Kültéri hűtők, terasz klímák

Általában ismertek a beltéri klímaberendezések típusai, működésük és az általuk nyújtott szolgáltatások a rekkenő meleg nyári napokon, de mi van ha kiülünk a teraszra? Egyre népszerűbbek azok a különféle kültéri berendezések, melyek a huzamosabb kinti tartózkodást teszik jóval kellemesebbé a kánikulai napokon.

Vannak hordozható, gördíthető és fixen telepíthető változatok is, egészen egyszerűek és bonyolultabbak is, a fejlődés nem állt meg. A mediterrán országokban régóta használják a teraszok hűtésére ezeket a hűtő készülékeket. Ez valójában egy vízpára függöny.

Vízpára függöny

 • A készülék a vizet apró cseppekre porlasztja el, amely azonnal elpárolog.
 • A párolgás hőelvonással jár, így a környezet hőmérsékletét 8-10 fokkal csökkenti.
 • Az apró vízcseppek elpárolgása rendkívül gyors, így az emberek, tárgyak, kültéri bútorok nem lesznek vizesek.
 • A legegyszerűbb készülékek a vezetékes víznyomást használják, (elektromos áram nélkül).
 • A professzionális kültéri klíma készülékek esetében egy kompresszor állít elő magas nyomást, ezzel biztosítva a rendkívül apró vízcseppeket, és a minimális víz lecsapódást. Ezt vonalsoros fúvókák juttatják ki, így vízfüggönnyel lezárják a terasz szélét.
 • Más, professzionális kültéri hűtő készülékek ventilátor segítségével juttatják a terasz légterébe a hűsítő vízpárát.
 • A ködhűtés közben a víz megköti a levegő szennyeződéseit, így a port és a polleneket is, továbbá távol tartja a rovarokat, legyeket, szúnyogokat.
 • Az egyszerű teraszhűtő kerti csapra, fali kútra, locsolótömlőre csatlakoztatható, a lugas, pergola váz-szerkezetére, de akár korláthoz vagy napernyő szélére egyszerűen csipeszekkel rögzíthető. 

Teraszhűtés egyszerűen, akár házilag

A legegyszerűbb vonalsoros ködhűtő változat tulajdonképpen egy tetszőlegesen meghosszabbítható, toldható és elágaztatható cső, melynek egyik vége a kerti csapra, vagy locsolótömlőre csatlakozik, a másik felén és végein bizonyos közönként finom‑porlasztó fúvókák helyezkednek el. Hatósugara 2-3 méter, tehát 6-30 m2 intenzív napfénynek kitett terület klimatizálásához elegendő. A csap nyitásával zárásával működtethető, illetve szabályozható.

 • Szabványos csatlakozásai révén könnyedén és utólag is gyorsan bővíthető.
 • Alkalmazható családi házak teraszán, lakások erkélyén is. Az egyedi kialakítás lehetővé teszi, hogy minden vásárló a saját igényeihez igazíttassa a teraszának vagy kertjének hűtését.

Minél melegebb van, a vízcseppek párolgása annál intenzívebb. Azaz minél nagyobb szükség van a hűtésre, annál hatékonyabb a párafüggöny hűtése. Nincs szükség semmilyen hőfok szabályozásra, állításra, a természet és a fizika magától gondoskodik igényeink kielégítéséről.

 • A párolgási hőelvonás elvén működik, nincs mozgó alkatrésze, áramot nem fogyaszt, érdemes évente tisztítani a fúvókákat.
 • A nyári hőség elmúltával a kültéri teraszhűtő, párásító készülék kint is maradhat télire, csak vízteleníteni kell. Ha ez nehézséget okoz, egyszerűen szereljük le és vigyük fagymentes helyre.
 • Nagyobb területek megfelelő kiszolgálásához kompresszoros, akár programozható változatok szolgálnak.

 

Vízpára függöny

Ventilátoros profi teraszhűtés

 • Lehet otthoni, de elsősorban közületek, kávézók éttermek teraszán találkozunk az ilyen saját talapzatukon álló készülékekkel.
 • A hordozható, tetszőleges helyen felállítható, görgőkkel ellátott korszerű kültéri ködhűtő ventilátorok akár 10 fokkal is csökkentik a terasz hőmérsékletét a környező levegő hőmérsékletéhez képest.
 • Mivel beépített tartállyal rendelkeznek, bárhol működtethetők, csak elektromos áram csatlakozás szükséges.
 • A teraszhűtés teljesítményfelvétele egy átlagos étterem terasz méreteit (50-100 m2) tekintve átlagosan kevesebb, mint 1500 W.
 • Egy klíma ventilátor a hőség idején, 8 óra alatt mindössze 2-3 vödör vizet használ el. A teraszhűtő ventilátor felállítása az étterem, kávézó, vendéglátóhely arculatához, adottságaihoz igazítható.
 • A mobil készülékeken kívül léteznek falra szerelhető modellek is. 

