Térformálás és világító dekoráció LED szalaggal

Az elmúlt években valóságos forradalmat generált a világítási piacon a LED szalag, mely nem csupán rendkívül energiatakarékosságának köszönheti hírnevét. Ha jól tervezünk, segítségével látványossá és egyedivé varázsolhatjuk belső tereinket.

Elsőként tisztázzuk, hogy tulajdonképpen mit is jelent és mit tud a vonalfényes LED világítás, melynek legfontosabb eszköze a LED szalag. Ez egy olyan világítóeszköz, melyen a fényt adó LED diódák egy hosszú és keskeny áramköri lemezre vannak felforrasztva - ez a lineáris elrendezés biztosítja a fény vonalszerű megjelenését. A különböző fényerősségű LED vonalfények hangulatvilágításként, háttérfényként, kiemelő- és jelzőfényként, design világításként, általános- és fővilágításként is alkalmazhatók.

ANRO LED fényszalag

A belsőépítészetben leggyakrabban gipszkarton álmennyezetek és polisztirol díszlécek dekorációs világításához használják fel, de a konyhapultok megvilágításában is fontos szerepet kap. A LED fényszalag - díszítőelemként - bármilyen lakberendezési munkálat során, akár vendéglátóhelyek és éttermek belső design világításában, kirakatok megvilágításában, faliképek és tükrök kontúrvilágításához, bútorok, gardróbszekrények, könyvespolcok, tévék díszítő világításához, illetve lépcsők és közlekedőutak jelzőfényeként is nagyon jól használható. Összességében tehát bármi megvilágítható vele, amit szeretnénk kicsit izgalmasabbá tenni: mennyezet, padló, fal, szekrénysor, de egyéb kreatív ötletek (egyedi lámpatest, asztaldísz, modell autó, makett repülő, plexi tábla) megvilágításához is tökéletes.

ANRO LED fényszalag

A LED szalag legjelentősebb előnye a mérete. Kevés helyet foglal el (2-3 mm vastag, 8-12 mm széles, hosszúsága csaknem korlátlanul bővíthető), így szinte észrevétlenül elhelyezhető bárhol. Ráadásul 2,5-10 cm-ként darabolható, tehát jól beszabható, méretezhető szűk helyekre is. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a LED az egyik legenergiatakarékosabb fényforrás, alacsony áramfogyasztása mellett hatalmas fényt produkál.

Ugyancsak nem elhanyagolható, hogy rendkívül sokféle változatban kapható, hiszen fényerő és fényszín tekintetében is nagy a választék. Az alacsonyabb fényerejű típusok nagyon jók hangulatvilágításhoz, míg a nagyobb fényerejű típusok például konyhai pultvilágításhoz, vagy központi világításhoz alkalmasak.

ANRO LED fényszalag

A LED szalagoknál a LED chip határozza meg a fény színét is, csak a fehérből három főbb árnyalat létezik: meleg fehér, természetes fehér és hideg fehér. Gyártanak olyan LED szalagot, melyen meleg és hideg fehér LED-eket egyaránt elhelyeznek, így szabadon állíthatjuk be a fény színét a meleg fehértől a naturális fehéren át egészen a hideg fehér fényig.

ANRO LED fényszalag

Természetesen az egyszínű szalagok között a színes változatok is elérhetők: kék, piros, zöld, sárga. A LED chipek speciális típusa az RGB LED, mely egy chipen 3 színt tartalmaz, ezekből keveri ki az egyes színeket, ezért színváltós LED szalagnak is nevezhetjük. Létezik olyan színváltós LED szalag, amely fehér chipeket is tartalmaz, ezáltal igény szerint használhatjuk fehér fényű háttérvilágításhoz és színes díszvilágításhoz is.

ANRO LED fényszalag

A fény színeket a különböző vezérlési lehetőségekkel és világítási programokkal még inkább változatossá tehetjük (fényerő növelés-csökkentés, villogtatás, színváltás többféle módon), ezáltal a LED fényszalagok nagyon sokféleképpen alkalmazhatók a bel- és a kültéri dekorációs világításoknál is.

ANRO LED fényszalag

A speciálisan LED szalaghoz gyártott alumínium LED profilok segítségével dekoratívan elrejthetjük a fénycsíkokat otthoni és üzleti környezetben is. Legyen szó padlóról, mennyezetről, oldalfalról, bútorról, a süllyeszthető, vagy utólag felszerelhető fém sínek felhasználásával esztétikusan és alig észrevehetően tudjuk elhelyezni a világításokat. A LED szalag diffúzor bura nélküli beépítése során leginkább azt érdemes figyelembe venni, hogy a LED chipek fénye ne közvetlenül az emberi szem felé világítson, hiszen az erős-vakító fény káros hatással lehet szemünk egészségére (ahogy bármilyen természetes és mesterséges fényforrás).

