Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Energiahatékonyság nélkül nincs kényelmes otthon – Hogyan segít ebben a LUXORliving okosotthon rendszer?

Sokan, sok helyről halljuk, hogy milyen előnyöket hordoz, ha otthonunkat okoseszközökkel szereljük fel. Az információk zöme a kényelemre koncentrál és sajnálatosan kevés szó esik arról, hogy egy jól megtervezett okosotthon milyen jelentős energiamegtakarításra képes.

A hazai lakóépületek nagy része egyszerű fűtésvezérléssel rendelkezik. Nincs helyiségenkénti, szobánkénti vezérlés, jobb esetben is egyetlen termosztát látja el a meghatározott hőmérséklet beállítását. Sok lakásban, családiházban ez sincs, a lakók manuálisan, le-fel tekeréssel próbálják szabályozni a radiátort, konvektort. Ezekben a helyzetekben az energiamegtakarítás leginkább a lakók, felhasználók mentalitásától függ: amennyiben odafigyelnek, akkor takarékoskodnak a fűtési energiával, ha nem, akkor energiapazarlás történik. Hogyan működik mindez egy okosotthonban?

LUXORliving okosotthon rendszer

Az energiafogyasztás optimalizálása az okosotthonokban – így épül fel a LUXORliving

Hogyan történik az optimalizálás? Megszűnik az, hogy szobáról szobára járva kell beállítani a kívánt hőmérsékletet, mert azt egy integrált rendszer, a LUXORliving segítségével vezéreljük. Együtt szabályozzuk a komfort hőmérsékletet, a stand by (készenléti) állapotot.

  • Például pénteken elutazunk, a hétvégét nem otthon töltjük. Ekkor “Stand by” (készenléti) pozícióba állítjuk a fűtést, ami tart egy alap hőmérsékletet, majd vasárnap estére, mikor hazaérünk, az okos rendszer már komfort hőmérsékletre fűti a lakást. Annyi teendőnk van, hogy vasárnap reggel bejelentkezünk a rendszerbe és beállítjuk a számunkra ideális komfort hőmérsékletet, azaz komfort fokozatot (az egyéni igények szerinti komfort hőmérsékletet). Mindez távoli eléréssel, wi-fi kapcsolattal működik.
LUXORliving okosotthon rendszer

Miért támogatja az energiahatékonyságot, amennyiben motoros redőnnyel rendelkezünk?

Jól hőszigetelt lakásokban már nem használunk gurtnis redőnyt. Ehhez ugyanis ki kell lyukasztani a falat és mi értelme a hőszigetelésnek, ha csinálunk egy hőhidat? A megoldást a motoros redőny jelenti, az árnyékolók vezérlését pedig a rendszerre bízzuk.

Ehhez szorosan kapcsolódik a helyiségek hűtése, hiszen ebben nélkülözhetetlen szerepet játszanak a motoros árnyékolók és a légkondicionáló. A komfort hőmérséklet beállítása mellett így a hűtést és az árnyékolást is szabályozzuk.

A motoros redőnyök mellé bevonjuk a vezérlésbe a világítási rendszert is.

Ha mindez összehangoltan működik, a fűtési- és a villamosenergia fogyasztásban is jelentős megtakarítást érhetünk el. A megfelelő hőszigeteléssel és nyílászárókkal, valamint az okosvezérléssel együtt ez akár 40%-os megtakarítást is jelenthet.

ÉRDEKLŐDÖM A LUXORLIVING OKOSOTTHON RENDSZER IRÁNT

Egy nap a LUXORliving-gel

Ahol a nap mindig, ugyanakkor felmelegíti az üveghomlokzatot, ablakokat, a LUXORliving vezérli az árnyékolókat és gondoskodik a szükséges árnyékolásról, akár egy, vagy egyszerre több árnyékolóról, ez mindig teljesen automatikus. Esténként a LUXORliving a számunkra tökéletes hőmérsékletűre fűti vagy hűti a hálószobát, majd reggel ugyanezt elvégzi a fürdőszobában, ezáltal gondoskodik a kényelmes lakóklímáról. Ez az év minden napján és a ház minden helyiségében így történik. Sötétedés után a LUXORliving segíti az esti tevékenységeket és hangulatos légkört varázsol a lámpák be- és kikapcsolásával, vagy a fényerősség beállításával a kedvenc “világítási képnek”, hangulatvilágítási beállításainknak megfelelően.