Valódi kültéri klímák

Vannak helyek és esetek amikor a vízpermetes megoldás nem alkalmazható, vagy kárt okozhat. Itt használatosak a mobil, párologtató rendszerű hűtőberendezések.

Vízpára függöny

Az okok lehetnek:

 • Érzékeny műszaki gépek vannak a közelben
 • Kültéri tömeges rendezvények
 • Óriási a terület
 • Nincs vezetékes víz a közelben

Ez a legfelső kategória nem csak kivitelben, az árában is. A legolcsóbb változat is néhány százezer forint. A hűtéshez szükséges vizet belső rendszerén keresztül párologtatja el. A készülékből már csak a lehűtött levegő áramlik ki egy belső ventilátor működésével. Egy forradalmian új ötlet bevezetésével a párolgáshoz szükséges vízmennyiség a ködhűtéses készülékekhez képest a tizedére csökkenthető!

 • Egyetlen géppel 50- 370 m2 terület is klimatizálható.
 • Mivel beépített víztartállyal rendelkeznek, csak elektromos hálózatra kell csatlakozni.

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Beköszöntött a klíma berendezések szezonja

A klímák működéséről nem kell az átlag lakástulajdonosnak többet tudni, mint a többi háztartási gépről, vásárlás előtt azonban javasolt némi elmélyülés a készülékek fajtáiban, újdonságaiban és a vásárlási szempontokat a választék, a szolgáltatás és az igények alapján ajánlatos mérlegelni.

Klímák energiatakarékosan: inverteres technológia. Tanácsok a gazdaságos működtetéshez

A klímaberendezések technikai fejlődése, mint minden más készüléké, szerencsére folyamatos. Évről évre, sőt, hamarabb is mutatnak be új típusokat. A fejlesztések egyik legfontosabb célja a hatékonyság és az energiatakarékosság.

Klímaberendezés vásárlása szabályosan. Figyeljünk az előírásokra!

Ne gondoljuk, hogy a légkondicionáló vásárlása egyszerű feladat. Már rég nem működik az, hogy csak besétálok egy üzletbe, vagy virtuálisan egy webshopba és veszek, rendelek egy készüléket, majd valakivel felszereltetem. Ma már az áruházak is betartják, betartatják a szabályokat.

Fontos tudnivalók a mobilklímáról

Bár néhány éve még azt hittük, hogy lassacskán kivesznek a piacról, mégis, a meleg beköszöntével manapság is ugrásszerűen megnő a gyorsan, házilag telepíthető mobilklímák forgalma. Talán mert nem kell a felszereléshez szakember, nem kell regisztrálni a készüléket, és olcsóbb is, mint a split klíma. Ám itt is vannak buktatók, amelyek könnyen tönkretehetik a berendezést.

Így kerüljük el a klímaszerelési bakikat

A splitklímák szerelésénél sok hibalehetőség fordulhat elő, amitől a készülékek nem működnek megfelelően, vagy akár tönkre is mehetnek.

Motoros védelem a nap ellen

Otthonunk, irodánk, helyiségeink megfelelő hőmérsékleten való tartása, a szükséges fényviszonyok előállítása az árnyékolástechnika eszközeinek szakszerű beépítésével támogatható. Cikkünkben összegyűjtjük az ismert mozgatási megoldásokat és azok legfontosabb tulajdonságait.

A kényelmes otthon nélkülözhetetlen tartozéka a modern légkondicionáló készülék

A tartós nyári forróság előtt érdemes egy rövid szemlét tartani a légkondicionálók piacán. Vajon találunk-e olyan készüléket, mely egyszerre hatékony, energiatakarékos, netán még tetszetős is? A válaszunk: igen.

Otthon a kertben – Kiegészítőkkel lesznek igazán hangulatosak a külső terek

Miután kertünk funkcióit az igényeinkhez igazítottuk és a kerti bútorok, árnyékolók, lámpák, tárolók is a helyükre kerültek, már csak egy lépésre vagyunk attól, hogy mindez otthonunk igazán hangulatos szegletévé váljon. Az i-re a pontot a kiegészítőkkel tehetjük fel.

Miért hasznos beltéri ventilátort alkalmazni? – Működés és szerelés

A beltéri ventilátor alkalmazása egy sokak számára ismert problémára kínál megoldást: az egymással szomszédos, ám eltérő hőmérsékletű helyiségek tehetők ily módon komfortossá.