ANRO LED fényszalag

A fényekkel formálhatjuk a belső tér hangulatát, megjelenését, ami a LED szalagos világításokra is igaz, függetlenül attól, hogy a gyerekszobában, nappaliban, hálóban, konyhában, vagy folyosón építjük be. A LED szalag kis mérete és flexibilis kialakítása lehetővé teszi, hogy egy helyiség építészeti adottságait, formai sajátosságait is kiemeljük. Lehet ez például egy csillag, vagy virág alakú álmennyezet kontúrvilágítása, de a falon kialakított gipszkarton polcok is szépen bevilágíthatók a vonalfényekkel - ez a design világítás pedig minden enteriőrt elegánssá tesz. Említésre érdemes, hogy a funkcionális világításra felhasznált világító szalagok is nagyon dekoratív látványt nyújtanak. Például a tévé háttérvilágításával szemkímélőbb környezetet teremthetünk a képernyő nézéséhez, a lépcsőfokok megvilágításával pedig biztonságosabbá tehetjük a közlekedést - ámde működésük közben díszfényként is szolgálnak.

A LED szalagok beszerelését bízzuk szakemberre, lévén elektromos árammal működő termék. Az 5 méternél rövidebb világításokat akár a komplett szettben kapható LED fénysorokkal házilag is megvalósíthatjuk, de a különlegesebb és/vagy bonyolultabb megoldások kivitelezéséhez szükséges lehet a méretre vágás, forrasztás, vezetékezés, hálózati áramra bekötés, stb, amely villanyszerelői közreműködést kíván. Megfelelő beszerelés esetén a LED szalagok karbantartás nélkül is hosszú évekig működőképesek - természetesen időnként le lehet ellenőrizni a bekötéseket, illetve portalaníthatjuk a LED chipek felületét, mindezzel biztosítva a megszokott fényerőt és fényszínt.

LED fénysorokat ma már a nagyobb bevásárlóközpontokban és élelmiszerüzletekben is kaphatunk, de ha lehet ne innen szerezzük be. Keressünk fel inkább egy LED világítástechnikai szaküzletet, ahol a szakmai segítségnyújtáson túl széles kínálatból lehet kiválasztani a megfelelő LED fénysort, LED vezérlőt és LED tápegységet is, ráadásul az elképzeléshez szükséges mennyiségben, vagy teljesítményben. Így az illeszkedik az elvárt funkcionális, illetve dekorációs világításhoz.

Az ANRO LED világítás webáruházban tanácsadással segítik az érdeklődőket a LED világítás kialakításában. A LED szalagok és a hozzá tartozó kiegészítők gazdag kínálatából, valamint a weboldalon elérhető blogból és képgalériából rengeteg ötletet meríthetnek a látogatók otthonuk dekorálásához.

Kapcsolódó cikkek

A világítás, mint esztétikai élmény

Ha a lakás világítása, a lámpák kiválasztása kerül szóba, már korántsem érhetjük be azokkal a megoldásokkal, mint egy-két évtizeddel ezelőtt. Mind a lámpatestek, mind a műszaki részletek terén számtalan innovációval találkozunk.

Fontos információk az energiacímkén! Miért ajánlott vásárlás előtt elolvasnunk?

Az elektromos lámpák és lámpatestek energiacímkézése (a 874/2012 EU-rendelet) pár éve jelent meg a köztudatban. Konyhanyelven: az energiacímke megmutatja, hogy a lámpatestben van-e beépített fényforrás, illetve milyen energiaosztályú fényforrással tudjuk azt használni.

Adj teret az élményeknek - Otthon, a kertben is!

Köztudott, hogy a fény hatással van hangulatunkra, közérzetünkre. Talán ez az egyik oka annak, hogy a napsütéses órák számának növekedésével párhuzamosan a szabadtéri programok iránti igényünk is növekszik.

Új trend a világítástechnikában: vintage stílusú izzók, lámpák

Egyre gyakrabban találkozunk régies megjelenésű, Edison korát idéző izzókkal, melyek egy modern otthonban is jól alkalmazhatók. Mit tudnak technikailag ezek a darabok?

Világítás felújítás: új lámpatest vagy elég az új fényforrás?

A kérdést két irányból kell megközelíteni. Az első, amikor meglévő csillárunk működőképes és szeretjük is, így nem akarjuk lecserélni. Új építésnél, vagy már tönkrement régi lámpatestünk cseréjénél már más szempontok alapján kell választanunk.

Kiemelő világítások

Otthonunk dekoratív részletei, képek, vagy tárgyak a világítás segítségével is kiemelhetők, hangsúlyossá tehetők. Néhány alapszabályra kell csupán figyelnünk, ha esztétikus végeredményt szeretnénk.

LED panelek – kiválasztás és alkalmazás

Amikor az interneten böngészünk és LED-ek után érdeklődünk, mindig szembe találjuk magunkat a LED panelekkel. De mi is az a LED panel és hol vesszük hasznát igazán? Egy rövid összefoglalóban nézzük át ezt.

Okos világítások

Ki ne szeretne dinamikus világítást házába, amely telefonról vezérelhető? Elképesztően széles a választék az okos világításokból: mind színváltás, mind pedig színhőmérséklet váltás tekintetében tekintetében tudunk megfelelő alternatívát választani. De hogyan igazodjunk el a kínálatban, milyen lehetőségeink vannak?

Milyen világítást válasszunk a kertbe?

Ha kertes házban, vagy belső udvarral rendelkező társasházban lakunk, jól megtervezett, ízléses világítással egyszerűen hangulatossá és látványossá varázsolhatjuk a külső tereket. Kültéri lámpáink kiválasztása azonban sem könnyű feladat, szánjunk időt rá!