Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Így lesz modern stílusú az otthonod – Trükkök a berendezéshez

A modern stílus manapság meglehetősen tág fogalom, ám vannak bizonyos jegyek, melyek nélkül semmiképpen nem nevezhető egy otthon modernnek. Íme a legfontosabbak, melyek alkalmazásával könnyen célhoz érsz.

Modern stílusú lakás

Te is úgy vagy vele hogy egy modern otthonba lépve vagy a képeit nézegetve valahogy ösztönösen tudod, hogy az az?  Mindezt valószínűleg anélkül hogy tankönyv szerűen fel tudnád sorolni egy modern stílusú lakás kialakítási alapelveit és jellemző stílusjegyeit! Könnyen fel lehet ismerni, mert általánosságban egyszerűség, letisztultság és funkcionalitás jellemzi a stílust.

Mégsem olyan egyértelmű és egyszerű, hogy hogyan állj neki. Sőt, a leginspirálóbb modern enteriőrök kialakításához az elejétől tudatos tervezésre, igen sok fantáziára és naprakész ismeretekre van szükség.

Ez a bejegyzés elsősorban a tudatos tervezésben segít azoknak, akik a témában érdeklődnek, hiszen minden más teljesen egyéni.

Tipp
Bármivel kezded, az ne egy álomkanapé vagy egyéb szerelembútordarab legyen, mert később bajban leszel emiatt. Mindenekelőtt legyen egy kialakítási és berendezési koncepciód, melybe beletartozik a térkapcsolatok kialakítása, a harmonizáló színek és a hangulat megválasztása (moodboard), a burkolatok és a jellemzően előforduló anyagok meghatározása, és persze mindenhez társuljon egy költségvetés, amit nagyvonalakban még a kezdeti lépések előtt érdemes összerakni.

Kezdjük az elején, a térkapcsolatok kialakításával

A modern stílusra jellemzőek az egybefüggő és tágas terek, a fény, és a világosság. Érdemes tehát olyan átalakításokat eszközölni – az építészeti adottságokat figyelembe véve -, hogy egybenyíló, esetenként ajtó nélküli tereket kapjunk, és a meglévő nyílászárókat csere esetén többre, nagyobbra cseréljük (pl. parapet nélküli, egészen a talajtól induló ablakok), vagy eleve ezen elvek mentén alakítsuk ki a lakást.

Adja magát tehát a klasszikus, falakkal és ajtókkal határolt zárt közlekedők kiiktatása vagy minimalizálása, az amerikai konyha kialakítása, így a közösségi helyiségek egy légtérbe terelése.

Az optimális téralakítás mellett a lakás világosságát más tényezők is befolyásolják jó pár évtizede. A fűtési rendszerek korszerűsödése és a légkondicionálás bevezetése, valamint a modern árnyékolástechnikai megoldások (redőnyök, rolók, zsaluziák, pergolák, stb.) lehetővé teszik a vastag, nehéz függönyök mellőzését, ezáltal a világos és letisztult tereket.

Ritka ugyan, de megfér a stílusban a látszó téglafal, esetleg kilátszó gerendák, csövek, és vezetékek, ám ezek – főleg nagy mennyiségben – elsősorban az indusztriális stílus védjegyei.

Modern stílusú lakás

Számít-e a méret?
Fontos leszögezni, hogy nem szükséges nagy alapterület a modern stílus érvényesüléséhez, sőt.

Legyen egészen kicsi lakásod vagy éppen emeletes házad, a modern stílus mindegyikben jól mutat. Egyik legfontosabb alapelve ugyanis az, hogy a design nem mehet a funkcionalitás rovására, más szóval a design akkor igazán „jó”, ha az esztétikum mellett az életünket is jobbá teszi, és okosan szolgál bennünket.

Ez – főleg napjainkban, amikor az emberek jó része kisebb méretű városi lakásban él és tölti egyre több idejét –ugyanúgy értendő a lakások tereinek optimális és célszerű kialakítására, mint a berendezésére.

Anyag- és színhasználat a burkolatok szintjén

A modern stílus alkalmazása során a minőségi, természetes anyagok használata jellemző és preferált, nem csak a burkolatok, de minden berendezési tárgy szintjén. Ezek a kő (beleértve a kerámia és egyéb kőszármazékokból készült hidegburkolatot), a beton, a fa, és fafurnér, a fém, és az üveg.

