Alapos átvizsgálás, teljes biztonság – Ne adjunk esélyt a klíma betegségeknek!

Sajnos korunk egyik legjellegzetesebb jelenségei az úgynevezett klíma betegségek, melyek egyértelműen a légkondicionáló berendezésekkel együtt jelentek meg életünkben, holott kis odafigyeléssel a készülékek teljesen veszélytelenné tehetők.

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy a legionella szó elhangzik a sajtóban, és a legmelegebb nyári időszakokban a média is szereti ezzel riogatni az embereket. Ilyenkor rendszerint a légkondicionáló berendezéseket érik vádak. Természetesen a levegőben terjedő kórokozók által terjesztett betegségek lehetőségét komolyan kell venni, de előbb érdemes tájékozódni a veszélyforrás természetéről is.

támad a legionella

A légkondicionáló berendezések esetén az egyik legnagyobb hiba, amit el lehet követni, hogy megelégszünk a készülék meglétével, vagyis úgy gondoljuk, egyszer megvettük, és addig nem is kell vele foglalkoznunk, amíg valamiért meg nem hibásodik. Pedig a klíma berendezéseket gyártó cégek rendszerint felhívják a figyelmet az évi két tisztítás, valamint karbantartás fontosságára.

Elsődleges problémák

Mint arról már megjelent cikkünkben olvashattak, a légkondicionáló eszközök meghibásodását főként a hőcserélő lemezek között keletkező eltömődés, illetve a kültéri egység levegőáramlásának megszűnése jelenti. Természetesen ezeket a jelenségeket rendszeres tisztítással ki lehet küszöbölni, ráadásul sok esetben a karbantartás elhanyagolása mellett is akadnak jelek, melyek a túlzott szennyeződés felhalmozódását sejtetik, így a porral való telítődést akár még időben észre is lehet venni.

A láthatatlan ellenség

Sokkal veszélyesebbek azok a folyamatok, amelyek szabad szemmel nem láthatók, függetlenül attól, milyen stádiumban vannak. Ide tartoznak a légkondicionálókban megjelenő baktériumok és gombák. Azért nevezik például a legionella betegséget a modern életmód jellegzetes kórjának, mivel kizárólag speciális körülmények között veszélyeztetheti egészségünket. A klíma berendezések esetén az a viszonylag ritkán tapasztalható jelenség áll elő, hogy a vizes, nyirkos környezethez szokott kórokozók porlasztott vízzel a levegőbe kijutva bekerülhetnek a tüdőnkbe. Ilyen helyzet persze előfordul szökőkút vagy pezsgőfürdő közelében is, ám mégis a légkondicionáló készülékek a legalkalmasabbak az ilyen betegségek terjesztésére. A legionella az „épületgépészeti betegségek” egyik legsúlyosabbja, ugyanis azon túl, hogy az influenzához hasonló tünetekkel kell megküzdenie az érintetteknek, még atípusos tüdőgyulladást is okoz. A kifejezetten a klíma berendezések használatához köthető betegségek könnyen elkerülhetők, ha alaposan és rendszeresen tisztíttatjuk légkondicionáló eszközeinket. Gyakori karbantartás és vegyszeres tisztítás mellett a legionella, és más nedvességkedvelő kórokozók nem képesek megtelepedni.


légkondicionáló berendezés tisztítása

Szakszerűtlen tisztítás

A nem megfelelő karbantartás nem kizárólag a legionella, és egyéb klíma betegségek veszélyét hordozza. Természetesen tisztítószer használata nélkül nem lehetséges baktériummentes környezetet létrehozni a karbantartás során, viszont nem megfelelő vegyi anyag használatával komoly károkat is tehetünk a készülékeinkben. Mindenképpen kérjük szakember segítségét, és rendszeresen végeztessünk tisztítást, mivel így garantálhatjuk hosszútávon légkondicionáló berendezésünk, és egyúttal szervezetünk zavartalan működését. Kis odafigyeléssel idén nyáron is felhőtlenül élvezhetjük a klimatizált otthon előnyeit.

Kapcsolódó írásunk Itt a tavasz! – Ideje ellenőrizni a légkondicionáló berendezéseket

 | 
Kapcsolódó cikkek

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Átszellőztetett homlokzati hőszigetelés ISOTEC Falpanelekkel

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Miért válasszunk beépíthető háztartási gépeket? 7+1 figyelemre méltó készülék

4 + 1 tipp az egészséges lakóklímáért a nyári hőségben

Klíma-tippek: így ellenőrizd, tisztítsd, tartsd karban a légkondidat

Vírusfertőzések – vannak ellenük műszaki megoldások

Újdonságok a légkondicionálók között - BreezeleSS+

A kényelmes otthon nélkülözhetetlen tartozéka a modern légkondicionáló készülék

Miért hasznos beltéri ventilátort alkalmazni? – Működés és szerelés

Újragondolt terek – Egy társasházi lakás újjászületése

Levegő-víz hőszivattyú - Hűtés, fűtés, melegvíz ellátás kazán és klíma nélkül

Tervezzünk, mielőtt klímát veszünk!

Új technológiás légkondicionálók: nagyobb energiamegtakarítás, hatékonyabb működés

4 fontos dolog, melyekre klíma vásárlás előtt figyeljünk

Energiahatékonyság, egészségvédelem és esztétikus megjelenés – a legfontosabb szempontok a klíma készülék kiválasztásakor

A bioklimatikus komfort új dimenziója: PRATIC CONNECT

Milyen hatással van a lakóklímánkra, ha otthon van az egész család?

Vásárlási listák
További vásárlási listák