Klímavásárlás szempontjai: érdemes márkás terméket venni

A hirtelen jött kánikula biztos jó hatással lesz a klímaberendezések vásárlásra. A hőség sokakat ösztönözhet arra, hogy légkondicionálót szereljenek fel lakásukban. A klíma vásárlása előtt azonban több szempontra is figyelni kell.

Bokor Andrástól, a Vizaterv ügyvezetőjétől az iránt érdeklődtünk, hogy a klímaberendezés kiválasztásakor milyen szempontokat kell és érdemes figyelembe venni. A szakember elmondta, ha kész lakásba, házba vagy tetőtér-beépítés során választunk légkondicionálót, érdemes split klímát venni. A klíma kül- és beltéri egységből áll, amelynek összekötése pár órát vesz igénybe. A split klíma előnye, hogy ventilátora a helyiségen kívül, a kültéri egységben működik, ezért szinte észrevétlenül dolgozik.

Klímavásárlás szempontjai: érdemes márkás terméket venni

Akciósat vagy energiatakarékosat?

A nyári szezonban gyakori, hogy egyes áruházláncok akciós áron ajánlanak klímákat. A tapasztalat az, hogy az áruházláncokban inkább az olcsóbb és könnyebben eladható, de kedvezőtlen energiai besorolású légkondicionáló berendezéseket lehet megtalálni, sok esetben az úgynevezett „no name” kategóriákból, amelyeket akár már a következő évben sem lelhetünk fel ugyanabban az üzletben.
Sokan elhamarkodottan döntenek a jó ár miatt, de jobban megéri inkább márkás, alacsony fogyasztású klímaberendezést választani, közvetlenül az erre szakosodott cégektől. Az energiatakarékos klímaberendezés általában drágább, mint a műszaki áruházláncok polcain fellelhető termékek, viszont nagy különbség van

  • az energiafelhasználásukban,
  • az élettartamukban,
  • a megbízhatóságukban és
  • a zajszintjükben is.

Garancia

Gondoljunk arra, hogy a magyarországi képviselettel rendelkező cégeknél évekkel később is biztosított lesz az alkatrész-utánpótlás. Ha a légkondicionáló berendezést a telepítő cégtől vásároljuk, akkor az esetleges garanciális problémáktól is mentesíthetjük magunkat azzal, hogy ugyanaz a cég jön ki garanciában megjavítani a klímaberendezésünket, mint amelyiktől megvettük. A hipermarketekben megvásárolt klíma esetében általában helyi klímaszerelőt bíznak meg a telepítéssel, aki beszereli ugyan a készüléket, de várható, hogy a légkondicionáló berendezés esetleges garanciális javítására nem lesz jogosultsága, azaz rossz esetben akkor is ki kell fizetnünk a klímaberendezés telepítési költségét, ha a klímánk már az első pillanatokban is hibásnak bizonyul.

Klímavásárlás szempontjai: érdemes márkás terméket venni

Fogyasztás

Fontos kérdés, hogy mennyit fogyaszt az adott készülék. A klímaberendezés energiatakarékossági besorolása, más néven a COP (a fűtésnél), vagy EER (hűtésnél) mutatója döntő jelentőségű a vásárlás előtti kiválasztásnál, illetve későbbi használatuk során az energiafogyasztásnál. Törekedni kell arra, hogy a pénztárcánk szerinti legmagasabb COP- vagy EER-értékkel rendelkező klímaberendezést válasszuk az adott kategórián és teljesítményen belül, így biztosak lehetünk abban, hogy magas minőségű és a lehető legenergiatakarékosabb klímaberendezés fogja szolgálni a kényelmünket.

Hűt is fűt is

Bokor András hozzátette, manapság egyre kevesebb olyan klíma van forgalomban, amely csak hűteni tud. A hűtés-fűtés funkcióval is rendelkező berendezés csak mintegy öt százalékkal drágább, így a gyártóknak nem érdekük, hogy egyfunkciós berendezéseket hozzanak forgalomba. A fűtési funkciót ki lehet használni a fűtési idény kezdetén és végén, amikor kifizetődőbb a klímával fűteni egy-egy helyiséget, mint beüzemelni a gázkazánt. Egyes klímaberendezés típusok a fűtés és hűtés mellett alkalmasak a helyiség levegőjének a tisztítására, sőt akár szellőztetésre, oxigén-dúsításra vagy akár a levegő megfelelő párásításra és párátlanítására is. Nem szabad elfeledkezni a klíma évenkénti tisztításáról, ha ezt nem tudjuk magunk elvégezni, hívjunk szakembert.

