Hirdetés

Vízszigetelés – ragasztás szakszerűen medencéknél

Az úszómedencék nagy értéket képviselnek, ennek folytán kivitelezésük mindig is magas költséggel járó, sok problémát, sok rejtett csapdát tartogató feladat. Az építtetők természetesen a minél tökéletesebb vízzárásra törekszenek, érzik a vízszigetelés problémáját, azonban tapasztalataink szerint ezen a téren még mindig hiányzik a rendszerszemlélet, azaz a gondos előretervezés, a pontos méretezés és a részletek szakszerű megoldása.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Építtetőként érdemes tisztában lenni az MSZ 15233:2015 medenceburkolatok kialakításáról szóló fejezetében leírtakkal, ennek ismeretében a kivitelezőkkel is könnyebb a műszaki egyeztetés, nem kell attól tartani, hogy a medenceépítés alapszabályai nem lesznek betartva.

Vízszigetelés medencéknél

Pedig ezek az alapszabályok akár vegyszeres, vagy sós tisztítású, mozaik lapos, vagy klasszikus burkoló lapos medencéről beszélünk, minden esetben érvényesek: a burkolt medencék vasbeton szerkezete az egyik, ha nem a legfontosabb eleme a medencetest kialakításnak. Statikai terv nélkül ne álljunk neki a medenceépítésnek! A vasbeton szerkezetet repedésmentesre és vízzáróra kell tervezni, ajánlott falvastagság 25 cm, fenékvastagsága 30 cm. A további munkálatok megkezdése előtt a szerkezetnek megfelelően érleltnek kell lennie, ez azt jelenti, hogy normál körülmények és kedvező időjárás esetén a betonelemek 6 hónappal az öntés után tekinthetőek érleltnek.

A medence vízszintes és függőleges szerkezetének kiegyenlítése, felület javítása cementkötésű javítóhabarccsal és felület simító habarccsal történjen. Ne használjunk csempe-és járólapragasztót erre a feladatra, alkalmazzuk a SCHÖNOX KH + PL javítórendszert!

A kiegyenlített felületeket vízszigetelni kell! A már évtizedek óta forgalomban lévő, így már szinte hagyományosnak nevezhető víznyomásálló, szálerősített kenhető szigetelés rendelkezzen CM O2P minősítéssel (SCHÖNOX 1K DS PREMIUM/2K DS RAPID), hordjuk fel minimum 2 rétegben úgy, hogy a végleges bevonat elérje a 2 mm-t. A falcsatlakozásoknál, a fal-padló csatlakozásoknál, aljzatdilatációs hézagoknál és csőáttöréseknél használjuk a rendszer részét képező hajlaterősítő szalagokat és egyéb kiegészítő idomokat.

Az újabb, innovatív megoldások közül a Sika Hungária Kft. a nyugat és észak-európai országokban már évek óta teret nyert SCHÖNOX AB lemezre épülő ETAG-022 – es minősítéssel rendelkező vízszigetelő rendszert ajánlja, a burkolólap típusához illeszkedő C2TE S1-es burkolatragasztóival és cementes- ill. epoxibázisú fugázóival.

Vízszigetelés medencéknél

Az SDCHÖNOX AB lemezre épülő vízszigetelőrrendszer technológiájának köszönhetően jóval nagyobb feszültségeket képes leépíteni, nehezebben szakad el, sokkal jobban bírja a hátoldali páranyomást és ellenállóbb a vegyszeres terheléssel szemben a kent szigetelésekkel összehasonlítva. A legfontosabb: a munkák megkezdése előtt személyes találkozó keretében egyeztessünk a profi vízszigetelő rétegrendet biztosító gyártó szakemberével!

