Kertben és lakásban is jól alkalmazható az újra felfedezett gabion

Biztosan sokak fantáziáját megmozgatja hirtelen ez a rejtélyes szó, mely egy egészen hétköznapi, de zseniális, újra gondolt eszközt, módszert és tájépítészeti elemet takar. Alkalmazását érdemes sok esetben érdemes fontolóra venni.

Mai változatában erős és tartós, horganyzott vagy műanyaggal bevon fém huzal rácsokból készül, megfelelő összekapcsoló elemekkel, különféle formákban. A folyómedrek és kőomlások elleni sikeres felhasználásán túl bevonult a kert- és környezetépítésbe is, sőt, egyre inkább terjed a belsőépítészeti alkalmazása is.

Gabion határoló


A gabion formája

A gabion bármilyen formában elkészíthető. A legjellemzőbb modul az oldalanként 50 cm hosszú, szabályos kocka alakú, illetve a kétszer ekkora, egy méter széles/magas elem. A kocka és hasáb formákon túl, a hengeres, félhengeres pillér elemek, valamint az alacsony körgyűrű (grillező) és félkör (padok) struktúrák adják a változatos kínálat fő moduljait.

Gabion határoló

Gabion dísz a kertben

Funkciót tekintve lehetnek, ezeken belül is többféle változatban:

 • oszlop, pillér
 • kerítés elem
 • kerti bútorok
 • virágtartók
 • kerti kút, csap, csobogó
 • grillező – tűzrakóhely
 • támfal – zöld‑fal
 • zajfogó fal – térelválasztó

 

A sokféle funkciótól eltekintve, mindegyik alapszerkezete, lényege ugyanaz, ezért nem nagyon van értelme egyenként taglalgatni. Az oszlopok, pillérek, kapuk esetében azért fontos elmondani, hogy a statikai tartást a kerítés oszlopoknál is az egyenként alapozott és bebetonozott vas zárt‑szelvények biztosítják, ezeket veszik körbe a gabion kosár elemek. A kerítéselemek kombinálhatók különféle deszka palánk módozatokkal is.

Gabion többféle funkcióval

Kerti bútorok esetében a modulok tetejére szerelhetők az asztal, illetve ülő deszka lapok. Kültéren kiválóan alkalmas lehet bizonyos régről itt maradt, netán csúnya objektumok, tárgyak eltakarására, elrejtésére, melyek szokásos átalakítása, lebontása, vagy megszüntetése nagyon költséges lenne.
A dekoratív kőstruktúrákat mutató gabionok belsőépítészeti felhasználása is nagyon hatásos lehet, akár egy egész falat beburkolva.

Töltő anyagok

A gabion töltésére tetszőleges töltőanyag választható, jelenleg a kő a legelterjedtebb erre a célra. Messziről meghatározzák a gabion rendszer látványát a töltésére használt színes kövek, amelyek mérete a drótháló szerkezetének sűrűségétől függ.

Hihetetlenül széles a választék a gyönyörű színes, elképesztő mintázatú durva és sima gömbölyű kövek, kavicsok terén. Nagyon mutatósak és inkább dekorációs célokat szolgálnak a színes átlátszó és áttetsző üvegtörmelékek. Megjegyzem, főleg némelyik üveg, nem olcsó mulatság.

Gabion fával töltve

Gabion terasz

Ha nem fontos a nagy súly és stabilitás biztonsága, lényegében bármilyen darabos anyaggal feltölthetjük a gabion kosarakat. Lehet ez méretre fűrészelt kuglifa, hasábfa, fenyőkéreg, használt törött cserepek, mázas kerámia töredékek, régi, szép bélyegzős téglák. Kültéren bármi, ami fagyálló.

 

A gabion felépítése

A gabion oldalait alkotó drótháló táblákat drótspirállal vagy klipsszel rögzítjük egymáshoz. Hogy a töltőanyag betöltése után a gabion oldalai nehogy kipúposodjanak, a szemközti táblákat drótokkal összekötjük. Nagyobb, hosszúkás gabion esetén a rövid oldalakkal párhuzamosan merevítő dróthálót, úgynevezett diafragmát is elhelyezünk a belsejében.

Gabion kerítés

A gabion fő szerkezeti eleme a drótkosár, illetve a drótháló, ebben a tekintetben kétféle konstrukció létezik, a hegesztett vagy fonott hálós. Melyiket válasszunk? Az eddigi tapasztalatok alapján, a hegesztett hálós gabion építési alkalmazása gyakran több előnnyel jár a fonottal szemben:

 • a szerkezetek szilárdsága és tartóssága jobb
 • korróziós ellenállása nagyobb, mint a fonotté
 • az elemek mérettűrése ± 0,5%, míg a fonotté ± 5%
 • a hegesztett hálós gabionok a kőkitöltés során merevebbek és alaktartóak
 • ezeknél a szerkezeteknél jobban tartható a tervezett geometria
 • a panel elemek összeállítása spirális pálcákkal történhet, ami időmegtakarítással jár, kb. 20-30%-kal kevesebb időre van szükség. 