Klímavásárlás szempontjai: érdemes márkás terméket venni

Klímateszt a HOMEINFO.hu oldalon

Mi a COP?

A COP-érték mérőszám, amely a hűtő- és fűtőrendszerek energiahatékonysági mutatója. Klímaberendezések esetében a fűtésre is képes berendezések kapcsán fűtési jóságfoknak is mondjuk. Értéke a leadott fűtőteljesítmény és az ehhez felvett elektromos teljesítmény hányadosa. Minél nagyobb ez az érték, annál jobb a berendezés.

Mi az EER?

AzEER-érték hűtési üzemmódban, adott környezeti hőmérsékleten utal a klímaberendezés hatásfokára. Hűtési jóságfoknak is nevezzük. Ez az érték azt mutatja, hogy a légkondicionáló berendezés adott elektromos energiafelvételnél milyen hűtőteljesítménnyel bír. Az EER a hűtőteljesítmény és az elektromos teljesítményfelvétel hányadosa.

Kapcsolódó cikkek

Tervezzünk, mielőtt klímát veszünk!

Még éppen időben vagyunk, ha belevágunk a légkondicionáló berendezés megvásárlásába. Közben persze számtalan kérdés merül fel: melyik és milyen készülék lesz megfelelő, mennyire hűtsük le a lakást, tartsunk-e a zajoktól, érdemes-e hűtő-fűtő készüléket venni?

Mire figyeljünk klíma választás előtt? A legfontosabb tudnivalók a készülék kiválasztásától a garanciáig

Ha eddig halogattuk, most már nagyon időszerű beszereznünk a megfelelő klíma készüléket. De vajon tudjuk-e, hogy milyen szempontok szerint keressünk és válasszunk?

12 fontos dolog, melyekről felújítás előtt a villanyszerelővel beszélnünk kell

Egy általános összefoglalóban tekintsük át, hogy egy régi építésű családi ház villamos felújításánál mire figyeljünk, miről beszélgessünk el a kivitelezővel. Egy felújításnál ugyanis nem készülnek villamos tervek, így a helyszíni felmérés során tudjuk megadni igényeinket.

Így kerüljük el a klímaszerelési bakikat

A splitklímák szerelésénél sok hibalehetőség fordulhat elő, amitől a készülékek nem működnek megfelelően, vagy akár tönkre is mehetnek.

Fontos tudnivalók a mobilklímáról

Bár néhány éve még azt hittük, hogy lassacskán kivesznek a piacról, mégis, a meleg beköszöntével manapság is ugrásszerűen megnő a gyorsan, házilag telepíthető mobilklímák forgalma. Talán mert nem kell a felszereléshez szakember, nem kell regisztrálni a készüléket, és olcsóbb is, mint a split klíma. Ám itt is vannak buktatók, amelyek könnyen tönkretehetik a berendezést.

Klímaberendezés vásárlása szabályosan. Figyeljünk az előírásokra!

Ne gondoljuk, hogy a légkondicionáló vásárlása egyszerű feladat. Már rég nem működik az, hogy csak besétálok egy üzletbe, vagy virtuálisan egy webshopba és veszek, rendelek egy készüléket, majd valakivel felszereltetem. Ma már az áruházak is betartják, betartatják a szabályokat.

Kültéri hűtők, terasz klímák

Ami a kánikulát illeti, a kora őszi napok még szolgálhatnak meglepetésekkel. Érdemes tehát fontolóra venni a kültéri klimatizálást is.

Klíma, design és lakberendezés

A klímaberendezések hasznossága otthonunkban, főleg a nyári kánikulák idején vitathatatlan, sok esetben nélkülözhetetlen. A helyiségekben való elhelyezésük is nagyjából problémamentesen megoldható, finomítva ezt a megfelelő készüléktípus választásával is.

Geometriával a meleg ellen

Az (elégtelen) hőszigetelés kérdése sokszor nyáron jelentkezik égetően, mivel ilyenkor nem lehet szimplán „lejjebb csavarni a fűtést” például az emeleten. A nyitott ablak, vagy a hangos légkondicionáló berendezés sokszor nem jelent megoldást. Ismét a jó hőszigetelés tehát a kulcs, és ezúttal a matematika siet a segítségünkre.