Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?

Bújjunk a zöld mögé!

Elkülönít, dekorál, eltakar, oxigént termel, és energiával tölt fel. Mi az? Nem valamiféle újdonsült hibrid technológiáról van most szó, hanem az élő térelválasztókról.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

A mostanában nagyon divatos egyterű lakások berendezéskor döbbenünk rá, hogy ha nem különítjük el megfelelően a különböző funkciókat egymástól, bizony elég kényelmetlenül érezhetjük majd magunkat saját otthonunkban. Különösen érvényes ez a tágasabb, nagy terekkel rendelkező loftlakásokra, vagy második otthonunkra, a munkahelyünkre, ahol egy légtérben kell dolgoznunk más emberekkel. Ha már elfalazni nem tudjuk (de miért is akarnánk) magunkat, a legjobb megoldás egy megfelelő térelválasztó, és itt ne a tolóajtóra, függönyre vagy paravánra gondoljunk, hanem az összefüggő, élő növényzetre.

Növényfal a teraszon

Kertben, balkonon, teraszokon, ahová hétvégente áthívjuk grillezni a barátokat, rokonokat, ahol a gyerekek szoktak játszani, vagy ahol a leginkább szeretünk pihenni, relaxálni, szintén kulcsfontosságú szerep jut a térelválasztásnak, így érdemes alaposan átgondolni, hogy milyen megoldásokat választunk.
De még mielőtt belemennénk a legkézenfekvőbb térelválasztási megoldásokba, honnan is ered ez az ösztönös belső kényszer arra, hogy minden áron lekanyarintsunk magunknak egy szelet birodalmat a térből? Miért jelöljük ki egyértelműen az eltérő funkciókat betöltő terek határait? Jobb esetben természetes reakció az, ha nem szeretnénk, hogy idegenek bekukucskáljanak a kertbe, mikor mi éppen a medencébe készülünk belecsobbanni. Mégis honnan ered ez az ösztönös másoktól való elhatárolódás?
A személyes tér tiszteletben tartása különösen az európai embernél szent dolognak számít. Kultúránként változó, hogy mekkora a minket körül vevő láthatatlan buborék, melybe, ha betolakodnak, rögtön sebezhetővé és ingerültté válunk. Azok a szórakozóhelyek, éttermek, közösségi terek, ahol ezt a természetes igényünket a kialakításnál figyelembe veszik és különálló bokszokat, megfelelő távolságban lévő asztalokat, elkerített teraszokat, padokat stb. létesítenek, sokkal népszerűbbek, mivel kellemesebben érezzük magunkat. Egy jó térelválasztó éppen ezért aranyat ér. De mi számít jónak?

Legyen szó beltéri vagy kültéri megoldásokról, a legjobb, amit magunkkal és környezetünkkel tehetünk, ha futónövényeket választunk. Nem elég, hogy oxigént termelnek, megkötik a levegőben lévő káros szennyeződéseket, port és gázokat, még jól is mutatnak minden környezetben. Főleg nyáron kifejezetten hálásak lehetünk a futónövényes térelválasztóknak, hiszen természetes árnyékolók és légkondicionálók is egyben. Már ezekért a tulajdonságokért érdemes lenne megfontolnunk, hogy egy paraván helyett inkább növényeket használjunk, na de mégis hogyan csináljunk belőlük térelválasztó falat?
Bár a vertikális kertek nagy népszerűségnek örvendnek, családi házaknál viszonylag ritkán találkozunk velük, annál inkább irodaházak falain. Egy ilyen kaliberű kültéri növényfal nem olcsó mulatság, viszonylag kevesen engedhetik meg maguknak. Mégis van egy megoldás, amit a lehető legkevesebb büdzséből kihozhatunk: a borostyánfal.

Borostyánfal térelválasztó

A ládás kiszerelésben előnevelt borostyán paneleket készen, méretre szabva lehet kapni és mobilitásának köszönhetően könnyen át tudjuk helyezni A-ból B-be, ha megunnánk eddigi helyét. Főleg kültéren szeretik, hiszen sűrű levelei maximális takarást biztosítanak és a növényfalak kitűnően alkalmasak a kertápolási eszközök, kukatároló eltakarására, egy hangulatos terasz elkerítésére, netán a kocsi beálló elkülönítésére, stb. Azért praktikus, mert nem kell éveket várni arra, hogy felfusson a növény az acélszerkezetre, és a ládás kiszerelésből adódóan, szinte bárhová elhelyezhetjük. Csupán tőlünk függ, hogy mekkora területet szeretnénk elkeríteni a borostyánfalakkal.
Kérdezzünk csak meg egy igazi kozmopolitát, mire vágyik leginkább a lakásában, kertjében? Az extra tér és a több növény nagy valószínűséggel rajta lesz a listáján. Egyszerre akarunk privátszférát teremteni, esztétikusan térelválaszatni, és több zöldet csempészni az életünkbe, hiszen mindannyian ösztönösen vágyunk a természet közelségére. Egy gyönyörű borostyánfal pedig a legjobb választás, ha mindezt szeretnénk otthonunkban élvezni.

forrás: borostyánfal.hu

Ez is érdekelhet

Tervezd meg tetődet egyszerűen, 6 lépésben!

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Ezeket érdemes mérlegelni, ha napelem telepítésén gondolkozunk

Családi ház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Így élvezheti a fürdőszobája panorámáját zuhanyzás közben és teheti tágasabbá a teret egyszerre Walk-In zuhanyfallal

Outdoor-otthonok modern árnyékoló és pergola megoldásai - kültéri életterek tervezése az Archishade szakértőivel

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

7 trükk a maximális térkihasználásra

Növényfalak otthonunkban

Borostyánfallal egy élhetőbb Budapestért – Zöldfalaké a jövő

Lenyűgöző zöld falak

Zöldtetők, tetőkertek Kínában

Zölden a zöldben, avagy újrahasznosítás a kertben

Szőnyegtípusok: talpunk alatt a lényeg

Üvegtégla, ahogy eddig nem ismertük

Kicsi a lakás? Alakítsuk át!

Természetes hatású zöldfal, problémák nélkül

Kád vagy zuhany – a fürdőszoba legnagyobb kérdése. Vagy nem is?

Különleges térelválasztók külső és belső terekbe