Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Napernyőtől a napvitorláig - Kert és terasz árnyékolás gyorsan és egyszerűen

A forró nyári időszakban nélkülözhetetlen a kert és a terasz árnyékolása. Ha nem ragaszkodunk a motoros, kiépített megoldásokhoz, válasszuk az árnyékolás legegyszerűbb módját, a kézzel működtethető, könnyen tárolható textil árnyékolókat, melyek legalább olyan hasznosak és látványosak.

Ahhoz, hogy a teraszt, a kertet a nyári forróságban is igazán kényelmessé varázsoljuk, gondoskodnunk kell a legkedveltebb területek megfelelő árnyékolásáról. Az árnyékolástechnika alapvető eszköze a napernyő és a napvitorla.

Napernyő – fontos a jó anyagminőség

Egy óriási, önálló napernyő azonnali megoldást nyújt a tűző nap ellen, ráadásul a napernyők divatos színeikkel és változatos formáikkal látványossá teszik a külső tereket és meghatározó dekorációs kiegészítőként is megállják helyüket. A kültér látványához szervesen hozzátartozik egy jól kiválasztott és gondosan elhelyezett napernyő, ezzel együtt lesz teljes az összkép. Az anyag megválasztásánál ügyeljünk arra, hogy melyik stílus illeszkedik leginkább kertünkhöz, kerti bútorainkhoz, házunkhoz és a meglévő kerti építményekhez (pergola, kerítés, paravánok stb.).

Tectona Grandis napernyő

A minőségi termékek időjárásálló anyagokból (dralon, sunbrella) készülnek, melyek magas UV-tűrő képességgel rendelkeznek, így hosszú ideig a kertben állhatnak. A gyártók általában több huzat minőséget kínálnak, de ha tartós megoldást keresünk, vagy ha nem világos színben gondolkodunk, akkor érdemes a magasabb besorolású anyagot választanunk. A szövetbevonat UV-védelme számos tényezőtől függ, mint például súly, vastagság, szín és az anyag. Ezeket a napernyők kiválasztásakor mindig figyelembe kell venni.

Tectona Grandis napernyő

Egy jó minőségű anyag az UV-sugarak 98%-át visszaveri, azaz bőrünk egy minőségi ernyő alatt szinte 100%-os biztonságban van. Minél nehezebb az anyag, annál vastagabb a textúra, így kevesebb káros UV-sugár képes áthatolni rajta. A sötétebb színárnyalatok nagyobb UV-védelmet biztosítanak. Az anyag tekintetében a szintetikus szövetek, mint a poliészter és az akril sokkal magasabb UV-védelmi tényezőt kínálnak, mint a pamut, amely a sugárzás miatt idővel lebomlik.

Tectona Grandis napernyő

A modern technológiával gyártott napernyők egyszerre erősek, stabilak és mutatósak. A különféle színű, formájú, méretű és technikai megoldású árnyékolóknak köszönhetően többet és szívesebben tartózkodunk a kertben. A hagyományos középállású, vagy oldalkaros modellek erős alumínium vázból készülnek.

Tectona Grandis napernyő
Tectona Grandis napernyő

Milyen a minőségi napernyő?

 • Stabilan szélálló
 • UV-sugárzás álló
 • 100%-osan árnyékol
 • Egyszerűen mozgatható/kezelhető
 • Stabil szerkezetű
 • Minden körülmények között árnyékot nyújt, akkor is, ha a nap épp delel, vagy felkel/nyugszik
 • Előnyös, ha védelmet nyújt a szitáló esőtől, vagy egy hirtelen nyári záportól
 • Esztétikus
 • Könnyen tisztítható
 • Gazdag választék a színekből
 • Fontos a megfelelő talp és súly kiválasztása (akár be is betonozhatjuk, ha fix helye van a kiválasztott napernyőnek, vagy választhatunk a fix talpak mellett gurulós megoldásokat is)
 • Sérülés (szélkár vagy egyéb nem várt esemény) esetén könnyen pótolhatók az alkatrészek - a leggyakrabban napernyők esetében fordul elő sérülés, ha a kültéri értékeinkről van szó
 • Cserélhető huzat (hosszú távú használat után, vagy ha meguntuk a színét)

Napvitorla, a stílusos védelem

A napvitorla hazánkban még viszonylag újdonságnak számít, pedig ez a látványos és egyszerű árnyékolási megoldás a napsugarak elleni védekezés egyik legpraktikusabb módja. A nagy felületnek, az állítható magasságnak, valamint a lejtésnek köszönhetően folyamatosan árnyékot ad és egy napernyő által leárnyékolt terület többszörösét képes lefedni, egész napos védelmet biztosítva akár az egész kert, terasz, medence felett.

