Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Nagy kerti bútor választó – Anyagok, karbantartás, stílus

Kerti bútort – ideális esetben – évekre vásárolunk. Azonban az, hogy a kiválasztott bútor valóban beváltja-e a hozzáfűzött reményeinket, kényelmes, tartós, jelentős mértékben rajtunk is múlik. A karbantartást nem úszhatjuk meg, fontos a tárolás is, de mindenek előtt ismernünk kell a bútor anyagát, minőségét.

Bő egy évtizeddel ezelőtt még üdítő színfoltnak számított a jól megszokott műanyag Flair garnitúra mellett feltűnő teakfa bútor, majd néhány évvel később a speciális bevonatú, nem rozsdásodó fémbútor. Aztán később megjelentek a rozsdamentes acélvázú és szintetikus fonatból készült bútorok, a kültéri kötél, valamint az alumínium, textilén, vagy kárpitos darabok. Mint a felsorolás is mutatja, számos új anyag és megoldás született, melyek elmossák a határt külső és belső terek között. Mára a beltérivel szinte azonos komfortot kínáló, időjárásálló, folyamatosan kültéren tartható bútorok kényelmét élvezhetjük. Feltéve, hogy jól választunk.

Tectona Grandis kerti bútor

A kerti bútor kiválasztása

Túl azon, hogy felkeressük a termékeket kínáló cég bemutatótermét, átnézzük a katalógusait, weboldalát, választékot, nagyon fontos, hogy kérdezzünk, hiszen egy minőségi, időjárásálló kerti bútor sokkal többet tud, mint amit első ránézésre gondolnánk. Egy felkészült értékesítő számos olyan adat birtokában van, ami segít jól választani. Ha a kereskedő csupán minimális termékinformációval szolgál (pl. nem tud felvilágosítást adni a felhasznált teakfa koráról, az anyagösszetételről, vagy az anyag színtartóssági számáról), vélhetően azért van, mert a kópiabútor gyártója egyetlen szempontot tartott szem előtt, mégpedig a minél olcsóbb árat!

Tectona Grandis kerti bútor

Új anyagok, időtálló kerti bútorok

Vegyük csak sorra azokat az új fejlesztésű anyagokat, melyekre érdemes rákérdezni, ha az ideális, hosszútávra szóló kerti bútort keressük. Itt van mindjárt az ún. „TRESPA” (HPL), mely nagy nyomáson laminált szintetikus gyanta és faalapú anyag keveréke, vagy a kvarc és poliészter gyanta tartalmú „SILESTONE”, melyet elsősorban asztallapokhoz használnak. A katalógusokban találkozhatunk a tengervizet is álló kültéri textíliákkal, vagy az eddig csak jachtokon alkalmazott szintetikus bőrrel, hogy a hőedzett, ütésálló biztonsági üveg asztallapokról, a „TEXTILENE”-nel, azaz a szintetikus hálószövettel kárpitozott ülőbútorokról és a speciális, a nedvességet átengedő és nagyon hamar száradó „QUICK DRY FOAM” szivacstöltetű ülőpárnákról ne is szóljunk!

Tectona Grandis kerti bútor

A választék tehát igazán lenyűgöző és egyben kétségbeejtő is, ha még nem rendelkezünk kellő ismerettel a fenti anyagokkal kapcsolatban.

A leggyakrabban előforduló anyag újdonságok

Szintetikus fa
Fa és polietilén (újrahasznosított műanyag) ötvözete, mely magas nyomáson és hőmérsékleten készül. A természetes rosttartalom miatt környezetbarát, gyártása során nem keletkezik környezetszennyező anyag. Időjárás állósága igen magas, emellett esztétikus és nem igényel karbantartást.

Duranite
Kiváló minőségű rostcementlemez, amely többrétegű bevonatot kap, így karcálló, időjárásálló és minimális karbantartás igényel. Színét a testre szabott UV-kezelés miatt tartósan megőrzi.

