Így kerüljük el a klímaszerelési bakikat

A splitklímák szerelésénél sok hibalehetőség fordulhat elő, amitől a készülékek nem működnek megfelelően, vagy akár tönkre is mehetnek.


Szerelés a megfelelő helyre

A legelső hibát ott követik el a klímaszerelők, hogy rosszul választják ki a berendezés helyét. A készüléket mind akusztikai, mind üzemi, mind pedig karbantartási szempontból megfelelően kell telepíteni, a felszerelés helye ugyanis alapvetően befolyásolja a készülék működését.

Állandó és visszatérő probléma a splitklímák zaja. Ugyan osztott a rendszer és a szobában semmi sem hallható a készülék működéséből, de a kültéri egység monoton moraja zavarhatja a szomszédokat. A berendezés teljesítménye alapvetően meghatározza a zaj szintet, amit lehet ugyan rezgéscsillapítókkal mérsékelni, de nem a végtelenségig. Ezért úgy kell megválasztani a kültéri egység helyét, hogy annak működése lehetőleg a legkevesebb feltűnést okozza. Ehhez szükség van némi akusztikai ismeretre is, vagy legalábbis megfelelő szerelési tapasztalattal kell rendelkezni. Mert, ha egy olyan helyre történik a kültéri egység telepítése (például egy erkély felső sarkába), ahol az épületelemek „tölcsért” képeznek, akkor úgy fog működni, mint egy irányított hangsugárzó, a zaj az egész környéket beszórja. Aki a készülék közvetlen közelében van, észre sem veszi a működését, viszont pár méterrel arrébb, a következő faltörésnél a szomszédnak álmatlan éjszakákat okoz a klíma moraja.

Split klíma kültéri egység

A kültéri egység telepítésénél fontos, hogy a készülék szerelhető maradjon. Le kell tudnom venni a gép tetejét, hogy minden irányból tisztítható legyen. Gyakori hiba, hogy egészen magasra szerelik a kültéri egységet, szinte rá a mennyezeti részre, például egy erkélyen. Ha nem lehet a fedelet leemelni, akkor az elektronikai berendezésekhez sem férünk hozzá. Ugyanakkor a készülék hátulját sem szabad teljesen a falra tenni. A kültéri egység ventillátora onnan szívja azt a levegőt, amit azután elől kifúj. A kifújt levegőnek is szabadon kell távoznia, így elöl sem szabad, hogy takarásba kerüljön a berendezés. Gyakran látni olyan szerelést, ahol a kültéri egységet zárt „dobozban” helyezik el. Főleg üzletek kirakatának beugrójánál, az ajtók feletti kihasználatlan részt választják ki a meggondolatlan szerelők. Sőt, a készülék elé esővédő zsalut, vagy perforált lemezt is szerelnek, mert úgy jobban néz ki. Ilyen esetekben senki ne csodálkozzon azon, hogy a negyven fokos nyári meleg kellős közepén egyszerűen leáll a klíma, pusztán azért, mert rosszul választották meg a helyét, nem kap megfelelően levegőt.  A mai modern készülékeket úgy tervezték, hogy mérje a külső hőmérsékletet is.  Bizonyos hőmérsékleti viszonyok között működnek a klímaberendezések üzembiztosan, ha ezek nem adottak, a készülék egyszerűen letilt.

Split klíma kültéri egység

Kerüljük a huzatot!

Sokkal kritikusabb és sokkal nagyobb hibát véthetünk a beltéri egységek elhelyezésénél. Itt elsősorban a huzathatást kell figyelembe venni, amely a készülék méretétől függően is változhat. A legfontosabb, hogy a beltéri egységet úgy helyezzük el, hogy a kifújt levegő légáramába lehetőleg ne tartózkodhasson senki, kivéve akkor, ha ez egy műszaki helyiség (például szerverszoba), mert ott kifejezetten kívánatos a számítógépek légáramba kerülése. Ha már 1 m/s fölött van a légsebesség, az erőteljes huzat érzetét kelti, ezért a légáramot a fő tartózkodási térből (például egy íróasztal széke mellől) el kell terelnünk.

Falba vésett csövek buktatói

A falban vezetett csövek esetén a szerelés már komolyabb fejtörést okoz, fontos szerepe van a megfelelő kiállásoknak. A beltéri egységben két csövön áramlik a hűtőközeg, egy csövön távozik a kondenzvíz a készülékből. Ezek a csővezetékek a készüléken belül rendkívül szűken foglalnak helyet, így nem mindegy a bekötési sorrend, a vízcső megy legbelül, és a baloldalon, csak így lehet ugyanis összekötni. Ha a csövek keresztezik egymást, akkor nem férnek el a dobozban, tehát a szerelőnek milliméter pontosan kell dolgoznia. Amikor feltesszük a beltéri készüléket, a falsíknak teljesen rá kell takarnia. Ha ez nem történik meg, akkor a szerelés csúnya lesz, nem fogadja el a megrendelő.