Tectona Grandis napernyő

Milyen a jó napvitorla?

A napernyőhöz hasonlóan a napvitorla esetében is elsődleges követelmény, hogy nagy felületen és lehetőleg az UV-sugárzás nagy részének szűrésével árnyékoljon. A napvitorlák, megfelelve a rögzítési követelményeknek, jól ellenállnak a szélnek, megfelelő lejtés és anyagválasztás mellett akár az eső elől is védelmet nyújtanak. Nem kell egy nyári zápor miatt visszavonulót fújni. Mivel felületük nagy, a szél is könnyebben kapaszkodik meg bennük, így az egyik legfontosabb minőségi elvárás, hogy az árnyékoló szerkezete és anyaga jól bírja a szélterhelést. A napvitorlák többségét úgy tervezik, hogy ellenálljanak a gyors légáramlatoknak, a minőségi anyagok pedig magas UV-tűrő képességgel rendelkeznek, így amellett, hogy védelmet nyújtanak, sokáig megtartják eredeti színűket is.

Tectona Grandis napernyő

Napernyő vagy napvitorla?

A napernyőkkel kisebb területeken, ideiglenesen védekezhetünk a nap ellen, tehát nagyobb terek tartós árnyékolására nem alkalmasak. Arra is figyelni kell, hogy erős szél esetén időben összecsukjuk a napernyőt a viharkár elkerülése érdekében.

A napvitorla a napernyővel ellentétben hatalmas területeket, akár az egész medencét és a teraszt is képes lefedni. A megfelelően elhelyezett árnyékoló segítségével arra is lehetőségünk nyílik, hogy az épületek, vagy a kerti ház falát óvjuk a felmelegedéstől. A napvitorlával maga az épület is hűvösebb maradhat, de a falról is kevesebb hő verődik vissza, így annak védelmében még nyugodtabban pihenhetünk.

Tectona Grandis napernyő
Tectona Grandis napernyő

Így lesz tökéletes az árnyékolás

 • Pontosan határozzuk meg hol és mikor akarunk árnyékos területeket.
 • A megfelelő megoldáshoz kérjük szakember segítségét.
 • Válasszunk minőségi terméket és gondolkozzunk hosszú távon akkor is, ha ez többe kerül.

Ez is érdekelhet

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

SOLIDSoft zuhanytálca: mintha párnán járnánk

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Hörmann garázskapu és bejárati ajtó konfigurátor

Laufen Silent Flush - Élvezze a csendet

Midea M Thermal, a szupercsendes hőszivattyú

Hőszivattyú Akadémia - Bevezetünk a hőszivattyú rejtelmeibe többrészes videósorozatunkkal

Fürdőszoba-felújítás - amire érdemes odafigyelni

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Masszázs minden nap

A pliszé, mely forradalmasította a szúnyogháló fogalmát

Komfortosan a télikertben – válasszunk hozzá árnyékolót!

Csendes mosdóhasználat otthonában egyetlen kiegészítővel!

Könnyebb építkezés, jobb hőszigetelés: ez tudja az Ytong

Outdoor design 2021: Trendek az édenkertben

Összhangban az építkezőkkel

A bioklimatikus komfort új dimenziója: PRATIC CONNECT

Beltéri árnyékolás: stílus és funkcionalitás a lakberendezésben

Okos megoldások a kertben - Tökéletes kényelem, gombnyomásra

Outdoor életterek modern árnyékolókkal és pergolákkal – Az Archishade szakértői segítenek tervezni

Tolópaneles zsalugáter: a kültéri árnyékolás új korszaka

Árnyékolás pergolával – 8 kérdés és válaszok a szakértőtől

Akinek kertje van, pergolája is lesz - napfény és árnyék harmóniája a Sunwoodtól

Archishade - A télikert nélkülözhetetlen eleme, az árnyékoló - videó