Hirdetés

Kis erkélytől a nagy teraszig – burkolatok, világítás, berendezés

A tavasztól őszig tartó időszakban különösen felértékelődnek még a tágasnak nem mondható külső terek is. A legapróbb erkélynek is örülni tudunk, ha pedig a talpalattnyinál több hely is jutott, azt már szinte felér a mennyországgal. Feltéve, ha jól használjuk és paradicsomi állapotot teremtünk.

Megfelelő alapok: a burkolatok szerepe

Sokat ront a látványon a töredezett, foltos, túlságosan kopott burkolat, sőt, otthoni balesetek okozója is lehet. A télen felfagyott, széttöredezett burkolat esetén nincs mese, cserélni vagy javítani kell a lapokat, fugákat. A felületet ki kell egyenlíteni, a mozgó lapokat cserélni. Persze legjobb, ilyenkor felszedni az egészet és újra burkolni, ami egy kicsi erkélynél viszonylag gyorsan elkészül és nem is túlságosan költséges. Nagyobb teraszoknál más a helyzet: itt már komolyabb munkával és több költséggel kell számolnunk, így viszont évekig tetszetős és tartós felületet kapunk. Teraszfelújításról szóló cikkünk tippeket ad a burkolatok kiválasztásához.

Nagyméretű, betonhatású burkolólapok teraszon
Nagyobb helyre válaszhatunk nagyméretű, betonhatású burkolólapokat

Ha a burkolat ép, csupán nem tetszetős, akkor egyszerűbb dolgunk van, sokféleképpen eltakarhatjuk. Egyik ilyen lehetőség a műfű, ami erkélyeken különösen hangulatos lehet. Méretre vágható, puha felületű, látványra pedig megtévesztésig hasonlít az igazira. A szezon végén egyszerűen bevisszük és tároljuk, de az sem baj, ha kint marad, mert az igényes műfüvek évekig ellenállnak a napsütésnek, csapadéknak, fagyoknak, színük nem fakul, a felület nem lesz sprőd vagy töredezett.

műfűvesített erkély
A jó minőségű műfű nem csak látványnak kellemes, hanem puha, tartós és ellenálló

Ugyancsak jól mutat a faburkolat, melyet laponként, méretre kiszámítva szerezhetünk be, a lapokat pedig könnyen, klikkesen illeszhetjük egymásba, így nem mozognak, csúsznak szét. Többféle méret, mintázat és szín közül választhatunk, ám éppen ezért a vásárlást előzze meg a tervezés és a pontos méretvétel.

Klikkesen illeszhető fa burkolólapok
Klikkesen illeszhető fa burkolólapok

Egyszerű megoldás, ha a szezon idejére egy látványos szőnyeggel terítjük be az erkélyt vagy a teraszt. Érdemes a könnyen tisztítható anyagok mellett dönteni és olyat választani, melyet méretre is szabathatunk.

Szőnyeg az erkélyen
A kevésbé esztétikus burkolatot szőnyeggel is takarhatjuk

Az erkély körüli falat is burkolhatjuk fa lambériával vagy a padló burkolata megjelenhet a falon, akár térd magasságig, ez már inkább stílusbeli kérdés. Ha a korlát nem szép, a belső oldalain ugyancsak megjelenhet valamilyen, a meglévővel már harmonizáló burkolat.

Faburkolat az erkély korlátján
Kellemesebb a látvány, ha a faburkolat az erkély vagy a balkon korlátján is megjelenik

Világítás az erkélyen, teraszon – nem csak a hangulat miatt

Akár falilámpát, akár fényfüzért, állólámpát szeretnénk, a megfelelő csatlakozásról gondoskodnunk kell. Gyakran ekkor szembesülünk azzal, hogy a bentről kihozott hosszabbító több bosszúságot, mint örömet okoz.

