Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Jobbat választunk, ha nincs ki megjavítsa?

„Tudsz ajánlani valakit tetőablak javítására?” Ismerős a mondat, és egyre gyakrabban nincs rá pozitív válasz. A minden területen húsba vágó szakemberhiánynak talán egy pozitív hozadéka lehet: ha nő az értéke annak, ami tartósabb.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

A tetőablak helyett a lakásnak szinte bármilyen más, meghibásodásra hajlamos szerkezete állhatna. Az egyre több területen a soha nem látott méretű szakemberhiánynak pozitív hozadéka lesz: a „csináld magad termékek” népszerűsége mellett megnőhet az értéke annak, ami jobb, tartósabb. Logikus lenne, de a szakemberhiányon túl az építkezések, felújítások a világpiaci alapanyagárak drasztikus emelkedése miatti drágulása éppen az ellenkező hatást váltja ki. Keressük az olcsó, még éppen jó megoldásokat. Nem új keletű mondás téglára, tetőcserépre vagy éppen ajtóra, tetőablakra: ez ugyanolyan jó, csak olcsóbb… Ami persze szinte soha nem igaz. Egy biztos: a rosszabb minőségű - például - tetőablakhoz előbb kell szerelőt hívni. De kit?

Roto tetőablak

Hívjunk szerelőt! De hol találunk?

Nehezen nyílik az ajtó, húz az ablak… Kézenfekvő, ha a bejárati ajtóval vagy éppen tetőablakkal gond van, nem a keret vagy az üveg a „hibás”, hanem döntően a vasalat. Magyarországon naponta átlagosan 1-2 telefonáló kér segítséget a Rototól a nem jól működő nyílászáróhoz. Az adatot László Sándor, a Roto Vasalatkereskedelmi Kft. Dél-Kelet Európai regionális vezetője osztotta meg, de hozzátette: „Fontos leszögezni: a javításra szoruló nyílászárók elenyésző arányban szereltek a Roto vasalataival.” Ha ma otthon kinyitjuk bármely nyílászárónkat, 50% az esélye annak, hogy abban a lövői Roto gyárban készült vasalatot találunk. Szám szerint nagyságrendileg 6,5–7,0 millió nyílászáró készült Roto vasalattal az elmúlt 10 évben Magyarországon. „De ha mégis Roto vasalattal szerelt nyílászáróról lenne szó, németországi raktárunkban akár tíz évesnél is régebbi modellekhez is tartunk alkatrészt. Ez ugyanakkor visszaigazolja a Roto nemzetközi törekvését: saját érdekkörében működő szervízhálózattal bővítjük szolgáltatási palettánkat, ami tőlünk nyugatabbra már működik. Ez a Roto egyik válasza a magyar szakemberhiányra. Ugyanakkor meggyőződésem, hogy a meghibásodott nyílászáró továbbra sem Roto vasalattal szereltek közül kerülnek majd ki, de természetesen ettől még megjavítjuk őket.”

Roto tetőablak

Hargitai Zsolt, a Roto Tetőablak üzletág vezetőjének véleménye szerint, aki Roto tetőablakot választ új vagy felújítandó tetőteréhez, egészen biztosan nem kell szerelőt keresnie évtizedekig. „A minőségi tetőablakaik minden eleme a hosszú távú, megbízható működést szolgálja. Az épület energiatakarékosságához a tudatosan kialakított és a tetőszerkezethez hőhídmentesen csatlakoztatható, beépítést könnyítő tokszerkezet nagyban hozzájárul. Tehát nem csupán a gyakran túldimenzionált üvegrétegek száma jellemzi a jó ablakot. A hosszú távú, hibamentes és könnyed működésért pedig a saját gyártású vasalatok felelősek. Nyissuk ki és ellenőrizzük, milyen márkanév szerepel a vasalaton” – teszi hozzá a szakember, mert ha javításra szorul, akkor általában a szerkezet legkisebb eleme a vasalat működése a kérdés.

Tetőablak biztos működéssel

Ha tetőablak választásra készülünk, akkor is jusson eszünkbe: válasszunk olyat, hogy ne kelljen később szerelőt hívni. Tetőablakokkal kapcsolatban több európai országban végzett célirányos felmérés alapján a szakemberek és a vásárlók elsődleges döntési szempontjai között a könnyű szerelhetőség, a szubjektív termékminőség és az energiahatékonyság szerepelt. Rövid távon spórolhatunk az ablak árán vagy beépítésen, ami persze fontos, de könnyű belátni: a fűtési számlán realizált későbbi megtérülés, vagy éppen az akár megoldhatatlannak látszó javítás költségén mindezt hosszú távon visszaüthet.

Roto tetőablak

Felújításkor alapelvárás, amivel a Roto is számol, hogy az új tetőablak méretében illeszkedjen a régi helyére, így nem kell a tető megbontásával számolni. A Magyarországon is tapasztalható szakemberhiány és a szakképzett kivitelezők túlterheltsége miatt előnnyé vált, amit a Roto már régen kínál: a gyárilag előszerelt tetőablakok beépítése gyors és pontos – és ez is pénzben kifejezhető előnyt jelent.

Roto tetőablak

ÉRDEKLŐDÖM A ROTO TETŐABLAKOK IRÁNT

Népszerűek a témában

Hogyan találjuk meg a megfelelő szobaajtókat? 4 tipp a Hörmanntól, beltéri ajtó választáshoz

Túlzott napfény és más betolakodók elleni védelem

Hőszigetelés ipari kapuval? Így csökkentenek költséget a Hörmann megoldásai

Ez is érdekelhet

Komfortosan a télikertben – válasszunk hozzá árnyékolót!

Eclisse 40, az átgondolt és kifinomult tokrendszer

Dulux EasyCare - Foltok a falon? Ugyan már!

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Fürdőszoba-felújítás - amire érdemes odafigyelni

Tízből kilencen korszerűsítenék otthonukat

Stílusos 2 személyes minimalista fürdőkád

Beltéri árnyékolás - a lakberendezés fontos eleme is

Kingfire Kanto az első Schiedel sarokkandalló előnyei

Masszázsmedence – a jó közérzet és az egészségmegőrzés különleges eszköze. Hogyan válasszunk masszázsmedencét?

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Hová szökik az áram? – Rangsoroltuk a 10 legnagyobb villamosenergia-fogyasztót a háztartásunkban

Nyissuk meg a tetőteret!

Okos házhoz okos nyílászáró!

Így válasszunk bejárati ajtót! Design, biztonság, tartósság – és még számos fontos szempont

Ajtómeghajtással egy világjárvány ellen - Érintésmentes megoldással csökkenthető a fertőzések terjedése

Mi az energiamérleg, és miért érdemes javítani rajta?

5 pénztárca kímélő környezettudatos szempont építkezésnél

Mit tudnak a legmodernebb bejárati ajtók? Új motívumok és bővített felhasználási terület

Összekötve a természettel - Prémium nyílászáró megoldások

Megtervezhetjük garázskapunkat – most azt is megmutatjuk, hogyan!

Ki mondta, hogy egy garázskapu nem lehet trendi?

Megnéztem, kipróbáltam, megértettem – GABO ablakok testközelből: így készülnek a prémium minőségű nyílászárók

Az ablak nem gyerekjáték - Hogyan válasszunk nyílászárót a gyerekszobába?