Hirdetés

Az energetikai tanúsítványról szóló rendelet 2013-as változásai

Néhány pontban változtak az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008. (VI. 30.) kormányrendelet előírásai. Így például ha van az ingatlannak energetikai tanúsítványa, akkor már a hirdetésben meg kell jelentetni a besorolást.

2012. január 1-jétől nem csak az új ingatlanokra, hanem az eladott vagy tartósan bérbe adott ingatlanokra is kell energetikai tanúsítványt készíteni. 2013. január 1-jétől néhány pontban módosult az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008. (VI. 30.) kormányrendelet.

energetikai tanúsítvány 2013 (blog.darlingsofchelsea.co.uk)

A tanúsítás szabályai

Az ingatlan eladását vagy bérbeadását célzó hirdetésben fel kell tüntetni az épület energetikai besorolását, amennyiben az ismert. Az adásvételi vagy a bérbeadási szerződésben fel kell tüntetni a tanúsítás kódját és, hogy az energetikai tanúsítványt a vevő átvette.

Az energetikai tanúsítvány tartalma

Ezentúl minden esetben javaslatot kell tenni az energetikai tanúsítványban arra, miként lehet költséghatékonyan javítani az épület energetikai besorolásán. A tanúsítvány javaslatot tartalmazhat az épület megújuló energiafelhasználásának mennyiségére és arra, hogyan lehet megvalósítani ezt a fejlesztést, valamint tájékoztatást ad a támogatási rendszerről és finanszírozási programokról.

A tanúsítvány nyilvántartása minőségellenőrzése

A tanúsító az energetikai tanúsítványt elektronikus program segítségével készíti, amelyet az illetékes miniszter készíttet el. Ez a tanúsító program generálja az energetikai tanúsítvány kódját, és automatikusan rögzíti az energetikai tanúsítványt az Országos Építésügyi Nyilvántartásban. A tanúsítványok 2,5 százalékát ellenőrzi a hatóság, és erről az ellenőrzésről köteles értesíteni a tanúsítót.

Részletesen itt olvashat az energetikai tanúsítványról.

Tizenöt éves, építőipari (Bautrend, Magyar Építéstechnika), biztonságtechnikai (Árgus) nyomtatott szaklapoknál eltöltött főszerkesztői, lapigazgatói gyakorlat után 2011 és 2014 között a homeinfo.hu főszerkesztője volt és a securinfo.hu alapító főszerkesztője. Hisz abban, hogy fejlődő világunkban az on-line sajtó az információ fő forrása.
Kapcsolódó cikkek

Uniós ingyen hitel lakásfelújításhoz

Folyik az egyeztetés a Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitelprogramról, melynek a teljes rendelkezésre álló keretösszege 105 milliárd forint.

Napelemes cserepek – Hazai körkép

A hazai fejlesztésű napelemes cserép gyártásának beindulása ezidáig még várat magára, azonban több hazai forgalmazó is foglalkozik tetőbe integrálható német gyártású napelemekkel.

Mit kell tudni a napelemekről?

A villamos energiára, az áramra fordított költség – rezsicsökkentés ide vagy oda – még mindig jelentős tétele egy háztartás havi költségvetésének. Környezetünkre a legkevésbé káros, ha az áramot a kimeríthetetlen napenergiából nyerjük napelemmel.

Pelletfűtés

A vizet nem kell kifizetni, csak a tiszta tüzelőt, ezért sokkal olcsóbb a pelletfűtés, mint például a fafűtés, mert a fában általában sok a nedvesség – mondta a kereskedő a vásárlónak, tömören összefoglalva a pellet lényegét.

Tippek lakásbérlés előtt

Egyre többen bérelnek lakást hazánkban, és ha a lehető legjobb lakást szeretnénk kibérelni, akkor sok mindenre kell odafigyelnünk. Írásunkban néhány tanácsot szeretnénk adni a döntés megkönnyítése érdekében.

A+-os, energiatakarékos panelfelújítás

Panelfelújítás során is lehet nagyon jó eredményeket elérni, ha kellő vastagságú hőszigetelést használnak, és háromrétegű ablakra cserélik ki a régit. Nemrégiben Miskolcon A+-os lett a fölújított panelház a felújítás után.

Hungarotherm 2013

Megújul az idén hetedik alkalommal megrendezett Hungarotherm épületgépészeti kiállítás, amely kétévente a Hungexpo területén megrendezett Construma 2013 tavaszi építőipari kiállítás társkiállítása.

A halász és a rezsi

Egyre drágulnak fogyóban lévő energiakészleteink. Csakis energiamegtakarítással juthatunk előrébb, legyen szó a házak hőszigeteléséről, fűtéskorszerűsítésről vagy épp a közlekedésről. Kormányokon átívelő programok nélkül nem valósítható meg az energia falhasználásának csökkentése és a megújuló energiaforrások minél nagyobb arányú használata.

Földházak

Földházak a földréteggel fedett épületek, előnyeik közé tartozik az energiatakarékos a fenntartásuk, hogy belső klímájuk állandó, és beolvadnak a természetes környezetbe.