Quick Dry Foam
A QDF (gyorsan száradó szivacs) egy korszerű, rendkívül tartós és formatartó hab, melyet kifejezetten kültéri párnákhoz fejlesztettek ki. Egyedülállóan porózus, nyitott cellás szerkezetű, mely lehetővé teszi a víz gyors elvezetését, a friss levegő szabad és folyamatos áramlását, így garantálva a gyors száradást. Anti-mikrobás technológiája megakadályozza a penészedést és gombásodást.

Kültéri kötél
A trendet követő kerti bútorok egyik fő alapanyaga két komponensű: kívül kellemes tapintású UV-álló olefinből, belül tartós poliészterből készül. Mint minden szintetikus kültéri alapanyag ez is ellenáll a penésznek, a sós víznek, a klórnak, és az UV sugaraknak is. Egyszerűen tisztítható.

Textilén
Tömegében festett szintetikus szál, UV-álló, nem fakul, nem nyílik, és jól bírja az úszómedence klóros vizét is. Tisztítása és karbantartása egyszerű, speciális, nem habzó tisztítószerek használatával sokáig megőrzi új állapotát. Toxinmentes, természetbarát és 100%-ban újra feldolgozható.

Tectona Grandis kerti bútor

Vegyünk szemügyre az apró, ám roppant fontos részleteket!

A párnahuzat varrásvonalának kézi szilikonnal való vízhatlanná tétele, a Quick Dry Foam töltet keménységének ideális kialakítása a szivacs speciális formára vágásával, a párnák és a díszpárnák színének és szegélyének egyedi igény szerinti megvarrása, a fokozatmentes gázrugó a székek és napágyak támlájának beállítására, az állítható magasságú lábak kialakítása, a U-clip összekötő elemek használata a modul rendszerű bútorelemek összekapcsolására, rejtett széles kerék a napágy gördítéséhez, felületvédő és korrózióálló anodizált alumínium használata a bútorok egyes komponenseinél, és a sort még folytathatnánk. Ezekre, az életünket szinte láthatatlanul kényelemesebbé tévő megoldásokra kizárólag a minőségi terméket gyártó cégek figyelnek.

Tectona Grandis kerti bútor
Tectona Grandis kerti bútor

A nemzetközi minőségi márkákat folyamatos termékfejlesztés és új, előremutató technológiai megoldások jellemzik. Ha a bútor megszólalásig hasonlít egy designer által jegyzett darabhoz, ám ára az eredetinek csupán töredéke, gyaníthatjuk, hogy a lehető legolcsóbb, leginkább lebutított alapanyagokból készült, amely a kötelezően előírt 12 hónapos garanciális időt kb. 80%-ban éli túl.

Tectona Grandis kerti bútor

További költségcsökkentési lehetőségként itt felmerül a gyermekek foglalkoztatása is, amivel kapcsolatban az utóbbi években számos ázsiai gyártót hoztak szóba, továbbá a lopott, illegálisan kitermelt faanyag feldolgozása, melyben vásárlóként, akaratlanul is cinkostársakká válunk.

S hogy mi jön ezután: számos minőségi probléma, magyarázkodó kereskedő, vita és csalódottság. Kültéri bútort nem 1 évre vásárolunk! Kerüljük el az első pillantásra olcsónak tűnő, az eredetivel anyagösszetétel, szerkezeti megoldás tekintetében köszönőviszonyban sem lévő másolatokat árusító kereskedőket!

Tectona Grandis kerti bútor

A szakértő tanácsa a kerti bútor kiválasztásához

Kérdezzünk rá arra is, hogy az adott bútort milyen tesztelésnek vetették alá! Az egyik legnevesebb gyártó, a minőségi bútorairól jegyzett Gloster például két vizsgáló telephelyet is fenntart, hogy az alább felsorolt próbákat termékmintáikon rendszeresen elvégezze, az ISO (Nemzetközi Szabványügyi Szervezet), az ASTM (Amerikai Anyagvizsgálati Szervezet), a BSI (Brit Szabványügyi Intézet) és a CEN (Európai Szabványügyi Bizottság) szabványai szerint. Nem csupán a teakfát tesztelik, hanem valamennyi felhasznált alapanyagot, ideértve a csomagolóanyagokat is.

