Hirdetés

Ahol fű nem terem, ott segít a műfű

Természetes környezethez való vonzódásunk egyik jele a zöld gyep, a gondosan ápolt és nyírt fű. Mit tegyünk azonban, ha valami miatt az adott helyen nem telepíthetünk füvet, vagy volt, de sérült, kiégett, tönkrement, kijárták, esetleg csak időnként lenne rá szükség?

Meglehet, nincs időnk kivárni, hogy adott területre fűmagot vetve az szépen kikeljen, ráadásul a megfelelő sűrűséggel. Nem törhetjük fel a betont, nem szánthatjuk be a lapos-tetőt, vagy a kővel kirakott teraszt. Ilyenkor jelent segítséget a ma már nagyon változatos minőségben, sűrűségben, különféle méretben és eltérő árakkal forgalmazott műfű kínálat. A ránézésre egyforma zöldnek tűnő termékek alaposabb szemle után, jelentős különbségeket mutathatnak anyagban és színben is. Ráadásul mi magunk, akár családi összefogással, házilagosan is könnyen telepíthetjük a szükséges helyre, akár átlagos kézügyességgel is. Kültéri területek lefedésére már 4 m szélességben is beszerezhető, akár egy kisebb játék, vagy sportpálya kialakítására is gond nélkül alkalmas a műfű, ráadásul többféle vastagságban, azaz fűszál hosszúságban létezik, a 7-60 mm-ig.

Ilyen a műfű

A műfű alkalmazási területei

Sportpályák, kertek, teraszok, erkélyek, udvarok, játszóterek, díszkertek, parkok, kiállítási csarnokok, uszodák, konferencia termek, fedett vagy nyitott wellness és sportlétesítmények, vendéglátóhelyek kerthelyiségei, házi kedvenceink tartózkodási helye esztétikus borítására egyaránt alkalmas.

Műfű a kertben

A műfű előnyei:

  • Nem kell nyírni, locsolni, nem szárad ki, nem gazosodik, és nem allergizál.
  • Megjelenése, tapintása megszólalásig hasonlít a valódi fűéhez.
  • Telepítése gyors és egyszerű, nagy előkészületekre nincs szükség.
  • Anyaga lég- és vízáteresztő, így az alatta lévő föld él, nem dohosodik.
  • Beruházása kevesebb, mint 2 év alatt megtérül, mivel évente 1200 liter öntözővizet spórolhatunk meg vele.
  • Télen-nyáron zöld, és az állatok sem tesznek benne kárt.
  • Eső után 15 perccel újra száraz.
  • Az igényesebb forgalmazók több év kültéri garanciát vállalnak termékeikre.

 

A fű alatt

Európai szabvány szerint a játszótér burkolata feleljen meg az úgynevezett „esési kritériumnak”, miszerint minél magasabb a játék földtől számított távolsága, annál nagyobb ütés felfogó burkolati réteget kell elhelyezni. Műfű szőnyeg és az alépítmény között egy további réteget javasolt lefektetni, mely befolyásolja a műfű technikai tulajdonságait és a játékélményt, ezen kívül védi az itt játszók ízületeit. A legtöbb rendszer olyan kiegészítő lehetőségeket is kínál, amellyel a labdajátékok élvezetesebbek.
Sokan úgy gondolják, ha hosszabb szálú műfüvet választanak (50-60 mm), akkor nem szükséges az alátét. Sajnos a közbülső rugalmas réteg nélkül letapad a műfű, elfekszik, a felület pedig megkeményedik, ezért ezen nem érdemes spórolni. A rugalmas réteggel viszont a közbülső töltőanyag laza marad és a műfű szálai is egyenesek maradnak.

Műfű fektetése

A leggyakoribb műfű kérdések

- A műfű lerakásához milyen előkészület szükséges?
Kertbe szükséges 10 cm vastag murvaágyazat, és szegély (műanyag vagy beton), illetve speciális műfű ragasztó.

- Mikor telepíthető?
A műfű telepítési időszaka tavasztól őszig, száraz időben történjen. 10 C° alatt és 30 C° felett a műfű fektetése, ragasztása nem ajánlott.

- Betonra, egyéb kemény burkolatra lerakható?
Igen, annyi a kikötés, hogy legyen elfolyás, így a víz nem áll meg rajta.

- Étterem teraszát is burkolhatjuk műfűvel?
Igen, nyugodtan lehet közterületeken is használni.

- Kell szakember a lerakásához?
Amennyiben önállóan szeretnénk lerakni a pázsitot, a forgalmazók, illetve a gyártók szívesen adnak szaktanácsot és rögzítő kellékeket is a pázsithoz. Sok forgalmazó komplett kivitelezést is vállal.

- Mennyi ideig tart a műfű, és mennyire bírja a telet?
Kb. 10-15 év az élettartama. Minden időjárásnak ellenáll. Nem fagy meg és a nap sem szívja ki (UV stabil), télen nem szükséges felszedni.

- Milyen a kopásállósága?
A kopásállósága kifogástalan, strapabíró.

- Hogyan lehet tisztítani?
Ha teraszon van, porszívóval, ha kertben, akkor pedig lombseprűvel és slaggal tisztítható.

- A cigaretta csikk meglátszik rajta?
A jobb minőségű műfű szálai be vannak vonva égésálló anyaggal, ha ráesik a csikk vagy parázs, nem fog kiégni, de ne nyomjuk el rajta!

- Háziállatoknak megfelel?
Kedvenceink mellé érdemes kifejezetten erre a célra szolgáló műfüvet beszerezni.

