Vízszigetelés – ragasztás szakszerűen medencéknél

Az úszómedencék nagy értéket képviselnek, ennek folytán kivitelezésük mindig is magas költséggel járó, sok problémát, sok rejtett csapdát tartogató feladat. Az építtetők természetesen a minél tökéletesebb vízzárásra törekszenek, érzik a vízszigetelés problémáját, azonban tapasztalataink szerint ezen a téren még mindig hiányzik a rendszerszemlélet, azaz a gondos előretervezés, a pontos méretezés és a részletek szakszerű megoldása.

Építtetőként érdemes tisztában lenni az MSZ 15233:2015 medenceburkolatok kialakításáról szóló fejezetében leírtakkal, ennek ismeretében a kivitelezőkkel is könnyebb a műszaki egyeztetés, nem kell attól tartani, hogy a medenceépítés alapszabályai nem lesznek betartva.

Vízszigetelés medencéknél

Pedig ezek az alapszabályok akár vegyszeres, vagy sós tisztítású, mozaik lapos, vagy klasszikus burkoló lapos medencéről beszélünk, minden esetben érvényesek: a burkolt medencék vasbeton szerkezete az egyik, ha nem a legfontosabb eleme a medencetest kialakításnak. Statikai terv nélkül ne álljunk neki a medenceépítésnek! A vasbeton szerkezetet repedésmentesre és vízzáróra kell tervezni, ajánlott falvastagság 25 cm, fenékvastagsága 30 cm. A további munkálatok megkezdése előtt a szerkezetnek megfelelően érleltnek kell lennie, ez azt jelenti, hogy normál körülmények és kedvező időjárás esetén a betonelemek 6 hónappal az öntés után tekinthetőek érleltnek.

A medence vízszintes és függőleges szerkezetének kiegyenlítése, felület javítása cementkötésű javítóhabarccsal és felület simító habarccsal történjen. Ne használjunk csempe-és járólapragasztót erre a feladatra, alkalmazzuk a SCHÖNOX KH + PL javítórendszert!

A kiegyenlített felületeket vízszigetelni kell! A már évtizedek óta forgalomban lévő, így már szinte hagyományosnak nevezhető víznyomásálló, szálerősített kenhető szigetelés rendelkezzen CM O2P minősítéssel (SCHÖNOX 1K DS PREMIUM/2K DS RAPID), hordjuk fel minimum 2 rétegben úgy, hogy a végleges bevonat elérje a 2 mm-t. A falcsatlakozásoknál, a fal-padló csatlakozásoknál, aljzatdilatációs hézagoknál és csőáttöréseknél használjuk a rendszer részét képező hajlaterősítő szalagokat és egyéb kiegészítő idomokat.

Az újabb, innovatív megoldások közül a Sika Hungária Kft. a nyugat és észak-európai országokban már évek óta teret nyert SCHÖNOX AB lemezre épülő ETAG-022 – es minősítéssel rendelkező vízszigetelő rendszert ajánlja, a burkolólap típusához illeszkedő C2TE S1-es burkolatragasztóival és cementes- ill. epoxibázisú fugázóival.

Vízszigetelés medencéknél

Az SDCHÖNOX AB lemezre épülő vízszigetelőrrendszer technológiájának köszönhetően jóval nagyobb feszültségeket képes leépíteni, nehezebben szakad el, sokkal jobban bírja a hátoldali páranyomást és ellenállóbb a vegyszeres terheléssel szemben a kent szigetelésekkel összehasonlítva. A legfontosabb: a munkák megkezdése előtt személyes találkozó keretében egyeztessünk a profi vízszigetelő rétegrendet biztosító gyártó szakemberével!

4 szabály, melyeket ajánlott betartani

  1. Medence építésre szolgáló kis, vagy közepes méretű laptípust használjunk, melyeket a gyártók kimondottan medencékhez készítenek. Az ideális kis formátumú lapok mérete 10 x 20 cm, vagy 15 x 20 cm, vastagságuk 6-7 mm. Természetesen használhatunk különféle mozaikburkolatot is, de csak a látszóoldalukon papírkasírozottak jöhetnek szóba! Kerüljük az újabban divatos, azonban a medencéknél inkább hátrányokkal járó nagyméretű lapokat!
  2. Ragasztáshoz használjunk legalább C2TE S1 besorolású burkolatragasztót (pl: SCHÖNOX Q6, Q6W) ügyelve a ragasztóréteg megfelelő tömörségére (közel 100%-os telítettségű ragasztóágyazat), melyet a kétoldalas kenés módszerével kell biztosítani.
  3. A bio/vegyszer mentes medencék fugáinak kitöltéséhez használhatunk cementkötésű fugázóanyagokat, de a vegyszeres/sós/termál vízzel üzemeltetett-, vagy savas oldatokkal tisztított medencék lapburkolatainak fugáit ajánlatos epoxi-bázisú fugázóanyaggal (SCHÖNOX CF DESIGN) tömíteni, mellyel akár a nagy értékű burkolataink saválló ragasztását is megoldhatjuk.
  4. Mivel a gépészeti csomópontok vízzáró tömítése ugyanolyan fontos, mint a medence hagyományos értelemben vett szigetelése és burkolása, érdemes nagyon komolyan venni azt! Sok esetben a hagyományos szilikonozás nem alkalmas a befúvók, bevilágító lámpák, betekintő ablakok, szkimmerek, korlát, lépcső és a dilatációk, csatlakozások tömítésére, szigetelésére. Csak és kimondottan olyan tartósan rugalmas tömítőanyagot használjunk, mely bírja a folyamatos vízterhelést, ilyen pl. a SCHÖNOX MES neutrális szilikon, mely fugaszínekben hozzáférhető és ivóvízengedéllyel is rendelkezik.

