Hirdetés

Szélkerék, szélturbina

A szélmalomtól az áramot termelő vízszintes vagy függőleges tengelyű szélkerékig egyenes út vezetett. Ma már városi környezetbe is telepítenek szélkereket, ilyet tanyákon sőt Budapesten is láthatunk.

Napjainkban fokozódik az igény a megújuló energiaforrások iránt. A szél az áramló légköri levegő mozgási energiája, a levegőt pedig a hőmérséklet-különbségek okozta nyomáskülönbség mozgatja, így tehát a szélenergia forrása is a Nap. Szélmalmok ősét már több ezer éve használták, egyik első ismert leírása kétezer éves: az Alexandriai Hérón szélkereke. A szélenergia hasznosítása a XVIII. század óta visszaszorult, napjainkban azonban a megújuló energiaforrásokkal együtt rohamosan terjed, főként villamos áram termelésére használják. Bár a szélkerék említésekor sokan a nagy szélerőmű parkokra gondolnak, városi környezetben és tanyákon is megállják helyüket.

Szélkerék, szélturbina

Működése
Rendkívül egyszerűen működik a szélturbina: az áramló levegő megforgatja a lapátkereket, az pedig a generátort, amely a forgási energiát villamos energiává alakít át. A megtermelt áramot vagy a villamos hálózatba táplálják, ez a szélerőművekre és a városi használatra jellemző, vagy pedig sziget üzemmódban, akkumulátorok segítségével helyben használják föl, ez főleg tanyákon, illetve az egyéni felhasználók esetén jellemző.

Típusai
Alapvetőenkét változat ismert: a vízszintes tengelyűt láthatjuk a nagy szélerőműparkokban, amíg a városi használatra inkább a csendesebb függőleges tengelyű (vertikális) szélkerekek valók.

Szélkerék, szélturbina

Előnyök, hátrányok
A szélkerék előnye, hogy viszonylag alacsony a beruházási költsége, és kevéssé terheli a környezetet. Hátránya a széljárás viszonylagos kiszámíthatatlanságából következik. Így a kapott energia mennyisége is változik napszakonként és évszakonként. Ráadásul a szél sebessége független a villamos hálózat csúcsfogyasztási időszakaitól. Mivel a kedvező széljárás alatt termelt villamos energiát nem lehet hatékonyan tárolni, és a hálózatba táplálásuk stabilitási problémákat okozhat, ezért hosszabb szélcsend esetén rendszerint a hagyományos erőművek biztosította megbízhatóbb, de környezetszennyezőbb energiát kell használni. Szelesebb időszakok esetén pedig szélerőműveket kell leállítani.
Ha önellátásra szeretne valaki berendezkedni, akkor a szélkereket napelemmel együtt ajánlott telepíteni, ugyanis általában igaz, hogy ha nem süt elég nap télen vagy éjszaka, akkor viszont nagy eséllyel a szélkerék termeli az áramot. De sziget üzemmódban akkumulátorra mindenképp szükség van a megtermelt áram tárolására.

Szélkerék, szélturbina

Szélkerék a városokban
A vízszintes tengelyű szélkerekeket az általuk keltett zajok miatt is támadják. Itt a levegő lapátok körüli áramlásából származó zajok játsszák a főszerepet. Viszont a városi környezetbe ajánlott függőleges tengelyű szélkerekek jóval csendesebbek. London Croydon városnegyedében telepítették azt a nyolc darab függőleges tengelyű szélkerékből álló rendszert, amelye egy irodaház 160 dolgozóját látja el villamos energiával. E szélkerekek esetén legalább 25 éves élettartam mellett 10 éves megtérüléssel számolnak.
Budapesten, a Pusztaszeri úton láthatunk függőleges tengelyű szélkereket. Az épületet, amelynek a tetején áll, Európa egyik legkorszerűbb épületgépészetével szerelték föl. A közel nullenergiás épület maga megtermeli azt a villamos és hőenergiát, amelyet fölhasznál. A szélkerék mellett napelem, napkollektor, hőszivattyú és hővisszanyerős szellőzőberendezés termeli az energiát. Ezek mellett természetesen az épület rendkívül jól szigetelt. A télen a talajból kinyert hőt nyáron az épület hűtésekor visszatáplálják a talajba.

