Hirdetés

Kültéri hűtők, terasz klímák

Általában ismertek a beltéri klímaberendezések típusai, működésük és az általuk nyújtott szolgáltatások a rekkenő meleg nyári napokon, de mi van ha kiülünk a teraszra? Egyre népszerűbbek azok a különféle kültéri berendezések, melyek a huzamosabb kinti tartózkodást teszik jóval kellemesebbé a kánikulai napokon.

Vannak hordozható, gördíthető és fixen telepíthető változatok is, egészen egyszerűek és bonyolultabbak is, a fejlődés nem állt meg. A mediterrán országokban régóta használják a teraszok hűtésére ezeket a hűtő készülékeket. Ez valójában egy vízpára függöny.

Vízpára függöny

 • A készülék a vizet apró cseppekre porlasztja el, amely azonnal elpárolog.
 • A párolgás hőelvonással jár, így a környezet hőmérsékletét 8-10 fokkal csökkenti.
 • Az apró vízcseppek elpárolgása rendkívül gyors, így az emberek, tárgyak, kültéri bútorok nem lesznek vizesek.
 • A legegyszerűbb készülékek a vezetékes víznyomást használják, (elektromos áram nélkül).
 • A professzionális kültéri klíma készülékek esetében egy kompresszor állít elő magas nyomást, ezzel biztosítva a rendkívül apró vízcseppeket, és a minimális víz lecsapódást. Ezt vonalsoros fúvókák juttatják ki, így vízfüggönnyel lezárják a terasz szélét.
 • Más, professzionális kültéri hűtő készülékek ventilátor segítségével juttatják a terasz légterébe a hűsítő vízpárát.
 • A ködhűtés közben a víz megköti a levegő szennyeződéseit, így a port és a polleneket is, továbbá távol tartja a rovarokat, legyeket, szúnyogokat.
 • Az egyszerű teraszhűtő kerti csapra, fali kútra, locsolótömlőre csatlakoztatható, a lugas, pergola váz-szerkezetére, de akár korláthoz vagy napernyő szélére egyszerűen csipeszekkel rögzíthető. 

Teraszhűtés egyszerűen, akár házilag

A legegyszerűbb vonalsoros ködhűtő változat tulajdonképpen egy tetszőlegesen meghosszabbítható, toldható és elágaztatható cső, melynek egyik vége a kerti csapra, vagy locsolótömlőre csatlakozik, a másik felén és végein bizonyos közönként finom‑porlasztó fúvókák helyezkednek el. Hatósugara 2-3 méter, tehát 6-30 m2 intenzív napfénynek kitett terület klimatizálásához elegendő. A csap nyitásával zárásával működtethető, illetve szabályozható.

 • Szabványos csatlakozásai révén könnyedén és utólag is gyorsan bővíthető.
 • Alkalmazható családi házak teraszán, lakások erkélyén is. Az egyedi kialakítás lehetővé teszi, hogy minden vásárló a saját igényeihez igazíttassa a teraszának vagy kertjének hűtését.

Minél melegebb van, a vízcseppek párolgása annál intenzívebb. Azaz minél nagyobb szükség van a hűtésre, annál hatékonyabb a párafüggöny hűtése. Nincs szükség semmilyen hőfok szabályozásra, állításra, a természet és a fizika magától gondoskodik igényeink kielégítéséről.

 • A párolgási hőelvonás elvén működik, nincs mozgó alkatrésze, áramot nem fogyaszt, érdemes évente tisztítani a fúvókákat.
 • A nyári hőség elmúltával a kültéri teraszhűtő, párásító készülék kint is maradhat télire, csak vízteleníteni kell. Ha ez nehézséget okoz, egyszerűen szereljük le és vigyük fagymentes helyre.
 • Nagyobb területek megfelelő kiszolgálásához kompresszoros, akár programozható változatok szolgálnak.

 

Vízpára függöny

Ventilátoros profi teraszhűtés

 • Lehet otthoni, de elsősorban közületek, kávézók éttermek teraszán találkozunk az ilyen saját talapzatukon álló készülékekkel.
 • A hordozható, tetszőleges helyen felállítható, görgőkkel ellátott korszerű kültéri ködhűtő ventilátorok akár 10 fokkal is csökkentik a terasz hőmérsékletét a környező levegő hőmérsékletéhez képest.
 • Mivel beépített tartállyal rendelkeznek, bárhol működtethetők, csak elektromos áram csatlakozás szükséges.
 • A teraszhűtés teljesítményfelvétele egy átlagos étterem terasz méreteit (50-100 m2) tekintve átlagosan kevesebb, mint 1500 W.
 • Egy klíma ventilátor a hőség idején, 8 óra alatt mindössze 2-3 vödör vizet használ el. A teraszhűtő ventilátor felállítása az étterem, kávézó, vendéglátóhely arculatához, adottságaihoz igazítható.
 • A mobil készülékeken kívül léteznek falra szerelhető modellek is. 

