Hirdetés

Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Kicsi vagy nagy terasz? Burkoljuk, bútorozzuk, tegyük hangulatossá!

Nem a méret lényeg, ha teraszról van szó. A legkisebb balkon, vagy egy tágas álom terasz is a kedvenc helyünk lesz tavasztól őszig, de akár télen is, ha jól választunk burkolatot, ha lesz megfelelő világítás és a bútorokat is átgondoltan válogatjuk össze.

Megfelelő alapok: a burkolatok szerepe

Sokat ront a látványon a töredezett, foltos, túlságosan kopott burkolat, sőt, otthoni balesetek okozója is lehet. A télen felfagyott, széttöredezett burkolat esetén nincs mese, cserélni vagy javítani kell a lapokat, fugákat. A felületet ki kell egyenlíteni, a mozgó lapokat cserélni. Persze legjobb, ilyenkor felszedni az egészet és újra burkolni, ami egy kicsi erkélynél viszonylag gyorsan elkészül és nem is túlságosan költséges. Nagyobb teraszoknál más a helyzet: itt már komolyabb munkával és több költséggel kell számolnunk, így viszont évekig tetszetős és tartós felületet kapunk. Teraszfelújításról szóló cikkünk tippeket ad a burkolatok kiválasztásához.

Nagyméretű, betonhatású burkolólapok teraszon
Nagyobb helyre válaszhatunk nagyméretű, betonhatású burkolólapokat

Ha a burkolat ép, csupán nem tetszetős, akkor egyszerűbb dolgunk van, sokféleképpen eltakarhatjuk. Egyik ilyen lehetőség a műfű, ami erkélyeken különösen hangulatos lehet. Méretre vágható, puha felületű, látványra pedig megtévesztésig hasonlít az igazira. A szezon végén egyszerűen bevisszük és tároljuk, de az sem baj, ha kint marad, mert az igényes műfüvek évekig ellenállnak a napsütésnek, csapadéknak, fagyoknak, színük nem fakul, a felület nem lesz sprőd vagy töredezett.

műfűvesített erkély
A jó minőségű műfű nem csak látványnak kellemes, hanem puha, tartós és ellenálló

Ugyancsak jól mutat a faburkolat, melyet laponként, méretre kiszámítva szerezhetünk be, a lapokat pedig könnyen, klikkesen illeszhetjük egymásba, így nem mozognak, csúsznak szét. Többféle méret, mintázat és szín közül választhatunk, ám éppen ezért a vásárlást előzze meg a tervezés és a pontos méretvétel.

Klikkesen illeszhető fa burkolólapok
Klikkesen illeszhető fa burkolólapok

Egyszerű megoldás, ha a szezon idejére egy látványos szőnyeggel terítjük be az erkélyt vagy a teraszt. Érdemes a könnyen tisztítható anyagok mellett dönteni és olyat választani, melyet méretre is szabathatunk.

Szőnyeg az erkélyen
A kevésbé esztétikus burkolatot szőnyeggel is takarhatjuk

Az erkély körüli falat is burkolhatjuk fa lambériával vagy a padló burkolata megjelenhet a falon, akár térd magasságig, ez már inkább stílusbeli kérdés. Ha a korlát nem szép, a belső oldalain ugyancsak megjelenhet valamilyen, a meglévővel már harmonizáló burkolat.

Faburkolat az erkély korlátján
Kellemesebb a látvány, ha a faburkolat az erkély vagy a balkon korlátján is megjelenik

Világítás az erkélyen, teraszon – nem csak a hangulat miatt

Akár falilámpát, akár fényfüzért, állólámpát szeretnénk, a megfelelő csatlakozásról gondoskodnunk kell. Gyakran ekkor szembesülünk azzal, hogy a bentről kihozott hosszabbító több bosszúságot, mint örömet okoz.

A falikarok, falilámpák felszerelését csak az végezze házilag, aki ehhez valóban ért. A rossz rögzítés miatt nedvesség érheti a vezetékeket és az áram kivezetése sem mindig egyszerű. Gondoljunk a fel- és lakapcsolásra is, legjobb, ha a külső falon és a lakáson belül is vannak kapcsolói a kinti lámpáknak. Praktikus a külső falra konnektort szerelni, de nem mindegy milyet. Kizárólag kültérre alkalmas, megfelelő érintésvédelemmel ellátott dugaljat vásároljunk, de valóban az a legjobb, ha mindezt szakemberre bízzuk. Ha LED világításban gondolkodunk, a szerelés ugyancsak szakembert kíván, hiszen a csatlakozásokat megfelelően el kell helyezni. Ekkor azonban ismét terveznünk kell.

