Hirdetés

Vezérlés – kapumozgatók 3. rész

A kapumozgatás automatizálását bemutató cikksorozatunk harmadik részében a vezérlésről szólunk. A vezérlők feladata a kapu mozgatásának biztonságos irányítása és felügyelete. A kényelmet távvezérlő biztosítja, sőt helyette már van GPS-es vagy mobiltelefonos változat is.

Előz írásainkban a szárnyas kapuk, a gördülő és toló kapuk automatikus nyitásáról írtunk. Azonban ezeket a motorokat valamiféle elektronikus egységgel működtetni, vezérelni kell. Ezeket az egységeket hívjuk vezérlőknek. Sok féle típus kapható az egyes gyártók kínálatában, mint például Proteco Q60RA Q60RS vagy a magyar gyártmányú Twister és Roller vezérlések. Feladatuk a kapu mozgatásának biztonságos irányítása és felügyelete.

A vezérlő szerepe, hogy a felhasználó által kiadott indítójel – nyomógomb vagy távvezérlő segítségével – elindítsa a kapu mozgását. Majd a beprogramozott paramétereknek megfelelően azt az egyik véghelyzettől a másikig juttassa. Persze mindezek közben az esetleges környezeti változásokra is reagálnia kell. Ilyen lehet például, ha valaki vagy valami – személy vagy jármű – a kapu mozgása közben annak útjába kerül. Ezek érzékelésére és a vezérlés számára felhasználható jellé alakítására szolgálnak a biztonsági eszközök, kiegészítők.

Szárnyas kapuk – kapumozgatók 3. rész

Biztonsági eszközök

Ezek legnépesebb csoportját az infrasorompók alkotják. Működésük alatt az emberi szemmel láthatatlan hullámhosszúságú, infravörös fénysugárral – ilyen van a tévétávvezérlőkben is –ellenőrzik a kapunyílás szabad állapotát. Ha ez a fénysugár eljut az adó egységből a vevőegységbe, akkor a nyílás szabad, ha nem akkor valamilyen akadály került a két egység közé. Ezt az információt a vezérlés számára továbbítva, az a beprogramozottaknak megfelelően képes reagálni arra, majd vagy megállítja a kapu mozgását, vagy visszafordítja azt. Hasonló célra alkalmasak a nyomásérzékelő gumiszegélyek vagy induktív hurkok is, bár ezek érzékelési módja eltérő.

Szárnyas kapuk – kapumozgatók 3. rész

Kényelem

A biztonsági mellett a vezérlőegységek másik fontos dolga a kényelmi feladat ellátása. Elemi feladata, hogy a távvezérlő gombjának megnyomásakor a kaput kinyitja vagy bezárja. De nem minden esetben van szükség a kapu teljes kinyitására, ilyenkor elég csak a részleges- vagy gyalogosnyitás funkciót elindítani. Ebben az esetben a kapu akkora nyílást tesz csak szabaddá, amelyen keresztül gyalogosan netalán kerékpárral át tudunk haladni.

Ez akkor rendkívül hasznos, ha a kocsibejárót használják személyforgalomra is. Számos további kényelmi funkciót is biztosíthatnak a jelenlegi vezérlőegységek. Ilyenek például: a csendes működés érdekében a végállások előtti lassítás, az elektromos zár vezérlésének lehetősége, vagy a kertvilágítás automatikus szabályozása.

Szárnyas kapuk – kapumozgatók 3. rész

Távvezérlők

A kapumozgatók vezérlésre leggyakrabban távvezérlőket használunk, amelyek gyakorlatilag kulcsként működnek. Két rendszer terjedt el széles körben:

  • a fixkódos rendszer, amely minden egyes gombnyomásra azonos kódot bocsát ki, és
  • az ugrókódos rendszer, amely mindig más és más kódot állít elő, ezzel megnehezítve a kód lehallgatás alapján történő ismételt felhasználását.

Szárnyas kapuk – kapumozgatók 3. rész

Ezek a távvezérlők leginkább a 434 MHz-es szabadon felhasználható frekvencián működnek. Azonban a gyakorlat azt mutatja, hogy ez a sáv időnként telítetté válik, és ez a távvezérlő és a vevőegység közötti kommunikációs problémát okozhat. Emiatt alkották meg az új, 868 MHz-en működő rendszert. A távvezérlők között is van különbség: attól függően, hogy hány nyomógomb található rajtuk, a annyi funkciót tudunk velük működtetni. Így akár arra is alkalmas lehet a távvezérlő, hogy több kaput, garázsmozgatót, kerti világítást (Twister 230) vagy esetleg riasztókészülékek is irányítsunk vele.
Létezik azonban olyan megoldás is, amely a ma már szintén széles körben felhasznált GPS-rendszer jeleit alkalmazza a távvezérléshez. Ilyen, a gépjárműbe szerelt egység, amint azt érzékeli, hogy a tartozódási hely a beprogramozott koordinátáknak megfelelő, akkor automatikusan nyitójelet küld a kaput működtető vezérlés számára. Egyre inkább terjed az a megoldás is, hogy modul közbeiktatásával mobiltelefonunkkal megcsengetve a rendszert, a hívószámunk azonosítása alapján – díjmentesen – működtethető a kapumozgató.

További részletek: MASCO

 | 
Vásárlási listák
További vásárlási listák