Izgalmas részletek egy étterem belső átalakításakor – Mihálydeák Krisztina lakberendező munkája

Egy utazás mindig inspirálóan hat, felfrissít, segít kizökkeni a megszokott keretek közül. Egy tervező esetében pedig különleges jelentősséggel bír, ha eltérő szemlélettel, újszerű hozzáállással találkozhat. Ennek nyomait fedezhetjük fel Mihálydeák Krisztina munkáján is.

Krisztina a 2020-as Év fürdőszobája pályázat egyik díjazottjaként mutatja be tervezői anyagát, a Luxemburgban található, 170 négyzetméter alapterületű, elegáns étterem átalakítását, felújítását.

Mihálydeák Krisztina által tervezett étterem felújítása

- Egy már régóta működő, patinás étterem három fő helyiségének tervezésére kaptunk a párommal együtt megbízást. A kiemelkedő minőségre a belső terek modern eleganciájával kívántunk reflektálni. Figyelembe kellett vennünk a különböző terek funkcióit, adottságait és természetesen a tulajdonos elvárásait is. A megbízó egyes, már meglévő részleteken, esetenként bútorokon, anyagokon, színeken, nem szeretett volna változtatni, ugyanakkor éreztük, hogy egy új, a korábbinál jóval letisztultabb végeredmény lenne a cél. Így modernebb, hangulatosabb és merészebb tervek születtek. Összességében tökéletes bizalom és kommunikáció alakult ki közöttünk, így a tervezés alatt és a kivitelezés során is gördülékenyen ment az egyeztetés.

Mihálydeák Krisztina által tervezett étterem felújítása

Az étterem stílusa a modern és klasszikus jegyek harmonikus ötvözete. A dekorációban helyenként a francia divatot idéző díszek köszönnek vissza, ilyen értelemben tehát inkább eklektikusnak nevezhető.

Az anyaghasználatra a magas színvonal és letisztultság jellemző. - A padlóra tömörfa parkettát terveztünk, ami természetességében és időtállóságában a minőséget képviseli – mondja Krisztina. - A bútorok tekintetében is előnyben részesítettük a fát, természetes és festett formájában is. A nagy terembe, az elegáns hangulat fokozásához, kazettás falat terveztünk, ugyancsak fából a tartóssága és keménysége miatt. A fa felületek gazdag látványát puha huzattal borított székekkel egészítettük ki. Többféle, különböző anyagú szék felhasználásával tettük játékossá a teret, ezzel is kerülve az egyhangúságot, a túlzott modorosságot. A bontás során lekerültek a faburkolatok a bárterem két fő oszlopáról, így megjelent az eredeti, gyönyörű téglás szerkezet. Ezt kihasználva - és egy ízléses borospince hangulatát megidézve - a téglafalat fekete színűre festettük és burkolat nélkül hagytuk.

Mihálydeák Krisztina által tervezett étterem felújítása
Mihálydeák Krisztina által tervezett étterem felújítása

Érdemes jobban szemügyre venni egy különleges belsőépítészeti megoldást is. Manapság gyakran elvárás, hogy az éttermekben nagyképernyős televízió is működjön, viszont a készülék látványa ebben a környezetben tájidegen lenne. Krisztináék ezért egy olyan tévét helyeztek el a kisebbik teremben, mely kikapcsolva tükörként funkcionál. Az elhelyezés módja azonban példaértékű: a készülék egy díszesen kidolgozott arany színű keretbe került, így a Napóleon-kék falak igazi ékköve lett. Nem elhanyagolható a tükör térnövelő hatása, mely jól jön ebben a kicsi térben.

