Hirdetés

Csőben kelt energia

Egy vízvezetéken mi újat lehetne még feltalálni? Nem igazán hoz minket lázba, hogy egy termetes, cirka 100 cm átmérőjű városi főnyomocső mit tudhatna még az eredeti dolgán kívül? Energiát termel például.

Egyes amerikai mérnökök azon agyaltak, hogyan lehetne az óriási átmérőjű csövekben nagy sebességgel áramló víz tetemes mozgási energiáját hasznos munkára fogni. A gondolat nem teljesen új, hiszen tengerparttal, és tengeri folyótorkolattal rendelkező országokban az árapály‑erőmű fogalma egyáltalán nem ismeretlen. Az oda‑vissza, illetve az előre‑hátra áramló nagy tömegű, így nagy energiájú víz, vidáman működtet náhány termetes turbinát. Ezt az elvet kellett most belesűríteni egy közel méteres átmérőjű főnyomó csőbe, melyben ugyancsak nagy víztömegek haladnak át. A víz folyási irányának nincs jelentősége, a lényeg a volumen, és a sebesség. A gyakorlati megvalósítása sem túl bonyolult, de azért vigyázni kell a kidolgozáskor a technikai részletek minőségére.

Turbina a vízvezetékben

Egyszerűen tegyünk egy, az adott nagy átmérőjű csőbe beleillő gyorsan forogni képes turbinát a sebesen haladó víz útjába, a külső tengelycsonkhoz pedig csatlakoztassunk egy jól méretezett generátort, és máris lőn világosság. Ezt az energiatermelő módszert fejlesztették ki mérnökök az Egyesült Államokban, melynek segítségével a nagyobb vezetékhálózatban áramló vizet lehet energia termelésre fogni. A LucidPipe Power System tesztelésére San Antonio és Portland városa vállalkozott legméretesebb vezetékeiknek előzetesen arra alkalmasnak talált szakaszain.

A Lucid Energy nevű cég termékét egy főnyomócsőhöz csatlakoztatták, amelynek a külső részén kapott helyet a generátor, a csőben pedig egy olyan lapátrendszert telepítettek, amelyet a vezetékben áramló víz hajt meg. Egy ilyen egységet korábban próba képen már San Antonióban is üzembe állítottak, de az üzemelése nem volt számottevő termelésre alkalmas.

Turbina a vízvezetékben

A 100 kilowattos egységekből álló rendszer, melyből egy csőszakaszon kettőt‑hármat is sorosan elhelyeznek a körülményektől függően 5-9 cent/kilowattóra költség mellett képes az áramtermelésre, ami a már ismert megújuló energiatermelőkkel is összevethető. Ez a városi fő vízhálózatba rejtett turbina egység jelenleg Portland városi áramszolgáltatójának értékesíti a megtermelt villamos energiát, amellyel az üzemeltetők egy 20 éves szerződést kötöttek. Az egység mintegy 150 lakás éves áramszükségletét képes megtermelni, miközben a bevételen osztozik a városi vízművekkel.

Óriási előny, hogy a Lucid Energy rendszert nem befolyásolják az olyan külső körülmények, mint az időjárás, a hőmérséklet, a napsütéses órák, melyek változásaira más megújuló energiaforrásokat hasznosító eszközök érzékenyen reagálnak, ráadásul az energiatermelő egység itt a csőben, teljes védettséget élvez.

A Fast Company rámutat arra, hogy a rendszer költség és energia hatékony. A Portlandban telepített új áramfejlesztőkhöz a csöveket úgy kellett fektetni, hogy a víz lefelé folyjon nagy helyzeti energiával, így nem kell szivattyúzni, mivel a szivattyúzáshoz befektetett energia elnyelné a begyűjtött energiát. A Fast Company megjegyzi, hogy a rendszer nem pusztán a villamos energia termelésre alkalmas. Képes folyamatosan figyelni a város vízellátó hálózat általános állapotát, és értékelhető adatokat adva az átfolyó ivóvíz minőségéről.


https://www.youtube.com/watch?v=XDKTXvreGo8

A technológia jövője?

