Hirdetés

Zajárnyékoló falakkal őrizhetjük meg legjobban otthonunk csendjét

A zaj olyannyira életünk részét képezi, hogy szinte észre sem vesszük - gyakran már az tűnik fel, ha csend van. Pedig a zajártalom egészségkárosító hatása számos civilizációs betegség okozója lehet. Az egyik megoldást a zajárnyékoló falak alkalmazása jelentheti.

Zajforrások – mit tehetünk ellenük?

Az erős zaj, különösen a hosszan tartó, gyakran ismétlődő, vagy folyamatosan jelen lévő zajok jelentős stressz forrást jelentenek, így idővel egészségkárosodást, akár halláskárosodást is okozhatnak a zajártalmak elszenvedőinek. A városokban élők különösen veszélyeztetettek, hiszen a megnövekedett közúti forgalom, az építkezések, vagy akár a szórakoztató ipar jelenléte miatt számukra szinte kikerülhetetlenek a zajok forrásai. A feltöltődés záloga azonban a csend. Hogyan őrözhető meg ilyen körülmények között otthonunk nyugalma?

Durisol zajárnyékoló fal

A Leier Durisol termékcsaládjába tartozó fabeton falak az elérhető és az egyik legjobb alternatívát kínálják családi házas övezetben. Alkalmazásukkal az itt élők a külvilág zavaró hangjait kirekeszthetik otthonaikból. A települések forgalmas útjai, vasútvonalai mellé felhúzott, a lakókörnyezetet a zajterheléstől védő zajárnyékoló falak nagyszerűen helytállnak családi házak, sorházak zajvédő kerítéseként is.

Durisol zajárnyékoló fal

Nem kell többé kompromisszumot kötnünk, ha az ideális, megfizethető lakóhelyünk egy főútvonalhoz, forgalmas úthoz vagy akár vasúthoz közeli - a zajárnyékoló kerítés nagymértékben tompítja az érzékelhető közlekedési zajokat, akár oly mértékben, hogy azt érezhetjük, egy békés üdülőövezetben éljük mindennapjainkat.

De mi a helyzet akkor, ha a zaj forrása közelebbi: a szomszédból vagy egyenesen a saját otthonunkból jönnek a zavaró hangok? Lehetnek ezek visító gyerekek, ugató kutya, bömbölő zene, népes vendégsereg, vagy csak a berregő fűnyíró, a zümmögő légkondicionáló, hőszivattyú – máris belátható, hogy ezek közül bármelyik, vagy akár több tényező kombinációja is már rendkívül kellemetlen.

Durisol zajárnyékoló fal

A megoldást ebben az esetben is a zajárnyékoló fal jelentheti. Ekkor a kertek közé érdemes a zajvédő falat elhelyezni, mely kerítésként is jó szolgálatot tesz, hiszen nemcsak a zajnak, de a kíváncsiskodó tekinteteknek is útját állja.

A forgalmas utak, vasútvonalak mentén nincs szünnap, itt bizony 24 órában keletkeznek zajok, így azonban lehetetlenné válik az éjszakai alvás, a gyerekek pihenője. Egy zajárnyékoló kerítés éppen ezeknek a zajoknak állja útját, megakadályozza, hogy a legkisebbek nyugalmát bármi is megzavarja. Így a család is kipihent marad!

Hol vásárolhatom meg a terméket?

Durisol zajárnyékoló fal

A fentiek csak néhány példát mutattak be, hogy milyen élethelyzetekben lehet indokolt a Durisol zajárnyékoló kerítések használata.

A zajárnyékoló fal szerkezete

A zajárnyékoló fal hatékonyságának titka egyedülálló szerkezete: a falat alkotó elemek felülete cementkötésű faforgácsból préseléses technikával kialakított réteg, mely 13 centiméteres fix betonmagot ölel körbe. A szendvicsszerkezetű fal két hasznos tulajdonságával segít az eredényes zajárnyékolásban: a belső betonszerkezet útját állja az áthaladó hanghullámoknak, azokat nagymértékben tompítva, a fal külső héja pedig egyfajta szivacsként oltja ki a hanghullámok jelentős részét, ezzel csökkentve a nemkívánatos visszaverődést.

