Az Ikeánál ismét nagyot álmodtak és egy pályázat keretén belül megjósolták, milyen lesz a konyhánk 10 év múlva. A terveket a Milánói Desing Héten mutatták be.
Nem kell ahhoz jóstehetség, hogy tudjuk: 10 év múlva egy egészen más világban fogunk élni. Olyanban, amit mai fejjel még el sem tudunk képzelni és ebben csupán az a lenyűgöző, hogy 10 esztendő nem is sok idő. Középtáv, ha úgy vesszük. Életmódunk, ritmusunk mégis minden bizonnyal átalakul majd, amiben nem kevés szerepe lesz azoknak a technikai és formai újításoknak, melyek ma még csak tervezőasztalokon, vagy ötletek szintjén léteznek. Esetleg még úgy sem.
A Concept Kitchen 2025 nevű projektben az IDEO márka, a School of Industrial Design, a Lund University, valamint az Eindhoveni Műszaki Egyetem hallgatói működtek együtt. A résztvevők felvázolták elképzeléseiket a nem túl távoli jövő konyhájáról, majd a tervek közül négy munkát meg is valósítottak.
Az összes terv kitért arra, miképpen fogjuk megoldani az élelmiszerek tárolását, hogyan történik majd a főzés folyamata, és hogyan tálalunk és fogyasztjuk el az ételeket. Az előkészítő felületek minden munkában nagy hangsúlyt kaptak. A különféle okos eszközökkel felszerelt munkapultok, tűzhelyek, sütők jelentősen megkönnyítik majd az ételkészítés folyamatát és vélhetőleg sokkal kevesebb élelmiszer megy majd veszendőbe.
A modern kamrákban az élelmiszert a mostaninál átláthatóbb módon tárolhatjuk majd, jobban tervezhetünk, tisztább és energiatakarékosabb lesz. A hulladékok kezelése a mainál lényegesen hatékonyabban valósul meg – szerepel a tervek között.
Via: conceptkitchen2025.com