Lehet-e megtérülő befektetés az okosotthon? A válaszunk: igen

A háztartások számára a legnagyobb kiadást a lakás üzemeltetése jelenti. Éppen ezért, ha lehetőség adódik arra, hogy ebből a költségből lefaragjunk, érdemes élnünk ezzel. Mutatjuk hogyan.

A smarthome, más néven okosotthon megoldások legnagyobb előnye – azon túl, hogy rendkívül kényelmessé teszi a mindennapokat – a lakás üzemeltetésének hatékonyabbá tétele, így pedig az ehhez kapcsolódó költségek minimalizálása, de legalábbis erőteljes csökkentése. Vizsgáljuk meg közelebbről, hogy mennyire lehet hasznunkra egyes esetekben a kiválasztott iNELS-megoldás.

iNELS költségkímélő megoldások okosotthonokhoz

Beruházás okosotthon eszközökbe – lakás, családi ház és nyaraló esetén

A radiátor szelepére szerelhető RFATV-1 vezeték nélküli termofejek (szelepvezérlő) például fontos szerepet tölthetnek be a fűtési költségek lefaragásában. Ezzel az egyszeri beruházással akár 30%-os költségcsökkenést is elérhetünk, az eszközök ára így nagyjából 3 év alatt megtérülhet (a számítás háromszobás, 78 négyzetméteres, négy helyiségből álló lakásban történő alkalmazás alapján készült). Ezek az eszközök ráadásul az iNELS RF Control vezeték nélküli épületautomatizálási rendszer részei, így az aktuális igényektől függően bármikor, további eszközökkel és funkciókkal bővíthetők. Így megoldható például a világítás vezérlése, szabályozása, a redőnyök, audio, video eszközök, vagy otthoni elektronikai készülékek vezérlése - akár távolról is. A bővítés – ha figyelembe vesszük az ezzel együttjáró komfort növekedést – nem nevezhető költségesnek.

iNELS költségkímélő megoldások okosotthonokhoz

Egy átlagos méretű családi ház (130 négyzetméter) fűtését ugyancsak megoldhatjuk az iNELS kínálta megoldásokkal. A gázkazán és a több, hagyományos szelepmozgatóval ellátott radiátor esetén ugyancsak jól szerepel az RF Touch érintőképernyős vezérlő és az RFATV-1 vezeték nélküli termofejek kombinációja. Ebben az esetben nyilván több termofejre lehet szükség, mint egy kisebb lakásban, azonban, ha számszerűsítjük a befektetést, nagyjából két év alatti megtérüléssel kalkulálhatunk. Ugyancsak jó hír, hogy ráadásul a korszerűsítés - mivel a rendszer vezeték nélkül, rádiófrekvenciás úton kommunikál – mindenféle nagyobb felfordulás nélkül (falvésés, fúrás, faragás, por, kosz, piszok…), akár egy délután alatt is megvalósítható.

iNELS költségkímélő megoldások okosotthonokhoz

Az elektromos padlófűtés nem tartozik a pénztárcakímélő fűtési módozatokhoz, különösen akkor, ha a vezérlése nem modern, sőt, primitív. Azonban az iNELS segítségével ebben az esetben is kínálkozik megoldás. Ekkor is a vezeték nélküli iNELS RF Control rendszer egységekkel érdemes tervezni: a szükséges számú digitális programozható termosztát és a hozzá tartozó RFSTI-11B külső hőérzékelővel rendelkező kapcsolóegység esetén bő két év alatt számolhatunk a megtérüléssel.

iNELS költségkímélő megoldások okosotthonokhoz

Ha nyaralónkat, hétvégi házunkat szeretnénk téliesíteni, vagy fűtéssel kényelmesebbé, egész évben lakhatóvá tenni, de a gáz bevezetésére nincs lehetőség, úgy a következő megoldáshoz érdemes nyúlnunk. Legyen szó például egy padlófűtéssel felszerelt faházról, a fűtési rendszert ugyancsak az RF Touch érintőképernyős vezérlővel és a szükséges számú hőérzékelős kapcsoló egységgel kombinálva érdemes felszerelni.

iNELS költségkímélő megoldások okosotthonokhoz

Fontos azzal tisztában lennünk, hogy az elégtelen mértékben, vagy egyáltalán nem szabályozott fűtés, a kézi vezérlés, ahol lehetőség sincs a termikus szelepek folyamatos nyitására, zárására, költségnövelő tényezőként jelennek meg. Részben ezért, részben pedig az energiatakarékosság és környezetünk megóvásának érdekében is érdemes modern technológiákra cserélni az elavult rendszereket.

