Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Indukciós főzőlapok – energiatakarékosság a konyhában

Az energiaárak meredek emelkedése mindannyiunkat a fogyasztási szokásaink újragondolására késztet. Aki eddig elektromos tűzhelyen, főzőlapon készítette az ételeket, bizonyosan átnézte a készüléke fogyasztását, energiaosztályba sorolását, és ha ezt nem találta megfelelőnek, elgondolkodott a cserén. Úgy tűnik, hogy elérkezett az indukciós főzőlapok aranykora.

A 19. századi fizikus, James Clerk Maxwell fedezte fel azt, ha fém kerül egy mágneses mezőbe, akkor ott hő keletkezik. Maxwell ötletének nyomán született az innováció, hogy ezt a hőt a főzéshez is fel lehet használni.

Mitől más az indukciós főzőlap?

Abban nem különbözik a hagyományos tűzhelyektől, főzőlapoktól, hogy ugyanúgy elektromos árammal működik, sőt, ugyanúgy néz ki, mint bármelyik kerámialapos főzőlap, viszont a működés módja, a technológia egészen más. Pontosan fogalmazva: jobb.

A hagyományos elektromos tűzhely kerámia vagy fémlapját közvetlenül melegítjük fel. Magába a tűzhelybe van beépítve az az ellenállás, amin az elektromos áram hővé alakul. Tehát a felmelegített főzőlap melegíti az edényt.

Az indukciós főzőlapon közvetlenül az edényt melegítjük. A főzőlap kerámiája alatt található egy elektromos vezeték feltekercselt formában, amelyen az átfolyó váltóáram létrehoz egy indukált mágneses teret, a létrehozott mágneses tér pedig hőt gerjeszt magában az edényben.

Az indukciós technológia előnye, hogy közvetlen az edény melegítése, kimarad az a fázis, amikor a főzőlapot is melegíteni kell feleslegesen magas hőmérsékletre. Persze melegszik a főzőlap az indukciós lapon is, de az csak az edényből távozó meleg. Ez egy elkerülhetetlen veszteség, de mégis sokkal kisebb, mint amit a hagyományos elektromos főzőlap felmelegítése jelent.

Energiatakarékos indukciós főzőlap

Hatékonyság = energiamegtakarítás

A hagyományos főzőlapot magas hőfokra melegítjük, ami a hőjének csak egy részét adja át az edénynek. A hő nagy részével tulajdonképpen a konyhát melegítjük. A hatékonyság természetesen sok mindentől függ, de körülbelül 80%-os hatékonysággal számolhatunk egy indukciós főzőlap, 50%-ossal a hagyományos elektromos főzőlap és 30%-ossal a gáztűzhelyek esetében.

Hatékonyság
Indukciós főzőlap80%
Hagyományos elektromos főzőlap50%
Gáztűzhely / főzlap30%

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például a víz sokkal hamarabb forr fel az indukciós főzőlapon, mint mondjuk a gázon melegítve, tehát ez a főzési mód gyorsabb, mint amit eddig megszoktunk.

A minimális hőveszteséggel, ami a technológia sajátja, jelentős energiamegtakarításal jár. Ez azonban csak akkor teljesül, ha megfelelő vastagságú edényeket használunk a főzőlapon. A legalább 3-5 milliméter vastag falú edényekkel tudunk optimális energiafogyasztást elérni.

Milyen edények szükségesek az indukciós főzőlaphoz?

Az indukciós főzőlap hátránya, hogy - a technológia sajátosságai miatt - kizárólag áramvezető edényekkel működik, azok közül is csak a mágnesezhető edényekkel. Tehát a vasból, acélból, rozsdamentes acélból készült edények használhatóak csak. Ezt egyszerűen ellenőrizhetjük: egy mágnest érintünk az edényeinkhez. Új edények vásárlásakor szinte mindig láthatjuk a jelzést a csomagolásan vagy az edény alján, mely jelzi, hogy alkalmas-e indukciós főzőlaphoz. Ettől függetlenül nem árt, ha egy hűtőmágnessel a zsebünkben indulunk edényt vásárolni és teszteljük a kiszemelt darabot.

