Hirdetés

Kertben és lakásban is jól alkalmazható az újra felfedezett gabion

Biztosan sokak fantáziáját megmozgatja hirtelen ez a rejtélyes szó, mely egy egészen hétköznapi, de zseniális, újra gondolt eszközt, módszert és tájépítészeti elemet takar. Alkalmazását érdemes sok esetben érdemes fontolóra venni.

Mai változatában erős és tartós, horganyzott vagy műanyaggal bevon fém huzal rácsokból készül, megfelelő összekapcsoló elemekkel, különféle formákban. A folyómedrek és kőomlások elleni sikeres felhasználásán túl bevonult a kert- és környezetépítésbe is, sőt, egyre inkább terjed a belsőépítészeti alkalmazása is.

Gabion határoló


A gabion formája

A gabion bármilyen formában elkészíthető. A legjellemzőbb modul az oldalanként 50 cm hosszú, szabályos kocka alakú, illetve a kétszer ekkora, egy méter széles/magas elem. A kocka és hasáb formákon túl, a hengeres, félhengeres pillér elemek, valamint az alacsony körgyűrű (grillező) és félkör (padok) struktúrák adják a változatos kínálat fő moduljait.

Gabion határoló

Gabion dísz a kertben

Funkciót tekintve lehetnek, ezeken belül is többféle változatban:

 • oszlop, pillér
 • kerítés elem
 • kerti bútorok
 • virágtartók
 • kerti kút, csap, csobogó
 • grillező – tűzrakóhely
 • támfal – zöld‑fal
 • zajfogó fal – térelválasztó

 

A sokféle funkciótól eltekintve, mindegyik alapszerkezete, lényege ugyanaz, ezért nem nagyon van értelme egyenként taglalgatni. Az oszlopok, pillérek, kapuk esetében azért fontos elmondani, hogy a statikai tartást a kerítés oszlopoknál is az egyenként alapozott és bebetonozott vas zárt‑szelvények biztosítják, ezeket veszik körbe a gabion kosár elemek. A kerítéselemek kombinálhatók különféle deszka palánk módozatokkal is.

Gabion többféle funkcióval

Kerti bútorok esetében a modulok tetejére szerelhetők az asztal, illetve ülő deszka lapok. Kültéren kiválóan alkalmas lehet bizonyos régről itt maradt, netán csúnya objektumok, tárgyak eltakarására, elrejtésére, melyek szokásos átalakítása, lebontása, vagy megszüntetése nagyon költséges lenne.
A dekoratív kőstruktúrákat mutató gabionok belsőépítészeti felhasználása is nagyon hatásos lehet, akár egy egész falat beburkolva.

Töltő anyagok

A gabion töltésére tetszőleges töltőanyag választható, jelenleg a kő a legelterjedtebb erre a célra. Messziről meghatározzák a gabion rendszer látványát a töltésére használt színes kövek, amelyek mérete a drótháló szerkezetének sűrűségétől függ.

Hihetetlenül széles a választék a gyönyörű színes, elképesztő mintázatú durva és sima gömbölyű kövek, kavicsok terén. Nagyon mutatósak és inkább dekorációs célokat szolgálnak a színes átlátszó és áttetsző üvegtörmelékek. Megjegyzem, főleg némelyik üveg, nem olcsó mulatság.

Gabion fával töltve

Gabion terasz

Ha nem fontos a nagy súly és stabilitás biztonsága, lényegében bármilyen darabos anyaggal feltölthetjük a gabion kosarakat. Lehet ez méretre fűrészelt kuglifa, hasábfa, fenyőkéreg, használt törött cserepek, mázas kerámia töredékek, régi, szép bélyegzős téglák. Kültéren bármi, ami fagyálló.

 

A gabion felépítése

A gabion oldalait alkotó drótháló táblákat drótspirállal vagy klipsszel rögzítjük egymáshoz. Hogy a töltőanyag betöltése után a gabion oldalai nehogy kipúposodjanak, a szemközti táblákat drótokkal összekötjük. Nagyobb, hosszúkás gabion esetén a rövid oldalakkal párhuzamosan merevítő dróthálót, úgynevezett diafragmát is elhelyezünk a belsejében.

Gabion kerítés

A gabion fő szerkezeti eleme a drótkosár, illetve a drótháló, ebben a tekintetben kétféle konstrukció létezik, a hegesztett vagy fonott hálós. Melyiket válasszunk? Az eddigi tapasztalatok alapján, a hegesztett hálós gabion építési alkalmazása gyakran több előnnyel jár a fonottal szemben:

 • a szerkezetek szilárdsága és tartóssága jobb
 • korróziós ellenállása nagyobb, mint a fonotté
 • az elemek mérettűrése ± 0,5%, míg a fonotté ± 5%
 • a hegesztett hálós gabionok a kőkitöltés során merevebbek és alaktartóak
 • ezeknél a szerkezeteknél jobban tartható a tervezett geometria
 • a panel elemek összeállítása spirális pálcákkal történhet, ami időmegtakarítással jár, kb. 20-30%-kal kevesebb időre van szükség. 

