Hirdetés

Térformálás és világító dekoráció LED szalaggal

Az elmúlt években valóságos forradalmat generált a világítási piacon a LED szalag, mely nem csupán rendkívül energiatakarékosságának köszönheti hírnevét. Ha jól tervezünk, segítségével látványossá és egyedivé varázsolhatjuk belső tereinket.

Elsőként tisztázzuk, hogy tulajdonképpen mit is jelent és mit tud a vonalfényes LED világítás, melynek legfontosabb eszköze a LED szalag. Ez egy olyan világítóeszköz, melyen a fényt adó LED diódák egy hosszú és keskeny áramköri lemezre vannak felforrasztva - ez a lineáris elrendezés biztosítja a fény vonalszerű megjelenését. A különböző fényerősségű LED vonalfények hangulatvilágításként, háttérfényként, kiemelő- és jelzőfényként, design világításként, általános- és fővilágításként is alkalmazhatók.

ANRO LED fényszalag

A belsőépítészetben leggyakrabban gipszkarton álmennyezetek és polisztirol díszlécek dekorációs világításához használják fel, de a konyhapultok megvilágításában is fontos szerepet kap. A LED fényszalag - díszítőelemként - bármilyen lakberendezési munkálat során, akár vendéglátóhelyek és éttermek belső design világításában, kirakatok megvilágításában, faliképek és tükrök kontúrvilágításához, bútorok, gardróbszekrények, könyvespolcok, tévék díszítő világításához, illetve lépcsők és közlekedőutak jelzőfényeként is nagyon jól használható. Összességében tehát bármi megvilágítható vele, amit szeretnénk kicsit izgalmasabbá tenni: mennyezet, padló, fal, szekrénysor, de egyéb kreatív ötletek (egyedi lámpatest, asztaldísz, modell autó, makett repülő, plexi tábla) megvilágításához is tökéletes.

ANRO LED fényszalag

A LED szalag legjelentősebb előnye a mérete. Kevés helyet foglal el (2-3 mm vastag, 8-12 mm széles, hosszúsága csaknem korlátlanul bővíthető), így szinte észrevétlenül elhelyezhető bárhol. Ráadásul 2,5-10 cm-ként darabolható, tehát jól beszabható, méretezhető szűk helyekre is. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a LED az egyik legenergiatakarékosabb fényforrás, alacsony áramfogyasztása mellett hatalmas fényt produkál.

Ugyancsak nem elhanyagolható, hogy rendkívül sokféle változatban kapható, hiszen fényerő és fényszín tekintetében is nagy a választék. Az alacsonyabb fényerejű típusok nagyon jók hangulatvilágításhoz, míg a nagyobb fényerejű típusok például konyhai pultvilágításhoz, vagy központi világításhoz alkalmasak.

ANRO LED fényszalag

A LED szalagoknál a LED chip határozza meg a fény színét is, csak a fehérből három főbb árnyalat létezik: meleg fehér, természetes fehér és hideg fehér. Gyártanak olyan LED szalagot, melyen meleg és hideg fehér LED-eket egyaránt elhelyeznek, így szabadon állíthatjuk be a fény színét a meleg fehértől a naturális fehéren át egészen a hideg fehér fényig.

ANRO LED fényszalag

Természetesen az egyszínű szalagok között a színes változatok is elérhetők: kék, piros, zöld, sárga. A LED chipek speciális típusa az RGB LED, mely egy chipen 3 színt tartalmaz, ezekből keveri ki az egyes színeket, ezért színváltós LED szalagnak is nevezhetjük. Létezik olyan színváltós LED szalag, amely fehér chipeket is tartalmaz, ezáltal igény szerint használhatjuk fehér fényű háttérvilágításhoz és színes díszvilágításhoz is.

ANRO LED fényszalag

A fény színeket a különböző vezérlési lehetőségekkel és világítási programokkal még inkább változatossá tehetjük (fényerő növelés-csökkentés, villogtatás, színváltás többféle módon), ezáltal a LED fényszalagok nagyon sokféleképpen alkalmazhatók a bel- és a kültéri dekorációs világításoknál is.

ANRO LED fényszalag

A speciálisan LED szalaghoz gyártott alumínium LED profilok segítségével dekoratívan elrejthetjük a fénycsíkokat otthoni és üzleti környezetben is. Legyen szó padlóról, mennyezetről, oldalfalról, bútorról, a süllyeszthető, vagy utólag felszerelhető fém sínek felhasználásával esztétikusan és alig észrevehetően tudjuk elhelyezni a világításokat. A LED szalag diffúzor bura nélküli beépítése során leginkább azt érdemes figyelembe venni, hogy a LED chipek fénye ne közvetlenül az emberi szem felé világítson, hiszen az erős-vakító fény káros hatással lehet szemünk egészségére (ahogy bármilyen természetes és mesterséges fényforrás).