Mihálydeák Krisztina által tervezett étterem felújítása

A bútorok és kiegészítők többségét - asztalokat, székeket, lámpatesteket – a tervező bútor listája alapján készen vásárolták. A tulajdonos kérésére a bárteremben meg kellett tartani a padokat, így azokat áttervezték és eszerint feketére festették, majd kék huzatot kaptak. - A bútorok összeválogatása során a funkcionalitást tartottuk szem előtt, így például az elegáns kerekasztalok mellett bekerültek a praktikus és könnyen variálható szögletes asztalok is. Ezen kívül az étteremben nélkülözhetetlen eszközök tárolásához egy-egy egyedi bútordarabot is terveztünk, melyek az adott méretekhez és a helyiségek hangulatához megfelelően készültek el.

Mihálydeák Krisztina által tervezett étterem felújítása

A világítás a legtöbb térben adott volt, azonban a kis teremben, valamint a bárteremben a sötétebb színek dominálnak, ezért nagyobb hangsúlyt kapott a hangulatvilágítás. Az étterem nagyon jó minőségű és különleges borokat is kínál, melyek megérdemlik a kiemelést. A Krisztina tervei alapján készült, hátulról megvilágítható polcok a bárterem két oldalán ezt a szerepet töltik be. A kis teremben inkább az egyszerűbb világításra törekedtek, mert túl soknak érezték a LED-eket egy ekkora térben. Helyükre egy markánsabb lámpatestet szereltek a mennyezetre, a falakra pedig a képeket megvilágító, aranyszínű falilámpákat helyezetek.

Mihálydeák Krisztina által tervezett étterem felújítása

- A tervezés kezdeti fázisában, a tereket nézegetve zavaróan soknak találtuk a különböző textúrákat és a színhasználatot. Mi ezzel szemben elegáns, letisztult belső tereket képzeltünk ide, melyeket látványtervek által prezentáltunk. A tulajdonos számára fontos volt, hogy a nagyterem méretét kihasználva helyet adjon kisebb összejöveteleknek, könyvbemutatóknak és akár kiállításoknak is. Ennek megfelelően a falakra egy egyszerű, de örök klasszikus szürke szín került, melyen bármilyen kép vagy festmény hangsúlyossá válhat, miközben nem viszi el a fókuszt a tér egészéről. A különböző anyagokkal és textúrákkal sikerült egyfajta kontrasztot teremtenünk. A bárteremnél már jóval merészebbek voltunk, hiszen színhasználatban a feketét, és a franciák által közkedvelt Napóleon-kéket részesítettük előnyben. A kis teremnél az összes falat kék színűre terveztük, mert szerettünk volna elszakadni a megszokottól, és egy különleges hangulatú termet kialakítani a meglévőből.

Mihálydeák Krisztina által tervezett étterem felújítása
Mihálydeák Krisztina által tervezett étterem felújítása

A projekt legnehezebb részeként nem is annyira az átalakítással kapcsolatos munkák részét említi Krisztina, hanem a „távkapcsolatot”. - A hazautazásunk után távolról kellett lekövetnünk a kivitelezési folyamatokat, de szerencsére minden simán ment. Profi csapat dolgozott azon, hogy minden olyan legyen, ahogyan azt elképzeltük és a fővállalkozóval napi szinten egyeztettünk mindenről – meséli. – Részben emiatt is volt ez a projekt különleges számunkra, hiszen kiutazhattunk a helyszínre, Luxemburgba, ahol a felmérések, megbeszélések és tervezgetések mellett időt tudtunk szakítani az ott lévő lakberendezési trendek feltérképezésére, illetve az újdonságnak számító anyagok és bútorok megismerésére. Ebből aztán bőven meríthettünk ihletett, amit a későbbiekben, az itthoni munkáink során is felhasználtunk.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

XXI. századi enteriőr halasi csipkével – Pályázat

Az Agrárminisztérium, a Gróf Széchenyi Család Alapítvány, a Vesta Home Magyarország Zrt., és a Lakberendezők Országos Szövetsége, valamint a Halasi Csipke Közalapítvány pályázatot hirdet a hazai lakberendezők és belsőépítészek számára, melynek keretei közt egy világhírű hungarikumot, a halasi csipkét kell betervezni egy XXI. századi enteriőrbe.

