Hirdetés

Tervezés előtti beszélgetések az építésszel 1.

Sok kérdést kell tisztáznia az építésznek a családdal, mielőtt elkezdi a tervezést. A szakmája mellett a jó építésznek értenie kell egy kicsit a pszichológiához is, ha olyan házat szeretne tervezni, amelyben az építtető család sok évtizedig elégedetten él. Írásunkban Gáspár László okleveles építész fejti ki véleményét néhány gyakorlati tervezési kérdés kapcsán. Sorozatunk első részében néhány alapvető kérdést tisztázunk az építésszel.

Kérdések az építésznek (Forrás: Facebook, Mobilépítész)

Először azt kellene tisztázni mekkora is az ideális ház?

Sokrétű a kérdés, hiszen mindenkinek más az ideális. Az biztos, ha nagy házat építünk, akkor tudatosan kell készülni, annak hosszú távú fenntarthatóságára is. Azonban arra is érdemes gondolni, hogy 5 négyzetméternyi épület árából például kijön a napkollektoros melegvíz-készítő rendszer, amely télen-nyáron ellátja a családot meleg vízzel. Amikor tervezek, igyekszem a lehető legtöbb szempont szerint feltérképezni, a család jelenét és jövőjét. Tapasztalatom szerint az emberek többsége nagyjából tisztában van a lehetőségeivel, és tud is dönteni, bár ezt a döntést nekem, az építésznek a lehető legtöbb információval segítenem kell. A terveken keresztül, az anyaghasználattal, az esetleges ütemezhetőséggel, figyelembe lehet venni gyakorlatilag minden szempontot, amely felmerül a beszélgetésekben.

 

Milyen távra jó tervezni: építsünk egyből egy kényelmes nagy, családi házat, az álmot, vagy inkább több fázisban gondolkodjunk?

A kényelmes nagy és az álomház akkor tervezhető meg felelősséggel, ha annak a megépítésére valamint a fenntartására is megvan a keret. Megoldás a több fázisban történő építkezés is, éppen most dolgozom egy olyan házon, ahol még kérdés, hogy hogyan ütemezzünk, de mindenképp szükséges lesz, több részben építkezni, mert csak ezt engedik a család pénzügyi lehetőségei.

Kérdések az építésznek (Forrás: Facebook, Mobilépítész)

Mennyi idő az engedélyezés, mire figyeljünk, hogy ne kelljen sok kört futni?

Legyen meg minden papír, amelyet a vonatkozó törvény előír. Érdemes az önkormányzatoknál előre egyeztetni, és amit kérnek, azt mind teljesíteni. Ismerni kell a helyi szabályzatban leírtakat, mert azokat is be kell tartani.

Amíg az engedélyre várunk, mit lehet elintézni, hogy addig is haladjunk?

Árajánlatokat lehet kérni, és kivitelezőt választani. De szerződni csak jogerős építési engedély birtokában szabad.

Lefelé vagy felfelé érdemes építkezni: pince vagy padlás?

Valójában a terepviszonyok döntik el, hogy pincét vagy padlást építsünk, de ha vízszintes a terep, és átlagosak az igények, akkor mostanában inkább padlást, illetve a tetőteret választanak gyakrabban a családi házat építtetők.

Egyszintes vagy kétszintes legyen-e az épület? Melyiknek mik az előnyei, hátrányai?

Úgy tűnik mostanában, a leggazdaságosabb házelrendezés a földszint tetőtér-beépítéssel. De minden helyzet egyedi, ezért nehéz általánosítani. A gazdaságosságban az is benne van, hogy két szint esetén kompaktabb forma hozható létre, kevesebb az alapozás, kisebb a fenntartási költség. A hátránya pedig a lépcső, mivel van, aki szerint ez kényelmetlen. De ez is, mint minden a családi ház tervezése során, nagyon függ a megrendelőtől. Mert például vannak, olyanok is, akik kifejezetten szeretik a kétszintes lakást. Ha pedig valaki nem akar kétszintes, lépcsős házban lakni, akkor annak hiába minden érv, ilyen esetben általában üres padlás készül, amelynek a mérete lehetőleg akkora, hogy az esetleges későbbi beépítésre is alkalmas legyen. Ezt általában tárolásra használják, ahova létrával lehet felmenni, ezzel a mindennapos lépcsőzés elkerülhető.

Kérdések az építésznek (Forrás: Facebook, Mobilépítész)

Mi a véleménye a dupla garázsról? És ha nem fér el, akkor helyette mi lehet a megoldás?

