Hirdetés

Praktikus mobil falak a lakásban

Lakásunk kapcsán felmerülhet az a probléma, hogy az egyébként megszokott falaink éppen rossz helyen vannak. Lehetnének fél méterrel arrébb, vagy ne is lennének ott egyáltalán. Aztán meg jó lenne egy adott funkciójú területet időlegesen elzárni, körbekeríteni valamilyen célra, munkára, vendégfogadásra. Fix falak esetén ez gyakorlatilag megoldhatatlan A helyzet feloldására megoldás lehet a falak, illetve azok egy részének rugalmas áthelyezése, mozgatása.

A tolóajtókat és a mobil falakat a japánok találták ki, sajátos térszemléletüknek köszönhetően. A régi japán házakban a falak többsége mozgatható volt és nemcsak a belsők, hanem egyes külső falak is. Ennek egyik oka a buddhizmus szellemiségében is rejlik, miszerint semmi sem állhat az ember és a természet közé, mert az teljes egységet képez. Eltolták a falakat és máris úgy érezhették, hogy kint vannak a kertben, megszűnt a kint és a bent közötti különbség. A másik ok a magas páratartalom, így szükséges volt az állandó keresztszellőzés. A szokás a mai japán téralakításban is megmaradt. A mobil falak a legendásan kicsi japán lakások belső terét próbálják a lehető legnagyobbnak láttatni. A vizesblokkok kivételével szinte alig vannak fix falak.

Az eltolható falak a nyugati lakáskultúrára is nagy hatást gyakoroltak. Nálunk még csak most kezd elterjedni és ennek inkább tradicionális okai vannak. Az európai embernek a fal legyen fix, vastag és nehéz - ez azonban kezd változni.

Mobil fal

Modern, mobil térelválasztási lehetőségek

Kizárólag könnyűszerkezetes konstrukciókban gondolkozhatunk, hiszen tömeget kell majd mozgatnunk az egyszerűség kedvéért kézi erővel, mondhatni könnyedén, közben biztosítanunk kell a szerkezeti integritást és a födémet sem terhelhetjük feleslegesen.

Mobil fal
Mobil fal

Nagy vonalakban néhány változat jön szóba:

  • Tolóajtók
  • Tolófalak
  • Áthelyezhető falak
  • Harmonika falak
  • Üvegfalak (az előzőek bármelyike is lehet)

A kategória besorolás nem tudományos, de jelzi az eltérő lehetőségeket. A tolóajtók, amennyiben elég szélesek, netán két vagy több szárnyúak, ezáltal nagy területek összenyitására alkalmasak, így egy vékony mobilfalként funkcionálnak, miközben esztétikus megjelenésük is adott. Lehetnek fából, fémből, tapétásak, üvegezettek és bőrrel bevontak, a változatosság végtelen.

Mobil fal

A tolófalak nyilván jobban fal jellegűek, de eléggé könnyűek ahhoz, hogy könnyen mozgathassuk azokat. A jellemzően gipszkarton szerkezeteken a vakolat és a festés is inkább az állandó falakhoz hasonló, vagy azokkal azonos. Csempékkel, nehéz kőburkolatokkal megterhelni nem nagyon érdemes. Mozgatásuk jellemzően a hossztengely irányában történik a guruló, függesztő vasalatoknak megfelelően.

Az áthelyezhető falak, főleg nagyon kis lakásban praktikusak, két oldaluk más-más funkcióval lehet ellátott, esetleg bepolcozva, ajtófrontokkal stb. Jellemzően a hossztengelyükre merőleges irányba mozgathatók, a szükséges funkciónak és tértágításnak megfelelően. Szerkezetüket tekintve inkább egy nagy szekrénysorra hasonlítanak, padlótól a mennyezetig.

A harmonika megoldás, bár nagyobb helyigényű, sokszor praktikusabb akkor, ha nincs falba tolásra lehetőség.

A korszerű hőszigetelt és hangelnyelő nagytáblás üvegfalak többféle felfüggesztéssel is szerelhetők, előnyük, hogy zárt állapotban is láthatók a különböző terek. Egy konyha rész szag-elzárására azonban szimpla üvegréteg is elegendő.

Tolóajtók

A helykihasználás szempontjából ideális megoldás a tolóajtó, különösen, amelynek az ajtólapja a falszerkezetbe csúsztatható. Nagyon jól alkalmazhatók kis lakásokban. A panellakásokban a statikailag megbonthatatlan falaknál a falsík mellé is szerelhető a rendszer, a külső felület pedig gipszkarton borítást kap.

A tolóajtók alkalmazásával óriási hely nyerhető, amellett hogy nagyon látványos falfelületeket alakíthatunk ki, akár saját kezűleg is. Erre a célra sokféle kész rendszer is kapható. A gipszkarton szárazépítésből ismert készletekkel a rendszert a lakásfelújításban gyakorlattal rendelkezők maguk is könnyen megépíthetik. Ha a tolóajtók a mennyezetig érnek, látványban is falnak tekinthetők, de így maximálisan 3 méter magasak lehetnek, fölöttük már áthidaló kell.

