Hirdetés

Kültéri hűtők, terasz klímák

Általában ismertek a beltéri klímaberendezések típusai, működésük és az általuk nyújtott szolgáltatások a rekkenő meleg nyári napokon, de mi van ha kiülünk a teraszra? Egyre népszerűbbek azok a különféle kültéri berendezések, melyek a huzamosabb kinti tartózkodást teszik jóval kellemesebbé a kánikulai napokon.

Vannak hordozható, gördíthető és fixen telepíthető változatok is, egészen egyszerűek és bonyolultabbak is, a fejlődés nem állt meg. A mediterrán országokban régóta használják a teraszok hűtésére ezeket a hűtő készülékeket. Ez valójában egy vízpára függöny.

Vízpára függöny

 • A készülék a vizet apró cseppekre porlasztja el, amely azonnal elpárolog.
 • A párolgás hőelvonással jár, így a környezet hőmérsékletét 8-10 fokkal csökkenti.
 • Az apró vízcseppek elpárolgása rendkívül gyors, így az emberek, tárgyak, kültéri bútorok nem lesznek vizesek.
 • A legegyszerűbb készülékek a vezetékes víznyomást használják, (elektromos áram nélkül).
 • A professzionális kültéri klíma készülékek esetében egy kompresszor állít elő magas nyomást, ezzel biztosítva a rendkívül apró vízcseppeket, és a minimális víz lecsapódást. Ezt vonalsoros fúvókák juttatják ki, így vízfüggönnyel lezárják a terasz szélét.
 • Más, professzionális kültéri hűtő készülékek ventilátor segítségével juttatják a terasz légterébe a hűsítő vízpárát.
 • A ködhűtés közben a víz megköti a levegő szennyeződéseit, így a port és a polleneket is, továbbá távol tartja a rovarokat, legyeket, szúnyogokat.
 • Az egyszerű teraszhűtő kerti csapra, fali kútra, locsolótömlőre csatlakoztatható, a lugas, pergola váz-szerkezetére, de akár korláthoz vagy napernyő szélére egyszerűen csipeszekkel rögzíthető. 

Teraszhűtés egyszerűen, akár házilag

A legegyszerűbb vonalsoros ködhűtő változat tulajdonképpen egy tetszőlegesen meghosszabbítható, toldható és elágaztatható cső, melynek egyik vége a kerti csapra, vagy locsolótömlőre csatlakozik, a másik felén és végein bizonyos közönként finom‑porlasztó fúvókák helyezkednek el. Hatósugara 2-3 méter, tehát 6-30 m2 intenzív napfénynek kitett terület klimatizálásához elegendő. A csap nyitásával zárásával működtethető, illetve szabályozható.

 • Szabványos csatlakozásai révén könnyedén és utólag is gyorsan bővíthető.
 • Alkalmazható családi házak teraszán, lakások erkélyén is. Az egyedi kialakítás lehetővé teszi, hogy minden vásárló a saját igényeihez igazíttassa a teraszának vagy kertjének hűtését.

Minél melegebb van, a vízcseppek párolgása annál intenzívebb. Azaz minél nagyobb szükség van a hűtésre, annál hatékonyabb a párafüggöny hűtése. Nincs szükség semmilyen hőfok szabályozásra, állításra, a természet és a fizika magától gondoskodik igényeink kielégítéséről.

 • A párolgási hőelvonás elvén működik, nincs mozgó alkatrésze, áramot nem fogyaszt, érdemes évente tisztítani a fúvókákat.
 • A nyári hőség elmúltával a kültéri teraszhűtő, párásító készülék kint is maradhat télire, csak vízteleníteni kell. Ha ez nehézséget okoz, egyszerűen szereljük le és vigyük fagymentes helyre.
 • Nagyobb területek megfelelő kiszolgálásához kompresszoros, akár programozható változatok szolgálnak.

 

Vízpára függöny

Ventilátoros profi teraszhűtés

 • Lehet otthoni, de elsősorban közületek, kávézók éttermek teraszán találkozunk az ilyen saját talapzatukon álló készülékekkel.
 • A hordozható, tetszőleges helyen felállítható, görgőkkel ellátott korszerű kültéri ködhűtő ventilátorok akár 10 fokkal is csökkentik a terasz hőmérsékletét a környező levegő hőmérsékletéhez képest.
 • Mivel beépített tartállyal rendelkeznek, bárhol működtethetők, csak elektromos áram csatlakozás szükséges.
 • A teraszhűtés teljesítményfelvétele egy átlagos étterem terasz méreteit (50-100 m2) tekintve átlagosan kevesebb, mint 1500 W.
 • Egy klíma ventilátor a hőség idején, 8 óra alatt mindössze 2-3 vödör vizet használ el. A teraszhűtő ventilátor felállítása az étterem, kávézó, vendéglátóhely arculatához, adottságaihoz igazítható.
 • A mobil készülékeken kívül léteznek falra szerelhető modellek is. 

