Hirdetés
Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Túlzott napfény és más betolakodók elleni védelem

A tetőtér felmelegedése ugyan nem csak az ablakokon múlik, sokkal inkább a teljes tetőszerkezet szigetelésén. Most mégis kicsit tüzetesebben vizsgáljuk meg, mit tehetünk, hogy az akár jól hőszigetelt tetőtéri lakásunk, az egyre inkább mediterrán jellegű hőségben ne melegedjen fel, vagy családunk aprócskább tagjainak délutáni vagy éjszakai pihenését a lehető legkevesebb zavaró tényező befolyásolja. Milyen lehetőségeink vannak a zavaró fényekkel vagy akár az éjszakai bogarakkal szemben?

Hogyan tehetjük kellemesebbé azokat a napokat, amikor a tetőt és így a tetőablakokat is közvetlenül és erősen érő hő- és fényhatás zavaró vagy elviselhetetlenné válik? Ahhoz, hogy erre jó választ adjunk, érdemes átfutni az árnyékolás és hővédelem kapcsán néhány fogalmat és áttekinteni az rendelkezésünkre álló eszközök funkcióbeli különbségeit.

Roto tetőablak

Mi segít kívülről és mi belülről a kellemes beltéri klíma kialakításában?

A forró napok meleg levegőjének kívül tartására a külső redőnyök és egyéb kiegészítők a legmegfelelőbbek. De mi a helyzet az árnyékolással, esetlegesen a fényzárással? Ezekre találták ki a belső reluxákat és rolókat – ahogy nevük is sejteti: árnyékolókat. Fontos tudni, hogy ezek viszont anyagukból adódóan nem képesek jelentős mértékben védeni a külső hőmérséklettel szemben, nem tudják hővédelem szempontjából megszűrni a sugarakat. Amennyiben a fény részben vagy teljesen történő kizárása mellett a beltérbe áradó meleg szabályozása is fontos, úgy a külső és belső kiegészítők kombinálása a leghatásosabb megoldás: így otthonunk klímáját a legnagyobb nyári melegben is hatékonyan alacsony hőmérsékleten tarthatjuk, és a beáramló fény mennyiségét is szabályozhatjuk. Lássuk, milyen lehetőségeket kínál-e téren a Roto.

  • Belső fényzáró kiegészítők: stílusos variációk tárháza

A beltéri megoldásoknak, ahogy azt korábban említettük, a fény és nem a meleg elleni védelemben van elsősorban szerepük. Ezek a praktikus kiegészítők nem csak hatékony fényzárási tulajdonságokkal rendelkeznek, de stílusban is a már kialakított belső terünk hangulatával szinkronban lehetnek. A Roto-nál ezen kiegészítők terén nagyon színes a termékkínálat. Ha dekoratív, ugyanakkor a napjainkban népszerű belátás elleni védelemként jegyzett árnyékolási megoldást keresünk a pliszéanyagú harmonikarolók remek lakberendezési elemek lehetnek otthonunkban. A többféle, mégis minden hangulatvilághoz jól passzoló alapszínekben – mint a fehér, halvány szürke és bézs – és a kicsit extrémebb, erős színvilágban – mint sárga vagy türkiz - elérhető árnyékolók pazar hangulati kiegészítőként szolgálhatnak tetőterünkben.

  • Standard árnyékoló rendszerek

A Roto belső rolói szintén nagyban segítenek a fények szabályozásában. A manuális használatú standard roló, mindamellett, hogy egyszerűen installálható, fényáteresztő anyagának köszönhetően biztosítja annak szabályozási lehetőségét. A szerkezet kezelése pedig szintén nagyon könnyű: az árnyékoló három eltérő pozícióban rögzíthető, magasan lévő tetőablak esetén pedig teleszkópos bottal működtethető. Abban az esetben, amikor fényt is szeretnénk beengedni, de ezzel egy időben a kíváncsi tekinteteket is jó volna távoltartani, rugalmas megoldásra van szükségünk. A Roto-nak ilyen esetre is van egy hasonlóan standard, gyors és egyszerű megoldása: a reluxa. Ezen termék esetében a lamellák szöge tekerőgombbal állítható, így igazíthatók a fényviszonyokhoz, maximális fénybeengedés igénye esetén viszont teljesen fel is húzhatók. A lamellák gátolják a belátást, melynek a foka szintén szabályozható. A Roto reluxái ráadásul nedvességállók, alkalmazhatók olyan párás helyiségekben is, mint a konyha vagy a fürdőszoba.