Ami szinte tabu, az a műanyag. Ezért lehetőség szerint kerüld a vinyl, laminált és műanyaggal kevert egyéb burkolatok (pl. különböző kompozitok) használatát. A vízállóság, a tartósság, és az ár kérdése mind fontos szempont, azonban a stílussal szembe megy a műanyag használata.

A burkolatok alatt a magától értetődő padló és fürdőszobai vagy konyhai falburkolaton kívül meg kell említsük a modern falpaneleket. Gyakoriak a modern stílusban a nagy táblás vagy bordázott falpanelek, egyéb falburkolatok (pl. kő, márvány, mikrocement, stb) alkalmazása, amikkel a falak bizonyos részeit vagy akár a plafont szokták burkolni. Ez nem csak harmóniát teremthet a többi berendezési elemmel, de különleges dekorációs megoldás is – megfelelő mértékben alkalmazva:

Modern stílusú lakás

A színhasználat tekintetében a stílus alapelve, hogy a nagyobb felületeken visszafogottabb, elsősorban pasztelles földszíneket használjunk (ezek a fehér, a krém, a bézs, a barna, a szürke, a zöld, és a kék különböző árnyalatai). Nagyobb felület alatt értem a padlót, a falburkolatokat, nagyobb bútorokat, mint kanapé, konyhabútor, gardróbszekrény stb. Ezek a színek nem csak természetes hatást és nyugalmat árasztanak, de nehezebb megunni, és időről időre feldobhatók valamely akár élénkebb kiegészítő szín használatával.

A lakberendezésre is jellemző, hogy trendek jönnek mennek, és a sok inger hatására az ízlésünk pár év alatt is jelentősen változik. Arról nem is beszélve, hogy a technológia fejlődése folyamatos és gyors, ami állandó újításokat eredményez anyaghasználat és formavilág tekintetében is.

Egyéni preferencia kérdése, hogy inkább a világos vagy a sötét irányba mozdulunk el, azonban mindkettőt mértékkel alkalmazzuk, hogy az összkép ne legyen unalmas. Úgy gondolom, hogy a kontrasztok minden lakásnak jót tesznek, főleg jól alkalmazva (megfelelő színekkel és mértékben).

Bútorok, világítás, kiegészítők kérdése

A modern stílusú bútorok egyaránt funkcionálisak és esztétikusak kell legyenek. Itt is a természetes anyagok és a túlnyomórészt semleges színek alkalmazása, valamint a felesleges részletek megszüntetése jellemző. 

A modern stílusban dominálnak az egyenes és elegáns vonalak érdekes formákkal, így nem kizártak a kerek, íves formák sem – a minimállal ellentétben -, és a geometrikus minták és formák is számos módon köszönnek vissza.

Színek tekintetében a bútorozás szabadabb valamivel. Míg a nagy felületek tekintetében továbbra is célszerűbb a visszafogottabb árnyalatok választása, kisebb bútorok, és dekorációs elemek esetében bátran be lehet vinni hangsúlyosabb színeket is a lakásba. A felületek sok esetben világos árnyalatúak és fényvisszaverők, ezzel is fokozva a természetes fény terjedését otthonunkban.

A letisztultság jegyében a legtöbb tárolási funkciót zárt szekrények biztosítják. Ezek frontjai sok esetben fogantyú nélküliek vagy egyszerű bemarásokkal ellátva biztosítják a nyithatóságot. A szabadon álló bútorok kapcsán viszont jellemzőek az alacsony, vízszintes bútorok egyenes vonalvezetéssel. Ha ezeknek a bútoroknak látszanak a lábaik, szellősebb, légiesebb lesz az összhatás.

Az elemes és átalakítható, toldható bútorok – legyen szó asztalokról, moduláris kanapékról, polcos elemekről, szekrényágyról – a modern stílus igazán jellemző okos megoldásai:

Modern stílusú lakás

Ha megengedhetjük magunknak, érdemes körülnézni a század első felében tervezett bútorok piacán, mivel ezek a design tárgyak a formavilágukat tekintve a mai napig korszakalkotónak számítanak, és amellett, hogy impozáns megjelenésűek, biztosan értékálló befektetésről beszélünk.

