Hirdetés
Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Praktikus mobil falak a lakásban

Lakásunk kapcsán felmerülhet az a probléma, hogy az egyébként megszokott falaink éppen rossz helyen vannak. Lehetnének fél méterrel arrébb, vagy ne is lennének ott egyáltalán. Aztán meg jó lenne egy adott funkciójú területet időlegesen elzárni, körbekeríteni valamilyen célra, munkára, vendégfogadásra. Fix falak esetén ez gyakorlatilag megoldhatatlan A helyzet feloldására megoldás lehet a falak, illetve azok egy részének rugalmas áthelyezése, mozgatása.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

A tolóajtókat és a mobil falakat a japánok találták ki, sajátos térszemléletüknek köszönhetően. A régi japán házakban a falak többsége mozgatható volt és nemcsak a belsők, hanem egyes külső falak is. Ennek egyik oka a buddhizmus szellemiségében is rejlik, miszerint semmi sem állhat az ember és a természet közé, mert az teljes egységet képez. Eltolták a falakat és máris úgy érezhették, hogy kint vannak a kertben, megszűnt a kint és a bent közötti különbség. A másik ok a magas páratartalom, így szükséges volt az állandó keresztszellőzés. A szokás a mai japán téralakításban is megmaradt. A mobil falak a legendásan kicsi japán lakások belső terét próbálják a lehető legnagyobbnak láttatni. A vizesblokkok kivételével szinte alig vannak fix falak.

Az eltolható falak a nyugati lakáskultúrára is nagy hatást gyakoroltak. Nálunk még csak most kezd elterjedni és ennek inkább tradicionális okai vannak. Az európai embernek a fal legyen fix, vastag és nehéz - ez azonban kezd változni.

Mobil fal

Modern, mobil térelválasztási lehetőségek

Kizárólag könnyűszerkezetes konstrukciókban gondolkozhatunk, hiszen tömeget kell majd mozgatnunk az egyszerűség kedvéért kézi erővel, mondhatni könnyedén, közben biztosítanunk kell a szerkezeti integritást és a födémet sem terhelhetjük feleslegesen.

Mobil fal
Mobil fal

Nagy vonalakban néhány változat jön szóba:

  • Tolóajtók
  • Tolófalak
  • Áthelyezhető falak
  • Harmonika falak
  • Üvegfalak (az előzőek bármelyike is lehet)

A kategória besorolás nem tudományos, de jelzi az eltérő lehetőségeket. A tolóajtók, amennyiben elég szélesek, netán két vagy több szárnyúak, ezáltal nagy területek összenyitására alkalmasak, így egy vékony mobilfalként funkcionálnak, miközben esztétikus megjelenésük is adott. Lehetnek fából, fémből, tapétásak, üvegezettek és bőrrel bevontak, a változatosság végtelen.

Mobil fal

A tolófalak nyilván jobban fal jellegűek, de eléggé könnyűek ahhoz, hogy könnyen mozgathassuk azokat. A jellemzően gipszkarton szerkezeteken a vakolat és a festés is inkább az állandó falakhoz hasonló, vagy azokkal azonos. Csempékkel, nehéz kőburkolatokkal megterhelni nem nagyon érdemes. Mozgatásuk jellemzően a hossztengely irányában történik a guruló, függesztő vasalatoknak megfelelően.

Az áthelyezhető falak, főleg nagyon kis lakásban praktikusak, két oldaluk más-más funkcióval lehet ellátott, esetleg bepolcozva, ajtófrontokkal stb. Jellemzően a hossztengelyükre merőleges irányba mozgathatók, a szükséges funkciónak és tértágításnak megfelelően. Szerkezetüket tekintve inkább egy nagy szekrénysorra hasonlítanak, padlótól a mennyezetig.

A harmonika megoldás, bár nagyobb helyigényű, sokszor praktikusabb akkor, ha nincs falba tolásra lehetőség.

A korszerű hőszigetelt és hangelnyelő nagytáblás üvegfalak többféle felfüggesztéssel is szerelhetők, előnyük, hogy zárt állapotban is láthatók a különböző terek. Egy konyha rész szag-elzárására azonban szimpla üvegréteg is elegendő.

Tolóajtók

A helykihasználás szempontjából ideális megoldás a tolóajtó, különösen, amelynek az ajtólapja a falszerkezetbe csúsztatható. Nagyon jól alkalmazhatók kis lakásokban. A panellakásokban a statikailag megbonthatatlan falaknál a falsík mellé is szerelhető a rendszer, a külső felület pedig gipszkarton borítást kap.