Ha ezeket az alapszabályokat nem vennénk figyelembe, akkor sajnos nagy valószínűséggel nálunk is a folyó munkálatok közben, a már kialakult szerkezet létrejötte után derülne fény a biztonságos pozitív-negatív oldali vízzárás hiányára.

A Sika Hungária Kft. alap és speciális rendszer megoldással is segíteni tudja partnereit a medence vízzárás-ragasztás területén. A speciális rendszer megoldásban a Sika márkacsaládhoz kapcsolódó SCHÖNOX hidegburkolási rendszer termékeket lehet segítségül hívni.

Javasolt rendszer megoldások

  1. SCHÖNOX PL simító-és kiegyenlítőhabarcs KH alapozóval
  2. SCHÖNOX 1K DS PREMIUM/2K DS RAPID vagy SCHÖNOX AB vízszigetelő és elválasztó réteg + SCHÖNOX iFIX vízzáró ragasztó
  3. SCHÖNOX ST Band hajlaterősítő szalag és mandzsetták
  4. SCHÖNOX Q6/Q6W C2TE S1 ragasztó
  5. SCHÖNOX CF Design epoxigyanta fugázóhabarcs
  6. SCHÖNOX MES neutrális szilikon
Vízszigetelés medencéknél
Vízszigetelés medencéknél
Vízszigetelés medencéknél
Vízszigetelés medencéknél
Ha többet is meg szeretne tudni a Schönox ragasztási rendszerről, kérjük tekintse meg programfüzetünket.

Termékeinket az alábbi kereskedő partnereinknél tudja megvásárolni.

Kapcsolódó cikkek

Vízszigetelés – a vizes helyiségek építésének egyik legfontosabb fázisa. Tippek felújításhoz, építéshez

A vízszivárgás elleni hatékony védelem akkor értékelődik fel igazán, amikor a mindennapi használat mellett, a kisebb fürdőszobai balesetekből fakadóan a helyiséget elárasztja a víz. Legjobb tehát elébe menni a problémáknak és gondoskodni a megfelelő védelemről.

Fontos dolog, melyről a medence építést tervezők gyakran elfeledkeznek

Egy kertes ház számtalan lehetőséget rejt magában: egyik ezek közül a kerti medence. A medence szezon viszonylagos rövidsége miatt azonban más alternatívában is érdemes gondolkodnunk.

Vízszigetelés és betonvédelem egyben Sikalastic-1K

Az egykomponensű vízszigetelő habarcsok közül a legkorszerűbbek 2 az 1-ben tulajdonsággal rendelkeznek, azaz vagy egyben rugalmas vízszigetelést és betonvédelmet nyújtanak, vagy vízszigetelő habarcsok és ragasztók egyben.

Vízszigetelés és burkolás vizes helyiségben

A vízszigetelés hiánya, vagy a helytelen kivitelezés következményeként számos kellemetlen problémával kell szembenéznünk. Azonban megfelelő anyagok alkalmazásával ezek a gondok orvosolhatók.

Terasz burkolás a Sikával

Akár felújításról beszélünk, akár egy új erkélyben, teraszban gondolkodunk, komplett vízszigetelési, ragasztási rendszert kell kialakítanunk. Sika terasz készítése 6 lépésben.

Garázs, vagy iroda a garázsban? Műhelytitkok a Sika epoxigyanta padlóbevonat rendszerről

Tapasztalataink alapján legtöbben a gyors, akár házilag kivitelezhető, univerzális padlóburkolatot keresik garázsukhoz, mert ami ma garázsként szolgál, lehet, hogy néhány év múlva a megélhetés forrását adó műhely, próbaterem a gyereknek, fodrászat a feleségnek, iroda, vagy egyszerűen csak egy hobbi elfoglaltság helye.

Tetőjavítás, tető vízszigetelés egyszerűen, házilag

A tetővel kapcsolatos karbantartási munkákat ajánlott szakemberre bízni. Bizonyos esetekben azonban dolgozhatunk olyan anyagokkal, melyek segítségével saját kezűleg is elvégezhető a kivitelezés.

Vízszigetelés a fürdőszobában - Hogyan építsünk vizes helyiségeket?

Ahogyan a lakásban is megszereljük a csöpögő csapot, úgy a fürdőszobában a burkolt felületek alatti felületeken is meg kell szüntetnünk a szivárgást. A fürdőszobai vízszigetelésről döntően egy rendszer részeként csempe- és járólapragasztás során beszélünk.

A terasz és az erkély vízszigetelése – Problémák és megoldások

Tél végén sok otthonban fény derül a nem megfelelő szigetelésekre, főleg a hézagoknál és áttöréseknél, melyekre mindenki a lehető leggyorsabb, legegyszerűbb, ugyanakkor tartós megoldást szeretné megtalálni. Itt az ideje végiggondolnunk, hogyan újítanánk fel régi teraszunkat, erkélyünket. Mielőtt kőműves kanalat ragadnánk, nézzünk át néhány fontos információt a kültéri burkolással kapcsolatban!