Durisol zajárnyékoló fal

Így szűri a zajokat a Durisol

És most vessünk egy pillantást a számokra! A Durisol zajárnyékoló fal amellett, hogy több mint 30 decibel léghanggátlást biztosít, még 15 decibelig el is nyeli a hangot. Az előregyártott paneleket pár nap alatt a Durisol falelemekből akár házilag is lehet telepíteni a kívánt helyre, és amiatt sem kell aggódni, hogy ipari külcsínre kárhoztatjuk a házunkat: a kis térfogatsúlyú elemek rendkívül változatos felület-mintázattal, és többféle színben kaphatók. Kedvező áruk és egyszerű telepítésük miatt a zajárnyékoló falak használata nem luxus, hanem elérhető megoldás.

Durisol zajárnyékoló fal

A kerítésként telepített esztétikus, vandálbiztos, magasnyomású mosóval könnyen tisztítható zajárnyékoló falak hosszú évtizedekre hozzájárulnak otthonunk nyugalmának megőrzéséhez.

Hol vásárolhatom meg a terméket? Több Leier termék

Kapcsolódó cikkek

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

A kalkulátort a 70-240 m2 közötti lakások, családi házak központi hővisszanyerős rendszereinek bekerülési árának becsléséhez terveztük.

Minőségi építőanyagok környezettudatos szemlélettel

Az építőanyagokkal szemben támasztott egyik legfontosabb elvárás a magas minőség, mely mellett egyre inkább megkerülhetetlenné válik a környezettudatosság és az energiatakarékosság iránti igény. Azonban kérdés, hogy találunk-e a piacon ilyen termékeket? Ezzel kapcsolatban jó híreink vannak!

Gyors és minőségi falak, lépcsők építése előregyártott betonelemekkel

A kivitelezésben manapság a hatékonyság, a gyors és minőségi munka szinte mindig az elsődleges szempontok között szerepelnek. Szerencsére már elérhető az a modern technológiai háttér, melynek segítségével például a falazás, vagy a lépcsőépítés kifogástalanul elvégezhető. Az előregyártott betonelemek a legjobban alkalmazható anyagok közé tartoznak.

Mikor szükséges kéményt cserélni?

Amint véget ért a fűtési szezon, érdemes átvizsgálni minden, a fűtéshez kapcsolódó készüléket, különös tekintettel a kéményre, mely indokolatlanul elhanyagolt része ennek a területnek. Pedig a nem megfelelően működő kémény sok kellemetlenség okozója lehet!

Magaságyás, a kertészkedés új formája

Sokan szívesen kertészkednének, nevelnének növényeket, gondoznának konyhakertet, de vagy a kert hiánya, a nem megfelelő minőségű talaj, a kevés hely, esetleg valamilyen mozgásbeli korlátozottság akadályt gördít eléjük. Ezek a problémák egy magaságyás segítségével egyszerűen megoldhatók.

Megfelelő hangszigeteléssel csökkenthető otthonaink zajszintje

A környezeti és beltéri zajok káros hatásai ellen ma már korszerű hangelnyelő anyagokkal védekezhetnénk, de mégsem tesszük. A Knauf Insulation szigetelőanyag-gyártó adatai szerint ugyanis a lakás- és irodatulajdonosok, sok esetben pedig a kivitelezők sem tudják, hogy miért kell szigetelni a hangot visszaverő belső falfelületeket vagy a térelválasztó falakat.

Kertben és lakásban is jól alkalmazható az újra felfedezett gabion

Biztosan sokak fantáziáját megmozgatja hirtelen ez a rejtélyes szó, mely egy egészen hétköznapi, de zseniális, újra gondolt eszközt, módszert és tájépítészeti elemet takar. Alkalmazását érdemes sok esetben érdemes fontolóra venni.

A láthatatlan kerítés, avagy kültéri védelem

Családi ház, nyaraló vagy üzem, telephely külső védelmét nem csak a hagyományos kerítéssel tudjuk megoldani, hanem infrasorompóval, mikrohullámú sorompóval vagy épp kültéri mozgásérzékelővel is. Írásunkban a kültéri védelem eszközeit mutatjuk be.