Valódi kültéri klímák

Vannak helyek és esetek amikor a vízpermetes megoldás nem alkalmazható, vagy kárt okozhat. Itt használatosak a mobil, párologtató rendszerű hűtőberendezések.

Vízpára függöny

Az okok lehetnek:

 • Érzékeny műszaki gépek vannak a közelben
 • Kültéri tömeges rendezvények
 • Óriási a terület
 • Nincs vezetékes víz a közelben

Ez a legfelső kategória nem csak kivitelben, az árában is. A legolcsóbb változat is néhány százezer forint. A hűtéshez szükséges vizet belső rendszerén keresztül párologtatja el. A készülékből már csak a lehűtött levegő áramlik ki egy belső ventilátor működésével. Egy forradalmian új ötlet bevezetésével a párolgáshoz szükséges vízmennyiség a ködhűtéses készülékekhez képest a tizedére csökkenthető!

 • Egyetlen géppel 50- 370 m2 terület is klimatizálható.
 • Mivel beépített víztartállyal rendelkeznek, csak elektromos hálózatra kell csatlakozni.

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Közel nulla

2021 január 1-től már minden épületre a közel nulla szabályozás vonatkozik. A tavalyi év végén elrendelt türelmi idővel azonban 2021. július 1-ig elhalasztották az új követelmények számonkérését. Változott a rendelkezés azon pontja is, mely a megújuló energia minimális részarányát írta elő. Bővebben a videóban.

82 év alatt újulhat meg a teljes családi ház állomány Magyarországon. Unokáink már látni fogják?

Magyarországon 2,7 millió családi ház van. Energetikailag korszerűnek 5-10%-uk mondható, melyek energetikai korszerűsítést nem igényelnek, hiszen ezeket eleve a kor követelményeinek megfelelően építették, vagy már energiahatékonysági szempontból teljes körűen felújították azokat.

Patikamérlegen a hőszigetelés vastagsága

A 2021. január 1-je után új építésű lakóépületek esetén előírt közel nulla energiafelhasználás eléréséhez a hőszigetelési vastagságoknak elkerülhetetlenül növekednie kell. Ez tény és szakemberek évek óta figyelmeztetnek a közeledő változásra. Tévedés viszont, hogy ez csak az építési költségek komoly emelkedésével lehetséges.

Konyha a szabadban – ahogy te szeretnéd

A legizgalmasabb idei kültéri trendek egyike a komplett, épített kerti konyha – egy olyan tér, amely minden, a konyhákkal szemben támasztott elvárásnak megfelel: rengeteg tároló- és munkafelületet tartalmaz, mosogathatsz, hűthetsz és süthetsz benne, emellett formatervezett és stílusos, valamint teljesen időjárásálló.

Innovatív megoldások a lakossági légkondicionálás területén – Midea BreezeleSS+

A Midea 2020-ban igazán innovatív megoldással rukkolt elő a lakossági légkondicionálás területén. Az idei év elejétől elérhetővé vált legújabb fejlesztése, a BreezeleSS+ névre fantázianévre keresztelt lakossági légkondicionáló.

4 + 1 tipp az egészséges lakóklímáért a nyári hőségben

A vírushelyzet enyhülésének ellenére valószínű, hogy az eddig megszokottaktól eltérően az idei nyáron többen, több időt töltenek majd otthonaikban, zárt térben. Éppen ezért érdemes tehát odafigyelnünk életterünk klímájára.

Kis erkélytől a nagy teraszig – burkolatok, világítás, berendezés

A tavasztól őszig tartó időszakban különösen felértékelődnek még a tágasnak nem mondható külső terek is. A legapróbb erkélynek is örülni tudunk, ha pedig a talpalattnyinál több hely is jutott, azt már szinte felér a mennyországgal. Feltéve, ha jól használjuk és paradicsomi állapotot teremtünk.

Klíma-tippek: így ellenőrizd, tisztítsd, tartsd karban a légkondidat

Cikkünkben szakértő segítségével vettünk számba olyan szempontokat, információkat, melyek segíthetnek a klímaberendezés lehető legjobb hatásfokkal történő működtetésében.