Nézzük sorra mindazokat a vizsgálatokat, melyekkel alátámasztható egy kerti bútor időtállósága:

 • Terhelésvizsgálat: az ülőbútoroknak az újra és újra rájuk helyezett 140 kg-os terhelést 15000 alkalommal kell megtartaniuk.
 • Himbálásos vizsgálat: az ülőbútoroknak 70 kg-os terhelés alatt 5000 előre és 5000 hátradőlést kell kiállniuk.
 • Lökéses vizsgálat: az illesztések tűrőképességét határozza meg. A Gloster termékeinek az ülésre helyezett 70 kg-os terhelés alatt 10.000 ütést kell kiállniuk.
 • Ütőmunka vizsgálat: alkalmazásával a háttámlák és a karfák ütődéssel szembeni tűrőképessége határozható meg.
 • UV-sugárzásos, kamrában végzett vizsgálat: a mesterséges szövet­szálaknak a sugárzást 5000 órán át kell kiállniuk.
 • Szakítópróba: a különféle anyagok szakítószilárdságának meghatározására ad módot.
 • Színösszevetéses vizsgálat: az UV-sugárzásnak kitett anyagok színtartó képességének mérése.
 • Ejtő-próba: az ülőbútorok becsapódó terhekkel szembeni tűrőképességének kiértékelése. A 140 kg-os teher a bútorokra 15 cm-es magasságból esik rá.
 • Sós köddel telt kamrában végzett vizsgálat: az ISO 9227-es szabvány szerint határozza meg a fémek és a felületi bevonatok korrózióval szembeni ellenállását.
 • Tapadásvizsgálat: a bevonatok tapadási tulajdonságainak ISO 2409-es szabvány szerinti kiértékelését teszi lehetővé.
 • Gyors deformálásos vizsgálat: a bevonatok becsapódásokkal szembeni ellenállási képességének ISO 6272-2-es szabvány szerinti meghatározását teszi lehetővé.
 • Dörzsölés vizsgálat: alkalmazásával igazolható, hogy a csomagolás elegendő védelmet nyújt a dörzsöléses sérülések elkerüléséhez.
 • Ejtéses csomagvizsgálat: alkalmazásával igazolható, hogy a csomagolás a leeséssel szemben megfelelő védelmet biztosít-e.
 • Kartonpapírok tépőszilárdságának vizsgálata: a csomagoláshoz felhasznált kartonpapírok tépőszilárdságának meghatározása.

Győzödjünk meg a garancia időtartamáról! A minőségi termékek gyártói a legmagasabb minőséget készítik 2, 3, 5 éves vagy esetenként ezt meghaladó (lifetime warranty) garanciát nyújtanak, az alkatrészellátás pedig a garanciális időn túl is biztosított. Ezzel szemben az olcsó vagy kópiabútorokra csupán a törvény által előírt minimális 12 hónap garancia vonatkozik. Persze előfordulhat, hogy ennél többet ígérnek, ám a gyártó néhány év alatt eltűnik, hiszen a gyenge minőség csak rövidtávú piaci jelenlétet enged meg.

Tectona Grandis kerti bútor

Tudakozódjunk arról is, miként intézik az esetleges garanciális problémákat! A márkás termékek forgalmazói a garanciális kérdés felmerülésékor nem restek a vásárlóhoz kiszállva diagnosztizálni a problémát, hiszen a mögöttük álló nemzetközi gyártók csak a legritkább esetekben utasítják vissza a reklamáció garanciális rendezését: olyankor, amikor egyértelmű, hogy gondatlan használatból, vagy külső behatásból származik a probléma. Minőségi termék esetén a minimális számban előforduló reklamáció (kb. 0,5%) európai készletről és igen rövid időn belül orvosolható. A gyárak átlagosan 5 évig választékban tartják az egyes kollekciókat, így még a garanciális időn túl is jó esélyünk van arra, hogy étkező vagy nappali kerti bútor szettünket bővíteni tudjuk.