Dr. Berecz Tibor, Timaffy Lilla

Forrás: wikipedia.hu, archipedia-uk.com, szelkerekcentrum.hu, mszet.hu, winfo.hu, siemes.com

Szélkerék, szélturbina

Tizenöt éves, építőipari (Bautrend, Magyar Építéstechnika), biztonságtechnikai (Árgus) nyomtatott szaklapoknál eltöltött főszerkesztői, lapigazgatói gyakorlat után 2011 és 2014 között a homeinfo.hu főszerkesztője volt és a securinfo.hu alapító főszerkesztője. Hisz abban, hogy fejlődő világunkban az on-line sajtó az információ fő forrása.
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Jakuzzi vásárlás? Előtte kérdezzük meg a szakértőt!

Egy jakuzzi megvásárlásába nem érdemes könnyelműen fejest ugrani. Mindenképpen ajánlott a megfelelő típus kiválasztása előtt alaposan tájékozódjunk, sőt, legjobb, ha ehhez szakember segítségét kérjük.

4 fontos dolog, melyek nélkülözhetetlenek a jó tetőhöz

A megfelelő tervezéssel és kivitelezéssel, minőségi anyagokból épített tető hosszú évtizedekig ellenáll az időjárás viszontagságainak, és hatékonyan támogatja az otthonok energia-megtakarítását. Mit tehetünk annak érdekében, hogy a tető hibátlanul tegye a dolgát? Íme, a legfontosabb tényezők, melyek figyelmet érdemelnek az építés, felújítás során.

Levegő-víz hőszivattyú - Hűtés, fűtés, melegvíz ellátás kazán és klíma nélkül

Sokak számára még mindig rengeteg kérdés merül fel a levegő-víz hőszivattyúkkal kapcsolatban, hiszen gyakran még mindig nem egyértelmű, hogy milyen előnyökkel jár egy ilyen készülék beszerelése.

Fűtés, hűtés környezetbarát és gazdaságos módon - Mit kell tudnunk a hőszivattyúról?

Hazánkban a levegő-víz hőszivattyúk a legelterjedtebbek, mert ezek beruházási költsége a legkedvezőbb, így alábbi cikkünkben elsősorban ezekkel a készülékekkel foglalkozunk.

Hűtés, fűtés, melegvíz ellátás gazdaságosan, hőszivattyúval

Gyakran még mindig nem egyértelmű, hogy milyen előnyökkel jár egy hőszivattyú beszerelése. Íme, egy új típus, számos pozitív tulajdonsággal.

Napelem, napkollektor - Hogyan válasszunk megújuló energiaforrást? Tudnivalók a telepítéshez

A jó napelem, napkollektor rendszer kiépítéséhez néhány alapvető fogalommal tisztában kell lennünk ahhoz, hogy ne járjunk pórul sem a választásnál, sem pedig a szerelésnél.

Újgenerációs vízmelegítők: a hőszivattyús bojler

Már azt hihetnénk, hogy nincs mit tovább ragozni egy villanybojleren, tartály, fűtőszál és víz, ezzel kész. A fejlesztők azonban gondoltak egy nagyot és a legújabb rendkívül energiatakarékos hőszivattyú elvét belecsempészték egy ilyen villanybojlerbe, teljes sikerrel.

Infrafűtés! No, de mi az igazság?

Manapság ki ne hallott volna az infrafűtésekről? Ki ne hallotta volna, hogy az infrafűtés a jövő fűtéstechnikája, amely környezet-, pénztárca- és felhasználóbarát?! Sőt! Beépítése egyszerű, szinte csak be kell dugni a konnektorba és már működik is! De mit mond erről egy gépészmérnök, aki fűtési rendszereket tervez?