- A gaz és a vakond át tud törni rajta?
Alapesetben nem, ha van alatta murvaágyazat (10 cm), akkor az is meggátolja a gyom növekedését, sőt a murvaágyazaton méga vakond sem tud áttörni.

- Ha ráhelyezünk egy nehéz tárgyat lelapul?
Természetesen lelapul, mint ahogyan az igazi fű is, de a minőségi termékek memóriaszállal rendelkeznek, ezért hamar visszaáll az eredeti helyzetébe (de biztosabb, ha nem teszünk rá huzamosabb ideig nehéz tárgyat).

- A víz hogyan tud elfolyni a műfűről?
Az alján megfelelő közönként lyukak találhatók, melyen keresztül a víz el tud folyni.

A műfű is lehet elegáns

Milyen költséggel kalkuláljunk?

A legtöbb forgalmazónál többféle típusú, vastagságú műfű közül választhatunk, ezek ára eltérő lehet. Közelítőleg 1200 forint/m2 ártól számolhatunk, ez egy alsó kategóriás műfű ára. A közepesen jó minőségű, megfelelően vastag termékek 3000 forint/m2-től kaphatók, a prémium minőség 10 000 forint/m2 fölött található. Ha murva, vagy más ágyazatot alakítunk ki, akkor természetesen még annak az árával is kalkulálni kell. A murva ára nagyságrendileg 5-10.000 Ft/m3 (szemcsenagyságtól függően), pl. egy 5x4m-es felületre, 10 cm-es vastagsággal számolva murva 2 m3 szükséges.

A műfű praktikus háziállatok mellé is

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Lépjen bele bátran! Itt az alacsony fürdőkád!

Sokak számára, akik egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt nehezebben mozognak, a fürdőkádba lépés valóságos kihívásnak tűnhet. Az M-Acryl új Eco modell belépőmagassága rendkívül alacsony, így azok is bátran használhatják, akik tartanak a hagyományos magas és mély kádaktól.

Élvezd a kerted egész évben! Teraszmelegítés felsőfokon

Gyakran gondolunk úgy a kertünkre, mint otthonunk meghosszabbítására, a nyugalom és a boldogság szigetére. Legtöbben mégis csak a nyári hónapokban élvezik ki a kert adottságait, pedig egy jó teraszmelegítővel a külső terek akár egész évben használhatók. Ha te is szeretnéd ősszel és télen is élvezni a kerted előnyeit, olvass tovább!

Okos megoldások a kertben - Tökéletes kényelem, gombnyomásra

Mindaz, amit eddig csak filmekben láttál, mára valósággá vált: az intelligens otthon ma már olyan összehangolt rendszerként működik, mely szinte önálló életre kel. A te igényeidre szabva, a te kényelmedet szolgálva távolról is vezérelhetővé teszi a ház és a kert működését a világítási és biztonsági rendszerektől az árnyékolásig és medencefűtésig, a legújabb anyagok segítségével pedig minimálisra csökkenti kerti bútoraid karbantartási idejét – így még több időd marad pihenésre!

Kis erkélytől a nagy teraszig – burkolatok, világítás, berendezés

A tavasztól őszig tartó időszakban különösen felértékelődnek még a tágasnak nem mondható külső terek is. A legapróbb erkélynek is örülni tudunk, ha pedig a talpalattnyinál több hely is jutott, azt már szinte felér a mennyországgal. Feltéve, ha jól használjuk és paradicsomi állapotot teremtünk.

Akinek kertje van, pergolája is lesz - napfény és árnyék harmóniája a Sunwoodtól

Kint, és mégis bent. Vagy bent, és mégis kint? Nézőpont kérdése, de a lényeg, hogy nyári- és télikertjeihez hasonlóan a Sunwood Kft. pergolái is tökéletes kapcsolatot biztosítanak a lakótér és a kert között, komplex megoldásaival jelentősen emelve otthoni komfortérzetünket, életminőségünket.

Tiszta udvar, rendes ház újratöltve: Kärcher megoldások kintre, bentre

Függőleges vagy vízszintes, sarok vagy lépcső, kint vagy bent, szőnyeg vagy padló, csempe vagy üveg – nehéz olyan felületet találni, amelyet nem lehet hatékonyan tisztítani a Kärcher háztartási gépeivel. A tisztítástechnika világpiaci éllovasa több, mint 80 év tapasztalatát gyúrta össze a felhasználói igényekkel, hogy az ennek eredményeként kifejlesztett eszközök használatával időt és energiát takaríthassunk meg a takarítással.

Kerti kisházak a Ketertől: a tárolás gyors és időtálló megoldása

A Curver név évtizedek óta jól cseng Magyarországon, hiszen a cég műanyagból készült háztartási kellékei egyet jelentenek a magas minőséggel, megbízhatósággal, tartóssággal. Ugyanezek a tulajdonságok jellemzik a cég anyavállalatának, a világszerte 27 gyárat üzemeltető KETER-nek a kisházait is, melyek egyre több magyar háztartásban jelentenek megoldást a kerti tárolásra.

Sövény – Egy növény sok előnnyel. Kiválasztás, formázás, ültetés

Ápol, eltakar, dekorál, határol, ha kell, árnyat ad. Csak néhány funkció, melyre egy szépen gondozott és jól megválasztott sövény alkalmas. Emellett természetesen még számos olyan tulajdonsággal is rendelkezik, melyek miatt még a legkisebb kertből sem hiányozhat a sövény.