Jobbat választunk, ha nincs ki megjavítsa?

„Tudsz ajánlani valakit tetőablak javítására?” Ismerős a mondat, és egyre gyakrabban nincs rá pozitív válasz. A minden területen húsba vágó szakemberhiánynak talán egy pozitív hozadéka lehet: ha nő az értéke annak, ami tartósabb.

A tetőablak helyett a lakásnak szinte bármilyen más, meghibásodásra hajlamos szerkezete állhatna. Az egyre több területen a soha nem látott méretű szakemberhiánynak pozitív hozadéka lesz: a „csináld magad termékek” népszerűsége mellett megnőhet az értéke annak, ami jobb, tartósabb. Logikus lenne, de a szakemberhiányon túl az építkezések, felújítások a világpiaci alapanyagárak drasztikus emelkedése miatti drágulása éppen az ellenkező hatást váltja ki. Keressük az olcsó, még éppen jó megoldásokat. Nem új keletű mondás téglára, tetőcserépre vagy éppen ajtóra, tetőablakra: ez ugyanolyan jó, csak olcsóbb… Ami persze szinte soha nem igaz. Egy biztos: a rosszabb minőségű - például - tetőablakhoz előbb kell szerelőt hívni. De kit?

Roto tetőablak

Hívjunk szerelőt! De hol találunk?

Nehezen nyílik az ajtó, húz az ablak… Kézenfekvő, ha a bejárati ajtóval vagy éppen tetőablakkal gond van, nem a keret vagy az üveg a „hibás”, hanem döntően a vasalat. Magyarországon naponta átlagosan 1-2 telefonáló kér segítséget a Rototól a nem jól működő nyílászáróhoz. Az adatot László Sándor, a Roto Vasalatkereskedelmi Kft. Dél-Kelet Európai regionális vezetője osztotta meg, de hozzátette: „Fontos leszögezni: a javításra szoruló nyílászárók elenyésző arányban szereltek a Roto vasalataival.” Ha ma otthon kinyitjuk bármely nyílászárónkat, 50% az esélye annak, hogy abban a lövői Roto gyárban készült vasalatot találunk. Szám szerint nagyságrendileg 6,5–7,0 millió nyílászáró készült Roto vasalattal az elmúlt 10 évben Magyarországon. „De ha mégis Roto vasalattal szerelt nyílászáróról lenne szó, németországi raktárunkban akár tíz évesnél is régebbi modellekhez is tartunk alkatrészt. Ez ugyanakkor visszaigazolja a Roto nemzetközi törekvését: saját érdekkörében működő szervízhálózattal bővítjük szolgáltatási palettánkat, ami tőlünk nyugatabbra már működik. Ez a Roto egyik válasza a magyar szakemberhiányra. Ugyanakkor meggyőződésem, hogy a meghibásodott nyílászáró továbbra sem Roto vasalattal szereltek közül kerülnek majd ki, de természetesen ettől még megjavítjuk őket.”

Roto tetőablak

Hargitai Zsolt, a Roto Tetőablak üzletág vezetőjének véleménye szerint, aki Roto tetőablakot választ új vagy felújítandó tetőteréhez, egészen biztosan nem kell szerelőt keresnie évtizedekig. „A minőségi tetőablakaik minden eleme a hosszú távú, megbízható működést szolgálja. Az épület energiatakarékosságához a tudatosan kialakított és a tetőszerkezethez hőhídmentesen csatlakoztatható, beépítést könnyítő tokszerkezet nagyban hozzájárul. Tehát nem csupán a gyakran túldimenzionált üvegrétegek száma jellemzi a jó ablakot. A hosszú távú, hibamentes és könnyed működésért pedig a saját gyártású vasalatok felelősek. Nyissuk ki és ellenőrizzük, milyen márkanév szerepel a vasalaton” – teszi hozzá a szakember, mert ha javításra szorul, akkor általában a szerkezet legkisebb eleme a vasalat működése a kérdés.

Tetőablak biztos működéssel

Ha tetőablak választásra készülünk, akkor is jusson eszünkbe: válasszunk olyat, hogy ne kelljen később szerelőt hívni. Tetőablakokkal kapcsolatban több európai országban végzett célirányos felmérés alapján a szakemberek és a vásárlók elsődleges döntési szempontjai között a könnyű szerelhetőség, a szubjektív termékminőség és az energiahatékonyság szerepelt. Rövid távon spórolhatunk az ablak árán vagy beépítésen, ami persze fontos, de könnyű belátni: a fűtési számlán realizált későbbi megtérülés, vagy éppen az akár megoldhatatlannak látszó javítás költségén mindezt hosszú távon visszaüthet.

Roto tetőablak

Felújításkor alapelvárás, amivel a Roto is számol, hogy az új tetőablak méretében illeszkedjen a régi helyére, így nem kell a tető megbontásával számolni. A Magyarországon is tapasztalható szakemberhiány és a szakképzett kivitelezők túlterheltsége miatt előnnyé vált, amit a Roto már régen kínál: a gyárilag előszerelt tetőablakok beépítése gyors és pontos – és ez is pénzben kifejezhető előnyt jelent.

Roto tetőablak

ÉRDEKLŐDÖM A ROTO TETŐABLAKOK IRÁNT

 | 
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Hetek

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

Átszellőztetett homlokzati hőszigetelés ISOTEC Falpanelekkel

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Így válasszunk nyílászárót! – 3 fontos szempont a csalódások helyett

Cseregyanús tetőtéri ablakok – ROTO akció

„Na, ez jó vétel volt!” – Amikor a nyílászáró hosszú távú befektetés

Emelő-toló, bukó, toló, párhuzamosan tolható? Hová milyen teraszajtót válasszunk és mi a különbség?

Így dobd fel az otthonod a karantén alatt – A Hörmann tippjei felújításhoz, átalakításhoz

Így őrizzük meg a tisztánlátásunkat karantén alatt is - Ablaktisztítási és karbantartási tippek egy profitól

Érintésmentes ajtóval a fertőzések terjedése ellen

Igényes munkakörnyezet az egészségmegőrzésért

Miért válasszunk tolóajtót?

Megtervezhetjük garázskapunkat – most azt is megmutatjuk, hogyan!

Ki mondta, hogy egy garázskapu nem lehet trendi?

Megnéztem, kipróbáltam, megértettem – GABO ablakok testközelből: így készülnek a prémium minőségű nyílászárók

Az ablak nem gyerekjáték - Hogyan válasszunk nyílászárót a gyerekszobába?

A nyílászáró-beépítés aranyszabályai

Vásárlási listák
További vásárlási listák