Dekoráció a fények segítségével – Hogyan működik ez egy okosotthonban?

A fényfüzérek manapság már nem csupán karácsonykor használatosak, egyre népszerűbbek egész évben, nyáron akár a teraszon, erkélyen is látványosak. A fényforrásokat okostelefonunkról is vezérelhetjük, ehhez csupán egy eLAN-RF-003 intelligens RF Box és egy RFSC-61 kapcsolható dugalj szükséges.

Az állólámpa, mely jól jön az olvasáshoz, de hangulatvilágításra is alkalmas, ugyancsak szabályozható az RFDSC-71 fényerőszabályzós dugalj és egy RF Key hordozható kulcskarikára akasztható vezérlő segítségével.

iNELS költségkímélő megoldások okosotthonokhoz

Népszerűek a színüket automatikusan cserélgető, színes LED szalagok is. Egyéni igényeinkhez igazíthatjuk ezeket a fényeket az RFDA-73M/RGB LED szalag fényerőszabályozóval és az RF Pilot távirányítóval.

Akadnak olyan LED fényforrások, melyeket a házban vagy a lakásban bárhol elhelyezhetjük, majd okostelefonról is vezérelhetünk, akár távolról is. Ehhez egy eLAN-RF-003 intelligens RF Box és néhány RF-RGB-LED-550 színes LED fényforrásra lesz szükségünk.

iNELS költségkímélő megoldások okosotthonokhoz

Ha a hangulatot zenével is fokoznánk, akkor a LARA rádió segítségével ezt is megtehetjük. A villanykapcsoló méretű egység internetes rádióként is használható, kedvenc zenéinket pedig tökéletes hangminőségben játszhatjuk le a telefonról vagy a központi adattárról. A LARA Intercom változat pedig házitelefonként, audiozónaként és a kaputelefon beltéri egységeként is használható…

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Automatizált szellőztetés – intelligens megoldásokkal az egészségesebb otthonokért

Az időnk 90 százalékát beltérben töltjük, annak kétharmadát otthonunk fogságában, miközben a beltéri levegő akár ötször szennyezettebb is lehet a kintinél – derült ki a VELUX Cégcsoport kutatásából.

Lehet-e a lakásszerelvény látványelem? A válaszunk: igen

A lakásszerelvényektől – mint bármelyik berendezési tárgytól - elvárható, hogy harmonizáljanak otthonunk stílusával, színvilágával, uralkodó anyagaival. Sőt, lehetnek akár az adott helyiség látványelemei is.

Smart Key – az intelligens otthon jelene és jövője

A SmartKey okos-zár innováció, a rádiós ajtózár meghajtás kényelmes, biztonságos lehetőségét kínálja minden lakástulajdonosnak.

Az első hybridtechnológiájú "A" energiaosztályú elektromos vízmelegítő

Energiatakarékosság és mindennapi kényelem az első hibridtechnológiájú vízmelegítővel.

SmartKey premier, az intelligens otthon jelene és jövője

A Hörmann legújabb innovációja, a SmartKey rádiós ajtózár-meghajtás az intelligens otthon filozófiához tökéletesen kapcsolódó termék.

Vírus veszély! Az intelligens otthonokat vezérlő szoftverek is célponttá válhatnak

Néhány hete egy újonnan felbukkanó zsaroló vírus tartotta rettegésben világot, nem ok nélkül. Több ország egészségügyi vagy kormányzati rendszerét támadta és bénította meg napokra. Sajnos az okos otthonok sem immunisak az eféle vírusokra, előbb-utóbb a támadások célpontjaivá válhatnak.

Napelemes mobilház nem csak városi nomádoknak

A mobilházak ma már messze túlmutatnak az eddig ismert lehetőségeken, a lakókocsikon és a látványosan felújított autóbuszokon. A Koda egy olyan prototípusa az előre gyártott otthonoknak, mely tökéletesen megfelel a modern, örökmozgó fiatalok életformájának és a környezetbarát elvárásoknak.

Vezéreljen bárhonnan, egyszerűen

Tudja meg, hogyan legyen mobiltelefonja vagy táblagépe az otthona vezérlője! Miért használna eszközre szabott kapcsolót, amikor lehet személyre szabott is? Ismerje meg az iNELS válaszát!

Hallássérültek és a Smart Home

Sokszor nem is gondolunk bele, hogy a mindennapos egyszerű teendők, milyen nehézségeket okozhatnak a fogyatékkal élő embertársaink számára. Cikkünkben a hallássérülteket érintő kihívások és Smart Home rendszerek kapcsolatával foglalkozunk.