Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Vízszigetelés – ragasztás szakszerűen medencéknél

Az úszómedencék nagy értéket képviselnek, ennek folytán kivitelezésük mindig is magas költséggel járó, sok problémát, sok rejtett csapdát tartogató feladat. Az építtetők természetesen a minél tökéletesebb vízzárásra törekszenek, érzik a vízszigetelés problémáját, azonban tapasztalataink szerint ezen a téren még mindig hiányzik a rendszerszemlélet, azaz a gondos előretervezés, a pontos méretezés és a részletek szakszerű megoldása.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Építtetőként érdemes tisztában lenni az MSZ 15233:2015 medenceburkolatok kialakításáról szóló fejezetében leírtakkal, ennek ismeretében a kivitelezőkkel is könnyebb a műszaki egyeztetés, nem kell attól tartani, hogy a medenceépítés alapszabályai nem lesznek betartva.

Vízszigetelés medencéknél

Pedig ezek az alapszabályok akár vegyszeres, vagy sós tisztítású, mozaik lapos, vagy klasszikus burkoló lapos medencéről beszélünk, minden esetben érvényesek: a burkolt medencék vasbeton szerkezete az egyik, ha nem a legfontosabb eleme a medencetest kialakításnak. Statikai terv nélkül ne álljunk neki a medenceépítésnek! A vasbeton szerkezetet repedésmentesre és vízzáróra kell tervezni, ajánlott falvastagság 25 cm, fenékvastagsága 30 cm. A további munkálatok megkezdése előtt a szerkezetnek megfelelően érleltnek kell lennie, ez azt jelenti, hogy normál körülmények és kedvező időjárás esetén a betonelemek 6 hónappal az öntés után tekinthetőek érleltnek.

A medence vízszintes és függőleges szerkezetének kiegyenlítése, felület javítása cementkötésű javítóhabarccsal és felület simító habarccsal történjen. Ne használjunk csempe-és járólapragasztót erre a feladatra, alkalmazzuk a SCHÖNOX KH + PL javítórendszert!

A kiegyenlített felületeket vízszigetelni kell! A már évtizedek óta forgalomban lévő, így már szinte hagyományosnak nevezhető víznyomásálló, szálerősített kenhető szigetelés rendelkezzen CM O2P minősítéssel (SCHÖNOX 1K DS PREMIUM/2K DS RAPID), hordjuk fel minimum 2 rétegben úgy, hogy a végleges bevonat elérje a 2 mm-t. A falcsatlakozásoknál, a fal-padló csatlakozásoknál, aljzatdilatációs hézagoknál és csőáttöréseknél használjuk a rendszer részét képező hajlaterősítő szalagokat és egyéb kiegészítő idomokat.

Az újabb, innovatív megoldások közül a Sika Hungária Kft. a nyugat és észak-európai országokban már évek óta teret nyert SCHÖNOX AB lemezre épülő ETAG-022 – es minősítéssel rendelkező vízszigetelő rendszert ajánlja, a burkolólap típusához illeszkedő C2TE S1-es burkolatragasztóival és cementes- ill. epoxibázisú fugázóival.

Vízszigetelés medencéknél

Az SDCHÖNOX AB lemezre épülő vízszigetelőrrendszer technológiájának köszönhetően jóval nagyobb feszültségeket képes leépíteni, nehezebben szakad el, sokkal jobban bírja a hátoldali páranyomást és ellenállóbb a vegyszeres terheléssel szemben a kent szigetelésekkel összehasonlítva. A legfontosabb: a munkák megkezdése előtt személyes találkozó keretében egyeztessünk a profi vízszigetelő rétegrendet biztosító gyártó szakemberével!