Az indukciós főzőlap elvben működhet réz vagy alumínium edényekkel is, mivel azok ugyancsak jól vezetik az áramot, de ebben az esetben túl jól vezetik. Ezekben az anyagokban egyszerűen nem képződik a főzéshez megfelelő mennyiségű hő. Célszerűbb megmaradni a vastartalmú edényeknél, melyek közül csak a mágneses ötvözetek felelnek meg.

Ugyancsak fontos, hogy az edények alja tökéletesen sima legyen, így működik hibátlanul az indukciós technológia.

Szerencsére nem kell kidobni az összes, nem mágneses edényünket, ha indukciós főzőlapot újítunk be. Kaphatók indukciós átalakító lapok, amivel mégis lehet használni bármilyen edényt az indukciós tűzhelyen. Ezek úgy működnek, hogy maguk az átalakító lapok mágnesesek, azok melegednek fel és adják át a hőt az edényeknek. Ezzel viszont visszakapjuk a hagyományos elektromos tűzhelyek rossz hatásfokát. Az indukciós átalakító lapok inkább csak alkalmi használatra valók.

Biztonságos indukciós főzőlapok

A gáztűzhelyekkel ellentétben, itt nincs nyílt láng, így csökken az esetleges égési sérülések veszélye. Ha be van kapcsolva a főzőlap, a kerámiafelület akkor is hideg marad. Hő csak akkor keletkezik, ha aktív a rendszer, tehát amikor edényt helyezünk rá. Az edény eltávolítása után a felület gyorsan lehűl. Amíg a maradékhő kijelzők világítanak, nem szabad megérinteni a főzőfelületet, de ez alkalmas az ételek melegen tartására, vagy kiolvasztására.

Az egyszerűbb modelleken 3 lépcsős, a komolyabbakon akár 7 lépcsős kijelzővel is találkozhatunk. A legtöbb készüléknél a gyerekzár elérhető funkció.

Energiatakarékos indukciós főzőlap

Egyszerűbb tisztítás

Az indukciós felület nem melegszik fel annyira, mint a kerámialap vagy a gázrózsák esetében. Ez a véletlenül kifröccsenő étel ráégését is megakadályozza, tehát a főzőlap takarítása is egyszerűbb.

Egyszerűbb főzés

Az indukciós lapok főzőzónái igazodnak az edények méretéhez és formájához is, ezért egyenletesen melegítik fel az ételeket. Ezt úgy képzeljük el, hogy a gázzal ellentétben, a legnagyobb zónára is nyugodtan rátehetjük a legkisebb edényt. Létezik összekapcsolható főzőzónás főzőlap, ami lehetővé teszi, hogy az átlagosnál nagyobb edényeket is ráhelyezzünk.

Mivel itt nincs felmelegedés és lehűlés, így a hőtehetetlensége szinte nulla. Ez azt jelenti, hogy egy másodperc alatt szabályozható a főzőzóna teljesítménye, így azonnal beállítható a megfelelő főzési fokozat.

Típustól függő funkciók

  • Stop+Go - Egy gombnyomással szünetelteti a főzést, majd azonos beállításokkal folytatja azt. Nagyon hasznos, ha kényes ételt főzünk, és hirtelen a másra kell figyelnünk.
  • Slide control - Ez azt jelenti, hogy csúszkás az érintővezérlés, nem pedig mínusz és plusz jelek nyomkodásával kell vezérelni a hőmérsékletet. Legtöbbször a főzőzónák külön is szabályozhatók.
  • Hangjelzés - Nemcsak az előre beállított főzési idő lejártakor jelez a főzőlap, hanem akkor is, ha hosszabb ideig érintést érzékel a kezelőfelületen pl. rajtahagyott ujjat vagy kifutott ételt. A rossz hír viszont, hogy takarításkor is bejelezhet a készülék.

Arra készüljünk fel, ha indukciós főzőlapot szeretnénk, mélyebben kell a zsebünkbe nyúlnunk.

Népszerűek a témában

Mesteri formák, tartós és megbízható működés – Ilyen a tökéletes konyhai csaptelep

Újragondolt konyhai tárolás: innovatív felsőszekrények

Sütés mesterfokon, gőzerővel – Beépíthető sütők intelligens funkciókkal