Hirdetés

Csőben kelt energia

Egy vízvezetéken mi újat lehetne még feltalálni? Nem igazán hoz minket lázba, hogy egy termetes, cirka 100 cm átmérőjű városi főnyomocső mit tudhatna még az eredeti dolgán kívül? Energiát termel például.

Egyes amerikai mérnökök azon agyaltak, hogyan lehetne az óriási átmérőjű csövekben nagy sebességgel áramló víz tetemes mozgási energiáját hasznos munkára fogni. A gondolat nem teljesen új, hiszen tengerparttal, és tengeri folyótorkolattal rendelkező országokban az árapály‑erőmű fogalma egyáltalán nem ismeretlen. Az oda‑vissza, illetve az előre‑hátra áramló nagy tömegű, így nagy energiájú víz, vidáman működtet náhány termetes turbinát. Ezt az elvet kellett most belesűríteni egy közel méteres átmérőjű főnyomó csőbe, melyben ugyancsak nagy víztömegek haladnak át. A víz folyási irányának nincs jelentősége, a lényeg a volumen, és a sebesség. A gyakorlati megvalósítása sem túl bonyolult, de azért vigyázni kell a kidolgozáskor a technikai részletek minőségére.

Turbina a vízvezetékben

Egyszerűen tegyünk egy, az adott nagy átmérőjű csőbe beleillő gyorsan forogni képes turbinát a sebesen haladó víz útjába, a külső tengelycsonkhoz pedig csatlakoztassunk egy jól méretezett generátort, és máris lőn világosság. Ezt az energiatermelő módszert fejlesztették ki mérnökök az Egyesült Államokban, melynek segítségével a nagyobb vezetékhálózatban áramló vizet lehet energia termelésre fogni. A LucidPipe Power System tesztelésére San Antonio és Portland városa vállalkozott legméretesebb vezetékeiknek előzetesen arra alkalmasnak talált szakaszain.

A Lucid Energy nevű cég termékét egy főnyomócsőhöz csatlakoztatták, amelynek a külső részén kapott helyet a generátor, a csőben pedig egy olyan lapátrendszert telepítettek, amelyet a vezetékben áramló víz hajt meg. Egy ilyen egységet korábban próba képen már San Antonióban is üzembe állítottak, de az üzemelése nem volt számottevő termelésre alkalmas.

Turbina a vízvezetékben

A 100 kilowattos egységekből álló rendszer, melyből egy csőszakaszon kettőt‑hármat is sorosan elhelyeznek a körülményektől függően 5-9 cent/kilowattóra költség mellett képes az áramtermelésre, ami a már ismert megújuló energiatermelőkkel is összevethető. Ez a városi fő vízhálózatba rejtett turbina egység jelenleg Portland városi áramszolgáltatójának értékesíti a megtermelt villamos energiát, amellyel az üzemeltetők egy 20 éves szerződést kötöttek. Az egység mintegy 150 lakás éves áramszükségletét képes megtermelni, miközben a bevételen osztozik a városi vízművekkel.

Óriási előny, hogy a Lucid Energy rendszert nem befolyásolják az olyan külső körülmények, mint az időjárás, a hőmérséklet, a napsütéses órák, melyek változásaira más megújuló energiaforrásokat hasznosító eszközök érzékenyen reagálnak, ráadásul az energiatermelő egység itt a csőben, teljes védettséget élvez.

A Fast Company rámutat arra, hogy a rendszer költség és energia hatékony. A Portlandban telepített új áramfejlesztőkhöz a csöveket úgy kellett fektetni, hogy a víz lefelé folyjon nagy helyzeti energiával, így nem kell szivattyúzni, mivel a szivattyúzáshoz befektetett energia elnyelné a begyűjtött energiát. A Fast Company megjegyzi, hogy a rendszer nem pusztán a villamos energia termelésre alkalmas. Képes folyamatosan figyelni a város vízellátó hálózat általános állapotát, és értékelhető adatokat adva az átfolyó ivóvíz minőségéről.


https://www.youtube.com/watch?v=XDKTXvreGo8

A technológia jövője?

Az már most látszik, hogy a technológia ténylegesen működik, és az igény is egyre nagyobb az ilyen környezetkímélő megújuló energia‑termelő rendszerekre, melyek főként már meglévő infrastruktúrákra alapoznak. A berendezés ideális megoldást kínálhat nem csak a hálózatra termelő önálló egységekben, de hálózatba kapcsolható más típusu energiatarmelő eszközökkel együttműködve is.

forrás: magazine.good.is/articles/portland-pipeline-water-turbine-power

 | 
Kapcsolódó cikkek

Érdekességek, amikért érdemes kilátogatni a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításra 2022-ben

Az Elevenház Panzió Projekt

Rendezze be teraszát, kertjét!

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Energia- és pénz megtakarítás tudatos házkialakítással. Szakértők szerint a tudatos választás akár már 5 éven belül is megtérülhet a rezsiköltségekben

Kandalló – soha nem megy ki a divatból. Új anyagok, innovatív tűzterek, energiatakarékosság

82 év alatt újulhat meg a teljes családi ház állomány Magyarországon. Unokáink már látni fogják?

Patikamérlegen a hőszigetelés vastagsága

Otthonunk egészséges lakóklímája a jó minőségű hőszigeteléssel kezdődik

Hővisszanyerős szellőztető: összeköti az egészségest a kötelezővel

Hőszigetelés Kisokos: Mit? Mivel? Mennyire?

Újdonságok a légkondicionálók között - BreezeleSS+

Egy évtizedünk maradt változtatni - Szigeteléssel csökkenthető a klímaszorongás

Mi az energiamérleg, és miért érdemes javítani rajta?

Alternatív fűtések – Érdemes-e hőszivattyúra váltani?

Nem szeretnénk mindent hallani… - Hatékony zajcsökkentés hangcsillapított szennyvízvezetékkel

Energiafogyasztásban dobogós helyen a lakosság

A lakosság a legnagyobb energiafogyasztó

Vásárlási listák
További vásárlási listák