Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Okosotthon trendek – Mi várható a közeljövőben?

Az elmúlt néhány évben mind globálisan, mind hazai viszonylatban egyre nagyobb figyelmet kap az otthonokba költöztethető mesterséges intelligencia. Azonban a jelenleg elérhető rendszerek még csak a technológia előfutárai: az önvezető autók után robbanásszerű fejlődés várható az okosotthonok piacán is világszerte. De milyen új fejlesztésekkel találkozhatunk a közeljövőben és hogyan működhetnek a jövő okosotthonai?

Berobbanhat az okosotthonok piaca

Az elkövetkezendő három évben robbanásszerű növekedés és fejlődés jellemezheti majd világszerte az otthonokba telepíthető felhő alapú megoldásokat. Nem csak az egyre növekvő fogyasztói igények, valamint az egyre tudatosabb fogyasztói társadalom ösztönzi az okosotthon rendszerek rohamos fejlődését, hanem már az energiatakarékossági szempontok, a kényelmi funkciók és az új szakmák teremtésének lehetősége is a globális piac előrelépését ösztökéli. Számos kutatás alapján arra lehet következtetni, hogy az elkövetkezendő 2-3 évben globálisan akár már a háztartások ötödében is fellelhető lesz egy-egy okosotthon készülék.

A fejlődés motorját kétségkívül az építtetők és a fiatalabb generációk igényei jelentik. A közeljövőben a fogyasztók számos új igénnyel jelennek meg a piacon, melyekre már most – nem csak a nemzetközi, hanem – a hazai szolgáltatóknak is fel kell készülniük. A legtöbb trend valamelyest megfigyelhető már ma is a fogyasztói társadalomban, mint például a zöld gondolkodásmód vagy az energiatakarékosság. Hogy az ilyen típusú megoldásokra már most nagy igény van, arra jó példa a 2021-től bevezetett hazai energetikai szabályozás. Azonban a fiatalabb generációk ennél jóval többet várhatnak majd az új rendszerektől: egészségmegőrzést, otthoni munkavégzést könnyítő funkciókat és a mesterséges intelligencia bevonását is.

Okosotthon megoldások a jövőben

Új fejlesztésekkel az élen

A kifinomult szenzortechnika egyre több területen kap majd szerepet az elkövetkezendő időkben, amely elősegíti az AI-eszközök importálását az okosotthon megoldásokba. Emberi programozás helyett a mesterséges intelligencia alapú eszközök képesek lesznek majd önállóan működni, a szenzorok által gyűjtött viselkedési minták és adatok alapján. Az ilyenfajta fejlesztésben élen jár egy okosotthon megoldásokat kidolgozó magyar startup is, akik a világon elsőként jelentek meg mesterséges intelligencián alapuló, intelligens fűtési szabályozóval mind a magyar, mind a nemzetközi piacon. Azonban a trend manapság azt prognosztizálja, hogy az ágazat az öntanuló fűtés koncepciójától sokkal inkább az otthoni energiagazdálkodás felé fordul majd.

A bővíthetőségé a jövő

A ma is kapható megoldások esetén még mindig gondot okoz az a tény, hogy a fejlesztés során nem fordítanak elegendő figyelmet a gyártók a rendszerek bővíthetőségére. Azonban a jelen és a közeljövő fogyasztói sokkal inkább hosszabb távra fognak tervezni, főleg egy újonnan épült, rendszerekkel beépített okosotthon esetén. Habár néhány év alatt óriási technológiai fejlődés megy végbe a piacon, ma már elérhető ezt a problémát is kiküszöbölő, központi kommunikációs platformot biztosító megoldás is.

Népszerűek a témában

6 tipp, mely segít a villamosenergia fogyasztás csökkentésében

Különleges design és technológiai sokoldalúság – kapcsolók és vezérlők nem csak okosotthonokhoz

Legyen az otthonunk valóban okos! - Új Grenton Multisensor

Ez is érdekelhet

Dulux EasyCare - Foltok a falon? Ugyan már!

Hatékony, megtérülő és környezettudatos – fűtés hőszivattyúval

Eclisse 40, az átgondolt és kifinomult tokrendszer

Fürdőszoba-felújítás - amire érdemes odafigyelni

Tízből kilencen korszerűsítenék otthonukat

Lehet egyszerűbb a zuhanykabin építés! - ismerje meg a burkolható zuhanytálcáinkat

Beltéri árnyékolás - a lakberendezés fontos eleme is

Komfortosan a télikertben – válasszunk hozzá árnyékolót!

Kingfire Kanto az első Schiedel sarokkandalló előnyei

Masszázsmedence – a jó közérzet és az egészségmegőrzés különleges eszköze. Hogyan válasszunk masszázsmedencét?

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Hová szökik az áram? – Rangsoroltuk a 10 legnagyobb villamosenergia-fogyasztót a háztartásunkban

Legyen az otthonunk valóban okos! - Új Grenton Multisensor

Jelenlétszimuláció a biztonságos okosotthonért

Okosotthon egyszerűen

Prémium masculin penthouse lakás – Home of vision

Finomhangolások az okosotthon vezérlésben – Fókuszban a világítás

Megfelelő világítással az egészséges környezetért

VIMAR, a villanykapcsoló, ahogyan még sosem láttuk

Integrálható szenzorok - a mindennapok segédei

Összhangban az építkezőkkel

Mit nyújt felhasználóinak egy okos otthon?

Kifogástalan minőségű ivóvíz okos vízszűrővel és adagolóval

Hörmann homee – Rugalmas Smart Home rendszer a nagyobb kényelemért