A tolóajtók alkalmazásával óriási hely nyerhető, amellett hogy nagyon látványos falfelületeket alakíthatunk ki, akár saját kezűleg is. Erre a célra sokféle kész rendszer is kapható. A gipszkarton szárazépítésből ismert készletekkel a rendszert a lakásfelújításban gyakorlattal rendelkezők maguk is könnyen megépíthetik. Ha a tolóajtók a mennyezetig érnek, látványban is falnak tekinthetők, de így maximálisan 3 méter magasak lehetnek, fölöttük már áthidaló kell.

Mobil fal

Tolófalak

A tapasztalatok szerint tipikus tolófalas alkalmazás a hálófülke leválasztása, vagy a dolgozó rész elkülönítése. Ideális térelválasztó a lakásban, legyen szó akár a fürdőszobáról, a gardróbról vagy a gyerekszobáról. Amellett, hogy praktikus, még modern megjelenést is biztosít az adott helyiségnek.

Mobil fal

A legújabban fejlesztett felhasználóbarát szerkezetek beszerelhetők akár házilag is, akár az építkezés befejezése után a már kész padlóburkolatra. Nincs szükség kőművesre, ragasztással, fúrással rögzítik a síneket. A tolófalak egy mozdulattal kiemelhetők a helyükről, ha nincs szükség rájuk, de egymás mögé is csúsztathatók, vagy a fix fal mellé betolhatók. A falpanel vastagsága átlag egy-két centiméter, ezért kevés helyet foglalnak el. Költözéskor akár vihetjük is magunkkal. A falak alapból két sínen futnak, alul is felül is rögzítve, a fölső sínen lóg görgőkön a panel, az alsó csak vezeti. Gyerekek is könnyen kezelhetik ezeket a könnyű térelválasztókat.

Valamivel modernebb változat a csak felső sínes vezetés. Ezek a falak azonban nem terhelhetők, képet és egyebet nem akaszthatunk rájuk, kulccsal nem zárhatók, komolyabb hangszigetelésre nem alkalmasak.

Mobil fal

Vannak ennél lényegesen masszívabb és drágább megoldások is, amelyek képesek komolyabb zajszigetelésre (<52 decibel). Ezekbe a falakba akár ablakot, ajtót is be lehet építeni, de nem is arra szolgálnak, hogy naponta tologassuk. Inkább közösségi terekben, szállodákban, kórházakban alkalmazzák, ahol a nagyobb terek felosztására szolgálnak. Ezek árban is szinte megfizethetetlenek egy magánberuházó számára.

A lakóterületek mobil elválasztásánál ügyeljünk a zárt és a nyitott terület egyensúlyára. Ha a terek jól áttekinthetők, jobban érezzük magunkat.

Ez is érdekelhet

Kültéri világítás lépésről lépésre

Exkluzív termékek a kärcher online áruház kínálatában!

Tervezz ötcsillagos tetőt a gasztronómiából inspirálódva

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Könnyű cserepek az időtálló tetőért

Terrán Tetőkalkulátor - Ingyenes és azonnali kalkuláció tetőépítéshez

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Ne mondjon le a görgős zuhanykabinokról, itt a legújabb generáció

A külső textilárnyékolók Fixscreen-rendszerével új dimenzió kezdődött az árnyékolásban

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Modern és minimalista enteriőrök látványos beltéri ajtói – típusok, felületek, anyagok

Napfényes penthouse lakás – Fókuszban a különleges beltéri ajtó

Különleges térelválasztók külső és belső terekbe

Házat, de gyorsan! - 2. rész – Hűtés, fűtés, villanyszerelés: előkészítve

Miért válasszunk tolóajtót?

Tolóajtó, az esztétikus, helytakarékos és könnyen kezelhető nyílászáró

5 tipp a beltéri ajtó kiválasztásához

Így alakulhat egy falusi ház modern lakótérré

Helytakarékos megoldások modern enteriőrökbe – stílusos tolóajtók

A térelválasztók szerepe otthonunkban: design vagy funkcionalitás

Tágítsuk a teret napsütéssel! – Teraszajtók és tetőablakok kényelmes használattal

Jó gyakorlatok építkezésben, felújításban 1. rész - A falazat

Mivel fűtsünk, hogy ne szálljanak el az energiaköltségeink? Gáz, áram, fa?