Hirdetés

Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Ablaktrend: látni vagy nem látszani

Az üvegfelületek növekedésének elmúlt évtizedben tapasztalt trendje egyre komolyabb kihívás elé állította a nyílászárók másik alapvető eleme, a profil gyártóit. Úgy tűnik a profilgyártók, ahogy a német minőséget kínáló Gealan is, vették az akadályt: a szinte csak az üvegeket érvényesülni engedő karcsú profilok térhódításának lehetünk tanúi. De ahogy látni fogjuk, van még, amit érdemes megjegyeznünk, ha nyílászáró választás előtt állunk!

A jövő ablakát már ma is egyszerre kell jellemezze a tartós esztétika és az épület energiagazdálkodásához való hozzájárulás. A mai építészeti irányoknak és vevői elvárásoknak megfelelően, az esztétikai és energetikai elvárásokat egyre láthatatlanabb profilokkal teljesítő nyílászárók korát éljük.

Szögezzük le: a nyílászárók fallal érintkező és az üvegfelületeket tartó profiljain legalább annyi múlik, mint a gyakrabban szóba kerülő két vagy háromrétegű üvegezésen. Ha a manapság nagyon aktuális energetikai szempontból nézzük, a profilok néha méltatlanul háttérbe szorulnak, pedig mit sem ér a remek három rétegű üvegezés a műszaki paramétereiben nem ahhoz passzoló keretben. Tegyük hozzá, a szabályozás sem a keretet vagy a három rétetű üvegezést vizsgálja, magának az ablak szerkezetének kell megfelelnie. Felgyorsult világunkban a profilgyártás területén is rohamléptekben zajlik a fejlődés. Ebben a magyar piacon is évtizedek óta jelen lévő, a német csúcstechnológiát jelentő Gealan, mint a piac innovátora élen jár. A ma beépített nyílászárók profiljának felülete vagy ragasztása az autó- és repülőgép gyártás technológiájából vett innovációkkal válik a jövő ablakává.

Gealan ablak profil

Nézzünk szét a trendi hatalmas üvegfelületeket tartani képes profilok világában, és vegyük sorra, mi mindent kínál nekünk az egyre láthatatlanabbul az igényeinket szolgáló profil.

Gealan ablak profil

Nagy üvegfelületek, sok fény, a ház arculatához passzoló színek és formák, a beltérben akár a bútorzat részeként értelmezhető, vagy a kertet, teraszt a nappalival egy térré varázsoló, elegáns, falfelület méretű ajtók. Ha eljött a pillanat, hogy otthonunk nyílászáróiról kell döntést hoznunk, a többségnek ilyen és ehhez hasonló képek ugranak be. Nem véletlen, hiszen a nyílászárók az épület látványának részeként is meghatározók. És van, amikor éppen az a cél, hogy láthatatlanná váljanak.

A láthatatlan keretek, modern és korabeli épületekben

A modern építészetet a világos és tágas terek, valamint a nagyméretű ablakelemek jellemzik. A GEALAN-LUMAXX profillal készült ablakok keretkombinációja szemmel is jól láthatóan keskenyebb, akár 106 mm-re is csökkenhet a középen felnyíló rész látszó szélessége, míg a korábbi konstrukciók akár 170 mm szélességet is igénybe vettek. Ez a vaskos profil nem feltétlenül illik a mai elvásárokhoz, ami a látványt vagy a bejutó fény mennyiségét illeti. Az új rendszerű, karcsú megjelenés oltárán pedig az egyszerű használatot sem kell feláldoznunk.

Gealan ablak profil

A keskeny, látszó profil szélesség alkalmassá teszi a LUMAXX rendszert arra, hogy helyi védettségű épületek homlokzatainak felújítása esetén is megmaradjon a nyílászárók korhű megjelenése. Ezzel együtt garantálható egy innovatív, korszerű nyílászárótól elvárt hőszigetelési, hanggátlási képesség úgy, hogy a homlokzat képe nem változik, a korábbi, akár 100-150 éve beépített ablakok helyett a megjelenésében azonos, korszerű ablakkal.

A kifejezetten építészeti „designer ablakok” profilja a GEALAN-KUBUS. Ez a modell megszabadult a zavaró belső illesztésektől, kívülről pedig rejtett tokkerettel teszi harmonikussá az összképet. Ez a profilmodell maximális tervezési perspektívát és 100% -ban látható, félig rejtett vagy szinte láthatatlan keretrendszerével.

Gealan ablak profil

Térjünk át a gazdaságossági kérdésekre!

A legújabb generációs GEALAN profilrendszerekből készült ablakok és ajtók a kidolgozott profilgeometriáknak köszönhetően minden műszaki követelménynek megfelelnek: legyen szó hő-, hang- vagy betörésvédelemről, akár szellőzésről - a Gealan profillal az ablakok és ajtók a legkorszerűbb műszaki tartalmat nyújtják. Ha tehát ablakválasztásra kerül sor, ellenőrizzük a profil márkáját! Legyen Gealan!

Gealan ablak profil

Ezekről a tulajdonságokról pedig a korszerű kamrarendszer, a IKD® intenzív maghőszigetelés és a Gealan innováció, a 2010 körül kifejlesztett ragasztási technológia gondoskodik (STV statikus szárazüvegezés). Utóbbi alapjául természetesen a repülőgépgyártás és a háztartási gépek igénybe vett részeinek ragasztási technológiája szolgált. A sütőajtók, elöl töltős mosógépek ajtóinál alkalmazott ragasztási eljárás ma már az ablakoknál is előfordul, persze csak ha a közel 70 éve a műanyag profilgyártásban élen járó Gealan, Európa egyik vezető gyártójának technológiája mellett döntünk.

További információk a Gealan innovációiról: Ablak- és ajtórendszerek műanyag profiljainak gyártója (gealan.de)

Népszerűek a témában

Magas minőségű ajtókialakítás, bármely lakberendezési stílushoz

Hőszigetelés ipari kapuval? Így csökkentenek költséget a Hörmann megoldásai

Túlzott napfény és más betolakodók elleni védelem

Ez is érdekelhet

Outdoor-otthonok modern árnyékoló és pergola megoldásai - kültéri életterek tervezése az Archishade szakértőivel

Hörmann garázskapu és bejárati ajtó konfigurátor

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

Modern fürdőszobák díszei az öntöttmárvány térkádak

Így lehet energetikailag hatékony a tető

Gyors, díjmentes, nagyságrendi számítás a Terrán TetőKalkulátorával!

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

A kényelmes zuhanykabin 4+1 titka

Erre figyeljünk oda, ha redőnyt vásárolunk! – válaszol a szakértő

Lakóépületek építése, avagy az előírások és a lehetőségek találkozása

Láthatatlan határ nappali és terasz között

Túlzott napfény és más betolakodók elleni védelem

Nyissuk meg a tetőteret!

Okos házhoz okos nyílászáró!

Így válasszunk bejárati ajtót! Design, biztonság, tartósság – és még számos fontos szempont

Ajtómeghajtással egy világjárvány ellen - Érintésmentes megoldással csökkenthető a fertőzések terjedése

Mi az energiamérleg, és miért érdemes javítani rajta?

5 pénztárca kímélő környezettudatos szempont építkezésnél

Mit tudnak a legmodernebb bejárati ajtók? Új motívumok és bővített felhasználási terület

Összekötve a természettel - Prémium nyílászáró megoldások

Megtervezhetjük garázskapunkat – most azt is megmutatjuk, hogyan!

Jobbat választunk, ha nincs ki megjavítsa?

Szebb otthon home staging-gel: Villa projekt