A falikarok, falilámpák felszerelését csak az végezze házilag, aki ehhez valóban ért. A rossz rögzítés miatt nedvesség érheti a vezetékeket és az áram kivezetése sem mindig egyszerű. Gondoljunk a fel- és lakapcsolásra is, legjobb, ha a külső falon és a lakáson belül is vannak kapcsolói a kinti lámpáknak. Praktikus a külső falra konnektort szerelni, de nem mindegy milyet. Kizárólag kültérre alkalmas, megfelelő érintésvédelemmel ellátott dugaljat vásároljunk, de valóban az a legjobb, ha mindezt szakemberre bízzuk. Ha LED világításban gondolkodunk, a szerelés ugyancsak szakembert kíván, hiszen a csatlakozásokat megfelelően el kell helyezni. Ekkor azonban ismét terveznünk kell.

Meleg hangulatú étkező a teraszon dizájn kandallóval
A komolyabb villanyszerelést kültéren bízzuk szakemberre

Ha viszont megvan a kinti konnektor, már semmi akadálya nincs a kültéri világításnak. Fényfüzérek, asztali és állólámpák adhatják a fényt naplemente után. LED szalagok alkalmazásával pedig különösen hangulatossá varázsolhatjuk a teraszt vagy az erkélyt. Tehetünk LED szalagot a lábazatra, az ajtókeret köré vagy a korlátra, párkányokra.

LED világítás a teraszon
LED-ekkel különleges hatást érhetünk el

Berendezés: bútorok, kiegészítők, grillek

Egy parányi balkonon is sok mindent megvalósíthatunk, csak praktikusan kell gondolkodnunk. A korlátra szerelhető asztalok, egymásba rakható ülőkék, puffok, összecsukható székek világa ez. Használjuk ki a falakat is! Lehajtható asztallap kerülhet a falra, ahogy néhány polc is elférhet itt. Ha a parányinál kicsit is nagyobb az erkély, jöhet a nyugágy és a virágláda vagy egy sarokba épített kanapé. Textíliákkal színeket, növényekkel egy kis természetet is csempészhetünk a térbe.

Berendezett apró balkon
Egy apró balkont is kényelmessé tehetünk jól megválasztott bútorokkal
Nyugágyak nagyobb erkélyen
Nagyobb erkélyre jöhetnek a nyugágyak
Raklapból épített kanapé
Raklapból épített kanapé – kicsi és nagy helyen egyaránt praktikus

A nagyobb teraszok akár kültéri szobaként is szolgálhatnak. Ne csak asztalban és székben gondolkodjunk! Jöhetnek a pihenő bútorok, karosszékek, dohányzóasztalkák, lerakók és persze a nélkülözhetetlen árnyékolók.

Terasz, mint kültéri szoba
Terasz, mint kültéri szoba
Belső terek folytatása is lehet a terasz
Ha van elég hely, a belső terek folytatása is lehet a terasz

Ne feledkezzünk meg a kinti sütögetésről. Jó hír, hogy a grillezéshez már nem feltétlenül kell nagy hely. Érdemes beszerezni egy kisméretű asztali grillt – választhatunk elektromos és faszenes készüléket is – és időnként kitelepülni az erkélyre falatozni. Ahol viszont elegendő a hely, komolyabb grillező is betervezhető. Az elektromos készülékek ismét felvetik a kültéri áramcsatlakozások kérdését, már csak ezért is érdemes ennek kiépítéséről gondoskodni.

Mobil tűzrakó teraszon éjjel, hangulatvilágítással és kemencével
Mobil tűzrakó nagyobb teraszokra
Fotó: lights4fun.co.uk

Nagyobb teraszokon használhatunk tűzrakó tálcát, ami hűvösebb estéken jól jöhet és hangulatos. Szükség szerint fűthetjük is a teraszt, erről bővebben ebben a cikkünkben írtunk. Ugyancsak látványosak a kültéri bioethanol kandallók.

Bioethanol tűzrakó
Bioethanol tűzrakó kültérre
Fotó: solusdecor.co.uk

Gondoljunk a tárolásra is, hiszen a szezonnak vége lesz majd és a bútorokat, kellékeket el kell rámolnunk. A pince, garázs megfelelő erre, de egy kisebb lakásban másképp kell ezt megoldani. Érdemes olyan kültéri tárolóeszközről gondoskodni, mely több funkciót is elláthat, például a szezon ideje alatt asztalként, ülőbútorként szolgál.