A falba vezetett csövek irányítása sem mindegy. Óriási hiba, ha a beltéri egységtől a kültéri felé emelkedik (akár 1%-ot is) a csővezeték. A kompresszorban ugyanis olaj is van, ami a hűtőközeggel együtt cirkulál. Amikor elindul az olaj a kültériből a beltéri felé, akkor folyadék halmazállapotú, még jól oldódik a hűtőközegben. A probléma ott keletkezik, amikor elpárolog a folyadék, az olaj ott marad, és a hűtőközeg gőzben ez már semmi esetre sem oldódik, így egyedül kell visszatérnie a kompresszorhoz. Ha nem úgy szerelik fel a csövet, hogy az olaj vissza tudjon folyni, akkor a cső előbb-utóbb telítődik, dugó képződik benne és a gőz visszalöki az olajat a beltéri egységbe. Ez egy jellemző szerelési hiba, amely a gép tönkremenetelét okozza.

Leggyakoribb hiba: peremezés

A split klímák meghibásodásának döntő többségét – 80%-át –, a csővégek helytelen peremezése okozza. Kulcskérdés a megfelelő szerszám használata, amely biztosítja a tömítettséghez szükséges peremprofilt. Ha rossz szerszámot választanak, ugyan lerövidül a munkaidő, de biztosan nem lesz megfelelő a szerelés, pár hónap után tönkremehet a készülék. A megfelelő csővágó használata, a vágási technika sem mindegy. Egy jó minőségű csővágó ötszöröse a silánynak, de a kifogásolható szerszámmal nem lehet jó munkát végezni.

Villanyvezetékek bekötése

A következő nagy probléma – a hibás esetek fennmaradó 20%-a –, a villamos vezetékek bekötése. Sem a kültéri, sem a beltéri egység nem táplálható „konnektorból”, mert nem ismerhetjük a lakás elektromos hálózatát. A szabvány szerint a rendszert csak villamos szakember szerelhetné, de az esetek többségében sem idő, sem pénz nem áll rendelkezésre, így a klímaszerelőnek rendelkeznie kell villanyszerelői alapokkal.

Összességében tehát a legfontosabb az, hogy minőségi szerszámokkal, az alapvető technológiai utasításokat betartva szereljék a split klímákat. Szervizes tapasztalatok azt mutatják, hogy a klímaszerelők többsége jó munkát végez, ám vannak, akiknek igencsak korrekcióra szorul a tudása.

Forrás: VGF

Kapcsolódó cikkek

A kényelmes otthon nélkülözhetetlen tartozéka a modern légkondicionáló készülék

A tartós nyári forróság előtt érdemes egy rövid szemlét tartani a légkondicionálók piacán. Vajon találunk-e olyan készüléket, mely egyszerre hatékony, energiatakarékos, netán még tetszetős is? A válaszunk: igen.

Miért hasznos beltéri ventilátort alkalmazni? – Működés és szerelés

A beltéri ventilátor alkalmazása egy sokak számára ismert problémára kínál megoldást: az egymással szomszédos, ám eltérő hőmérsékletű helyiségek tehetők ily módon komfortossá.

Újragondolt terek – Egy társasházi lakás újjászületése

Mintha új lakásba költöztünk volna – így érezhetik magukat, akik egy mindent felforgató, szakszerűen levezényelt, alapos felújítás mellett döntenek. Íme, egy látványos átalakítás, mely igazolja, hogy megéri a munkát profi lakberendezőre bízni.

Levegő-víz hőszivattyú - Hűtés, fűtés, melegvíz ellátás kazán és klíma nélkül

Sokak számára még mindig rengeteg kérdés merül fel a levegő-víz hőszivattyúkkal kapcsolatban, hiszen gyakran még mindig nem egyértelmű, hogy milyen előnyökkel jár egy ilyen készülék beszerelése.

Fűtés, hűtés környezetbarát és gazdaságos módon - Mit kell tudnunk a hőszivattyúról?

Hazánkban a levegő-víz hőszivattyúk a legelterjedtebbek, mert ezek beruházási költsége a legkedvezőbb, így alábbi cikkünkben elsősorban ezekkel a készülékekkel foglalkozunk.

Hűtés, fűtés, melegvíz ellátás gazdaságosan, hőszivattyúval

Gyakran még mindig nem egyértelmű, hogy milyen előnyökkel jár egy hőszivattyú beszerelése. Íme, egy új típus, számos pozitív tulajdonsággal.

Tervezzünk, mielőtt klímát veszünk!

Még éppen időben vagyunk, ha belevágunk a légkondicionáló berendezés megvásárlásába. Közben persze számtalan kérdés merül fel: melyik és milyen készülék lesz megfelelő, mennyire hűtsük le a lakást, tartsunk-e a zajoktól, érdemes-e hűtő-fűtő készüléket venni?

Mire figyeljünk klíma választás előtt? A legfontosabb tudnivalók a készülék kiválasztásától a garanciáig

Ha eddig halogattuk, most már nagyon időszerű beszereznünk a megfelelő klíma készüléket. De vajon tudjuk-e, hogy milyen szempontok szerint keressünk és válasszunk?

Sugárzó felületfűtések, hűtések – Búcsúzzunk el a radiátoroktól!

Épületeink hűtésében-fűtésében egyre nagyobb teret kapnak a nagy hőleadó felülettel rendelkező rendszerek.