Hirdetés

Bújjunk a zöld mögé!

Elkülönít, dekorál, eltakar, oxigént termel, és energiával tölt fel. Mi az? Nem valamiféle újdonsült hibrid technológiáról van most szó, hanem az élő térelválasztókról.

A mostanában nagyon divatos egyterű lakások berendezéskor döbbenünk rá, hogy ha nem különítjük el megfelelően a különböző funkciókat egymástól, bizony elég kényelmetlenül érezhetjük majd magunkat saját otthonunkban. Különösen érvényes ez a tágasabb, nagy terekkel rendelkező loftlakásokra, vagy második otthonunkra, a munkahelyünkre, ahol egy légtérben kell dolgoznunk más emberekkel. Ha már elfalazni nem tudjuk (de miért is akarnánk) magunkat, a legjobb megoldás egy megfelelő térelválasztó, és itt ne a tolóajtóra, függönyre vagy paravánra gondoljunk, hanem az összefüggő, élő növényzetre.

Növényfal a teraszon

Kertben, balkonon, teraszokon, ahová hétvégente áthívjuk grillezni a barátokat, rokonokat, ahol a gyerekek szoktak játszani, vagy ahol a leginkább szeretünk pihenni, relaxálni, szintén kulcsfontosságú szerep jut a térelválasztásnak, így érdemes alaposan átgondolni, hogy milyen megoldásokat választunk.
De még mielőtt belemennénk a legkézenfekvőbb térelválasztási megoldásokba, honnan is ered ez az ösztönös belső kényszer arra, hogy minden áron lekanyarintsunk magunknak egy szelet birodalmat a térből? Miért jelöljük ki egyértelműen az eltérő funkciókat betöltő terek határait? Jobb esetben természetes reakció az, ha nem szeretnénk, hogy idegenek bekukucskáljanak a kertbe, mikor mi éppen a medencébe készülünk belecsobbanni. Mégis honnan ered ez az ösztönös másoktól való elhatárolódás?
A személyes tér tiszteletben tartása különösen az európai embernél szent dolognak számít. Kultúránként változó, hogy mekkora a minket körül vevő láthatatlan buborék, melybe, ha betolakodnak, rögtön sebezhetővé és ingerültté válunk. Azok a szórakozóhelyek, éttermek, közösségi terek, ahol ezt a természetes igényünket a kialakításnál figyelembe veszik és különálló bokszokat, megfelelő távolságban lévő asztalokat, elkerített teraszokat, padokat stb. létesítenek, sokkal népszerűbbek, mivel kellemesebben érezzük magunkat. Egy jó térelválasztó éppen ezért aranyat ér. De mi számít jónak?

Legyen szó beltéri vagy kültéri megoldásokról, a legjobb, amit magunkkal és környezetünkkel tehetünk, ha futónövényeket választunk. Nem elég, hogy oxigént termelnek, megkötik a levegőben lévő káros szennyeződéseket, port és gázokat, még jól is mutatnak minden környezetben. Főleg nyáron kifejezetten hálásak lehetünk a futónövényes térelválasztóknak, hiszen természetes árnyékolók és légkondicionálók is egyben. Már ezekért a tulajdonságokért érdemes lenne megfontolnunk, hogy egy paraván helyett inkább növényeket használjunk, na de mégis hogyan csináljunk belőlük térelválasztó falat?
Bár a vertikális kertek nagy népszerűségnek örvendnek, családi házaknál viszonylag ritkán találkozunk velük, annál inkább irodaházak falain. Egy ilyen kaliberű kültéri növényfal nem olcsó mulatság, viszonylag kevesen engedhetik meg maguknak. Mégis van egy megoldás, amit a lehető legkevesebb büdzséből kihozhatunk: a borostyánfal.

