Hirdetés

Hírlevél feliratkozóknak

1000 Ft kedvezmény

jegyvásárlásra a februárban megrendezésre kerülő Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállításra.

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed, és küldjük a kupont!

A kuponkódod:

hi24kiállítás

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Klímavásárlás szempontjai: érdemes márkás terméket venni

A hirtelen jött kánikula biztos jó hatással lesz a klímaberendezések vásárlásra. A hőség sokakat ösztönözhet arra, hogy légkondicionálót szereljenek fel lakásukban. A klíma vásárlása előtt azonban több szempontra is figyelni kell.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Bokor Andrástól, a Vizaterv ügyvezetőjétől az iránt érdeklődtünk, hogy a klímaberendezés kiválasztásakor milyen szempontokat kell és érdemes figyelembe venni. A szakember elmondta, ha kész lakásba, házba vagy tetőtér-beépítés során választunk légkondicionálót, érdemes split klímát venni. A klíma kül- és beltéri egységből áll, amelynek összekötése pár órát vesz igénybe. A split klíma előnye, hogy ventilátora a helyiségen kívül, a kültéri egységben működik, ezért szinte észrevétlenül dolgozik.

Klímavásárlás szempontjai: érdemes márkás terméket venni

Akciósat vagy energiatakarékosat?

A nyári szezonban gyakori, hogy egyes áruházláncok akciós áron ajánlanak klímákat. A tapasztalat az, hogy az áruházláncokban inkább az olcsóbb és könnyebben eladható, de kedvezőtlen energiai besorolású légkondicionáló berendezéseket lehet megtalálni, sok esetben az úgynevezett „no name” kategóriákból, amelyeket akár már a következő évben sem lelhetünk fel ugyanabban az üzletben.
Sokan elhamarkodottan döntenek a jó ár miatt, de jobban megéri inkább márkás, alacsony fogyasztású klímaberendezést választani, közvetlenül az erre szakosodott cégektől. Az energiatakarékos klímaberendezés általában drágább, mint a műszaki áruházláncok polcain fellelhető termékek, viszont nagy különbség van

  • az energiafelhasználásukban,
  • az élettartamukban,
  • a megbízhatóságukban és
  • a zajszintjükben is.

Garancia

Gondoljunk arra, hogy a magyarországi képviselettel rendelkező cégeknél évekkel később is biztosított lesz az alkatrész-utánpótlás. Ha a légkondicionáló berendezést a telepítő cégtől vásároljuk, akkor az esetleges garanciális problémáktól is mentesíthetjük magunkat azzal, hogy ugyanaz a cég jön ki garanciában megjavítani a klímaberendezésünket, mint amelyiktől megvettük. A hipermarketekben megvásárolt klíma esetében általában helyi klímaszerelőt bíznak meg a telepítéssel, aki beszereli ugyan a készüléket, de várható, hogy a légkondicionáló berendezés esetleges garanciális javítására nem lesz jogosultsága, azaz rossz esetben akkor is ki kell fizetnünk a klímaberendezés telepítési költségét, ha a klímánk már az első pillanatokban is hibásnak bizonyul.

Klímavásárlás szempontjai: érdemes márkás terméket venni

Fogyasztás

Fontos kérdés, hogy mennyit fogyaszt az adott készülék. A klímaberendezés energiatakarékossági besorolása, más néven a COP (a fűtésnél), vagy EER (hűtésnél) mutatója döntő jelentőségű a vásárlás előtti kiválasztásnál, illetve későbbi használatuk során az energiafogyasztásnál. Törekedni kell arra, hogy a pénztárcánk szerinti legmagasabb COP- vagy EER-értékkel rendelkező klímaberendezést válasszuk az adott kategórián és teljesítményen belül, így biztosak lehetünk abban, hogy magas minőségű és a lehető legenergiatakarékosabb klímaberendezés fogja szolgálni a kényelmünket.

Hűt is fűt is

Bokor András hozzátette, manapság egyre kevesebb olyan klíma van forgalomban, amely csak hűteni tud. A hűtés-fűtés funkcióval is rendelkező berendezés csak mintegy öt százalékkal drágább, így a gyártóknak nem érdekük, hogy egyfunkciós berendezéseket hozzanak forgalomba. A fűtési funkciót ki lehet használni a fűtési idény kezdetén és végén, amikor kifizetődőbb a klímával fűteni egy-egy helyiséget, mint beüzemelni a gázkazánt. Egyes klímaberendezés típusok a fűtés és hűtés mellett alkalmasak a helyiség levegőjének a tisztítására, sőt akár szellőztetésre, oxigén-dúsításra vagy akár a levegő megfelelő párásításra és párátlanítására is. Nem szabad elfeledkezni a klíma évenkénti tisztításáról, ha ezt nem tudjuk magunk elvégezni, hívjunk szakembert.

Klímavásárlás szempontjai: érdemes márkás terméket venni

Klímateszt a HOMEINFO.hu oldalon

Mi a COP?

A COP-érték mérőszám, amely a hűtő- és fűtőrendszerek energiahatékonysági mutatója. Klímaberendezések esetében a fűtésre is képes berendezések kapcsán fűtési jóságfoknak is mondjuk. Értéke a leadott fűtőteljesítmény és az ehhez felvett elektromos teljesítmény hányadosa. Minél nagyobb ez az érték, annál jobb a berendezés.

Mi az EER?

AzEER-érték hűtési üzemmódban, adott környezeti hőmérsékleten utal a klímaberendezés hatásfokára. Hűtési jóságfoknak is nevezzük. Ez az érték azt mutatja, hogy a légkondicionáló berendezés adott elektromos energiafelvételnél milyen hűtőteljesítménnyel bír. Az EER a hűtőteljesítmény és az elektromos teljesítményfelvétel hányadosa.

Ez is érdekelhet

Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállítás a BOK Csarnokban, február utolsó hétvégéjén! - 2024. február 23-25., BOK Csarnok

Hőszivattyú Akadémia - Bevezetünk a hőszivattyú rejtelmeibe többrészes videósorozatunkkal

Midea M Thermal, a szupercsendes hőszivattyú

Dulux EasyCare - Foltok a falon? Ugyan már!

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

SOLIDSoft zuhanytálca: mintha párnán járnánk

Laufen Silent Flush - Élvezze a csendet

Fürdőszoba-felújítás - amire érdemes odafigyelni

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Kád is, zuhany is - melyik az idális fürdőkád számomra

Beltéri árnyékolás - a lakberendezés fontos eleme is

Halkabb WC használat a család és a szomszédok örömére

Lakóépületek építése, avagy az előírások és a lehetőségek találkozása

Energiahatékonyság, egészségvédelem és esztétikus megjelenés – a legfontosabb szempontok a klíma készülék kiválasztásakor

Házat, de gyorsan! - 4. rész - Szárnyakon a fal evolúciója

Milyen hatással van a lakóklímánkra, ha otthon van az egész család?

82 év alatt újulhat meg a teljes családi ház állomány Magyarországon. Unokáink már látni fogják?

Innovatív megoldások a lakossági légkondicionálás területén – Midea BreezeleSS+

4 + 1 tipp az egészséges lakóklímáért a nyári hőségben

Klíma-tippek: így ellenőrizd, tisztítsd, tartsd karban a légkondidat

Vírusfertőzések – vannak ellenük műszaki megoldások

Újdonságok a légkondicionálók között - BreezeleSS+

A kényelmes otthon nélkülözhetetlen tartozéka a modern légkondicionáló készülék

Miért hasznos beltéri ventilátort alkalmazni? – Működés és szerelés