Hirdetés

Klímavásárlás szempontjai: érdemes márkás terméket venni

A hirtelen jött kánikula biztos jó hatással lesz a klímaberendezések vásárlásra. A hőség sokakat ösztönözhet arra, hogy légkondicionálót szereljenek fel lakásukban. A klíma vásárlása előtt azonban több szempontra is figyelni kell.

Bokor Andrástól, a Vizaterv ügyvezetőjétől az iránt érdeklődtünk, hogy a klímaberendezés kiválasztásakor milyen szempontokat kell és érdemes figyelembe venni. A szakember elmondta, ha kész lakásba, házba vagy tetőtér-beépítés során választunk légkondicionálót, érdemes split klímát venni. A klíma kül- és beltéri egységből áll, amelynek összekötése pár órát vesz igénybe. A split klíma előnye, hogy ventilátora a helyiségen kívül, a kültéri egységben működik, ezért szinte észrevétlenül dolgozik.

Klímavásárlás szempontjai: érdemes márkás terméket venni

Akciósat vagy energiatakarékosat?

A nyári szezonban gyakori, hogy egyes áruházláncok akciós áron ajánlanak klímákat. A tapasztalat az, hogy az áruházláncokban inkább az olcsóbb és könnyebben eladható, de kedvezőtlen energiai besorolású légkondicionáló berendezéseket lehet megtalálni, sok esetben az úgynevezett „no name” kategóriákból, amelyeket akár már a következő évben sem lelhetünk fel ugyanabban az üzletben.
Sokan elhamarkodottan döntenek a jó ár miatt, de jobban megéri inkább márkás, alacsony fogyasztású klímaberendezést választani, közvetlenül az erre szakosodott cégektől. Az energiatakarékos klímaberendezés általában drágább, mint a műszaki áruházláncok polcain fellelhető termékek, viszont nagy különbség van

  • az energiafelhasználásukban,
  • az élettartamukban,
  • a megbízhatóságukban és
  • a zajszintjükben is.

Garancia

Gondoljunk arra, hogy a magyarországi képviselettel rendelkező cégeknél évekkel később is biztosított lesz az alkatrész-utánpótlás. Ha a légkondicionáló berendezést a telepítő cégtől vásároljuk, akkor az esetleges garanciális problémáktól is mentesíthetjük magunkat azzal, hogy ugyanaz a cég jön ki garanciában megjavítani a klímaberendezésünket, mint amelyiktől megvettük. A hipermarketekben megvásárolt klíma esetében általában helyi klímaszerelőt bíznak meg a telepítéssel, aki beszereli ugyan a készüléket, de várható, hogy a légkondicionáló berendezés esetleges garanciális javítására nem lesz jogosultsága, azaz rossz esetben akkor is ki kell fizetnünk a klímaberendezés telepítési költségét, ha a klímánk már az első pillanatokban is hibásnak bizonyul.

Klímavásárlás szempontjai: érdemes márkás terméket venni

Fogyasztás

Fontos kérdés, hogy mennyit fogyaszt az adott készülék. A klímaberendezés energiatakarékossági besorolása, más néven a COP (a fűtésnél), vagy EER (hűtésnél) mutatója döntő jelentőségű a vásárlás előtti kiválasztásnál, illetve későbbi használatuk során az energiafogyasztásnál. Törekedni kell arra, hogy a pénztárcánk szerinti legmagasabb COP- vagy EER-értékkel rendelkező klímaberendezést válasszuk az adott kategórián és teljesítményen belül, így biztosak lehetünk abban, hogy magas minőségű és a lehető legenergiatakarékosabb klímaberendezés fogja szolgálni a kényelmünket.

Hűt is fűt is

Bokor András hozzátette, manapság egyre kevesebb olyan klíma van forgalomban, amely csak hűteni tud. A hűtés-fűtés funkcióval is rendelkező berendezés csak mintegy öt százalékkal drágább, így a gyártóknak nem érdekük, hogy egyfunkciós berendezéseket hozzanak forgalomba. A fűtési funkciót ki lehet használni a fűtési idény kezdetén és végén, amikor kifizetődőbb a klímával fűteni egy-egy helyiséget, mint beüzemelni a gázkazánt. Egyes klímaberendezés típusok a fűtés és hűtés mellett alkalmasak a helyiség levegőjének a tisztítására, sőt akár szellőztetésre, oxigén-dúsításra vagy akár a levegő megfelelő párásításra és párátlanítására is. Nem szabad elfeledkezni a klíma évenkénti tisztításáról, ha ezt nem tudjuk magunk elvégezni, hívjunk szakembert.

