Hirdetés

7 trükk a maximális térkihasználásra

Sokak számára okoz komoly fejtörést, hogy otthonukat miképpen rendezzék be oly módon, hogy az ne tűnjön zsúfoltnak, mégis eleget tegyen mind a praktikummal, mind pedig a funkcionalitással és az esztétikummal kapcsolatos elvárásaiknak. Számos megoldást találhatunk a problémára, így a teljesség igénye nélkül következzen 7 tipp, amivel saját kezűleg, komolyabb szakmai segítség nélkül is könnyen javíthatunk a belső terek kedvezőtlen adottságain.

1. Ne bánjunk pazarolón a rendelkezésre álló térrel

A tervezés során érdemes a függőleges térkihasználásban is gondolkodni. Ötletes tárolási lehetőségeket kínálnak a lebegő polcok és az egyedi tervezésű helytakarékos bútorok, melyek a szemet függőleges irányban felfelé vezetik.

Ötletes tárolás

2. Oszd meg és uralkodj

Fizikai térelválasztók, falak helyett, melyek elzárják a fényt és vizuálisan is behatárolják a helyiséget, használjunk inkább szimbolikus térelválasztókat: szőnyeget, bútort, eltérő megvilágítást.

Ezzel mintegy meghatározzuk a funkciót is, például: nappali-étkező-dolgozósarok. Válasszunk lábakon álló bútorokat, hogy látható legyen a padló, így vizuálisan is magasabbra emeljük a bútort.

Térelválasztás

3. Hozzunk létre többfunkciós tereket

Az épített bútor, a kanapé nem csak kevesebb helyet foglal, mint egy szabadon álló bútor, de extra tároló helyet is kínál, ha előre gondolkodunk és jól tervezünk.

Épített bútor

4. Számít a magasság

A padlótól a mennyezetig érő függöny függőleges vonalat képez, mely felfelé vezeti a tekintetet is, azt az érzetet keltve, hogy a helyiség nagyobb belmagasságú.

Függöny

5. Túlméretezett tárgyak

Túlméretezett műalkotások és szőnyegek használatával úgy tűnik, mintha a tér nagyobb lenne, mint amekkora valójában. Ezek fókuszpontok, amelyek elvonják a figyelmet arról, hogy milyen közel esnek egymáshoz a falak.

Műalkotás a falon

6. Keltsük a mélység illúzióját a térben

A tükrök mélységet és ragyogást adnak a helyiségnek azáltal, hogy visszaverik a fényt. Az ügyesen elhelyezett tükör tükrözheti a szemközti falon lévő műalkotást is. Ezzel a nagyon egyszerű megoldással a tér is nagyobbnak láttatható.

Tükör a falon

7. Engedjük szabadon a fényt!

A kevés fénytől a legtágasabb helyiség is kicsinek, zártnak és klausztrofóbnak tűnik. Nem titok, hogy ha több fényt engedünk be, az biztos módja annak, hogy tágasabbnak érezzük a teret.

Természetes fény a lakásban

Szenvedélyesen érdekel a történelem, a kultúra és a design. Tanulmányaim, utazásaim és a különböző kultúrájú emberekkel való kapcsolataim inspirálják a stílusomat és a munkámat. Különösen a skandináv életmód vonzó számomra, szeretem az északi stílus praktikumát, otthonosságát, kreativitását. Azokban az életterekben hiszek, amelyek funkcionálisak és egyedi stílusúak, ugyanakkor tükrözi a hagyományainkat, kultúránk örökségét.
Kapcsolódó cikkek

Tárolj okosan a Keterrel!

A Curver jól ismert brand Magyarországon, hiszen a márkanév magas minőséget, megbízhatóságot, tartósságot jelent, ha műanyagból készült háztartási kellékekről van szó. A Curver anyavállalatától, a világszerte 27 gyárat üzemeltető KETER-től ugyanezt a minőséget kaphatjuk meg, ha kerti tárolásra keresünk megnyugtató, és hosszú távú megoldást.

Modern kis lakás rengeteg tárolóval – A lakberendező tanácsai egy átalakítás kapcsán

Hogyan lehet megvalósítani a minimál stílus irányelveit 33 négyzetméteren? Rengeteg tárolóval! Tanácsok a lakberendezőtől.

Üzlettervezés mesterfokon: hangulatos és egyedi butik enteriőr

A belső tér praktikus kialakítása, a megfelelő hangulat megteremtése, mely számos egyéb szempont mellett a vásárlást is ösztönzi, az egyik legfontosabb momentuma egy új üzlet megnyitásának. A részletekbe avat be Vermes Dóri, tervező.

Egy rendetlen fürdőszoba az egész napot tönkreteheti – Tippek fürdőszoba rendezéshez

Egy praktikusan berendezett és felszerelt fürdőszoba segít a kiegyensúlyozott nap indításában, amihez Meisel Zsófia, az IKEA lakberendezője ad tippeket.

Függönytől a rolettáig – Tudnivalók a textilárnyékolókról: típusok, méretezés

A praktikus és dekoratív szempontoknak egyaránt megfelelő belső téri árnyékolóra rátalálni nem egyszerű feladat. Melyik típus lesz ideális az adott helyiségbe? Milyen anyagból és mekkora legyen? Hogyan számoljuk ki a méretet? Gyakorlati tanácsok kezdőknek és haladóknak.

Lakberendezés és otthon dekoráció mesterfokon

A lakás berendezésének legizgalmasabb fázisa, amikor a hangulatát, személyes jellegét meghatározó elemek, a tapéták, lakástextilek, kisbútorok és a dekoráció átgondolására kerül sor. Hiszen ezektől kapja meg valódi arculatát, így lesz otthonos. Hol és hogyan találhatunk rá ezekre a fontos kellékekre?

Így alakulhat egy falusi ház modern lakótérré

Egy eklektikus sváb falusi ház felújítása és letisztult modern stílusúvá alakítása nem mindennapi feladat, de a Csikós Terv építészeti elképzeléseit alapul véve ezt a kihívást is sikerült egy rendkívül elégedett megrendelővel zárni.

A bohém könnyedségtől a klasszikus eleganciáig – Trend prognózis Frankfurtból

A trendkutató ügynökségek évről évre kiadják kutatási eredményeiket, melyeket Frankfurtban a Heimtextil trendbemutatója foglal össze. A 2019/20-as trendelőrejelzés címe az “Utópia felé” (Towards Utopia).

Lakástextíliák, a térharmonizálás eszközei – Dekorációs és térformáló ötletek

Ahogy egyéniségünkhöz is gondosan alakítjuk külső megjelenésünket, úgy érdemes az otthonunk színvilágát is átgondolnunk. A terek, a színek és kiegészítők összehangolása azonban nem mindig könnyű feladat.