Hirdetés

Gördülő kapuk, toló kapuk – kapumozgatók 2. rész

A kapumozgatás automatizálásának igényét – mint oly sok minden kifejlesztését –, az emberek kényelem iránti olthatatlan vágya mozgatta. Sorozatunk második részében a gördülő és toló kapuk nyitását automatizáló kapumozgatókat mutatjuk be.

Gördülő, toló kapuk

A kertkapuk kialakításának másik igen népes táborát a gördülő vagy toló kapuk alkotják, amelyek a szárnyas kapuktól eltérően függőleges sík mentén történő egyenes vonalú mozgás révén zárják vagy nyitják az átjárót. E megoldás előnye a szárnyas kapuval szemben, hogy a kapu mozgása kisebb helyet igényel. Adott esetben, a kapu automatizálásának egyetlen lehetősége, ilyen például, ahol szűk a kert, és a kocsi hossza kitölti a rendelkezésre álló teret vagy a kaputól befelé emelkedik az út.

A toló kapuk kialakítására kétféle változattal találkozhatunk

  • Az egyszerűbb a sínen („V” vagy félgömb profilú) gördülő kialakítás, itt a kapunyílásban lefektetett sín vezeti a mozgó kaput.
  • Úszókapu esetében erre nincs szükség, mert a kapu súlyát és stabil térbeli helyzetét a külső szemlélő számára láthatatlan, a kaput tartó zártszelvényben futó görgőcsoportok biztosítják.

Gördülő kapuk, toló kapuk – kapumozgatók 2. rész

Sínen futó kapu

A sínen futó változat alkalmazásának fontos feltétele, hogy a sínnek teljesen vízszintesen kell futnia. Ez általában szilárd burkolat – térkő, beton vagy aszfalt – esetén biztosítható. Sínen mozgó toló kapunál minden esetben biztosítani kell a kerekek szabad futását, ami azt jelenti, hogy az oda került kavicstól, földtől, jegesedéstől meg kell tisztítani. A jégtelenítés legegyszerűbb módja, ha sínt elektromos fűtőkábellel látjuk el, amely egy termosztát által vezérelve automatikusan végzi el a jégtelenítést.

Úszókapu

Mivel a kapunyílás két széle között a mozgó kaput a görgők tartják és vezetik, az úszókapu esetében nincs szükség a kapu súlyának sínes kialakításhoz hasonló módon történő megtartására. Így ez olyan helyeken alkalmazható, ahol a kapunyílás föld vagy esetleg borítással rendelkezik, illetve azon esetben, ha annak vízszintes kialakítása a terepviszonyok miatt nem megoldható. Úszókapuknál értelemszerűen az ilyen jellegű jegesedéssel, koszolódással kapcsolatos problémákkal nem kell számolnunk.

Motorok

Toló kapuk esetében az egyszerűségüknél és megbízhatóságuknál fogva a Proteco Mover vagy Meko motorjaiban alkalmazott, elektromechanikus meghajtásokkal találkozhatunk.

A motor működési elve szerint ez esetben is lehet

  • egyfázisú aszinkronmotor (ez a gyakoribb) vagy
  • állandó mágneses motor is.
  • A nagytömegű kapuk mozgatására szolgáló hajtások esetén háromfázisú motor alkalmazásával is találkozhatunk.

Ezeknél a készülékeknél a motor szintén egy fogaskerék-csigakerék áttételen keresztül forgatja a kihajtótengelyt, amelynek a külső végén elhelyezkedő fogaskereke kapcsolódik a kapura felszerelt fogasléchez, ilyen módon adva át annak a mozgatóerőt. Fogaslécekből is többféle kivitel létezik. Gyakrabban talán a fémszál-erősítésű üvegszálas (műanyag) fogaslécekkel találkozhatunk, de gyakori megoldás a fém fogasléc is. Kettejük között a működési komfortban és persze az élettartamukban van különbség. A műanyag fogasléc halkabb működést biztosít, amíg a fémfogasléc nagyobb igénybevételt tesz lehetővé.

Gördülő kapuk, toló kapuk – kapumozgatók 2. rész

Végálláskapcsoló

A tolókapu-mozgatók másik fontos ismérve, hogy végálláskapcsolóval rendelkeznek, amelynek szerepe a kapu pontos zárt és nyitott végállásának jelzése. Egyszerűbb megoldások esetében ez valamiféle mikrokapcsolós egységet jelent, amelyet a fogaslécre felszerelt elütő szerkezet működtet. De létezik mágneses végálláskapcsoló is, amelyben nincs közvetlen mechanikai kapcsolat a végálláskapcsoló és a fogaslécre felszerelt egység (mágnes) között. Tovább bonyolítva a helyzetet egyes modellek rendelkeznek „encoder”-nek nevezett egységgel is, amelyik a motor fordulatait számlálja, ezzel határozva meg a kapu pozícióját.

Természetesen ez esetben is alapfeltétel, hogy a motorizálni kívánt kapu mechanikailag rendben legyen, tehát ne dülöngéljen vagy szoruljon. A kapuk kialakításához használható elemek, mint görgők, görgőcsoportok, felfutók, fogaslécek és úszókapu sínek számos kialakításban és méretben választhatók a kapu méretének és a céljának megfelelően.

További részletek: MASCO

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Lépjen bele bátran! Itt az alacsony fürdőkád!

Sokak számára, akik egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt nehezebben mozognak, a fürdőkádba lépés valóságos kihívásnak tűnhet. Az M-Acryl új Eco modell belépőmagassága rendkívül alacsony, így azok is bátran használhatják, akik tartanak a hagyományos magas és mély kádaktól.

Kertben és lakásban is jól alkalmazható az újra felfedezett gabion

Biztosan sokak fantáziáját megmozgatja hirtelen ez a rejtélyes szó, mely egy egészen hétköznapi, de zseniális, újra gondolt eszközt, módszert és tájépítészeti elemet takar. Alkalmazását érdemes sok esetben érdemes fontolóra venni.

A CSOK bővítésének következményei: telek és ingatlan ár növekedés

Cikkünkből megtudhatja, milyen mértékű ingatlan és telek ár változásra lehet számítani az ország egyes területein a nagy keresletnek köszönhetően.

Kicsi házak, nagyszerű megoldások

A következőkben bemutatott kisméretű lakóházak ugyan csekély négyzetméterrel bírnak, de annál több hasznos funkcióval rendelkeznek. Lássuk csak, mi mindenre képes egy ilyen miniotthon!

Anglikán templomból káprázatos lakóház

Fogadjunk, hogy egy templom lakóházzá alakítása kevés ember fejében fordult meg! Pedig arról már többször meggyőződhettünk, hogy a merész ötletek és azok megvalósítása, rendszerint különleges és egyedi végeredményt szül. Íme, egy remek példa.

Újra változik a Gázipari Műszaki Biztonsági Szabályzat

Újabb változás várható a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról szóló rendeletben és a Gázipari Műszaki Biztonsági Szabályzatban. Ezek a változások az ingatlanok tulajdonosait érintik.

A térkő tavaszi tisztítása, felújítása

A növényápolás mellett a tavaszi kerti munkák része a díszburkolat, a térkő felújítása, gondozása. Ha hosszú ideig szeretnénk gyönyörködni a lerakott térburkolatban, akkor szenteljünk időt a térkövek rendszeres karbantartására.

Földházak

Földházak a földréteggel fedett épületek, előnyeik közé tartozik az energiatakarékos a fenntartásuk, hogy belső klímájuk állandó, és beolvadnak a természetes környezetbe.