Klímavásárlás szempontjai: érdemes márkás terméket venni

Klímateszt a HOMEINFO.hu oldalon

Mi a COP?

A COP-érték mérőszám, amely a hűtő- és fűtőrendszerek energiahatékonysági mutatója. Klímaberendezések esetében a fűtésre is képes berendezések kapcsán fűtési jóságfoknak is mondjuk. Értéke a leadott fűtőteljesítmény és az ehhez felvett elektromos teljesítmény hányadosa. Minél nagyobb ez az érték, annál jobb a berendezés.

Mi az EER?

AzEER-érték hűtési üzemmódban, adott környezeti hőmérsékleten utal a klímaberendezés hatásfokára. Hűtési jóságfoknak is nevezzük. Ez az érték azt mutatja, hogy a légkondicionáló berendezés adott elektromos energiafelvételnél milyen hűtőteljesítménnyel bír. Az EER a hűtőteljesítmény és az elektromos teljesítményfelvétel hányadosa.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

Csak a képzelet szab határt: inspiráló zuhanyvariációk a Radaway-től

A Méta szakembereivel a cég által forgalmazott Radaway zuhanykabinokról, azon belül is a 2020-as újdonságokról beszélgettünk.

Újdonságok a légkondicionálók között - BreezeleSS+

Aki igazán előrelátó, az a légkondicionáló készülék megvásárlását sem hagyja az utolsó pillanatra, amikor már elviselhetetlen forróság tombol a lakásban. Sőt, így elegendő ideje marad arra is, hogy alaposan körülnézzen az aktuális újdonságok között és felfedezheti a Midea egyik forradalmi innovációját.

A kényelmes otthon nélkülözhetetlen tartozéka a modern légkondicionáló készülék

A tartós nyári forróság előtt érdemes egy rövid szemlét tartani a légkondicionálók piacán. Vajon találunk-e olyan készüléket, mely egyszerre hatékony, energiatakarékos, netán még tetszetős is? A válaszunk: igen.

Miért hasznos beltéri ventilátort alkalmazni? – Működés és szerelés

A beltéri ventilátor alkalmazása egy sokak számára ismert problémára kínál megoldást: az egymással szomszédos, ám eltérő hőmérsékletű helyiségek tehetők ily módon komfortossá.

Újragondolt terek – Egy társasházi lakás újjászületése

Mintha új lakásba költöztünk volna – így érezhetik magukat, akik egy mindent felforgató, szakszerűen levezényelt, alapos felújítás mellett döntenek. Íme, egy látványos átalakítás, mely igazolja, hogy megéri a munkát profi lakberendezőre bízni.

Levegő-víz hőszivattyú - Hűtés, fűtés, melegvíz ellátás kazán és klíma nélkül

Sokak számára még mindig rengeteg kérdés merül fel a levegő-víz hőszivattyúkkal kapcsolatban, hiszen gyakran még mindig nem egyértelmű, hogy milyen előnyökkel jár egy ilyen készülék beszerelése.

Tervezzünk, mielőtt klímát veszünk!

Még éppen időben vagyunk, ha belevágunk a légkondicionáló berendezés megvásárlásába. Közben persze számtalan kérdés merül fel: melyik és milyen készülék lesz megfelelő, mennyire hűtsük le a lakást, tartsunk-e a zajoktól, érdemes-e hűtő-fűtő készüléket venni?

Mire figyeljünk klíma választás előtt? A legfontosabb tudnivalók a készülék kiválasztásától a garanciáig

Ha eddig halogattuk, most már nagyon időszerű beszereznünk a megfelelő klíma készüléket. De vajon tudjuk-e, hogy milyen szempontok szerint keressünk és válasszunk?