Valódi kültéri klímák

Vannak helyek és esetek amikor a vízpermetes megoldás nem alkalmazható, vagy kárt okozhat. Itt használatosak a mobil, párologtató rendszerű hűtőberendezések.

Vízpára függöny

Az okok lehetnek:

 • Érzékeny műszaki gépek vannak a közelben
 • Kültéri tömeges rendezvények
 • Óriási a terület
 • Nincs vezetékes víz a közelben

Ez a legfelső kategória nem csak kivitelben, az árában is. A legolcsóbb változat is néhány százezer forint. A hűtéshez szükséges vizet belső rendszerén keresztül párologtatja el. A készülékből már csak a lehűtött levegő áramlik ki egy belső ventilátor működésével. Egy forradalmian új ötlet bevezetésével a párolgáshoz szükséges vízmennyiség a ködhűtéses készülékekhez képest a tizedére csökkenthető!

 • Egyetlen géppel 50- 370 m2 terület is klimatizálható.
 • Mivel beépített víztartállyal rendelkeznek, csak elektromos hálózatra kell csatlakozni.

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Újdonságok a légkondicionálók között - BreezeleSS+

Aki igazán előrelátó, az a légkondicionáló készülék megvásárlását sem hagyja az utolsó pillanatra, amikor már elviselhetetlen forróság tombol a lakásban. Sőt, így elegendő ideje marad arra is, hogy alaposan körülnézzen az aktuális újdonságok között és felfedezheti a Midea egyik forradalmi innovációját.

Stílusos színek a megújult Ceresit CE 40 fugázók között

Színesítse meg hétköznapjait prémium fugázókkal! A Henkel Magyarország Kft. a Ceresit termékkör esetében is folyamatosan törekszik arra, hogy a prémium minőség mellett olyan újításokat fejlesszen ki, amelyek igazodnak a mai kor követelményeihez és szükségleteihez. Ezért kerültek a színek a továbbfejlesztett Ceresit CE 40 termékünk középpontjába a legújabb Color Perfect formulával. Tökéletesen lehet vele dolgozni, és tökéletes velük együtt élni!

Betatherm: itthon is erősödik a külföldön már befutott radiátor-gyártó

A nemzetközi sikerek után a hazai piacra is fokozott figyelmet fordít a Betatherm, így a miskolci cég saját fejlesztésű radiátorai itthon is egyre népszerűbbek.

Masszázsmedencét a teraszra! - Új perspektívában a külső terek berendezése

Kevesen gondolnak arra, hogy a terasz ülőgarnitúráját masszázsmedencére cseréljék, hogy a fotel helyett pezsgőfürdőben elmerülve szemléljék a házukat övező tájat. Pedig az ötlet tökéletes azok számára, akik többre vágynak egy szépen berendezett terasznál, verandánál. Azoknak, akik egy kis fényűzésre szomjaznak, ami elérhető.

Fűtés másképp: LG Therma-V Monobloc-os hőszivattyúk

Az ősz beköszöntével ismét slágertémává válnak az alternatív fűtési megoldások. Manapság számos különféle, a távhőtől és az általános gázos fűtési megoldásoktól eltérő rendszerek is elérhetők a korszerűsítésre, vagy új otthon kialakítására vállalkozók számára.

Családi ház felújítása 3. rész – A fűtésrendszer korszerűsítése

„Aki olyan mértékű felújításra szánja el magát, mint mi, legjobb, ha a fűtésrendszert egy alapos újragondolásnak veti alá.” Személyes tapasztalatok egy - többé-kevésbé - saját kezűleg végzett felújításról.

Régi borospincéből építész műterem Budajenőn

Felújtani, átalakítani, az eredeti funkciókat elhagyni és újragondolni, komoly munka, de látva az eredményt, kimondhatjuk: megéri fáradozni.

A kényelmes otthon nélkülözhetetlen tartozéka a modern légkondicionáló készülék

A tartós nyári forróság előtt érdemes egy rövid szemlét tartani a légkondicionálók piacán. Vajon találunk-e olyan készüléket, mely egyszerre hatékony, energiatakarékos, netán még tetszetős is? A válaszunk: igen.

Otthon a kertben – Kiegészítőkkel lesznek igazán hangulatosak a külső terek

Miután kertünk funkcióit az igényeinkhez igazítottuk és a kerti bútorok, árnyékolók, lámpák, tárolók is a helyükre kerültek, már csak egy lépésre vagyunk attól, hogy mindez otthonunk igazán hangulatos szegletévé váljon. Az i-re a pontot a kiegészítőkkel tehetjük fel.