrób.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Gardróbszekrény – készen vásárolva, vagy egyedileg tervezve?

Kérhetjük szakember segítségét, vagy választhatunk a késztermékek közül is. Az utóbbinak az előnye, hogy pénztárcabarát és nem kell az elkészülésére várni. Az előbbinél viszont pontos méretekkel és egyedi igényekkel tudunk számolni, elkerülve a holt terek kialakulását, nem kell kötött formákhoz, szabványokhoz igazodnunk. Azonban, míg egy szekrényt költözéskor az ember magával vihet, addig a beépített, már jó szolgálatot tett gardróbunknak ebben az esetben búcsút kell intenünk.

Gardróbszekrény
Gardróbszekrény

Hol helyezzük el a gardróbot?

A megfelelő helyet, helyiséget is meg kell találnunk gardróbunk számára. Ez lehet az előszoba, vagy a nappali, de legtöbben kényelmi szempontok miatt a hálószobára voksolnak.

Gardrób a hálószobában
Gardrób a hálószobában

Divatos és praktikus megoldás, ha a gardróbszekrényt térelválasztóként alkalmazzuk, így pl. nagymértékben befolyásolhatjuk a tér egységét és dinamikáját.

Térelválasztó gardrób
Térelválasztó gardrób

Optimális esetben adott egy külön helyiség, melyet a plafonig be tudunk építeni. Ehhez szekrényeket, polcokat és egyéb tároló elemeket használhatunk.

Külön gardróbszoba
Külön gardróbszoba

Gyakoribb azonban, hogy nincs kihasználatlan helyiségünk, ekkor a legkézenfekvőbb megoldás, ha egy nagyobb szobából - legtöbbször a hálóból – gipszkartonfal, vagy tolóajtók

alkalmazásával csalunk el egy kisebb teret. Lényegében ez egyfajta mini „gardróbszobaként" ugyanolyan jól funkcionál.

Gardrób a parapetfal mögött
Gardrób a parapetfal mögött

Legkedveltebb forma a járható gardróbszoba, amit szintén a hálóban, de akár egy tágasabb nappaliban is beszoríthatunk.

Járható gardrób
Járható gardrób

Ha a készülődés menetét vesszük figyelembe, a hálószoba és a fürdőszoba közé érdemes kialakítani a gardróbszobát. Lehetséges, hogy csupán egy folyosó tudja ezt a helyet betölteni, oldalt szekrénysorral.

Gardrób a fürdő- és a hálószoba között
Gardrób a fürdő- és a hálószoba között

A tervezés kezdeti fázisaiban elsődlegesen a hely adottságait tartsuk szem előtt, elkerülve a hézagok és a mérethiányosságok problematikáját.

Gardrób két oldalt polcokkal
Gardrób két oldalt polcokkal

Zárt vagy nyitott gardrób?

Ha már eldöntöttük, hogy hova kerüljön a szekrényünk, el kezdhetünk gondolkodni, hogy zárt, vagy nyitott legyen-e. A zárt pozitívumai között mindenképpen első helyen említhetjük a katonás rend elhanyagolhatóságát, de esztétikailag és optikailag is sokat javíthatunk lakásunk adottságain.

Zárt, beépített gardróbszekrény
Zárt, beépített gardróbszekrény

Választhatunk nyíló-, toló-, vagy csukló ajtós kivitelezést is, amely összhangban a már meglévő stílussal szerves része lesz a berendezésnek. Az ajtó frontja lehet bútorlap, üveg, bambusz, rattan, vagy ezek kombinációja. A látványt fokozhatjuk még tükrös tolóajtókkal, melyek optimálisan növelik a teret és öltözködésnél is hasznosak. A belső elemek anyaga lehet fa, furnérlemez, fém és acélszerkezetes, vagy akár ezek kombinációja is. A padló lehet bármilyen anyagból, de praktikus a meleg érzetet adó szőnyeg burkolat, járható gardrób esetén szalagparketta, vagy hajópadló.

Gardrób tolóajtóval
Gardrób tolóajtóval

A szekrény belsejének kialakításakor fő szempont a jó átláthatóság és a praktikus elrendezés legyen. Ebben az esetben is fontos, hogy alaposan felmérjük hány darab és milyen elrendezésű akasztós, polcos, fiókos részre van szükségünk, különösen odafigyelve a méretarányokra és a tárolandó ruhák mennyiségére.