Meleg hangulatú étkező a teraszon dizájn kandallóval
A komolyabb villanyszerelést kültéren bízzuk szakemberre

Ha viszont megvan a kinti konnektor, már semmi akadálya nincs a kültéri világításnak. Fényfüzérek, asztali és állólámpák adhatják a fényt naplemente után. LED szalagok alkalmazásával pedig különösen hangulatossá varázsolhatjuk a teraszt vagy az erkélyt. Tehetünk LED szalagot a lábazatra, az ajtókeret köré vagy a korlátra, párkányokra.

LED világítás a teraszon
LED-ekkel különleges hatást érhetünk el

Berendezés: bútorok, kiegészítők, grillek

Egy parányi balkonon is sok mindent megvalósíthatunk, csak praktikusan kell gondolkodnunk. A korlátra szerelhető asztalok, egymásba rakható ülőkék, puffok, összecsukható székek világa ez. Használjuk ki a falakat is! Lehajtható asztallap kerülhet a falra, ahogy néhány polc is elférhet itt. Ha a parányinál kicsit is nagyobb az erkély, jöhet a nyugágy és a virágláda vagy egy sarokba épített kanapé. Textíliákkal színeket, növényekkel egy kis természetet is csempészhetünk a térbe.

Berendezett apró balkon
Egy apró balkont is kényelmessé tehetünk jól megválasztott bútorokkal
Nyugágyak nagyobb erkélyen
Nagyobb erkélyre jöhetnek a nyugágyak
Raklapból épített kanapé
Raklapból épített kanapé – kicsi és nagy helyen egyaránt praktikus

A nagyobb teraszok akár kültéri szobaként is szolgálhatnak. Ne csak asztalban és székben gondolkodjunk! Jöhetnek a pihenő bútorok, karosszékek, dohányzóasztalkák, lerakók és persze a nélkülözhetetlen árnyékolók.

Terasz, mint kültéri szoba
Terasz, mint kültéri szoba
Belső terek folytatása is lehet a terasz
Ha van elég hely, a belső terek folytatása is lehet a terasz

Ne feledkezzünk meg a kinti sütögetésről. Jó hír, hogy a grillezéshez már nem feltétlenül kell nagy hely. Érdemes beszerezni egy kisméretű asztali grillt – választhatunk elektromos és faszenes készüléket is – és időnként kitelepülni az erkélyre falatozni. Ahol viszont elegendő a hely, komolyabb grillező is betervezhető. Az elektromos készülékek ismét felvetik a kültéri áramcsatlakozások kérdését, már csak ezért is érdemes ennek kiépítéséről gondoskodni.

Mobil tűzrakó teraszon éjjel, hangulatvilágítással és kemencével
Mobil tűzrakó nagyobb teraszokra
Fotó: lights4fun.co.uk

Nagyobb teraszokon használhatunk tűzrakó tálcát, ami hűvösebb estéken jól jöhet és hangulatos. Szükség szerint fűthetjük is a teraszt, erről bővebben ebben a cikkünkben írtunk. Ugyancsak látványosak a kültéri bioethanol kandallók.

Bioethanol tűzrakó
Bioethanol tűzrakó kültérre
Fotó: solusdecor.co.uk

Gondoljunk a tárolásra is, hiszen a szezonnak vége lesz majd és a bútorokat, kellékeket el kell rámolnunk. A pince, garázs megfelelő erre, de egy kisebb lakásban másképp kell ezt megoldani. Érdemes olyan kültéri tárolóeszközről gondoskodni, mely több funkciót is elláthat, például a szezon ideje alatt asztalként, ülőbútorként szolgál.

Népszerűek a témában

Dekoratív és környezetbarát zöldfalak

Így lesz modern stílusú az otthonod – Trükkök a berendezéshez

Látható minimum: a szinte észrevétlen kapcsolók és dugaljak világa