Mobil fal

Tolófalak

A tapasztalatok szerint tipikus tolófalas alkalmazás a hálófülke leválasztása, vagy a dolgozó rész elkülönítése. Ideális térelválasztó a lakásban, legyen szó akár a fürdőszobáról, a gardróbról vagy a gyerekszobáról. Amellett, hogy praktikus, még modern megjelenést is biztosít az adott helyiségnek.

Mobil fal

A legújabban fejlesztett felhasználóbarát szerkezetek beszerelhetők akár házilag is, akár az építkezés befejezése után a már kész padlóburkolatra. Nincs szükség kőművesre, ragasztással, fúrással rögzítik a síneket. A tolófalak egy mozdulattal kiemelhetők a helyükről, ha nincs szükség rájuk, de egymás mögé is csúsztathatók, vagy a fix fal mellé betolhatók. A falpanel vastagsága átlag egy-két centiméter, ezért kevés helyet foglalnak el. Költözéskor akár vihetjük is magunkkal. A falak alapból két sínen futnak, alul is felül is rögzítve, a fölső sínen lóg görgőkön a panel, az alsó csak vezeti. Gyerekek is könnyen kezelhetik ezeket a könnyű térelválasztókat.

Valamivel modernebb változat a csak felső sínes vezetés. Ezek a falak azonban nem terhelhetők, képet és egyebet nem akaszthatunk rájuk, kulccsal nem zárhatók, komolyabb hangszigetelésre nem alkalmasak.

Mobil fal

Vannak ennél lényegesen masszívabb és drágább megoldások is, amelyek képesek komolyabb zajszigetelésre (<52 decibel). Ezekbe a falakba akár ablakot, ajtót is be lehet építeni, de nem is arra szolgálnak, hogy naponta tologassuk. Inkább közösségi terekben, szállodákban, kórházakban alkalmazzák, ahol a nagyobb terek felosztására szolgálnak. Ezek árban is szinte megfizethetetlenek egy magánberuházó számára.

A lakóterületek mobil elválasztásánál ügyeljünk a zárt és a nyitott terület egyensúlyára. Ha a terek jól áttekinthetők, jobban érezzük magunkat.

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Így ellenőrizhetjük, hogy zuhanykabinunk biztonságos-e

A zuhanykabin vásárlásakor kevesen gondolnak arra, hogy a biztonság is fontos szempont lehet, hiszen „mi baj történhet?”. Nos, a zuhanykabin üvegből készül!

Házat, de gyorsan! - 2. rész – Hűtés, fűtés, villanyszerelés: előkészítve

Manapság olyan kivitelezőt találni, aki belátható időn belül elvállalja új családi házunk megépítését, vagy egy komolyabb felújítás elvégzését, nem könnyű vállalkozás. Mutatunk egy olyan, az új trendnek megfelelő megoldást, mellyel a házak szerkezetei gyorsan és akár határidőre elkészülnek, és ahol a gépészet beépítése is egyszerűbb a megszokottnál.

Miért válasszunk tolóajtót?

Röviden összefoglalva azért, mert ez az egyik leginkább helytakarékos és könnyen kezelhető, emellett pedig esztétikus nyílászáró. De tekintsük át ezt a témát kicsit bővebben!

Tolóajtó, az esztétikus, helytakarékos és könnyen kezelhető nyílászáró

A tolóajtók legújabb generációja egyszerű és elegáns, stílustól és mérettől függetlenül tökéletesen illeszkedik bármelyik otthonba.

A beltéri ajtó kiválasztása – 5 fontos tudnivaló

Felújítás vagy építkezés után, amikor az új otthon berendezésének fázisába jutunk, a beltéri ajtók kiválasztása sokunk számára okoz fejtörést. Milyen anyagú, felületű legyen az ajtó? Mihez illeszkedjen színben, stílusban? Helyiségenként melyik típus lesz a megfelelő? Jobb ilyenkor szakértő segítségét kérni!

Így alakulhat egy falusi ház modern lakótérré

Egy eklektikus sváb falusi ház felújítása és letisztult modern stílusúvá alakítása nem mindennapi feladat, de a Csikós Terv építészeti elképzeléseit alapul véve ezt a kihívást is sikerült egy rendkívül elégedett megrendelővel zárni.

Helytakarékos megoldások modern enteriőrökbe – stílusos tolóajtók

A lakás berendezése során gyakran végig sem gondoljuk, hogy a hagyományos ajtóknál az ajtólap nyitási tartománya bizony értékes helyet vesz el a térből, mely kicsi helyiségek esetében különösen “fájdalmas” tud lenni. A tolóajtó sok szempontból jelenthet ideális megoldást.

A térelválasztók szerepe otthonunkban: design vagy funkcionalitás

Egy lakás belső terének kialakításakor mindig sarkalatos kérdés a térelválasztás, főleg ha garzonokról, kislakásokról van szó. Ezekben a lakásokban a térelválasztóknak inkább funkcionális, mind sem esztétikai szerepük van. Persze ez utóbbi sem hátrány életterünk megtervezésekor.