Ilyen például a Knoll által forgalmazott Barcelona fotel, Brauer Marell csővázas széke, a Vaszilij-szék, vagy a Le Corbursier fotelek és székek. Vannak ezek közül eredeti darabok, de ma már a bútorgyártó cégek sokat ezek közül újraélesztettek replika formájában.

Modern stílusú lakás

A stílusba illő világítás lehetséges variációit hosszasan tudnám sorolni. Ami semmiképp nem maradhat ki egy modern enteriőrből, az a LED világítás – rejtett vagy látszó formában, de a LED-szalagos vonalvilágítás (beépített vagy sínes változatban) szinte kötelező.

Emellett a berendezési koncepció nagyban meghatározza, milyen típusú lámpatesteket tervezzünk be. Általánosságban elmondható, hogy igen jellemző a hosszúkás és a kerek testek alkalmazása, illetve a fémek és az üvegfelületek. Jól megválasztva egy modern lámpatest a nappalink vagy napjainkban akár a konyha vagy az étkező éke is lehet.

A piac szerencsére ontja az újabbnál újabb design lámpákat, melyekből mutatok párat:

Modern stílusú lakás

Szőnyegválasztáskor elsődleges szempont a minőség és a természetes alapanyag, mindez absztrakt, néha meglepő mintázattal, mellyel egy semlegesebb berendezést kiválóan fel lehet dobni. Azonban ha a koncepciónk alapján másra helyeztük a fókuszt (pl. hangsúlyos tapéta, lámpa, design bútordarab), akkor itt is előfordulhat, hogy egy visszafogott, homogénebb darabot érdemes választanunk. Semmiképp ne gondolkozzunk antik, perzsa, és egyéb klasszikus mintájú szőnyegben.

Jellemző dekoráció az absztrakt vagy valamilyen meghökkentő jelenséget ábrázoló fali kép, valamint a fekete-fehér művészfotók, melyek nagy méretűek, sokszor igen hangsúlyosak:

Modern stílusú lakás

Haszontalan tárgyakat még dekorációnak sem szokás kitenni, ám egy-egy visszafogottabb design vagy vintage darab – megfelelően elhelyezve – remekül mutat egy modern enteriőrben. Jellemzőek a fém- és üvegfelületek, a műanyag itt is kizárt.

Tipp
Otthonod modern stílusban való kialakítása igen költséges lehet, ha valóban természetes, minőségi alapanyagokat használsz és design bútorokat vásárolsz. Azonban szerényebb költségvetésből is meg lehet oldani, pénzünk jól átgondolt csoportosításával és a megfelelő fókuszpontok kialakításával.

Hasse Ágnes

Népszerűek a témában

Látható minimum: a szinte észrevétlen kapcsolók és dugaljak világa

Professzionális LED világítási rendszer, nem csak profiknak

Luxus-e a lakberendezés?

Ez is érdekelhet

Dulux EasyCare - Foltok a falon? Ugyan már!

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Eclisse 40, az átgondolt és kifinomult tokrendszer

Okosan megtervezett termékekkel nagyobb tisztaság a fürdőszobában

Generon: a naprakész tető

Tízből kilencen korszerűsítenék otthonukat

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Zuhanykabin tisztítás gyorsan és egyszerűen, az Easy Clean bevonat segítségével

Outdoor-otthonok modern árnyékoló és pergola megoldásai - kültéri életterek tervezése az Archishade szakértőivel

Kingfire Kanto az első Schiedel sarokkandalló előnyei

Masszázsmedence – a jó közérzet és az egészségmegőrzés különleges eszköze. Hogyan válasszunk masszázsmedencét?

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Hová szökik az áram? – Rangsoroltuk a 10 legnagyobb villamosenergia-fogyasztót a háztartásunkban

Professzionális LED világítási rendszer, nem csak profiknak

L’azour Home, ha a szépség nem elég

Stílushoz hangolt világítás – Inspirációk EGLO lámpa választáshoz

Így alakulhat egy falusi ház modern lakótérré

A bohém könnyedségtől a klasszikus eleganciáig – Trend prognózis Frankfurtból

Térformálás és világító dekoráció LED szalaggal

Kilincs a stílus szolgálatában

Híd alá épített stúdiót magának egy formatervező

Páratlan páros – a beton és a fa

Beton-tárgyak térhódítása a lakberendezésben

A LEDjobb megoldások, felvilágosítás felnőtteknek