De van-e elegáns, exkluzívabb megjelenésű lehetőségünk, ha a környezet ilyen berendezésű? Természetesen, igen – a Roto exkluzív rolórendszerével. Mindamellett, hogy színvilágban ezen a termékvonalon is megtaláljuk a legkifinomultabb árnyalatokat, a fényáteresztés szabályozható a standard verzióhoz hasonlóan, a szerkezet több, tetszőleges magasságban rögzíthető, még a működtetése is egyszerűbb lett. Az exclusiv vonal termékei elektromos kivitelben, mi több „smart home ready” funkcióval is kaphatók – ez utóbbi meglétével egyszerűen csatlakoztathatók és irányíthatók okosotthon rendszerben.

Roto tetőablak
  • Vagy inkább sötétítés?

Adódhatnak olyan helyzetek a hétköznapokban, amikor nem csak az árnyékolás, de a kifejezett sötétítés az indokolt. Vegyük csupán azt a példát, ha munkahelyi beosztásunk miatt nappal kell aludnunk, vagy ha irodai prezentáció kivetítése követeli meg a sötétséget a szobában. A Roto fényzáró belső rolóinak kialakításában pontosan ez volt az elsődleges szempont. A tetszőleges magasságban rögzíthető roló vezetősínének és fényzáró bevonatának köszönhetően tökéletesen sötétít, megfelelő éjszakai illúziót teremtve például egy délutáni alváshoz, és használata is ugyanolyan egyszerű és kényelmes, mint azt a többi Roto tetőablak kiegészítőnél már megszokhattuk.

Roto tetőablak

Van-e megoldás a nyár esti szúnyoginváziókra?

Azon kívül, hogy természetesen mindenki ismeri a szúnyoghálókat, a Roto megoldásai e téren is egyedülállóak. Úgy engedhetünk friss, hűs levegőt éjszaka tetőablakos hálószobánkba, hogy nem akadályozza ablakunkat a szúnyogháló mozgatása, hiszen az a káva belső oldalán kerül fixálásra, a Roto ablakai pedig ennek mélységét használva, a háló vonaláig – felső harmadban billenő modell esetén is - teljesen nyílni tudnak. Amennyiben pedig a nappali órákban is indokolt – például poloskák vagy egyéb rovarok felbukkanása esetén - a háló használata, a Roto-nak erre is van kompromisszummentes megoldása, ugyanis hálóik rendelhetők ún. „Transpatec” anyaggal, mely nem csak, hogy szinte láthatatlan, de szövete 40%-kal jobb légáteresztő képességgel bír a hagyományos szúnyoghálókkal szemben.

További információk a Roto nyárbiztos kiegészítő megoldásairól

Népszerűek a témában

Így válasszunk bejárati ajtót! Design, biztonság, tartósság – és még számos fontos szempont

Hogyan találjuk meg a megfelelő szobaajtókat? 4 tipp a Hörmanntól, beltéri ajtó választáshoz

Könnyen szerelhető, stabil és tartós beltéri ajtók, egyedi megjelenéssel

Ez is érdekelhet

Komfortosan a télikertben – válasszunk hozzá árnyékolót!

Dulux EasyCare - Foltok a falon? Ugyan már!

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Egyedi érzés a talp alatt - SOLIDSoft zuhanytálca

Okosan megtervezett termékekkel nagyobb tisztaság a fürdőszobában

Házvásárlás: innen tudhatjuk, hogy kell-e tetőcsere

Készítsen díjmentes, gyors nagyságrendi számítást a Terrán TetőKalkulátorával!

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Így segít a profi zuhanykabin a maximális vízbiztonság elérésben

Atenád redőnyök: zsákbamacska helyett hosszú távú megoldás

Kingfire Kanto az első Schiedel sarokkandalló előnyei

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Okos házhoz okos nyílászáró!

Így válasszunk bejárati ajtót! Design, biztonság, tartósság – és még számos fontos szempont

Erre figyeljünk, ha zsaluziát vásárolunk! - válaszol a szakértő

Erre figyeljünk, ha Fixscreen árnyékolót vásárolunk! - válaszol a szakértő

Ajtómeghajtással egy világjárvány ellen - Érintésmentes megoldással csökkenthető a fertőzések terjedése

Mi az energiamérleg, és miért érdemes javítani rajta?

5 pénztárca kímélő környezettudatos szempont építkezésnél

Erre figyeljünk oda, ha redőnyt vásárolunk! – válaszol a szakértő

Mit tudnak a legmodernebb bejárati ajtók? Új motívumok és bővített felhasználási terület

Összekötve a természettel - Prémium nyílászáró megoldások

Megtervezhetjük garázskapunkat – most azt is megmutatjuk, hogyan!

Jobbat választunk, ha nincs ki megjavítsa?