Hirdetés

Alapos átvizsgálás, teljes biztonság – Ne adjunk esélyt a klíma betegségeknek!

Sajnos korunk egyik legjellegzetesebb jelenségei az úgynevezett klíma betegségek, melyek egyértelműen a légkondicionáló berendezésekkel együtt jelentek meg életünkben, holott kis odafigyeléssel a készülékek teljesen veszélytelenné tehetők.

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy a legionella szó elhangzik a sajtóban, és a legmelegebb nyári időszakokban a média is szereti ezzel riogatni az embereket. Ilyenkor rendszerint a légkondicionáló berendezéseket érik vádak. Természetesen a levegőben terjedő kórokozók által terjesztett betegségek lehetőségét komolyan kell venni, de előbb érdemes tájékozódni a veszélyforrás természetéről is.

támad a legionella

A légkondicionáló berendezések esetén az egyik legnagyobb hiba, amit el lehet követni, hogy megelégszünk a készülék meglétével, vagyis úgy gondoljuk, egyszer megvettük, és addig nem is kell vele foglalkoznunk, amíg valamiért meg nem hibásodik. Pedig a klíma berendezéseket gyártó cégek rendszerint felhívják a figyelmet az évi két tisztítás, valamint karbantartás fontosságára.

Elsődleges problémák

Mint arról már megjelent cikkünkben olvashattak, a légkondicionáló eszközök meghibásodását főként a hőcserélő lemezek között keletkező eltömődés, illetve a kültéri egység levegőáramlásának megszűnése jelenti. Természetesen ezeket a jelenségeket rendszeres tisztítással ki lehet küszöbölni, ráadásul sok esetben a karbantartás elhanyagolása mellett is akadnak jelek, melyek a túlzott szennyeződés felhalmozódását sejtetik, így a porral való telítődést akár még időben észre is lehet venni.

A láthatatlan ellenség

Sokkal veszélyesebbek azok a folyamatok, amelyek szabad szemmel nem láthatók, függetlenül attól, milyen stádiumban vannak. Ide tartoznak a légkondicionálókban megjelenő baktériumok és gombák. Azért nevezik például a legionella betegséget a modern életmód jellegzetes kórjának, mivel kizárólag speciális körülmények között veszélyeztetheti egészségünket. A klíma berendezések esetén az a viszonylag ritkán tapasztalható jelenség áll elő, hogy a vizes, nyirkos környezethez szokott kórokozók porlasztott vízzel a levegőbe kijutva bekerülhetnek a tüdőnkbe. Ilyen helyzet persze előfordul szökőkút vagy pezsgőfürdő közelében is, ám mégis a légkondicionáló készülékek a legalkalmasabbak az ilyen betegségek terjesztésére. A legionella az „épületgépészeti betegségek” egyik legsúlyosabbja, ugyanis azon túl, hogy az influenzához hasonló tünetekkel kell megküzdenie az érintetteknek, még atípusos tüdőgyulladást is okoz. A kifejezetten a klíma berendezések használatához köthető betegségek könnyen elkerülhetők, ha alaposan és rendszeresen tisztíttatjuk légkondicionáló eszközeinket. Gyakori karbantartás és vegyszeres tisztítás mellett a legionella, és más nedvességkedvelő kórokozók nem képesek megtelepedni.


légkondicionáló berendezés tisztítása

Szakszerűtlen tisztítás

A nem megfelelő karbantartás nem kizárólag a legionella, és egyéb klíma betegségek veszélyét hordozza. Természetesen tisztítószer használata nélkül nem lehetséges baktériummentes környezetet létrehozni a karbantartás során, viszont nem megfelelő vegyi anyag használatával komoly károkat is tehetünk a készülékeinkben. Mindenképpen kérjük szakember segítségét, és rendszeresen végeztessünk tisztítást, mivel így garantálhatjuk hosszútávon légkondicionáló berendezésünk, és egyúttal szervezetünk zavartalan működését. Kis odafigyeléssel idén nyáron is felhőtlenül élvezhetjük a klimatizált otthon előnyeit.

Kapcsolódó írásunk Itt a tavasz! – Ideje ellenőrizni a légkondicionáló berendezéseket

A Homeinfo.hu és a Securinfo.hu munkatársa vagyok, szeptemberben töltöttem be a harmadik X-et. Szabadidőmben regény- és drámaírással, illetőleg kertészkedéssel foglalkozom.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Így ellenőrizhetjük, hogy zuhanykabinunk biztonságos-e

A zuhanykabin vásárlásakor kevesen gondolnak arra, hogy a biztonság is fontos szempont lehet, hiszen „mi baj történhet?”. Nos, a zuhanykabin üvegből készül!

A kényelmes otthon nélkülözhetetlen tartozéka a modern légkondicionáló készülék

A tartós nyári forróság előtt érdemes egy rövid szemlét tartani a légkondicionálók piacán. Vajon találunk-e olyan készüléket, mely egyszerre hatékony, energiatakarékos, netán még tetszetős is? A válaszunk: igen.

Miért hasznos beltéri ventilátort alkalmazni? – Működés és szerelés

A beltéri ventilátor alkalmazása egy sokak számára ismert problémára kínál megoldást: az egymással szomszédos, ám eltérő hőmérsékletű helyiségek tehetők ily módon komfortossá.

Újragondolt terek – Egy társasházi lakás újjászületése

Mintha új lakásba költöztünk volna – így érezhetik magukat, akik egy mindent felforgató, szakszerűen levezényelt, alapos felújítás mellett döntenek. Íme, egy látványos átalakítás, mely igazolja, hogy megéri a munkát profi lakberendezőre bízni.

Levegő-víz hőszivattyú - Hűtés, fűtés, melegvíz ellátás kazán és klíma nélkül

Sokak számára még mindig rengeteg kérdés merül fel a levegő-víz hőszivattyúkkal kapcsolatban, hiszen gyakran még mindig nem egyértelmű, hogy milyen előnyökkel jár egy ilyen készülék beszerelése.

Tervezzünk, mielőtt klímát veszünk!

Még éppen időben vagyunk, ha belevágunk a légkondicionáló berendezés megvásárlásába. Közben persze számtalan kérdés merül fel: melyik és milyen készülék lesz megfelelő, mennyire hűtsük le a lakást, tartsunk-e a zajoktól, érdemes-e hűtő-fűtő készüléket venni?

Mire figyeljünk klíma választás előtt? A legfontosabb tudnivalók a készülék kiválasztásától a garanciáig

Ha eddig halogattuk, most már nagyon időszerű beszereznünk a megfelelő klíma készüléket. De vajon tudjuk-e, hogy milyen szempontok szerint keressünk és válasszunk?

12 fontos dolog, melyekről felújítás előtt a villanyszerelővel beszélnünk kell

Egy általános összefoglalóban tekintsük át, hogy egy régi építésű családi ház villamos felújításánál mire figyeljünk, miről beszélgessünk el a kivitelezővel. Egy felújításnál ugyanis nem készülnek villamos tervek, így a helyszíni felmérés során tudjuk megadni igényeinket.