Hirdetés

Csőben kelt energia

Egy vízvezetéken mi újat lehetne még feltalálni? Nem igazán hoz minket lázba, hogy egy termetes, cirka 100 cm átmérőjű városi főnyomocső mit tudhatna még az eredeti dolgán kívül? Energiát termel például.

Egyes amerikai mérnökök azon agyaltak, hogyan lehetne az óriási átmérőjű csövekben nagy sebességgel áramló víz tetemes mozgási energiáját hasznos munkára fogni. A gondolat nem teljesen új, hiszen tengerparttal, és tengeri folyótorkolattal rendelkező országokban az árapály‑erőmű fogalma egyáltalán nem ismeretlen. Az oda‑vissza, illetve az előre‑hátra áramló nagy tömegű, így nagy energiájú víz, vidáman működtet náhány termetes turbinát. Ezt az elvet kellett most belesűríteni egy közel méteres átmérőjű főnyomó csőbe, melyben ugyancsak nagy víztömegek haladnak át. A víz folyási irányának nincs jelentősége, a lényeg a volumen, és a sebesség. A gyakorlati megvalósítása sem túl bonyolult, de azért vigyázni kell a kidolgozáskor a technikai részletek minőségére.

Turbina a vízvezetékben

Egyszerűen tegyünk egy, az adott nagy átmérőjű csőbe beleillő gyorsan forogni képes turbinát a sebesen haladó víz útjába, a külső tengelycsonkhoz pedig csatlakoztassunk egy jól méretezett generátort, és máris lőn világosság. Ezt az energiatermelő módszert fejlesztették ki mérnökök az Egyesült Államokban, melynek segítségével a nagyobb vezetékhálózatban áramló vizet lehet energia termelésre fogni. A LucidPipe Power System tesztelésére San Antonio és Portland városa vállalkozott legméretesebb vezetékeiknek előzetesen arra alkalmasnak talált szakaszain.

A Lucid Energy nevű cég termékét egy főnyomócsőhöz csatlakoztatták, amelynek a külső részén kapott helyet a generátor, a csőben pedig egy olyan lapátrendszert telepítettek, amelyet a vezetékben áramló víz hajt meg. Egy ilyen egységet korábban próba képen már San Antonióban is üzembe állítottak, de az üzemelése nem volt számottevő termelésre alkalmas.

Turbina a vízvezetékben

A 100 kilowattos egységekből álló rendszer, melyből egy csőszakaszon kettőt‑hármat is sorosan elhelyeznek a körülményektől függően 5-9 cent/kilowattóra költség mellett képes az áramtermelésre, ami a már ismert megújuló energiatermelőkkel is összevethető. Ez a városi fő vízhálózatba rejtett turbina egység jelenleg Portland városi áramszolgáltatójának értékesíti a megtermelt villamos energiát, amellyel az üzemeltetők egy 20 éves szerződést kötöttek. Az egység mintegy 150 lakás éves áramszükségletét képes megtermelni, miközben a bevételen osztozik a városi vízművekkel.

Óriási előny, hogy a Lucid Energy rendszert nem befolyásolják az olyan külső körülmények, mint az időjárás, a hőmérséklet, a napsütéses órák, melyek változásaira más megújuló energiaforrásokat hasznosító eszközök érzékenyen reagálnak, ráadásul az energiatermelő egység itt a csőben, teljes védettséget élvez.

A Fast Company rámutat arra, hogy a rendszer költség és energia hatékony. A Portlandban telepített új áramfejlesztőkhöz a csöveket úgy kellett fektetni, hogy a víz lefelé folyjon nagy helyzeti energiával, így nem kell szivattyúzni, mivel a szivattyúzáshoz befektetett energia elnyelné a begyűjtött energiát. A Fast Company megjegyzi, hogy a rendszer nem pusztán a villamos energia termelésre alkalmas. Képes folyamatosan figyelni a város vízellátó hálózat általános állapotát, és értékelhető adatokat adva az átfolyó ivóvíz minőségéről.


https://www.youtube.com/watch?v=XDKTXvreGo8

A technológia jövője?

Az már most látszik, hogy a technológia ténylegesen működik, és az igény is egyre nagyobb az ilyen környezetkímélő megújuló energia‑termelő rendszerekre, melyek főként már meglévő infrastruktúrákra alapoznak. A berendezés ideális megoldást kínálhat nem csak a hálózatra termelő önálló egységekben, de hálózatba kapcsolható más típusu energiatarmelő eszközökkel együttműködve is.

forrás: magazine.good.is/articles/portland-pipeline-water-turbine-power

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Lépjen bele bátran! Itt az alacsony fürdőkád!

Sokak számára, akik egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt nehezebben mozognak, a fürdőkádba lépés valóságos kihívásnak tűnhet. Az M-Acryl új Eco modell belépőmagassága rendkívül alacsony, így azok is bátran használhatják, akik tartanak a hagyományos magas és mély kádaktól.

Hővisszanyerős szellőztető: összeköti az egészségest a kötelezővel

A közel nulla energiaigényű épületeknek 2021-től számos követelménynek meg kell felelniük, ami már most előre gondolkodást, alapos felkészülést igényel azoktól, akik jövőre építkezésbe fognak. Sarkalatos pont a megfelelő mennyiségű friss levegő biztosítása, ennek legoptimálisabb módjáról kérdeztük Papp Szilárdot, az Energetika 2020 Kft. ügyvezető igazgatóját.

Hőszigetelés Kisokos: Mit? Mivel? Mennyire?

Az Austrotherm Hőszigetelés kisokos egyszerű és könnyen hozzáférhető tájékoztatást nyújt az épületek, lakóházak szigetelésével kapcsolatban.

Újdonságok a légkondicionálók között - BreezeleSS+

Aki igazán előrelátó, az a légkondicionáló készülék megvásárlását sem hagyja az utolsó pillanatra, amikor már elviselhetetlen forróság tombol a lakásban. Sőt, így elegendő ideje marad arra is, hogy alaposan körülnézzen az aktuális újdonságok között és felfedezheti a Midea egyik forradalmi innovációját.

Egy évtizedünk maradt változtatni - Szigeteléssel csökkenthető a klímaszorongás

A korszerűtlen épületek többlet energiafogyasztása nagymértékben hozzájárul a klímaváltozáshoz. Szigetelésükkel azonban több üvegházhatású gáztól menthetjük meg a Föld légkörét, ugyanis így több mint 0,4 tonnával, akár 40-50%-kal is csökkenthetjük CO2-kibocsátásunkat.

Akár egy nap alatt 25%-kal csökkentheti fűtési költségeit

Egy szigetelés nélküli családi házban az energia 35%-a a falakon, 25%-a az ablakokon, 15%-a a padlón keresztül, 25%-a pedig a tetőn át távozik. A tető hőszigetelése az egyre népszerűbb innovatív fújható szigetelésnek köszönhetően a legegyszerűbben, leggyorsabban elvégezhető munka.

Új hőszigetelő panel technológiát vezet be a magyar piacon az Isopan

Energiatakarékos hőszigetelő megoldást mutatott be a magyar piacon a fém hőszigetelő panelek szegmensének az egyik piacvezető gyártója az Isopan.

Hővisszanyerős szellőztetők a Zehnder kínálatában

A magyar követelményeknek megfelelő, közel nulla energiaigényű házaknak nincs természetes szellőzése, gépi szellőzés nélkül a pára nem jut ki, és a friss levegő nem jut be.