A gabion előnyei

A gabion jobb megoldás, mint a szokásos beton, vagy tégla konstrukciók ott, ahol akárcsak minimális földmozgásra és a talaj tömörödésére lehet számítani. Az ilyen talajmozgások az építményekre és a környezetre akár veszélyesek is lehetnek, viszont a gabion esetén ilyenek nincsenek. A gabion jó vízáteresztő képessége miatt nem kell számolnunk felfagyással, vizesedéssel, sóvirágzással.

További előnye a gyors telepíthetőség, illetve a költségmentes bontás és újratelepítés lehetősége. A költségeket tekintve fontos megemlíteni, hogy hasonló megjelenésű hagyományos épített konstrukciókhoz viszonyítva a gabion sokkal olcsóbb.

Gabion csobogó

Érdekességek a gabionról

A korszerű alkalmazása ellenére ez egy nagyon régi találmány, bár kissé más formában. A gabion szerkezet legkorábbi ismert alkalmazása kb. 7000 éves. Az egyiptomiak használták a sásból font és iszappal kitöltött kasokat a Nílus folyam partvédelmére a fáraók korában. A gabion (gabione) olasz eredetű szó, jelentése vesszőből font nagy kosár, kas, melyet földdel, homokkal, kövekkel töltöttek meg, töltések, árvízi építmények védelmére, és később hordozható tüzérségi fedezéknek is kiválóan bevált. A 19. század közepén csak szőtt és fonott acéldrótból készítettek gabionokat, az 1950-es évektől megjelentek a hegesztett acélhálós gabionok is.

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Eljött az árnyékolók ideje

Hamarosan beköszöntenek a meleg nyári napok. Alig múlt el a tél, és vártuk az átmelegítő napfényt, máris védekezünk az égető sugarak ellen. A kerti asztalba szúrható színes napernyőknek akadnak különféle, homlokzatra, bejáratra és erkélyek fölé szerelhető alternatívái.

Árnyas kert és terasz pergolával

A pergola bizonyos mértékig a lakás területének egyfajta virtuális kibővítését is jelentheti, miközben jelentősen növeli otthonunk értékét és fokozza vizuális színvonalát. Úgy is mondhatnánk, hogy a pergola egy kényelmes szoba a kertben, vagy a teraszon mely nemcsak védelmet nyújt a külső szemlélők elől, de óv a széltől, kellemes árnyékot biztosít a tűző nap ellen, és látványnak sem utolsó.

Milyen legyen az épített kerti grill?

A kerti grill, és egyáltalán a kültéri grillezés az utóbbi évtizedekben lett rendkívül népszerű. A finom fogásokhoz és a zavartalan működéshez azonban néhány szempontra muszáj figyelmet fordítanunk a tervezés, építés során.

Kültéri fafelületek kezelése

A teraszon, kertben mindenképpen, de még egy apró balkonon is elengedhetetlen a kültéri fafelületek megfelelő kezelése, legyen szó kerti bútorról, teraszburkolatról, korlátról, pergoláról, vagy bármilyen, fából készült kiegészítőről. Ápolás nélkül ugyanis a fafelületek idővel nem csak színüket vesztik, de repednek, korhadnak és jó eséllyel hamarabb tönkremennek, mint szeretnénk.

Biztonságos és esztétikus kültéri lépcsők – Típusok, anyagok, kialakítás

Ha a telkünk már néhány 10 cm-nél több szintkülönbségeket tartalmaz, akkor szükséges a személyi közlekedés kiszolgálására a lépcsők kialakítása. Hideg évszakban a lépcsőn való járás biztonságosabb, mint a lejtő, főként, ha a lejtés 15% felett van.

Magaságyás, a kertészkedés új formája

Sokan szívesen kertészkednének, nevelnének növényeket, gondoznának konyhakertet, de vagy a kert hiánya, a nem megfelelő minőségű talaj, a kevés hely, esetleg valamilyen mozgásbeli korlátozottság akadályt gördít eléjük. Ezek a problémák egy magaságyás segítségével egyszerűen megoldhatók.

Otthon a kertben – Kiegészítőkkel lesznek igazán hangulatosak a külső terek

Miután kertünk funkcióit az igényeinkhez igazítottuk és a kerti bútorok, árnyékolók, lámpák, tárolók is a helyükre kerültek, már csak egy lépésre vagyunk attól, hogy mindez otthonunk igazán hangulatos szegletévé váljon. Az i-re a pontot a kiegészítőkkel tehetjük fel.

GardenExpo 2019 – nyiss ajtót a kertedre!

Március 22-24. között vár mindenkit a GardenExpo, Magyarország egyetlen kerti életmód kiállítása, ahol a szakma hazai képviselői bemutatják legfrissebb kerti bútoraikat, gépeiket és eszközeiket a nagyközönség számára.

Plusz egy helyiség tavasztól őszig - Kerti- és teraszárnyékoló rendszerek

Egy újabb helyiséggel növelhetjük otthonunk alapterületét, csupán a kertbe vagy a teraszra kell kitelepülnünk és gondoskodnunk a megfelelő szél- és napvédelemről, a kellemes klímáról. Ehhez hívhatjuk segítségül a modern kert- és teraszárnyékoló rendszereket.

Önnek ajánljuk