Hirdetés

Gördülő kapuk, toló kapuk – kapumozgatók 2. rész

A kapumozgatás automatizálásának igényét – mint oly sok minden kifejlesztését –, az emberek kényelem iránti olthatatlan vágya mozgatta. Sorozatunk második részében a gördülő és toló kapuk nyitását automatizáló kapumozgatókat mutatjuk be.

Gördülő, toló kapuk

A kertkapuk kialakításának másik igen népes táborát a gördülő vagy toló kapuk alkotják, amelyek a szárnyas kapuktól eltérően függőleges sík mentén történő egyenes vonalú mozgás révén zárják vagy nyitják az átjárót. E megoldás előnye a szárnyas kapuval szemben, hogy a kapu mozgása kisebb helyet igényel. Adott esetben, a kapu automatizálásának egyetlen lehetősége, ilyen például, ahol szűk a kert, és a kocsi hossza kitölti a rendelkezésre álló teret vagy a kaputól befelé emelkedik az út.

A toló kapuk kialakítására kétféle változattal találkozhatunk

  • Az egyszerűbb a sínen („V” vagy félgömb profilú) gördülő kialakítás, itt a kapunyílásban lefektetett sín vezeti a mozgó kaput.
  • Úszókapu esetében erre nincs szükség, mert a kapu súlyát és stabil térbeli helyzetét a külső szemlélő számára láthatatlan, a kaput tartó zártszelvényben futó görgőcsoportok biztosítják.

Gördülő kapuk, toló kapuk – kapumozgatók 2. rész

Sínen futó kapu

A sínen futó változat alkalmazásának fontos feltétele, hogy a sínnek teljesen vízszintesen kell futnia. Ez általában szilárd burkolat – térkő, beton vagy aszfalt – esetén biztosítható. Sínen mozgó toló kapunál minden esetben biztosítani kell a kerekek szabad futását, ami azt jelenti, hogy az oda került kavicstól, földtől, jegesedéstől meg kell tisztítani. A jégtelenítés legegyszerűbb módja, ha sínt elektromos fűtőkábellel látjuk el, amely egy termosztát által vezérelve automatikusan végzi el a jégtelenítést.

Úszókapu

Mivel a kapunyílás két széle között a mozgó kaput a görgők tartják és vezetik, az úszókapu esetében nincs szükség a kapu súlyának sínes kialakításhoz hasonló módon történő megtartására. Így ez olyan helyeken alkalmazható, ahol a kapunyílás föld vagy esetleg borítással rendelkezik, illetve azon esetben, ha annak vízszintes kialakítása a terepviszonyok miatt nem megoldható. Úszókapuknál értelemszerűen az ilyen jellegű jegesedéssel, koszolódással kapcsolatos problémákkal nem kell számolnunk.

Motorok

Toló kapuk esetében az egyszerűségüknél és megbízhatóságuknál fogva a Proteco Mover vagy Meko motorjaiban alkalmazott, elektromechanikus meghajtásokkal találkozhatunk.

A motor működési elve szerint ez esetben is lehet

  • egyfázisú aszinkronmotor (ez a gyakoribb) vagy
  • állandó mágneses motor is.
  • A nagytömegű kapuk mozgatására szolgáló hajtások esetén háromfázisú motor alkalmazásával is találkozhatunk.

Ezeknél a készülékeknél a motor szintén egy fogaskerék-csigakerék áttételen keresztül forgatja a kihajtótengelyt, amelynek a külső végén elhelyezkedő fogaskereke kapcsolódik a kapura felszerelt fogasléchez, ilyen módon adva át annak a mozgatóerőt. Fogaslécekből is többféle kivitel létezik. Gyakrabban talán a fémszál-erősítésű üvegszálas (műanyag) fogaslécekkel találkozhatunk, de gyakori megoldás a fém fogasléc is. Kettejük között a működési komfortban és persze az élettartamukban van különbség. A műanyag fogasléc halkabb működést biztosít, amíg a fémfogasléc nagyobb igénybevételt tesz lehetővé.

Gördülő kapuk, toló kapuk – kapumozgatók 2. rész

Végálláskapcsoló

A tolókapu-mozgatók másik fontos ismérve, hogy végálláskapcsolóval rendelkeznek, amelynek szerepe a kapu pontos zárt és nyitott végállásának jelzése. Egyszerűbb megoldások esetében ez valamiféle mikrokapcsolós egységet jelent, amelyet a fogaslécre felszerelt elütő szerkezet működtet. De létezik mágneses végálláskapcsoló is, amelyben nincs közvetlen mechanikai kapcsolat a végálláskapcsoló és a fogaslécre felszerelt egység (mágnes) között. Tovább bonyolítva a helyzetet egyes modellek rendelkeznek „encoder”-nek nevezett egységgel is, amelyik a motor fordulatait számlálja, ezzel határozva meg a kapu pozícióját.

Természetesen ez esetben is alapfeltétel, hogy a motorizálni kívánt kapu mechanikailag rendben legyen, tehát ne dülöngéljen vagy szoruljon. A kapuk kialakításához használható elemek, mint görgők, görgőcsoportok, felfutók, fogaslécek és úszókapu sínek számos kialakításban és méretben választhatók a kapu méretének és a céljának megfelelően.

További részletek: MASCO

 | 
Vásárlási listák
További vásárlási listák