Kapcsolódó cikkek

Kerttervezés lépésről lépésre

Milyen lehetőségek rejlenek a kertben? Hogyan tervezzünk, hogyan épül fel egy tervezői folyamat? Mire érdemes figyelni, ha tervezőt választunk? Cikkünkben erről is beszélgetünk Nagy Dorina okleveles kerttervező mérnökkel.

Tó2 – A kerti élet örömei

Izgalmas bemutatótérrel bővült a hazai kertberendezési piac. A Törökbálinton található Tó2 – Your Outdoor Living kert központ szinte minden témát lefed, ami egy kert esetén szóba kerülhet.

EGLO lámpakínálat felsőfokon

Az EGLO egyedülálló szolgáltatásokkal és szokatlanul gazdag kínálattal áll a vásárlók rendelkezésére. Szinte minden megtalálható, amit a világítással kapcsolatban keresünk: kül- és beltéri lámpák különféle stílusban, technikai újdonságok, különleges fényforrások és tartozékok. Az EGLO közel 7000 darabos évente megújuló kollekciójának számos terméke elérhető az EGLO Bemutatótermeiben és Lámpaszalonjaiban, valamint az országszerte megtalálható EGLO SHOP in SHOP partnerüzletekben.

Új burkolat, új terasz – tippek teraszfelújításhoz

Ha teraszunk felújításán, bővítésén, esetleg terasz építésén gondolkodunk, a legnagyobb figyelmet a burkolat kiválasztásának érdemes szentelnünk.

Nyaralás a kertben – a kerti vakáció nélkülözhetetlen kellékei

A kertünk - legyen bármekkora méretű - az egyik legjobb helyszíne lehet nyaralásunknak. Nincs más teendőnk tehát, mint minden kényelemmel és extrával felszerelni otthonunk külső tereit és kezdődhet a vakáció!

Stílusos színek a megújult Ceresit CE 40 fugázók között

Színesítse meg hétköznapjait prémium fugázókkal! A Henkel Magyarország Kft. a Ceresit termékkör esetében is folyamatosan törekszik arra, hogy a prémium minőség mellett olyan újításokat fejlesszen ki, amelyek igazodnak a mai kor követelményeihez és szükségleteihez. Ezért kerültek a színek a továbbfejlesztett Ceresit CE 40 termékünk középpontjába a legújabb Color Perfect formulával. Tökéletesen lehet vele dolgozni, és tökéletes velük együtt élni!

9 kérdés és válasz a burkolatokról – A legfontosabb tudnivalók kiválasztástól a kivitelezésig

Gyakran azt is nehéz eldönteni, hogy hideg- vagy melegburkolatot válasszunk-e, hiszen már az sem kőbevésett szabály, hogy hova, mi való. És akkor még nem beszéltünk a színekről, felületekről, méretekről, formákról, a fektetés módjáról, a felületek előkészítéséről. Aki burkolat választás előtt, vagy éppen a munka kellős közepén áll, ritkán biztos a dolgában. Íme, néhány szakértő tanács a Terrakotta Csempecentrum jóvoltából magabiztosoknak, eltökélteknek és bizonytalanoknak.

Tárolj okosan a Keterrel!

A Curver jól ismert brand Magyarországon, hiszen a márkanév magas minőséget, megbízhatóságot, tartósságot jelent, ha műanyagból készült háztartási kellékekről van szó. A Curver anyavállalatától, a világszerte 27 gyárat üzemeltető KETER-től ugyanezt a minőséget kaphatjuk meg, ha kerti tárolásra keresünk megnyugtató, és hosszú távú megoldást.

Masszázsmedencét a teraszra! - Új perspektívában a külső terek berendezése

Kevesen gondolnak arra, hogy a terasz ülőgarnitúráját masszázsmedencére cseréljék, hogy a fotel helyett pezsgőfürdőben elmerülve szemléljék a házukat övező tájat. Pedig az ötlet tökéletes azok számára, akik többre vágynak egy szépen berendezett terasznál, verandánál. Azoknak, akik egy kis fényűzésre szomjaznak, ami elérhető.