4 szabály, melyeket ajánlott betartani

  1. Medence építésre szolgáló kis, vagy közepes méretű laptípust használjunk, melyeket a gyártók kimondottan medencékhez készítenek. Az ideális kis formátumú lapok mérete 10 x 20 cm, vagy 15 x 20 cm, vastagságuk 6-7 mm. Természetesen használhatunk különféle mozaikburkolatot is, de csak a látszóoldalukon papírkasírozottak jöhetnek szóba! Kerüljük az újabban divatos, azonban a medencéknél inkább hátrányokkal járó nagyméretű lapokat!
  2. Ragasztáshoz használjunk legalább C2TE S1 besorolású burkolatragasztót (pl: SCHÖNOX Q6, Q6W) ügyelve a ragasztóréteg megfelelő tömörségére (közel 100%-os telítettségű ragasztóágyazat), melyet a kétoldalas kenés módszerével kell biztosítani.
  3. A bio/vegyszer mentes medencék fugáinak kitöltéséhez használhatunk cementkötésű fugázóanyagokat, de a vegyszeres/sós/termál vízzel üzemeltetett-, vagy savas oldatokkal tisztított medencék lapburkolatainak fugáit ajánlatos epoxi-bázisú fugázóanyaggal (SCHÖNOX CF DESIGN) tömíteni, mellyel akár a nagy értékű burkolataink saválló ragasztását is megoldhatjuk.
  4. Mivel a gépészeti csomópontok vízzáró tömítése ugyanolyan fontos, mint a medence hagyományos értelemben vett szigetelése és burkolása, érdemes nagyon komolyan venni azt! Sok esetben a hagyományos szilikonozás nem alkalmas a befúvók, bevilágító lámpák, betekintő ablakok, szkimmerek, korlát, lépcső és a dilatációk, csatlakozások tömítésére, szigetelésére. Csak és kimondottan olyan tartósan rugalmas tömítőanyagot használjunk, mely bírja a folyamatos vízterhelést, ilyen pl. a SCHÖNOX MES neutrális szilikon, mely fugaszínekben hozzáférhető és ivóvízengedéllyel is rendelkezik.

Ha ezeket az alapszabályokat nem vennénk figyelembe, akkor sajnos nagy valószínűséggel nálunk is a folyó munkálatok közben, a már kialakult szerkezet létrejötte után derülne fény a biztonságos pozitív-negatív oldali vízzárás hiányára.

A Sika Hungária Kft. alap és speciális rendszer megoldással is segíteni tudja partnereit a medence vízzárás-ragasztás területén. A speciális rendszer megoldásban a Sika márkacsaládhoz kapcsolódó SCHÖNOX hidegburkolási rendszer termékeket lehet segítségül hívni.

Javasolt rendszer megoldások

  1. SCHÖNOX PL simító-és kiegyenlítőhabarcs KH alapozóval
  2. SCHÖNOX 1K DS PREMIUM/2K DS RAPID vagy SCHÖNOX AB vízszigetelő és elválasztó réteg + SCHÖNOX iFIX vízzáró ragasztó
  3. SCHÖNOX ST Band hajlaterősítő szalag és mandzsetták
  4. SCHÖNOX Q6/Q6W C2TE S1 ragasztó
  5. SCHÖNOX CF Design epoxigyanta fugázóhabarcs
  6. SCHÖNOX MES neutrális szilikon
Vízszigetelés medencéknél
Vízszigetelés medencéknél
Vízszigetelés medencéknél
Vízszigetelés medencéknél
Ha többet is meg szeretne tudni a Schönox ragasztási rendszerről, kérjük tekintse meg programfüzetünket.

Termékeinket az alábbi kereskedő partnereinknél tudja megvásárolni.

Ez is érdekelhet

Tisztíts úgy, mint egy profi!

Magasabb flexibilitás és vízlepergető hatás FX 66 Platinum Flexfugázóval!

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

„Segítség, beázik az új tetőm!”

Terrán Tetőkalkulátor - Ingyenes és azonnali kalkuláció tetőépítéshez

Medence kompromisszumok nélkül

Családi ház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Mit tud a megújult Torrenta zuhanykabin család?

Plusz egy helyiség tavasztól őszig - Kerti- és teraszárnyékoló rendszerek

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Maximális fürdő élmény Swim Spa-val

Vízszigetelés – a vizes helyiségek építésének egyik legfontosabb fázisa. Tippek felújításhoz, építéshez

Fontos dolog, melyről a medence építést tervezők gyakran elfeledkeznek

Vízszigetelés és betonvédelem egyben Sikalastic-1K

Vízszigetelés és burkolás vizes helyiségben

Terasz burkolás a Sikával

Garázs, vagy iroda a garázsban? Műhelytitkok a Sika epoxigyanta padlóbevonat rendszerről

Tetőjavítás, tető vízszigetelés egyszerűen, házilag

Vízszigetelés a fürdőszobában - Hogyan építsünk vizes helyiségeket?

A terasz és az erkély vízszigetelése – Problémák és megoldások

A vízszigetelés fontossága - Zárjuk ki otthonunkból a vizet!

Hézagok és repedések megszüntetése - tartós ragasztás és tömítés a legszélsőségesebb körülmények között is

Vásárlási listák
További vásárlási listák