Okosotthon 46 négyzetméteren

Az Év fürdőszobája pályázat győztes lakberendező párosa, Pongó Kriszta és Magyar Tibor egyik legfrisebb munkája, a tetőtérben kialakított modern, sok szempontból rendhagyó kis lakás tervezése.

Világítás kül- és beltéren: tervezés, kiválasztás, energiatakarékosság, lámpa trendek és egyedi lámpák

A világítás tervezése az építkezés, felújítás vagy átalakítás egyik legfontosabb és legtöbb összetevőt magában foglaló mozzanata. Komoly szakértelmet kívánó terület, hiszen olyan műszaki kérdések merülnek fel, melyek szorosan kapcsolódnak a villamos hálózat tervezéséhez, kivitelezéséhez is. Ahhoz, hogy egységes egészként átláthatóvá váljon ez a folyamat, nem árt legalább az alapokkal tisztában lenni.

EGLO, a lámpakínálat felsőfoka

A megfelelő lámpatestek, izzók kiválasztása a lakberendezés egyik legizgalmasabb, ugyanakkor legnehezebb része. Az EGLO Bemutatótermeiben és Lámpaszalonjaiba, valamint az országszerte megtalálható EGLO Shop in Shop partnerüzletekben évente megújuló, lenyűgözően gazdag kínálat várja az építkezőket, felújítókat, lakberendezőket. A választást mindenütt szaktudással rendelkező eladók segítik.

Mitől lesz egy bútor valóban minőségi? Teszteltük a Lamello termékeit

Egy érdekes kísérlet során részleteiben vizsgáltunk meg néhány bútort és így mutatjuk meg, melyek a jó minőség leginkább árulkodó jelei. Ez után garantáltan másképp nézünk a kiszemelt bútorokra.

EGLO lámpakínálat felsőfokon

Az EGLO egyedülálló szolgáltatásokkal és szokatlanul gazdag kínálattal áll a vásárlók rendelkezésére. Szinte minden megtalálható, amit a világítással kapcsolatban keresünk: kül- és beltéri lámpák különféle stílusban, technikai újdonságok, különleges fényforrások és tartozékok. Az EGLO közel 7000 darabos évente megújuló kollekciójának számos terméke elérhető az EGLO Bemutatótermeiben és Lámpaszalonjaiban, valamint az országszerte megtalálható EGLO SHOP in SHOP partnerüzletekben.

Mit tehetünk a belső terek higiéniájáért? – Káros mikroorganizmusoknak ellenálló fal- és felületfestékek, burkolatok, steril felüleletek

Az időnk jelentős részét épületekben – otthonunkban, zárt térben lévő munkahelyen, iskolában, üzletekben, hivatalokban – töltjük. A belső terek levegőjének jó minősége, általános higiéniája nemcsak jó közérzetünkhöz, hanem egészségünk érdekében is fontos. A jelenlegi járvány helyzet pedig rámutat arra, hogy a jövőben ezen tényezők még inkább felértékelődnek.

Új burkolat, új terasz – tippek teraszfelújításhoz

Ha teraszunk felújításán, bővítésén, esetleg terasz építésén gondolkodunk, a legnagyobb figyelmet a burkolat kiválasztásának érdemes szentelnünk.

“A maximumot kihozni a tervezésből, csak az ügyféllel együtt lehet” – beszélgetés Zámbó Tímea építészmérnök, belsőépítésszel, az Év fürdőszobája pályázat díjazottjával

Természetközeliség, a külső és belső terek határainak feszegetése, a hagyományos funkciók továbbgondolása, mindez kreatív formavilággal, igényes és harmonikus megjelenéssel. Ha röviden akarnánk összefoglalni, ez jellemezné legjobban Zámbó Tímea munkáit, aki formabontó megoldásokat is szívesen alkalmaz terveiben.