Hirdetés

Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Izgalmas részletek egy étterem belső átalakításakor – Mihálydeák Krisztina lakberendező munkája

Egy utazás mindig inspirálóan hat, felfrissít, segít kizökkeni a megszokott keretek közül. Egy tervező esetében pedig különleges jelentősséggel bír, ha eltérő szemlélettel, újszerű hozzáállással találkozhat. Ennek nyomait fedezhetjük fel Mihálydeák Krisztina munkáján is.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Krisztina a 2020-as Év fürdőszobája pályázat egyik díjazottjaként mutatja be tervezői anyagát, a Luxemburgban található, 170 négyzetméter alapterületű, elegáns étterem átalakítását, felújítását.

Mihálydeák Krisztina által tervezett étterem felújítása

- Egy már régóta működő, patinás étterem három fő helyiségének tervezésére kaptunk a párommal együtt megbízást. A kiemelkedő minőségre a belső terek modern eleganciájával kívántunk reflektálni. Figyelembe kellett vennünk a különböző terek funkcióit, adottságait és természetesen a tulajdonos elvárásait is. A megbízó egyes, már meglévő részleteken, esetenként bútorokon, anyagokon, színeken, nem szeretett volna változtatni, ugyanakkor éreztük, hogy egy új, a korábbinál jóval letisztultabb végeredmény lenne a cél. Így modernebb, hangulatosabb és merészebb tervek születtek. Összességében tökéletes bizalom és kommunikáció alakult ki közöttünk, így a tervezés alatt és a kivitelezés során is gördülékenyen ment az egyeztetés.

Mihálydeák Krisztina által tervezett étterem felújítása

Az étterem stílusa a modern és klasszikus jegyek harmonikus ötvözete. A dekorációban helyenként a francia divatot idéző díszek köszönnek vissza, ilyen értelemben tehát inkább eklektikusnak nevezhető.

Az anyaghasználatra a magas színvonal és letisztultság jellemző. - A padlóra tömörfa parkettát terveztünk, ami természetességében és időtállóságában a minőséget képviseli – mondja Krisztina. - A bútorok tekintetében is előnyben részesítettük a fát, természetes és festett formájában is. A nagy terembe, az elegáns hangulat fokozásához, kazettás falat terveztünk, ugyancsak fából a tartóssága és keménysége miatt. A fa felületek gazdag látványát puha huzattal borított székekkel egészítettük ki. Többféle, különböző anyagú szék felhasználásával tettük játékossá a teret, ezzel is kerülve az egyhangúságot, a túlzott modorosságot. A bontás során lekerültek a faburkolatok a bárterem két fő oszlopáról, így megjelent az eredeti, gyönyörű téglás szerkezet. Ezt kihasználva - és egy ízléses borospince hangulatát megidézve - a téglafalat fekete színűre festettük és burkolat nélkül hagytuk.

Mihálydeák Krisztina által tervezett étterem felújítása
Mihálydeák Krisztina által tervezett étterem felújítása

Érdemes jobban szemügyre venni egy különleges belsőépítészeti megoldást is. Manapság gyakran elvárás, hogy az éttermekben nagyképernyős televízió is működjön, viszont a készülék látványa ebben a környezetben tájidegen lenne. Krisztináék ezért egy olyan tévét helyeztek el a kisebbik teremben, mely kikapcsolva tükörként funkcionál. Az elhelyezés módja azonban példaértékű: a készülék egy díszesen kidolgozott arany színű keretbe került, így a Napóleon-kék falak igazi ékköve lett. Nem elhanyagolható a tükör térnövelő hatása, mely jól jön ebben a kicsi térben.

Mihálydeák Krisztina által tervezett étterem felújítása

A bútorok és kiegészítők többségét - asztalokat, székeket, lámpatesteket – a tervező bútor listája alapján készen vásárolták. A tulajdonos kérésére a bárteremben meg kellett tartani a padokat, így azokat áttervezték és eszerint feketére festették, majd kék huzatot kaptak. - A bútorok összeválogatása során a funkcionalitást tartottuk szem előtt, így például az elegáns kerekasztalok mellett bekerültek a praktikus és könnyen variálható szögletes asztalok is. Ezen kívül az étteremben nélkülözhetetlen eszközök tárolásához egy-egy egyedi bútordarabot is terveztünk, melyek az adott méretekhez és a helyiségek hangulatához megfelelően készültek el.

Mihálydeák Krisztina által tervezett étterem felújítása

A világítás a legtöbb térben adott volt, azonban a kis teremben, valamint a bárteremben a sötétebb színek dominálnak, ezért nagyobb hangsúlyt kapott a hangulatvilágítás. Az étterem nagyon jó minőségű és különleges borokat is kínál, melyek megérdemlik a kiemelést. A Krisztina tervei alapján készült, hátulról megvilágítható polcok a bárterem két oldalán ezt a szerepet töltik be. A kis teremben inkább az egyszerűbb világításra törekedtek, mert túl soknak érezték a LED-eket egy ekkora térben. Helyükre egy markánsabb lámpatestet szereltek a mennyezetre, a falakra pedig a képeket megvilágító, aranyszínű falilámpákat helyezetek.