A gardrób megtervezése

Az egyik legfontosabb szempont, hogy beleolvadjon otthonunk meglévő stílusába. Leginkább azt kell eldöntenünk, hogy mik a személyes igényeink, pontosan mit szeretnénk tárolni a gardróbunkban. Ez az ideális elrendezés miatt fontos, hiszen figyelembe kell venni a helyigény szempontjából a magasság, mélység és szélesség méreteit.

 • Érdemes külön részt kialakítani a kabátok, öltönyök, kosztümök számára, ami megköveteli a 100-160 cm-es magasságot.
 • A cipők elhelyezésénél preferált a döntött tárolópolcok kialakítása.
 • A kihúzhatós fiókok számánál a kisebb dolgaink mennyiségét kell latba vetnünk.
 • Megvilágításkor, ha nem adott a természetes fény, akkor spotlámpákkal tehetjük még látványosabbá a ruhaszobát, melyet a mennyezetre, vagy a polcokra is felszerelhetünk.
 • A megfelelő szellőztetésről ugyancsak gondoskodnunk kell. Szellőztessük gyakran úgy, hogy kitárjuk az ajtókat is.
 • A külön gardróbszoba nem mindig ablakos helység. Ebben az esetben beépített, ajtónyitásra automatikusan bekapcsoló szellőző ventillátort tudunk beszereltetni.

A másik fontos kérdés csoport, hogy hány főre tervezzünk és kívánunk-e itt tárolni egyéb, nem sűrűn használt eszközöket? Az egy-, kétszemélyes személyes gardrób lehet kisebb, de gondolnunk kell a lehetséges családbővülésre. Minden személynek külön rendezett részt kell biztosítani. Kisebb gyermekek esetén a tárolás történhet közösen, de a kamaszkort elérve a gyerekek is önálló szekcióra tartanak igényt. Ezért a könnyen átalakítható, modulosan bővíthető kivitel a célszerű.

További átgondolást igénylő kérdés, hogy vannak-e különösebb tárolási szokásaink, amin nem tudnánk, szeretnénk változtatni?

Járható gardrób tolóajtóval, modulos kivitelben
Járható gardrób tolóajtóval, modulos kivitelben

Technikai tervezéskor pontosan kell tudnunk, hogy mennyi hely áll rendelkezésünkre és milyen kivitelű gardróbra gondoltunk? Készülhet faltól falig, padlótól plafonig, egyik oldalával a falon, a másik oldalát szabadon hagyva, vagy akár teljesen különálló gardróbszekrény is.

1. Az ajtó kiválasztása legyen az első pont, amely meghatározza a teljes belső szerkezetet. Választhatunk hagyományosan nyíló változatot, de ehhez fontos a megfelelő szekrénytest, tartós anyagból készült aljjal, tetővel és hátfallal.

2. Tolóajtós megoldásnál sokat spórolhatunk a könnyített belső szerkezeten. A tolóajtó (a legnehezebb és a legnagyobb elem) sínen fut, amit a gardrób elé építenek be, így nincs kapcsolatban a belső szerkezettel.

3. A harmadik variáció a csuklós ajtó, ez igényli a legnagyobb plusz teret.

Esztétikai szempontból harmonizáló, egymással stílusban passzoló felületeket, dekorációkat alkalmazzunk. Nem indulhatunk ki a fal színéből, mivel az gyakran változhat, egy beépített gardrób viszont évekig a bútorzat része maradhat.

Ha gardróbszobában gondolkozunk, egyedi stílust adhatunk a legújabb szobánknak. Itt már csak a nyílászárókhoz kell stílusügyben alkalmazkodnunk.

Rendezési útmutató

Méretezés szempontjából az átlagos vállfamélység 60 cm, ez tolóajtós kivitelezésnél 70 cm-t jelent, a sín és az ajtó vastagságától függően. A vállfatartó rúd ne legyen 1 m-nél hosszabb, ne tegyük ki nagy terhelésnek, inkább rendezzünk több sorba. Ez az elrendezés akkor célszerű, ha vannak nem sűrűn használt ruháink. Elérésükhöz egy kis sámli, vagy teleszkópos leemelő rúd segíthet.

Modern megoldásnak számít napjainkban a ruhalift, mely automatikusan rendelkezésünkre bocsátja a felsőbb szinteken található akasztós viseleteinket. Hosszabb ruhák, kabátok nem jelentős részét teszik ki a ruhatárunknak, de a gyűrődésmentes tárolásukról praktikus, maximális helykihasználással gondoskodhatunk. Méghozzá úgy, hogy az akasztós szekrény alját átalakíthatóvá tesszük. Beépíthetünk lecsukható polcokat, nadrágtartó szerkezetet, cipőtároló mobil eszközöket.

