Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?

Díjazott kerámia tetőcserepek középületeken

A Creaton Tetőszépségverseny építészpályázatának második fordulóját Viszlai József építész nyerte Hidvégardón az 1770-es években épült Gedeon-kúria felújítási munkálataival.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

 

A Creaton Tetőszépségverseny építészpályázatának második fordulójára 17 kerámia cseréppel készült középületet neveztek be. Ezek között szerepelt felújított, átalakított, műemléki védettségű építmény, templom, múzeum, kúria, művelődési ház, polgármesteri hivatal, gyermekintézmények és különböző funkcióval rendelkező új építésű épület, így például egészségügyi központ. Mindez jól türközi a pályázat kiírásakor alapvető célt: a kerámia tetőcserép sokrétű felhasználhatóságát. A pályázat jellegét tekintve a zsűri a tetőn alkalmazott műszaki megoldásokat is figyelembe vette, de az építészeti szempontok most jelentősebb súllyal estek a latba. A feladatnak megfelelő formatervezés mellett a díjazott épületeknél különleges megoldások születtek az épület környezetébe való illesztésére, és ebben a tető különleges megoldásai játszották a főszerepet. Mindez bizonyította, hogy a középületek tervezése során sem szükséges lemondani az esztétikai megfontolásokról és a kerámia tetőcserép alkalmazásáról, még akkor sem, ha a funkcionalitásra törekvés, vagy a gazdaságosság nagy súllyal esik a latba.

A második forduló díjazott pályaművei

1. díj: Gedeon Kúria, építész: Viszlai József 

Magyarország legészakibb településén, Hidvégardón áll az 1770-es években épült kúria, amelynek 2010–2012-es felújítási munkálataival kivívta Viszlai József építész a „Hozzuk együtt tető alá” Kerámiacserép középületeinken kétfordulós építészpályázat zsűrijének elismerését. Viszlai József építész a városhoz való személyes kötődése révén kiemelten fontosnak tekinti Hidvégardó középületeinek, „örökségének” védelmét, rehabilitációját.

Gedeon Kúria, építész: Viszlai József

 

A műemléki védettségű nemesi kastélyra és a kertben található fedett szabadtéri színpadra a műpala tető teljes visszabontását követően Creaton Ambiente szegmensvágású tetőcserepe Nuance barna engóbozott színben került, amellyel az épület kiválóan illeszkedik az összképbe. Maga a beruházás a Bódva folyó és mellékvölgyeinek, azaz a História völgy magterületének örökségét bemutató, História völgy attrakció Európai Uniós pályázat során valósult meg.

2. díj: Eszterházy Etyeki Kúria, építész: Bordás Péter

A „szőlők felett lebegő tető” látványával fogadja a látogatót az Eszterházy Etyeki Borászat épülete. A Creaton Nuance szürke engóbozott színű Domino sajtolt tetőcserépével megvalósított különleges tetőkialakítással és a hangsúlyos üvegfelületekkel teremtette meg Bordás Péter építész az épület és a környezet közötti kölcsönhatást, amit a zsűri második díjjal ismert el.

Eszterházy Etyeki Kúria, építész: Bordás Péter

Az etyeki Öreghegyen található 150 éves pinceépület és a 15 éves feldolgozó üzem modernizálása és bővítése során a borászat épületének alapterülete 220 m2-ről 1100 m2-re nőtt. A történelmi múltra visszatekintő, 150 éves pinceépület a Creaton modern Domino kerámiacserepével fedve szép egységet alkotva illeszkedik Magyarország egyik legkorszerűbb borászati építményébe.

