A kerti sütögetésnek régi hagyománya van, melyről lehetetlen lemondani. Nem is kell, hiszen rengeteg, modern kültéri eszközt, készüléket találunk, így a finomságok továbbra is készülhetnek faszenes, gázos, illetve elektromos kerti grillen.
Hogyan válasszunk?
Ne kövessük el azt a hibát, hogy csak a szimpátia alapján döntjük el, melyik grillezőt visszük haza. Első körben gondoljuk át például azt, hogy általában hány főre fogunk grillezni, hiszen nem mindegy, hogy a szűk családnak vagy egy 15-20 fős társaságnak készítünk ételt.
Akarunk-e a húsok, zöldségek grillezése mellett pizzát, tésztaféléket is készíteni a szabadban, esetleg megkedveltük a BBQ-t vagy füstölt étkeket is szeretnénk tálalni? Mi a fontosabb, a mobilitás, a minél egyszerűbb használat vagy klasszikus füstös íz? Továbbá természetesen az sem mindegy, hogy mekkora hely áll rendelkezésünkre, ott milyenek az adottságok, és persze figyelembe kell vennünk az anyagiakat is, ami általában nem csak a grillező árát jelenti, hiszen vannak járulékos költségek is.
Az alaptípusok
Faszenes grill
A legtöbben a klasszikus, faszenes változat mellett teszik le a voksukat, amely verhetetlen az egyedi, füstös íz elérésében, a „grillhangulat” megteremtésében. Előnye, hogy rendkívül széles a méretválaszték, így egy egészen pici erkélytől a hatalmas kertig bárhová megtalálhatjuk a megfelelőt, és már néhány tízezer forintért kapható megfelelő darab. Bárhol elhelyezhetjük, a lényeg, hogy stabilan álljon, ne tudjon felborulni.
Hátránya, hogy nem vehető azonnal használatba, hiszen a fának, a faszénnek el kell érnie a megfelelő állapotot ahhoz, hogy süthessünk. Nem szabályozható rajta a hőmérséklet, így meg kell tanulnunk, hogy milyen típusú étel mennyi időre alatt éri el a megfelelő állagot.
Tartanunk kell otthon jó minőségű faszenet vagy kezeletlen, kellően száraz fát, a sütés végeztével pedig gondoskodnunk kell a keletkezett hamu eltávolításáról.
Tipp:
- A rendkívül büdös begyújtófolyadék helyett érdemes begyújtókockát és begyújtó/grillkéményt használni: a segítségükkel pillanatok alatt izzani, parázslani fog a faszén bántó szagok nélkül.
Elektromos grill
Tökéletes választás azoknak, akiknek mindennél fontosabb az egyszerűség, a gyorsaság. Az elektromos grillhez ugyanis csupán áramra van szükség, a beüzemelése csak egy mozdulat. A sütési hőfok a konyhai sütőkhöz hasonlóan nagyon precízen szabályozható, így gyakorlatlanabb szakácsoknak is garantált a sikerélmény. Nem kell a füsttel, korommal, hamuval sem bajlódni.
Talán az egyetlen hátránya, hogy az elektromos grillen készült ételek nélkülözik a füstös ízeket, bár már erre is létezik megoldás: egyes típusoknál van arra lehetőség, hogy a húsok mellett, egy speciális tartóban illatos faforgácsot füstöljünk el, így az illat átjárja az ételt.
Gázgrill
Egyre népszerűbbek a gázgrillek, hiszen könnyen, gyorsan el lehet velük kezdeni a munkát, és a sütés hőfokát is egyszerűen, szinte pillanatok alatt beállíthatjuk, mindig az éppen következő étel igényeihez igazítva azt, így használatuk nem igényel mesterszakács képzést.
Itt sem kell a füsttől szenvednünk és a hamuval bajlódnunk, cserébe viszont mindig tartanunk kell otthon egy feltöltött gázpalackot (de inkább kettőt, mert kevés bosszantóbb dolog van annál, mint amikor a félig kész ételek alatt kapcsol ki a grillező). Léteznek vezetékes gázzal működő változatok is, ám ezekhez értelemszerűen ki kell vezetnünk a gázt a kertbe, a teraszra, aminek jelentős a költségvonzata.
Ha nagyobb, többégős modell mellett döntünk, érdemes olyat választani, amelynek az égőit külön-külön is lehet üzemeltetni, illetve szabályozni.
És a nagyágyúk…
A kerti sütögetésért rajongók ma már itthon is választhatnak egészen különleges eszközöket is. A kamadók például a Közel-Keletről származó, faszénnel működő kerámia grillezők, amelyekben az alacsony hőfoktól az egészen magasig számos módon készíthetünk ételeket.
A különböző szmókerek azoknak ajánlottak, akik a BBQ szerelmesei: ennek a technikának a lényege, hogy hosszú időn át, egyenletesen alacsony hőfokon sütjük az akár egészen nagy darab húsokat, amelyek így omlósan puhák lesznek. A szmókereknek létezik olyan változata is, amelyben klasszikus füstölt ételek is készíthetőek.
Extrákkal a még jobb ízekért
Ma már szinte követhetetlenül sokféle kiegészítőt, extra funkciót kínálnak a grillezők mellé, ezek közül válogassunk a szokásainknak, a lehetőségeinknek megfelelően. Amire biztosan szükségünk lesz, az egy jó minőségű, valóban hőálló grillkesztyű és egy könnyen kezelhető fogó vagy csipesz, de érdemes beszerezni egy erős grillkefét is, amely megkönnyíti a tisztítást.
Bármely típusú grillhez érdemes fedőt is vásárolnunk, ha nem alaptartozék, hiszen lefedve sokkal egyenletesebben járja át a hő az ételt, így finomabb lesz a végeredmény.