Jól elrendezett, külön gardróbszoba
Jól elrendezett, külön gardróbszoba

Polcok esetében nagyon figyelnünk kell a helytakarékosságra. Általában összehajtott ruhákat tárolunk ott. A polcok közti magasság ne legyen nagyobb 30 cm-nél. Ily módon, kényelmesen, gyűrődés nélkül tudjuk kiválasztani a megfelelő darabot. A polc lehet kihúzható, így akár egymás mellé két oszlop ruha is elfér, anélkül, hogy át kellene újra és újra rendeznünk a szekrényt.

Az apróbb kiegészítők tárolására fiókok állnak rendelkezésre. A szerkezetek mozognak, forognak, kopnak, így érdemes minőségi alapanyagokban gondolkodni, hogy gardróbunk tartós, megbízható legyen, sokáig biztonságosan működjön. Praktikus a fém oldalú, vastag fenekű kialakítás, és a nem mély kivitel. A fiók nyitása történhet hagyományos módon fogantyú segítségével, vagy nyomásra nyíló változat, amely beilleszthető a mai modern, minimál stílusú bútoraink közé. A luxus kategóriában keresgélve motoros, nyomásra aktivizálódó fogantyú nélküli változatot is találhatunk. Érintésre nyitódik, nem csapódik be, mivel fékezővel van ellátva.

Járható gardrób sok tárolóhellyel
Járható gardrób sok tárolóhellyel

A következő rövidke leírás során praktikus rendezési ötleteket adunk arról, hogyan használhatjuk ki teljes mértékben a rendelkezésünkre álló teret. Bizonyos ruhadarabok megkövetelnek tárolási szabályokat, a többi raktározása csak a kreativitásunkon múlik.

Adott egy kis gardrób szoba, egyik oldalán fiókos polcrendszer, a másik oldalában akasztós rész. Hogyan történjen az elrendezése?

 • Kézreálló, derékmagasságban található helyre egy ékszer- és kelléktartó fiókot érdemes kialakítani, ahol elválasztó rekeszekkel tudjuk rendszerezni az apróbb dolgokat.
 • Innen alulra haladva a következő fiókban közösen tárolhatjuk a szabadidő és sportruháinkat.
 • A következő sorban jönnek a fehérneműk, zoknik; azokat követik a harisnyák, alsó pólók és topok, legalulra a nadrágok, farmerek kerülnek.
 • Tipp: Egész nyugodtan alkalmazhatjuk a feltekerést a nem gyűrődő ruházatunknál, pl. harisnya, nadrág, ezzel is sok helyet spórolhatunk.
 • A szemben lévő oldalon található az akasztós szekció. A szekrény legtetején a ritkán használt alkalmi cipőknek van a legjobb helye, egyenként, dobozokba csomagolva, így mindig megtaláljuk az elegáns darabokat.
 • A felső akasztós sor a hosszabb felsők, zakók, blézerek, rövidebb ruhák birodalma és itt kaphatnak helyet a kabátok, dzsekik is. Ez alá jöhetnek a szoknyák, normál felsők, topok.
 • Célszerű a szín szerinti elrendezés, így könnyebb a harmonikus öltözet kialakítása.
 • Fontos szabály, hogy ne zsúfoljuk túl a szekrényünket, legyen „lélegző” hely benne.
 • Törekedjünk arra, hogy könnyen ki lehessen emelni a választott ruhadarabot, így megóvjuk a gyűrődéstől.
 • Az ajtó belső felét is lehet tárolásra használni. Léteznek külön ide felszerelhető eszközök, melyek a sűrűn használt kiegészítőknek nyújtanak helyet, legyen az papucs, vagy sál.

Az említett rendezési ötletek csak irányvonalat mutatnak, ezer féle lehetőség adódhat egy szép rendszerezésre.

A megfelelően megtervezett gardrób a maximális helykihasználás mellett hosszú évekig képes kiszolgálni az igényeinket. Az optimális gardrób könnyen átlátható, hasznos belső terekkel kell, hogy rendelkezzen, célja mindenképpen a rendszerezettség biztosítása ezzel megkönnyítve a mindennapokat.

Népszerűek a témában

„A legfőbb célom olyan életművet hátra hagyni, amiért nem volt hiába a sok küzdelem” – beszélgetés Papp Lindával, az Év Lakberendezője pályázat fődíjasával

Dekoratív és környezetbarát zöldfalak

Minden, amit tudni akarsz a gipszkartonról