3. díj: Budakalász Egészségügyi Központ, építész: Horváth Zoltán

A zsűri által harmadik díjjal jutalmazott épületet Horváth Zoltán építész négy háziorvosi, egy gyermekorvosi és egy fogászati rendelő részére alakította ki Budakalászon. Az épület tömegformálása a körre szervezett alaprajzot folytatja, amelynek tervezése során Horváth Zoltán építész célja a funkcionális igények kielégítése mellett a megfelelő utcaképbe való illeszkedés. A Creaton Róna szegmensvágású hornyolt natúrvörös tetőcseréppel fedett új építésű épület a város egyik csomópontjává, a helyiek közösségformáló helyszínévé vált.

Budakalász Egészségügyi Központ, építész: Horváth Zoltán

Horváth Zoltán építész tervezői munkájával egy letisztult, piacetta típusú városteret alkotott meg. A zsűri az épületet azért jutalmazta a pályázat III. díjával, mert amellett, hogy a város egy fontos középülettel gazdagodott, egyúttal értékes közösségi teret is kialakított.

Különdíj: Szent Máté Római Katolikus templom, építész: Bujdosó Géza 

Creaton Róna szegmensvágású hornyolt natúrvörös tetőcserép védi a templom védőszentjét, Szent Máté apostolt ábrázoló főoltárképet a kókai Szent Máté Római Katolikus templomon.

Szent Máté Római Katolikus templom, építész: Bujdosó Géza

Bujdosó Géza építész munkája „ékes példája az épületszerkezet műszaki tervezői és kivitelezői együttműködésnek” hangzott el Fülöp Zsuzsa okleveles építészmérnök, egyetemi docens értékelő beszédében. Maga az épület 1822-ben épült egy többször átalakított középkori templom helyén. Közel 200 év elteltével a klasszicista stílusú épület homlokzata és tetőszerkezete szorult felújításra.

További információ: www.creatonteto.hu

Kapcsolódó írásaink

Tetőszépségverseny: pályázat kerámia cseréppel fedett épületeknek

Díjazott kerámia tetőcserepek – az első forduló eredményei

Népszerűek a témában

Síklemezes tetőfedés – a tradíciók és a modern technológia látványos találkozása

Állami támogatás tetőfelújításra, napelemre

Esztétika és környezettudatosság – arany középút a megújuló energiaforrások terén

Ez is érdekelhet

Ezeket érdemes mérlegelni, ha napelem telepítésén gondolkozunk

Tervezd meg tetődet egyszerűen, 6 lépésben!

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Családi ház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Mit tud a megújult Torrenta zuhanykabin család?

Outdoor-otthonok modern árnyékoló és pergola megoldásai - kültéri életterek tervezése az Archishade szakértőivel

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Elszálló építőanyagárak, komoly kihívások. Mit tehetünk? – szakértőket kérdeztünk

Síklemezes tetőfedés – a tradíciók és a modern technológia látványos találkozása

Otthonfelújítási támogatástól az építőanyag vásárlásig – Ezentúl mindezt egy helyen intézhetjük!

Tippek tetőablak választáshoz – felújítóknak

Így alakul végül otthonná az épülő belső tér – lakberendezés a gyakorlatban

Miért fontos kivitelezői szerződést kötni és mi szerepeljen a szerződésben? Letölthető szerződésminta és magyarázatok felújítóknak, építkezőknek

Állami támogatás tetőfelújításra, napelemre

Kétszázezer forinttól a csillagos égig. Milyen felújítás fér bele kicsi, nagyobb és korlátlan büdzsébe?

Új tető állami támogatással

Enteriőr átalakítás modern, organikus stílusjegyekkel – Mihálydeák Krisztina és Csomor László munkája

Mennyit spórolhatunk a Homeinfo Kedvezmény Hetek kuponjaival? Íme, egy példa arra, hogy elég sokat!

Kölcsönhatásban: amikor a fekete és a bronz festés dominál

Mutat és megtakarít: pala, kerámia, fém – homlokzaton és tetőn

Az ősz legfontosabb eseménye építkezőknek, felújítóknak: Bau Budapest Expo

Újraszervezett terek és különleges részletek - 55 négyzetméteres lakás felújítása