LUXORliving okosotthon rendszer

Okosotthon rendszerek és a LUXORliving – mire figyeljünk?

  • A legfontosabb, hogy a rendszer legyen megbízható és szabványos! A LUXORliving ennek az elvárásnak tökéletesen megfelel: szabványosított és megbízható épületautomatikai rendszer.
  • A világításnál szükséges, hogy az összes lámpa a rendszerbe legyen integrálva, mert a megfelelő rendszer csak a megfelelő kialakítással könnyíti meg a mindennapi életet és hoz valódi megtakarítást.
  • Csak az átfogó, kompex rendszerek kiépítésének van értelme. Amennyiben 100%-os a kiépítés, abban az esetben a hatékonyság is 100%-os lesz. Az 50%-os kiépítés azonban nem 50%-os, hanem sajnos arányaiban jóval rosszabb hatékonyságot jelent.
  • Mit jelent a megbízhatóság az okosrendszereknél? Ha a rendszert havonta egyszer – netán többször – újra kell indítani, akkor az nem megbízható. Az évtizedes zavartalan működés (a megfelelő karbantartás mellett) tekinthető megbízhatónak.
  • Fontos tudni, hogy néhány tízezer forintból lehetetlen az okosrendszer kiépítése. Például, ahol csak a világítás vezérlés “okos”, attól azt még nem nevezhetjük okosotthonnak, hanem az egyfajta kényelmi funkció.
  • A technika mai szintjén magától értetődő, sőt, elvárt, hogy egy lakó- vagy irodaépület magas színvonalon, automatizáltan működjön. Ha ugyanis nem a legkorszerűbb technikát alkalmazzuk, akkor sem otthonunk, sem irodánk működése nem lesz hatékony, sokkal inkább tekinthetjük energiapazarlónak.
  • A LUXORliving könnyen telepíthető, egyszerűen beállítható, kezelhető és programozható.
LUXORliving okosotthon rendszer

A mai energiaköltségek mellett az okosrendszerek, okosotthonok kiépítése bőven megtérülő befektetés. A LUXORliving maximálisan hozzásegít ahhoz, hogy épületeink energiatakarékosan, a 21. század színvonalán működjenek.

ÉRDEKLŐDÖM A LUXORLIVING IRÁNT

Népszerűek a témában

Különleges design és technológiai sokoldalúság – kapcsolók és vezérlők nem csak okosotthonokhoz

Okosotthonról okosan!

Reflektorfényben a kompatibilitás – Ilyen is lehet a jövő okosotthona

Ez is érdekelhet

Dulux EasyCare - Foltok a falon? Ugyan már!

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Eclisse 40, az átgondolt és kifinomult tokrendszer

Fürdőszoba-felújítás - amire érdemes odafigyelni

Tízből kilencen korszerűsítenék otthonukat

Biztonságos, kényelmes, víztakarékos fürdőkád

Beltéri árnyékolás - a lakberendezés fontos eleme is

Komfortosan a télikertben – válasszunk hozzá árnyékolót!

Kingfire Kanto az első Schiedel sarokkandalló előnyei

Masszázsmedence – a jó közérzet és az egészségmegőrzés különleges eszköze. Hogyan válasszunk masszázsmedencét?

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Hová szökik az áram? – Rangsoroltuk a 10 legnagyobb villamosenergia-fogyasztót a háztartásunkban

Ha jól csináljuk, rengeteget spórolhatunk a szigeteléssel – 5 szigetelési hiba, melyeket mindenképpen kerüljünk el!

Megnyílt a Zehnder új bemutató- és oktatóterme

Okosotthon: egy szinttel feljebb az energiatakarékosságban

A Hörmann tippjei az otthoni energiatakarékossághoz

A megfelelő csaptelepek használatával akár 40 százalékkal alacsonyabb lehet az energiafogyasztásunk

Sosem lesz itt gáz! Árelőny a lakáspiacon az alacsony rezsi

Hőszigeteléssel a valódi és tartós rezsicsökkentésért

Alternatívák okosotthonokhoz: vezérlések, kompatibilitás, lehetőségek a bővítésre

Különleges design és technológiai sokoldalúság – kapcsolók és vezérlők nem csak okosotthonokhoz

Reflektorfényben a kompatibilitás – Ilyen is lehet a jövő okosotthona

Okos házhoz okos nyílászáró!

Kockából építhető mindenre kiterjedő okosotthon - A Hörmann Homee-val teljes okosotthon ökoszisztéma építhető