Hirdetés

Alapos átvizsgálás, teljes biztonság – Ne adjunk esélyt a klíma betegségeknek!

Sajnos korunk egyik legjellegzetesebb jelenségei az úgynevezett klíma betegségek, melyek egyértelműen a légkondicionáló berendezésekkel együtt jelentek meg életünkben, holott kis odafigyeléssel a készülékek teljesen veszélytelenné tehetők.

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy a legionella szó elhangzik a sajtóban, és a legmelegebb nyári időszakokban a média is szereti ezzel riogatni az embereket. Ilyenkor rendszerint a légkondicionáló berendezéseket érik vádak. Természetesen a levegőben terjedő kórokozók által terjesztett betegségek lehetőségét komolyan kell venni, de előbb érdemes tájékozódni a veszélyforrás természetéről is.

támad a legionella

A légkondicionáló berendezések esetén az egyik legnagyobb hiba, amit el lehet követni, hogy megelégszünk a készülék meglétével, vagyis úgy gondoljuk, egyszer megvettük, és addig nem is kell vele foglalkoznunk, amíg valamiért meg nem hibásodik. Pedig a klíma berendezéseket gyártó cégek rendszerint felhívják a figyelmet az évi két tisztítás, valamint karbantartás fontosságára.

Elsődleges problémák

Mint arról már megjelent cikkünkben olvashattak, a légkondicionáló eszközök meghibásodását főként a hőcserélő lemezek között keletkező eltömődés, illetve a kültéri egység levegőáramlásának megszűnése jelenti. Természetesen ezeket a jelenségeket rendszeres tisztítással ki lehet küszöbölni, ráadásul sok esetben a karbantartás elhanyagolása mellett is akadnak jelek, melyek a túlzott szennyeződés felhalmozódását sejtetik, így a porral való telítődést akár még időben észre is lehet venni.

A láthatatlan ellenség

Sokkal veszélyesebbek azok a folyamatok, amelyek szabad szemmel nem láthatók, függetlenül attól, milyen stádiumban vannak. Ide tartoznak a légkondicionálókban megjelenő baktériumok és gombák. Azért nevezik például a legionella betegséget a modern életmód jellegzetes kórjának, mivel kizárólag speciális körülmények között veszélyeztetheti egészségünket. A klíma berendezések esetén az a viszonylag ritkán tapasztalható jelenség áll elő, hogy a vizes, nyirkos környezethez szokott kórokozók porlasztott vízzel a levegőbe kijutva bekerülhetnek a tüdőnkbe. Ilyen helyzet persze előfordul szökőkút vagy pezsgőfürdő közelében is, ám mégis a légkondicionáló készülékek a legalkalmasabbak az ilyen betegségek terjesztésére. A legionella az „épületgépészeti betegségek” egyik legsúlyosabbja, ugyanis azon túl, hogy az influenzához hasonló tünetekkel kell megküzdenie az érintetteknek, még atípusos tüdőgyulladást is okoz. A kifejezetten a klíma berendezések használatához köthető betegségek könnyen elkerülhetők, ha alaposan és rendszeresen tisztíttatjuk légkondicionáló eszközeinket. Gyakori karbantartás és vegyszeres tisztítás mellett a legionella, és más nedvességkedvelő kórokozók nem képesek megtelepedni.


légkondicionáló berendezés tisztítása

Szakszerűtlen tisztítás

A nem megfelelő karbantartás nem kizárólag a legionella, és egyéb klíma betegségek veszélyét hordozza. Természetesen tisztítószer használata nélkül nem lehetséges baktériummentes környezetet létrehozni a karbantartás során, viszont nem megfelelő vegyi anyag használatával komoly károkat is tehetünk a készülékeinkben. Mindenképpen kérjük szakember segítségét, és rendszeresen végeztessünk tisztítást, mivel így garantálhatjuk hosszútávon légkondicionáló berendezésünk, és egyúttal szervezetünk zavartalan működését. Kis odafigyeléssel idén nyáron is felhőtlenül élvezhetjük a klimatizált otthon előnyeit.

Kapcsolódó írásunk Itt a tavasz! – Ideje ellenőrizni a légkondicionáló berendezéseket

A Homeinfo.hu és a Securinfo.hu munkatársa vagyok, szeptemberben töltöttem be a harmadik X-et. Szabadidőmben regény- és drámaírással, illetőleg kertészkedéssel foglalkozom.

Kapcsolódó cikkek

Újragondolt terek – Egy társasházi lakás újjászületése

Mintha új lakásba költöztünk volna – így érezhetik magukat, akik egy mindent felforgató, szakszerűen levezényelt, alapos felújítás mellett döntenek. Íme, egy látványos átalakítás, mely igazolja, hogy megéri a munkát profi lakberendezőre bízni.

Levegő-víz hőszivattyú - Hűtés, fűtés, melegvíz ellátás kazán és klíma nélkül

Sokak számára még mindig rengeteg kérdés merül fel a levegő-víz hőszivattyúkkal kapcsolatban, hiszen gyakran még mindig nem egyértelmű, hogy milyen előnyökkel jár egy ilyen készülék beszerelése.

Tervezzünk, mielőtt klímát veszünk!

Még éppen időben vagyunk, ha belevágunk a légkondicionáló berendezés megvásárlásába. Közben persze számtalan kérdés merül fel: melyik és milyen készülék lesz megfelelő, mennyire hűtsük le a lakást, tartsunk-e a zajoktól, érdemes-e hűtő-fűtő készüléket venni?

Mire figyeljünk klíma választás előtt? A legfontosabb tudnivalók a készülék kiválasztásától a garanciáig

Ha eddig halogattuk, most már nagyon időszerű beszereznünk a megfelelő klíma készüléket. De vajon tudjuk-e, hogy milyen szempontok szerint keressünk és válasszunk?

12 fontos dolog, melyekről felújítás előtt a villanyszerelővel beszélnünk kell

Egy általános összefoglalóban tekintsük át, hogy egy régi építésű családi ház villamos felújításánál mire figyeljünk, miről beszélgessünk el a kivitelezővel. Egy felújításnál ugyanis nem készülnek villamos tervek, így a helyszíni felmérés során tudjuk megadni igényeinket.

Így kerüljük el a klímaszerelési bakikat

A splitklímák szerelésénél sok hibalehetőség fordulhat elő, amitől a készülékek nem működnek megfelelően, vagy akár tönkre is mehetnek.

Fontos tudnivalók a mobilklímáról

Bár néhány éve még azt hittük, hogy lassacskán kivesznek a piacról, mégis, a meleg beköszöntével manapság is ugrásszerűen megnő a gyorsan, házilag telepíthető mobilklímák forgalma. Talán mert nem kell a felszereléshez szakember, nem kell regisztrálni a készüléket, és olcsóbb is, mint a split klíma. Ám itt is vannak buktatók, amelyek könnyen tönkretehetik a berendezést.

Klímaberendezés vásárlása szabályosan. Figyeljünk az előírásokra!

Ne gondoljuk, hogy a légkondicionáló vásárlása egyszerű feladat. Már rég nem működik az, hogy csak besétálok egy üzletbe, vagy virtuálisan egy webshopba és veszek, rendelek egy készüléket, majd valakivel felszereltetem. Ma már az áruházak is betartják, betartatják a szabályokat.

Kültéri hűtők, terasz klímák

Ami a kánikulát illeti, a kora őszi napok még szolgálhatnak meglepetésekkel. Érdemes tehát fontolóra venni a kültéri klimatizálást is.