Borostyánfal térelválasztó

A ládás kiszerelésben előnevelt borostyán paneleket készen, méretre szabva lehet kapni és mobilitásának köszönhetően könnyen át tudjuk helyezni A-ból B-be, ha megunnánk eddigi helyét. Főleg kültéren szeretik, hiszen sűrű levelei maximális takarást biztosítanak és a növényfalak kitűnően alkalmasak a kertápolási eszközök, kukatároló eltakarására, egy hangulatos terasz elkerítésére, netán a kocsi beálló elkülönítésére, stb. Azért praktikus, mert nem kell éveket várni arra, hogy felfusson a növény az acélszerkezetre, és a ládás kiszerelésből adódóan, szinte bárhová elhelyezhetjük. Csupán tőlünk függ, hogy mekkora területet szeretnénk elkeríteni a borostyánfalakkal.
Kérdezzünk csak meg egy igazi kozmopolitát, mire vágyik leginkább a lakásában, kertjében? Az extra tér és a több növény nagy valószínűséggel rajta lesz a listáján. Egyszerre akarunk privátszférát teremteni, esztétikusan térelválaszatni, és több zöldet csempészni az életünkbe, hiszen mindannyian ösztönösen vágyunk a természet közelségére. Egy gyönyörű borostyánfal pedig a legjobb választás, ha mindezt szeretnénk otthonunkban élvezni.

forrás: borostyánfal.hu

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Így ellenőrizhetjük, hogy zuhanykabinunk biztonságos-e

A zuhanykabin vásárlásakor kevesen gondolnak arra, hogy a biztonság is fontos szempont lehet, hiszen „mi baj történhet?”. Nos, a zuhanykabin üvegből készül!

7 trükk a maximális térkihasználásra

Sokak számára okoz komoly fejtörést, hogy otthonukat miképpen rendezzék be oly módon, hogy az ne tűnjön zsúfoltnak, mégis eleget tegyen mind a praktikummal, mind pedig a funkcionalitással és az esztétikummal kapcsolatos elvárásaiknak. Íme, néhány hasznos ötlet.

Növényfalak otthonunkban

A növényfalak eredetileg a fejlettebb kerttechnológiával rendelkező országokból indultak hódító útjukra. Mostanság itthon is egyre népszerűbbek és egyre nagyobb teret kapnak a függőleges kertnek nevezett zöldfalak.

Borostyánfallal egy élhetőbb Budapestért – Zöldfalaké a jövő

A borostyanfal.hu csapatát kérdeztük: mégis hogyan lehetne Budapestet zöldebbé, élhetőbbé tenni a városlakók számára? Az urbanizáció szükségszerűen hozta magával a mesterséges épített környezet térnyerését, és ezzel párhuzamosan szorította vissza az élő zöldterületek mennyiségét.

Lenyűgöző zöld falak

100 évvel ezelőtt kimondottan kultuszuk volt a növényekkel befuttatott falaknak és ez a szokás – úgy tűnik – most újra éled. Napjainkban hihetetlenül sokféle megoldást találhatunk, melyeket akár magánházak, akár intézmények esetében érdemes alkalmazni.

Zöldtetők, tetőkertek Kínában

Kínában egyre többet foglalkoznak a nagyvárosi lét hátrányainak csökkentésével, ennek egyik módja a tetőkeretek, zöldtetők, zöldfalak építése.

Zölden a zöldben, avagy újrahasznosítás a kertben

Virágokat ültethetünk haszontalannak tűnő holmikba is, ezzel újrahasznosíthatjuk a hulladékot, és takarékoskodunk is egyben. Játékos ötletek a virágok ültetéséhez: a gyerekek kinőtt csizmája, kiégett villanykörte vagy épp a régi autó karosszériája, bármibe ültethetünk virágokat, szárnyalhat a fantáziánk.

Szőnyegtípusok: talpunk alatt a lényeg

Ha a lakás kiegészítőkről van szó, nem szabad a szőnyeg választás problémáját a szőnyeg alá söpörni. Rendkívül meghatározza a nappali, vagy a szoba hangulatát, melegséget, esztétikumot ad az otthonnak, ezért is fontos, hogy a megfelelő darab pihenjen a padlózaton.