4 szabály, melyeket ajánlott betartani

  1. Medence építésre szolgáló kis, vagy közepes méretű laptípust használjunk, melyeket a gyártók kimondottan medencékhez készítenek. Az ideális kis formátumú lapok mérete 10 x 20 cm, vagy 15 x 20 cm, vastagságuk 6-7 mm. Természetesen használhatunk különféle mozaikburkolatot is, de csak a látszóoldalukon papírkasírozottak jöhetnek szóba! Kerüljük az újabban divatos, azonban a medencéknél inkább hátrányokkal járó nagyméretű lapokat!
  2. Ragasztáshoz használjunk legalább C2TE S1 besorolású burkolatragasztót (pl: SCHÖNOX Q6, Q6W) ügyelve a ragasztóréteg megfelelő tömörségére (közel 100%-os telítettségű ragasztóágyazat), melyet a kétoldalas kenés módszerével kell biztosítani.
  3. A bio/vegyszer mentes medencék fugáinak kitöltéséhez használhatunk cementkötésű fugázóanyagokat, de a vegyszeres/sós/termál vízzel üzemeltetett-, vagy savas oldatokkal tisztított medencék lapburkolatainak fugáit ajánlatos epoxi-bázisú fugázóanyaggal (SCHÖNOX CF DESIGN) tömíteni, mellyel akár a nagy értékű burkolataink saválló ragasztását is megoldhatjuk.
  4. Mivel a gépészeti csomópontok vízzáró tömítése ugyanolyan fontos, mint a medence hagyományos értelemben vett szigetelése és burkolása, érdemes nagyon komolyan venni azt! Sok esetben a hagyományos szilikonozás nem alkalmas a befúvók, bevilágító lámpák, betekintő ablakok, szkimmerek, korlát, lépcső és a dilatációk, csatlakozások tömítésére, szigetelésére. Csak és kimondottan olyan tartósan rugalmas tömítőanyagot használjunk, mely bírja a folyamatos vízterhelést, ilyen pl. a SCHÖNOX MES neutrális szilikon, mely fugaszínekben hozzáférhető és ivóvízengedéllyel is rendelkezik.

Ha ezeket az alapszabályokat nem vennénk figyelembe, akkor sajnos nagy valószínűséggel nálunk is a folyó munkálatok közben, a már kialakult szerkezet létrejötte után derülne fény a biztonságos pozitív-negatív oldali vízzárás hiányára.

A Sika Hungária Kft. alap és speciális rendszer megoldással is segíteni tudja partnereit a medence vízzárás-ragasztás területén. A speciális rendszer megoldásban a Sika márkacsaládhoz kapcsolódó SCHÖNOX hidegburkolási rendszer termékeket lehet segítségül hívni.

Javasolt rendszer megoldások

  1. SCHÖNOX PL simító-és kiegyenlítőhabarcs KH alapozóval
  2. SCHÖNOX 1K DS PREMIUM/2K DS RAPID vagy SCHÖNOX AB vízszigetelő és elválasztó réteg + SCHÖNOX iFIX vízzáró ragasztó
  3. SCHÖNOX ST Band hajlaterősítő szalag és mandzsetták
  4. SCHÖNOX Q6/Q6W C2TE S1 ragasztó
  5. SCHÖNOX CF Design epoxigyanta fugázóhabarcs
  6. SCHÖNOX MES neutrális szilikon
Vízszigetelés medencéknél
Vízszigetelés medencéknél
Vízszigetelés medencéknél
Vízszigetelés medencéknél
Ha többet is meg szeretne tudni a Schönox ragasztási rendszerről, kérjük tekintse meg programfüzetünket.

Termékeinket az alábbi kereskedő partnereinknél tudja megvásárolni.

Népszerűek a témában

Mivel és mikor járunk jobban? Ha felfújható jakuzzit, vagy ha igazi masszázsmedencét választunk?

Miért vásárolt „mindenki” jakuzzit mostanában? Most vegyünk masszázsmedencét vagy halasszuk a vásárlást?

Felpezsdítő luxus: ezek a VitalSpa legértékesebb masszázsmedencéi