Semmi sem kell, csak, ami előírás. Rengeteg család él egy autóval, nekik például nincs rá szükségük. Ahol két autó van vagy várhatóan a közeljövőben kettő lesz, ott azért érdemes dupla garázst építeni. Ha nem fér el, akkor jó, ha van a telken belül, közel a bejárathoz kocsibeálló. Ez lehet akár fedett, oldalról nyitott szerkezet is. Érdemes figyelni arra, hogy a két autó egymástól függetlenül tudjon ki-beparkolni.

Gáspár László
okleveles építészmérnök
(+36-20) 934-9265; (+36-30) 300-4303
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.gasparepitesz.com
Facebook: Mobilépítész

 

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Így ellenőrizhetjük, hogy zuhanykabinunk biztonságos-e

A zuhanykabin vásárlásakor kevesen gondolnak arra, hogy a biztonság is fontos szempont lehet, hiszen „mi baj történhet?”. Nos, a zuhanykabin üvegből készül!

82 év alatt újulhat meg a teljes családi ház állomány Magyarországon. Unokáink már látni fogják?

Magyarországon 2,7 millió családi ház van. Energetikailag korszerűnek 5-10%-uk mondható, melyek energetikai korszerűsítést nem igényelnek, hiszen ezeket eleve a kor követelményeinek megfelelően építették, vagy már energiahatékonysági szempontból teljes körűen felújították azokat.

Trendek, tervek – variációk fürdőszobára

Akár egy új fürdőszobán, akár a meglévő felújításán töri a fejét, mindenképpen sok döntést kell meghoznia egy olyan, költséges beruházáshoz, amelynek eredményével sok évig, akár évtizedig fog együtt élni. Gyakran centiken, egyetlen elhibázott döntésen múlhat, hogy szeretni vagy utálni fogja a fürdőjét. Mi kell ahhoz, hogy álomfürdőszobája legyen? Mutatjuk!

Rendszerszemlélet, környezettudatosság, megbízhatóság

Rendszerszemlélet, környezettudatosság, megbízhatóság. Csupán néhány tulajdonság, mely a Tétény-Ker termékeit és szolgáltatásait jellemzi.

Megújuló energia fémtetőről

Meglepő adat, hogy az éghajlatnak köszönhetően Magyarországon minden négyzetméterre körülbelül 1265 kilowattóra napenergia jut. Mivel ez több mint jónak nevezhető érték, így emiatt - és az egyre terjedő trendnek köszönhetően -, egyre több tetőn jelennek meg a nap energiáját összegyűjtő és hasznosító eszközök, napelemek és napkollektorok. Kifejezetten széles a választék, de amiről most szó lesz, az ezek biztonságos és tartós rögzítése – pl. fémtetőn.

A tervezéstől a felújításon és a tetőfedő anyagok kiválasztásán át a szigetelésig, itt mindent megtalál, amit a tetőkről tudnia kell

A tető az épület egyik fontos teherhordó szerkezete, épsége, megfelelő stabilitása éppen ezért kulcskérdés. Az épülethez illő formát és kialakítást, a tetőfedés típusát, anyagát, színvilágát a tervezés során kell meghatározni, majd a kivitelezésnél - minden részletre kiterjedően - szakszerűen végigvinni. A cél, a tető évtizedekig tartó időtállósága és nem utolsósorban esztétikája.

Így hasznosíthatjuk a napenergiát otthonunkban - Napelemes és napkollektoros rendszerek

A többség számára manapság már nyilvánvaló, hogy a napelemek a napsugárzást elektromos energiává alakító eszközök. Sokan azonban még mindig összetévesztik ezeket a fotovoltaikus rendszereket tévesztik a napkollektorokkal, pedig működésük és hasznosításuk is jelentősen eltérő. Bár mind a napelem, mind a napkollektor napenergiát alakít át, a napelem elektromos-, a napkollektor pedig hőenergia hasznosítás célját szolgálja.

4 fontos dolog, melyek nélkülözhetetlenek a jó tetőhöz

A megfelelő tervezéssel és kivitelezéssel, minőségi anyagokból épített tető hosszú évtizedekig ellenáll az időjárás viszontagságainak, és hatékonyan támogatja az otthonok energia-megtakarítását. Mit tehetünk annak érdekében, hogy a tető hibátlanul tegye a dolgát? Íme, a legfontosabb tényezők, melyek figyelmet érdemelnek az építés, felújítás során.