Legyünk merészek, mondjuk el bátran elképzeléseinket! Ha a nagy nemzetközi márkák kínálatából válogatunk, szinte biztosak lehetünk benne, hogy kerti bútor összeállításunk nem jön szembe. Erről az egyedi igényeinkre szabott összeállítások gondoskodnak, hiszen kézzelfogható anyagminták alapján, tetszésünk szerint választhatjuk meg a fonatmintát, a kárpitok, a díszpárnák és a szegélyek színét, mintázatát, sőt évek múltán a kárpitok lecserélésével, frissítésével valósággal az lesz majd az érzésünk, mintha egy új garnitúrát választottunk volna!

Napjainkban a prémium kategóriájú gyártók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a környezetvédelmi szempontokra, a környezettudatos gondolkodásmódra – pl. újraerdősített fatelepekről származó anyagokkal, természetbarát felületkezelő anyagokkal, újrahasznosítható fém- és műanyagszármazékokkal dolgoznak. Mindemellett gondoljunk bele abba is, ha olcsó, nem megfelelő minőségi garnitúrát választunk, 10 év leforgása alatt akár 3-4 szett is cserélődhet, tetemes ökológiai lábnyommal. Ha azonban voksunkat egy minőségi, hosszú évekre szóló bútorcsalád mellett tesszük le lelkiismeretünk nyugodt lehet.

Minőségi kerti bútorokat birtokolni, a látványnak sem utolsó darabokban elnyúlva élvezni a naplementét vagy épp a hűsítő kortyokat, elégedettséggel tölti el az ember szívét.

Népszerűek a témában

Kerti grillek – ízletes fogások a megfelelő grill készüléken

Így legyen a kerted álmaid oázisa! - 5+1 ok, amiért érdemes tájépítészt felfogadni átalakítás előtt

Stílusteremtés a kertben, teraszon – Válasszunk minőségi kültéri bútorokat!

Ez is érdekelhet

Komfortosan a télikertben – válasszunk hozzá árnyékolót!

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

Modern fürdőszobák díszei az öntöttmárvány térkádak

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Hörmann garázskapu és bejárati ajtó konfigurátor

Laufen Silent Flush - Élvezze a csendet

Midea M Thermal, a szupercsendes hőszivattyú

Hőszivattyú Akadémia - Bevezetünk a hőszivattyú rejtelmeibe többrészes videósorozatunkkal

Fürdőszoba-felújítás - amire érdemes odafigyelni

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Így segít a profi zuhanykabin a maximális vízbiztonság elérésben

Erre figyeljünk, ha Fixscreen árnyékolót vásárolunk! - válaszol a szakértő

Halkabb WC használat a család és a szomszédok örömére

Könnyebb építkezés, jobb hőszigetelés: ez tudja az Ytong

Tó2 – A kerti élet örömei

Kicsi vagy nagy terasz? Burkoljuk, bútorozzuk, tegyük hangulatossá!

Nyaralás a kertben – a kerti vakáció nélkülözhetetlen kellékei

Tárolj okosan a Keterrel!

Otthon a kertben – Kiegészítőkkel lesznek igazán hangulatosak a külső terek

Napernyőtől a napvitorláig - Kert és terasz árnyékolás gyorsan és egyszerűen

A kert az új szoba – Kert és terasz trendek 2019-ben

Megfelelő gondoskodással sokáig megőrizhetjük a kültéri fafelületek épségét

Legyen a terasz az új szobánk! Trükkök a kényelmes és hangulatos terasz berendezéséhez

7 tipp, hogyan lehet parányi erkélyekből hangulatos külső tereket formálni