Mihálydeák Krisztina által tervezett étterem felújítása

- A tervezés kezdeti fázisában, a tereket nézegetve zavaróan soknak találtuk a különböző textúrákat és a színhasználatot. Mi ezzel szemben elegáns, letisztult belső tereket képzeltünk ide, melyeket látványtervek által prezentáltunk. A tulajdonos számára fontos volt, hogy a nagyterem méretét kihasználva helyet adjon kisebb összejöveteleknek, könyvbemutatóknak és akár kiállításoknak is. Ennek megfelelően a falakra egy egyszerű, de örök klasszikus szürke szín került, melyen bármilyen kép vagy festmény hangsúlyossá válhat, miközben nem viszi el a fókuszt a tér egészéről. A különböző anyagokkal és textúrákkal sikerült egyfajta kontrasztot teremtenünk. A bárteremnél már jóval merészebbek voltunk, hiszen színhasználatban a feketét, és a franciák által közkedvelt Napóleon-kéket részesítettük előnyben. A kis teremnél az összes falat kék színűre terveztük, mert szerettünk volna elszakadni a megszokottól, és egy különleges hangulatú termet kialakítani a meglévőből.

Mihálydeák Krisztina által tervezett étterem felújítása
Mihálydeák Krisztina által tervezett étterem felújítása

A projekt legnehezebb részeként nem is annyira az átalakítással kapcsolatos munkák részét említi Krisztina, hanem a „távkapcsolatot”. - A hazautazásunk után távolról kellett lekövetnünk a kivitelezési folyamatokat, de szerencsére minden simán ment. Profi csapat dolgozott azon, hogy minden olyan legyen, ahogyan azt elképzeltük és a fővállalkozóval napi szinten egyeztettünk mindenről – meséli. – Részben emiatt is volt ez a projekt különleges számunkra, hiszen kiutazhattunk a helyszínre, Luxemburgba, ahol a felmérések, megbeszélések és tervezgetések mellett időt tudtunk szakítani az ott lévő lakberendezési trendek feltérképezésére, illetve az újdonságnak számító anyagok és bútorok megismerésére. Ebből aztán bőven meríthettünk ihletett, amit a későbbiekben, az itthoni munkáink során is felhasználtunk.

Népszerűek a témában

Látható minimum: a szinte észrevétlen kapcsolók és dugaljak világa

Így lesz modern stílusú az otthonod – Trükkök a berendezéshez

Minimalista kialakítás és skandináv hatások egy 46 m2-es budai panorámás lakásban

Ez is érdekelhet

Modern fürdőszobák díszei az öntöttmárvány térkádak

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Hörmann garázskapu és bejárati ajtó konfigurátor

Így lehet energetikailag hatékony a tető

Gyors, díjmentes, nagyságrendi számítás a Terrán TetőKalkulátorával!

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Így segít a profi zuhanykabin a maximális vízbiztonság elérésben

Erre figyeljünk oda, ha redőnyt vásárolunk! – válaszol a szakértő

Outdoor-otthonok modern árnyékoló és pergola megoldásai - kültéri életterek tervezése az Archishade szakértőivel

Az egyrétegű falazatok használata a gyakorlatban

A szabadság és a stílus találkozása – Kültéri „szobák” berendezése

„Az egyedi környezet kialakításához mindig magam tervezem a bútorokat is” – beszélgetés Zsákai Gábor belsőépítész, lakberendezővel

Fuga nélkül nincs tartós burkolat – Miért fontos a megfelelő fuga kiválasztása?

Okos megoldásokkal az optimális fürdőszobai vízhasználatért

„Ha egyszóval kellene jellemezni, amit a lakberendezés adhat, akkor az a varázslat lenne” – bemutatkozik Baktai Bianca lakberendező, az Év moodboardja 2023 pályázat díjazottja

Játék a csempékkel – Így válnak hangsúlyossá a terek a jól megválasztott csempével

3 tipp a modern, színes fürdőszoba kialakításához

Fókuszban a világítástechnikai eszközök

Hogyan készülnek a prémium kerámia szaniterek?

„Az esztétikumon és a funkcionalitáson felül kiemelt fontosságú számomra a terek játékos és inspiráló kialakítása” – interjú Lode Cora lakberendezővel, az Év moodboardja 2023 pályázat harmadik helyezettjével

„Szeretem felfedezni a tér adottságait, tanulmányozni a lehetőségeket és megtalálni a legjobb kialakítási opciókat” – Kovács-Szécsi Dóra lakberendezővel, az Év moodboardja 2023 pályázat díjazottjával beszélgettünk

„Egy enteriőr akkor lesz élhető, amikor jól működnek együtt a különböző funkciók” – beszélgetés Pál Gabriella Annával, az Év moodboardja 2023 pályázat közönségdíjas lakberendezőjével

Szebb otthon home staging-gel: Zen ház projekt