Hirdetés

Alapos átvizsgálás, teljes biztonság – Ne adjunk esélyt a klíma betegségeknek!

Sajnos korunk egyik legjellegzetesebb jelenségei az úgynevezett klíma betegségek, melyek egyértelműen a légkondicionáló berendezésekkel együtt jelentek meg életünkben, holott kis odafigyeléssel a készülékek teljesen veszélytelenné tehetők.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy a legionella szó elhangzik a sajtóban, és a legmelegebb nyári időszakokban a média is szereti ezzel riogatni az embereket. Ilyenkor rendszerint a légkondicionáló berendezéseket érik vádak. Természetesen a levegőben terjedő kórokozók által terjesztett betegségek lehetőségét komolyan kell venni, de előbb érdemes tájékozódni a veszélyforrás természetéről is.

támad a legionella

A légkondicionáló berendezések esetén az egyik legnagyobb hiba, amit el lehet követni, hogy megelégszünk a készülék meglétével, vagyis úgy gondoljuk, egyszer megvettük, és addig nem is kell vele foglalkoznunk, amíg valamiért meg nem hibásodik. Pedig a klíma berendezéseket gyártó cégek rendszerint felhívják a figyelmet az évi két tisztítás, valamint karbantartás fontosságára.

Elsődleges problémák

Mint arról már megjelent cikkünkben olvashattak, a légkondicionáló eszközök meghibásodását főként a hőcserélő lemezek között keletkező eltömődés, illetve a kültéri egység levegőáramlásának megszűnése jelenti. Természetesen ezeket a jelenségeket rendszeres tisztítással ki lehet küszöbölni, ráadásul sok esetben a karbantartás elhanyagolása mellett is akadnak jelek, melyek a túlzott szennyeződés felhalmozódását sejtetik, így a porral való telítődést akár még időben észre is lehet venni.

A láthatatlan ellenség

Sokkal veszélyesebbek azok a folyamatok, amelyek szabad szemmel nem láthatók, függetlenül attól, milyen stádiumban vannak. Ide tartoznak a légkondicionálókban megjelenő baktériumok és gombák. Azért nevezik például a legionella betegséget a modern életmód jellegzetes kórjának, mivel kizárólag speciális körülmények között veszélyeztetheti egészségünket. A klíma berendezések esetén az a viszonylag ritkán tapasztalható jelenség áll elő, hogy a vizes, nyirkos környezethez szokott kórokozók porlasztott vízzel a levegőbe kijutva bekerülhetnek a tüdőnkbe. Ilyen helyzet persze előfordul szökőkút vagy pezsgőfürdő közelében is, ám mégis a légkondicionáló készülékek a legalkalmasabbak az ilyen betegségek terjesztésére. A legionella az „épületgépészeti betegségek” egyik legsúlyosabbja, ugyanis azon túl, hogy az influenzához hasonló tünetekkel kell megküzdenie az érintetteknek, még atípusos tüdőgyulladást is okoz. A kifejezetten a klíma berendezések használatához köthető betegségek könnyen elkerülhetők, ha alaposan és rendszeresen tisztíttatjuk légkondicionáló eszközeinket. Gyakori karbantartás és vegyszeres tisztítás mellett a legionella, és más nedvességkedvelő kórokozók nem képesek megtelepedni.


légkondicionáló berendezés tisztítása

Szakszerűtlen tisztítás

A nem megfelelő karbantartás nem kizárólag a legionella, és egyéb klíma betegségek veszélyét hordozza. Természetesen tisztítószer használata nélkül nem lehetséges baktériummentes környezetet létrehozni a karbantartás során, viszont nem megfelelő vegyi anyag használatával komoly károkat is tehetünk a készülékeinkben. Mindenképpen kérjük szakember segítségét, és rendszeresen végeztessünk tisztítást, mivel így garantálhatjuk hosszútávon légkondicionáló berendezésünk, és egyúttal szervezetünk zavartalan működését. Kis odafigyeléssel idén nyáron is felhőtlenül élvezhetjük a klimatizált otthon előnyeit.

Kapcsolódó írásunk Itt a tavasz! – Ideje ellenőrizni a légkondicionáló berendezéseket

Ez is érdekelhet

Tisztíts úgy, mint egy profi!

Magasabb flexibilitás és vízlepergető hatás FX 66 Platinum Flexfugázóval!

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Generon: Bárhonnan nézzük, fényes választás

Terrán Tetőkalkulátor - Ingyenes és azonnali kalkuláció tetőépítéshez

Medence kompromisszumok nélkül

Családi ház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Erre figyeljen fekete zuhanykabin választásnál

Outdoor-otthonok modern árnyékoló és pergola megoldásai - kültéri életterek tervezése az Archishade szakértőivel

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Vírusfertőzések – vannak ellenük műszaki megoldások

Újdonságok a légkondicionálók között - BreezeleSS+

A kényelmes otthon nélkülözhetetlen tartozéka a modern légkondicionáló készülék

Miért hasznos beltéri ventilátort alkalmazni? – Működés és szerelés

Újragondolt terek – Egy társasházi lakás újjászületése

Levegő-víz hőszivattyú - Hűtés, fűtés, melegvíz ellátás kazán és klíma nélkül

Tervezzünk, mielőtt klímát veszünk!

Mire figyeljünk klíma választás előtt? A legfontosabb tudnivalók a készülék kiválasztásától a garanciáig

12 fontos dolog, melyekről felújítás előtt a villanyszerelővel beszélnünk kell

Így kerüljük el a klímaszerelési bakikat

Fontos tudnivalók a mobilklímáról

Klímaberendezés vásárlása szabályosan. Figyeljünk az előírásokra!

Vásárlási listák
További vásárlási listák