A gabion előnyei

A gabion jobb megoldás, mint a szokásos beton, vagy tégla konstrukciók ott, ahol akárcsak minimális földmozgásra és a talaj tömörödésére lehet számítani. Az ilyen talajmozgások az építményekre és a környezetre akár veszélyesek is lehetnek, viszont a gabion esetén ilyenek nincsenek. A gabion jó vízáteresztő képessége miatt nem kell számolnunk felfagyással, vizesedéssel, sóvirágzással.

További előnye a gyors telepíthetőség, illetve a költségmentes bontás és újratelepítés lehetősége. A költségeket tekintve fontos megemlíteni, hogy hasonló megjelenésű hagyományos épített konstrukciókhoz viszonyítva a gabion sokkal olcsóbb.

Gabion csobogó

Érdekességek a gabionról

A korszerű alkalmazása ellenére ez egy nagyon régi találmány, bár kissé más formában. A gabion szerkezet legkorábbi ismert alkalmazása kb. 7000 éves. Az egyiptomiak használták a sásból font és iszappal kitöltött kasokat a Nílus folyam partvédelmére a fáraók korában. A gabion (gabione) olasz eredetű szó, jelentése vesszőből font nagy kosár, kas, melyet földdel, homokkal, kövekkel töltöttek meg, töltések, árvízi építmények védelmére, és később hordozható tüzérségi fedezéknek is kiválóan bevált. A 19. század közepén csak szőtt és fonott acéldrótból készítettek gabionokat, az 1950-es évektől megjelentek a hegesztett acélhálós gabionok is.

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Így ellenőrizhetjük, hogy zuhanykabinunk biztonságos-e

A zuhanykabin vásárlásakor kevesen gondolnak arra, hogy a biztonság is fontos szempont lehet, hiszen „mi baj történhet?”. Nos, a zuhanykabin üvegből készül!

Kétszázezer forinttól a csillagos égig. Milyen felújítás fér bele kicsi, nagyobb és korlátlan büdzsébe?

Lakásfelújításnál még a leggondosabban tervezőket is érhetik kellemetlen és - szerencsére - kellemes meglepetések, hogy mire elég az a pénz, amit az anyagokra és a munkákra szántak. Sorra vettük, hogy mit tudunk kihozni 200 ezer, 1,5 millió és 5 millió forintból.

Élvezd a kerted egész évben! Teraszmelegítés felsőfokon

Gyakran gondolunk úgy a kertünkre, mint otthonunk meghosszabbítására, a nyugalom és a boldogság szigetére. Legtöbben mégis csak a nyári hónapokban élvezik ki a kert adottságait, pedig egy jó teraszmelegítővel a külső terek akár egész évben használhatók. Ha te is szeretnéd ősszel és télen is élvezni a kerted előnyeit, olvass tovább!

Okos megoldások a kertben - Tökéletes kényelem, gombnyomásra

Mindaz, amit eddig csak filmekben láttál, mára valósággá vált: az intelligens otthon ma már olyan összehangolt rendszerként működik, mely szinte önálló életre kel. A te igényeidre szabva, a te kényelmedet szolgálva távolról is vezérelhetővé teszi a ház és a kert működését a világítási és biztonsági rendszerektől az árnyékolásig és medencefűtésig, a legújabb anyagok segítségével pedig minimálisra csökkenti kerti bútoraid karbantartási idejét – így még több időd marad pihenésre!

Akinek kertje van, pergolája is lesz - napfény és árnyék harmóniája a Sunwoodtól

Kint, és mégis bent. Vagy bent, és mégis kint? Nézőpont kérdése, de a lényeg, hogy nyári- és télikertjeihez hasonlóan a Sunwood Kft. pergolái is tökéletes kapcsolatot biztosítanak a lakótér és a kert között, komplex megoldásaival jelentősen emelve otthoni komfortérzetünket, életminőségünket.

Tiszta udvar, rendes ház újratöltve: Kärcher megoldások kintre, bentre

Függőleges vagy vízszintes, sarok vagy lépcső, kint vagy bent, szőnyeg vagy padló, csempe vagy üveg – nehéz olyan felületet találni, amelyet nem lehet hatékonyan tisztítani a Kärcher háztartási gépeivel. A tisztítástechnika világpiaci éllovasa több, mint 80 év tapasztalatát gyúrta össze a felhasználói igényekkel, hogy az ennek eredményeként kifejlesztett eszközök használatával időt és energiát takaríthassunk meg a takarítással.

Kerti kisházak a Ketertől: a tárolás gyors és időtálló megoldása

A Curver név évtizedek óta jól cseng Magyarországon, hiszen a cég műanyagból készült háztartási kellékei egyet jelentenek a magas minőséggel, megbízhatósággal, tartóssággal. Ugyanezek a tulajdonságok jellemzik a cég anyavállalatának, a világszerte 27 gyárat üzemeltető KETER-nek a kisházait is, melyek egyre több magyar háztartásban jelentenek megoldást a kerti tárolásra.

Magaságyás, a kertészkedés új formája

Sokan szívesen kertészkednének, nevelnének növényeket, gondoznának konyhakertet, de vagy a kert hiánya, a nem megfelelő minőségű talaj, a kevés hely, esetleg valamilyen mozgásbeli korlátozottság akadályt gördít eléjük. Ezek a problémák egy magaságyás segítségével egyszerűen megoldhatók.