Hirdetés
Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Szélkerék, szélturbina

A szélmalomtól az áramot termelő vízszintes vagy függőleges tengelyű szélkerékig egyenes út vezetett. Ma már városi környezetbe is telepítenek szélkereket, ilyet tanyákon sőt Budapesten is láthatunk.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Napjainkban fokozódik az igény a megújuló energiaforrások iránt. A szél az áramló légköri levegő mozgási energiája, a levegőt pedig a hőmérséklet-különbségek okozta nyomáskülönbség mozgatja, így tehát a szélenergia forrása is a Nap. Szélmalmok ősét már több ezer éve használták, egyik első ismert leírása kétezer éves: az Alexandriai Hérón szélkereke. A szélenergia hasznosítása a XVIII. század óta visszaszorult, napjainkban azonban a megújuló energiaforrásokkal együtt rohamosan terjed, főként villamos áram termelésére használják. Bár a szélkerék említésekor sokan a nagy szélerőmű parkokra gondolnak, városi környezetben és tanyákon is megállják helyüket.

Szélkerék, szélturbina

Működése
Rendkívül egyszerűen működik a szélturbina: az áramló levegő megforgatja a lapátkereket, az pedig a generátort, amely a forgási energiát villamos energiává alakít át. A megtermelt áramot vagy a villamos hálózatba táplálják, ez a szélerőművekre és a városi használatra jellemző, vagy pedig sziget üzemmódban, akkumulátorok segítségével helyben használják föl, ez főleg tanyákon, illetve az egyéni felhasználók esetén jellemző.

Típusai
Alapvetőenkét változat ismert: a vízszintes tengelyűt láthatjuk a nagy szélerőműparkokban, amíg a városi használatra inkább a csendesebb függőleges tengelyű (vertikális) szélkerekek valók.

Szélkerék, szélturbina

Előnyök, hátrányok
A szélkerék előnye, hogy viszonylag alacsony a beruházási költsége, és kevéssé terheli a környezetet. Hátránya a széljárás viszonylagos kiszámíthatatlanságából következik. Így a kapott energia mennyisége is változik napszakonként és évszakonként. Ráadásul a szél sebessége független a villamos hálózat csúcsfogyasztási időszakaitól. Mivel a kedvező széljárás alatt termelt villamos energiát nem lehet hatékonyan tárolni, és a hálózatba táplálásuk stabilitási problémákat okozhat, ezért hosszabb szélcsend esetén rendszerint a hagyományos erőművek biztosította megbízhatóbb, de környezetszennyezőbb energiát kell használni. Szelesebb időszakok esetén pedig szélerőműveket kell leállítani.
Ha önellátásra szeretne valaki berendezkedni, akkor a szélkereket napelemmel együtt ajánlott telepíteni, ugyanis általában igaz, hogy ha nem süt elég nap télen vagy éjszaka, akkor viszont nagy eséllyel a szélkerék termeli az áramot. De sziget üzemmódban akkumulátorra mindenképp szükség van a megtermelt áram tárolására.

Szélkerék, szélturbina

Szélkerék a városokban
A vízszintes tengelyű szélkerekeket az általuk keltett zajok miatt is támadják. Itt a levegő lapátok körüli áramlásából származó zajok játsszák a főszerepet. Viszont a városi környezetbe ajánlott függőleges tengelyű szélkerekek jóval csendesebbek. London Croydon városnegyedében telepítették azt a nyolc darab függőleges tengelyű szélkerékből álló rendszert, amelye egy irodaház 160 dolgozóját látja el villamos energiával. E szélkerekek esetén legalább 25 éves élettartam mellett 10 éves megtérüléssel számolnak.
Budapesten, a Pusztaszeri úton láthatunk függőleges tengelyű szélkereket. Az épületet, amelynek a tetején áll, Európa egyik legkorszerűbb épületgépészetével szerelték föl. A közel nullenergiás épület maga megtermeli azt a villamos és hőenergiát, amelyet fölhasznál. A szélkerék mellett napelem, napkollektor, hőszivattyú és hővisszanyerős szellőzőberendezés termeli az energiát. Ezek mellett természetesen az épület rendkívül jól szigetelt. A télen a talajból kinyert hőt nyáron az épület hűtésekor visszatáplálják a talajba.

Dr. Berecz Tibor, Timaffy Lilla

Forrás: wikipedia.hu, archipedia-uk.com, szelkerekcentrum.hu, mszet.hu, winfo.hu, siemes.com

Szélkerék, szélturbina

Népszerűek a témában

Kompakt okosotthon rendszer: a nagyobb kényelem könnyed megoldása

Megfelelő világítással az egészséges környezetért

Több fényt az éjszakába! - Hogyan könnyítik meg mindennapjainkat a modern, világító kapcsolók?

Ez is érdekelhet

EGLO connect okoslámpa: A fény, ahogy Te AKAROD!

Exkluzív termékek a kärcher online áruház kínálatában!

Design elem és funkcionalitás a fürdődben az AREZZO design-tól

Tervezz ötcsillagos tetőt a gasztronómiából inspirálódva

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Most érdemes igazán napelemben gondolkozni

Hörmann fa beltéri ajtók

Családi ház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Ne mondjon le a görgős zuhanykabinokról, itt a legújabb generáció

Beltéri árnyékolás - a lakberendezés fontos eleme is

A napellenző kiválasztása teraszra, erkélyre

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Fűtés másképp: LG Therma-V Monobloc-os hőszivattyúk

Rendszerszemlélet, környezettudatosság, megbízhatóság

Megújuló energia fémtetőről

A tervezéstől a felújításon és a tetőfedő anyagok kiválasztásán át a szigetelésig, itt mindent megtalál, amit a tetőkről tudnia kell

A családi házak szigetelésével a levegőminőség is javítható

Így hasznosíthatjuk a napenergiát otthonunkban - Napelemes és napkollektoros rendszerek

Számoljunk le az elektromos fűtést övező tévhitekkel!

Levegő-víz hőszivattyú - Hűtés, fűtés, melegvíz ellátás kazán és klíma nélkül

Fűtés, hűtés környezetbarát és gazdaságos módon - Mit kell tudnunk a hőszivattyúról?

Hűtés, fűtés, melegvíz ellátás gazdaságosan, hőszivattyúval