ANRO LED fényszalag

A fényekkel formálhatjuk a belső tér hangulatát, megjelenését, ami a LED szalagos világításokra is igaz, függetlenül attól, hogy a gyerekszobában, nappaliban, hálóban, konyhában, vagy folyosón építjük be. A LED szalag kis mérete és flexibilis kialakítása lehetővé teszi, hogy egy helyiség építészeti adottságait, formai sajátosságait is kiemeljük. Lehet ez például egy csillag, vagy virág alakú álmennyezet kontúrvilágítása, de a falon kialakított gipszkarton polcok is szépen bevilágíthatók a vonalfényekkel - ez a design világítás pedig minden enteriőrt elegánssá tesz. Említésre érdemes, hogy a funkcionális világításra felhasznált világító szalagok is nagyon dekoratív látványt nyújtanak. Például a tévé háttérvilágításával szemkímélőbb környezetet teremthetünk a képernyő nézéséhez, a lépcsőfokok megvilágításával pedig biztonságosabbá tehetjük a közlekedést - ámde működésük közben díszfényként is szolgálnak.

A LED szalagok beszerelését bízzuk szakemberre, lévén elektromos árammal működő termék. Az 5 méternél rövidebb világításokat akár a komplett szettben kapható LED fénysorokkal házilag is megvalósíthatjuk, de a különlegesebb és/vagy bonyolultabb megoldások kivitelezéséhez szükséges lehet a méretre vágás, forrasztás, vezetékezés, hálózati áramra bekötés, stb, amely villanyszerelői közreműködést kíván. Megfelelő beszerelés esetén a LED szalagok karbantartás nélkül is hosszú évekig működőképesek - természetesen időnként le lehet ellenőrizni a bekötéseket, illetve portalaníthatjuk a LED chipek felületét, mindezzel biztosítva a megszokott fényerőt és fényszínt.

LED fénysorokat ma már a nagyobb bevásárlóközpontokban és élelmiszerüzletekben is kaphatunk, de ha lehet ne innen szerezzük be. Keressünk fel inkább egy LED világítástechnikai szaküzletet, ahol a szakmai segítségnyújtáson túl széles kínálatból lehet kiválasztani a megfelelő LED fénysort, LED vezérlőt és LED tápegységet is, ráadásul az elképzeléshez szükséges mennyiségben, vagy teljesítményben. Így az illeszkedik az elvárt funkcionális, illetve dekorációs világításhoz.

Az ANRO LED világítás webáruházban tanácsadással segítik az érdeklődőket a LED világítás kialakításában. A LED szalagok és a hozzá tartozó kiegészítők gazdag kínálatából, valamint a weboldalon elérhető blogból és képgalériából rengeteg ötletet meríthetnek a látogatók otthonuk dekorálásához.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Így ellenőrizhetjük, hogy zuhanykabinunk biztonságos-e

A zuhanykabin vásárlásakor kevesen gondolnak arra, hogy a biztonság is fontos szempont lehet, hiszen „mi baj történhet?”. Nos, a zuhanykabin üvegből készül!

EGLO lámpakínálat felsőfokon

Az EGLO egyedülálló szolgáltatásokkal és szokatlanul gazdag kínálattal áll a vásárlók rendelkezésére. Szinte minden megtalálható, amit a világítással kapcsolatban keresünk: kül- és beltéri lámpák különféle stílusban, technikai újdonságok, különleges fényforrások és tartozékok. Az EGLO közel 7000 darabos évente megújuló kollekciójának számos terméke elérhető az EGLO Bemutatótermeiben és Lámpaszalonjaiban, valamint az országszerte megtalálható EGLO SHOP in SHOP partnerüzletekben.

Ilyen volt, ilyen lett sorozat - EGLO

A belvárosi lakás átalakítása során a lámpatestek, fényforrások kiválasztására különösen nagy hangsúlyt helyeztek a tervezők.

EGLO okoslámpa - Több, mint fényforrás: a jövő megoldása a jelenben

Élmény, kényelem és biztonság – mindezeket szavatolják otthonunkban a világhíres osztrák gyártó, az EGLO okoslámpái és fényforrásai.

Modern otthonok világítása – EGLO Frania lámpacsalád

Világítás tekintetében egy modern otthonnak számtalan kihívással kell szembenéznie: energiatakarékosság, hosszú élettartam, megfelelő hatékonyság, könnyű kezelhetőség és esztétikus megjelenés. Azonban ne gondoljuk, hogy ezeknek az elvárásoknak lehetetlen eleget tenni!

Lumenet: a világítás itt kezdődik

Amikor lámpát, fényforrást vásárolunk, bőven van mit mérlegelnünk, hiszen a technikai fejlődésnek köszönhetően a világítás az utóbbi időben olyan új funkciókat, szempontokat kapott, melyekkel tisztában kell lennünk ahhoz, hogy jó döntést hozzunk.

Stílushoz hangolt világítás – Inspirációk EGLO lámpa választáshoz

Megfelelő lámpát választani csupán látszólag tűnik egyszerű feladatnak. Már a világítás megtervezése is szakértelmet kíván, ám az út végén vár ránk a kérdés: milyen lámpák illenek az adott helyiségekbe? Hogyan tudjuk ezeket minden szempontnak megfelelően úgy összehangolni a bútorzattal, színekkel, anyagokkal és egymással, hogy a funkció mellett az esztétikum is tökéletesen érvényesüljön? Bemutatjuk, hogyan segít ebben a mára már világmárkát képviselő lámpagyártó és forgalmazó cég az EGLO.

Üzlettervezés mesterfokon: hangulatos és egyedi butik enteriőr

A belső tér praktikus kialakítása, a megfelelő hangulat megteremtése, mely számos egyéb szempont mellett a vásárlást is ösztönzi, az egyik legfontosabb momentuma egy új üzlet megnyitásának. A részletekbe avat be Vermes Dóri, tervező.