Az már most látszik, hogy a technológia ténylegesen működik, és az igény is egyre nagyobb az ilyen környezetkímélő megújuló energia‑termelő rendszerekre, melyek főként már meglévő infrastruktúrákra alapoznak. A berendezés ideális megoldást kínálhat nem csak a hálózatra termelő önálló egységekben, de hálózatba kapcsolható más típusu energiatarmelő eszközökkel együttműködve is.

forrás: magazine.good.is/articles/portland-pipeline-water-turbine-power

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Új hőszigetelő panel technológiát vezet be a magyar piacon az Isopan

Energiatakarékos hőszigetelő megoldást mutatott be a magyar piacon a fém hőszigetelő panelek szegmensének az egyik piacvezető gyártója az Isopan.

Hővisszanyerős szellőztetők a Zehnder kínálatában

A magyar követelményeknek megfelelő, közel nulla energiaigényű házaknak nincs természetes szellőzése, gépi szellőzés nélkül a pára nem jut ki, és a friss levegő nem jut be.

Rendszerszemlélet, környezettudatosság, megbízhatóság

Rendszerszemlélet, környezettudatosság, megbízhatóság. Csupán néhány tulajdonság, mely a Tétény-Ker termékeit és szolgáltatásait jellemzi.

Így hasznosíthatjuk a napenergiát otthonunkban - Napelemes és napkollektoros rendszerek

A többség számára manapság már nyilvánvaló, hogy a napelemek a napsugárzást elektromos energiává alakító eszközök. Sokan azonban még mindig összetévesztik ezeket a fotovoltaikus rendszereket tévesztik a napkollektorokkal, pedig működésük és hasznosításuk is jelentősen eltérő. Bár mind a napelem, mind a napkollektor napenergiát alakít át, a napelem elektromos-, a napkollektor pedig hőenergia hasznosítás célját szolgálja.

Miért hasznos beltéri ventilátort alkalmazni? – Működés és szerelés

A beltéri ventilátor alkalmazása egy sokak számára ismert problémára kínál megoldást: az egymással szomszédos, ám eltérő hőmérsékletű helyiségek tehetők ily módon komfortossá.

7 kérdés a nyílászárók kiválasztásáról – válaszok a szakértőtől

Legyen szó köz- vagy lakóépületekről, megjelenésüket és üzemeltetési költségeiket jelentősen befolyásolják a homlokzatokon alkalmazott nyílászárók. Ezek kiválasztása, az igényeknek megfelelő ablakok, bejárati- és teraszajtók felkutatása az építkezők, felújítók számára nem egyszerű feladatok. Szakértőnk tanácsaival igyekszünk megkönnyíteni az eligazodást.

Számoljunk le az elektromos fűtést övező tévhitekkel!

Czinege Károly az Az elektromos fűtés a jövő megoldása! című könyve igazi hiánypótló szakkönyv nemcsak szakmabelieknek, amely tisztáz minden, az elektromos fűtéssel kapcsolatos félreértést. Lásson ön is tisztán, hiszen könnyen meglehet, hogy otthonában is az elektromos megoldás lesz a leginkább költséghatékony megoldás!

Hővisszanyerős szellőztető rendszerek: friss levegő, energiatakarékosság, talajhő hasznosítás

Ahogy egyre inkább elszigeteljük magunkat a külső környezettől, úgy feledkezünk meg a belső komfort egyik alapvető eleméről, a szükséges friss levegőről. Ennek energiatakarékos és hatékony pótlását ma a legmodernebb hővisszanyerős szellőztető rendszerekkel érhetjük el.

Levegő-víz hőszivattyú - Hűtés, fűtés, melegvíz ellátás kazán és klíma nélkül

Sokak számára még mindig rengeteg kérdés merül fel a levegő-víz hőszivattyúkkal kapcsolatban, hiszen gyakran még mindig nem egyértelmű, hogy milyen előnyökkel jár egy ilyen készülék beszerelése.