Hirdetés

Napkollektor, sörkollektor

Napkollektorral vizet vagy levegőt lehet fölmelegíteni, ez utóbbit légkollektornak is hívják. Ennek házilag összeállítható változata pedig az alumínium italos dobozokból készített sörkollektor.

Kezdetleges napkollektort nagyon sok hétvégi ház kertjében láthattunk, ez pedig a zuhanyozásra használt feketére festett olajoshordó. Tehát a napkollektorral meleg vizet szoktak készíteni, de a fűtés kiegészítésére is használható a megújuló energiaforrásból előállított hőenergia. (Sokan keverik a napelemmel, amellyel viszont elektromos áramot termelnek.)

Vákuumcsöves napkollektor

Levegős napkollektorok

Ez a legegyszerűbb típus, levegőt áramoltatnak feketére festett csöveken át. Ezt főként fűtésre használják. Fontos előnye, hogy a legnagyobb hidegben sem fagy be a rendszer, és a termelt hőenergiát azonnal fölhasználják, tehát nem szükséges hőtároló berendezéseket csatlakoztatni hozzá.

Legegyszerűbb változata a sörkollektor, amelyet alumínium italos dobozokból házilag raknak össze. Hazánkban egyre népszerűbb, nagy rajongótábora alakult ki. A ház déli falára ajánlott függőlegesen fölszerelni, hogy az alacsonyan járó téli nap melegítse föl. Az interneten több helyen találhat leírást a sörkollektor megépítéséhez.

Sörörsdobozokból készített levegős napkollektor a sörkollektor.

Folyadékos napkollektor

Ezekben a nap fagyálló folyadékot melegít fel, amely a hőt a szükséges helyre szállítja, és fölmelegíti a használati vizet.

Ennek két típusa van a

A síkkolektornak nagyon hosszú az élettartama

Síkkollektor

Fényelnyelő réteg, úgynevezett abszorber borítja síkkollektort. Ennek a rétegnek a hátoldalára vékony csőkígyót forrasztanak, amelyben fagyállóval kevert víz áramlik. A Nap által fölmelegített víz hőszigetelt meleg víz tartályba áramlik. A napkollektort a tetején erős üveglap védi az időjárás viszontagságaitól. Fő előnye az egyszerűségéből adódik, nagyon hosszú az élettartamuk, akár 20–40 évig is működnek.

A napkollektort a tetején erős üveglap védi az időjárás viszontagságaitól

Vákuumcsöves napkollektor

fejlesztéseknek köszönhető a vákuumcsöves napkollektor. Ebben duplafalú üvegcsövek vannak, a külső üvegréteg átlátszó, a belsőnek belső felületére hordják föl a fényelnyelő, azaz az abszorberréteget. A két cső között vákuum van a hőszigetelés érdekében. Legbelül pedig kering a hőt szállító folyadék.
Hátránya, hogy hosszú élettartamuk érdekében óvni kell a túlmelegedéstől, így a téli fűtésrásegítésre alkalmazott nagyobb teljesítményű rendszereket, nyáron érdemes medencefűtésre használni.

Vákuumcsöves napkollektor

Melyiket válasszuk?

  • először is el kell dönteni, mire szeretnék használni a napkollektort, csak használati meleg víz készítésére vagy fűtésrásegítésre is vagy épp nyáron szeretnénk-e medencefűtésre is alkalmazni
  • természetesen az egyik legfontosabb a berendezés ár/érték aránya
  • tisztázni kell mekkora a napkollektor hasznos, hőt elnyelő felülete
  • mekkora a napkollektor hatásfoka
  • lényeges még megismerni a gyártó és forgalmazó referenciáit
  • fontos kérdés még, hogy mennyi időre szól a garancia

Tizenöt éves, építőipari (Bautrend, Magyar Építéstechnika), biztonságtechnikai (Árgus) nyomtatott szaklapoknál eltöltött főszerkesztői, lapigazgatói gyakorlat után 2011 és 2014 között a homeinfo.hu főszerkesztője volt és a securinfo.hu alapító főszerkesztője. Hisz abban, hogy fejlődő világunkban az on-line sajtó az információ fő forrása.
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Így ellenőrizhetjük, hogy zuhanykabinunk biztonságos-e

A zuhanykabin vásárlásakor kevesen gondolnak arra, hogy a biztonság is fontos szempont lehet, hiszen „mi baj történhet?”. Nos, a zuhanykabin üvegből készül!

Napelem, napkollektor - Hogyan válasszunk megújuló energiaforrást? Tudnivalók a telepítéshez

A jó napelem, napkollektor rendszer kiépítéséhez néhány alapvető fogalommal tisztában kell lennünk ahhoz, hogy ne járjunk pórul sem a választásnál, sem pedig a szerelésnél.

12 fontos dolog, melyekről felújítás előtt a villanyszerelővel beszélnünk kell

Egy általános összefoglalóban tekintsük át, hogy egy régi építésű családi ház villamos felújításánál mire figyeljünk, miről beszélgessünk el a kivitelezővel. Egy felújításnál ugyanis nem készülnek villamos tervek, így a helyszíni felmérés során tudjuk megadni igényeinket.

Tetőrendszerek, energiahatékonyság és tetődivat - Körkép a Bramac tetőcserepek világából

Ha tetőcserepekről van szó, sokunknak a Bramac neve jut elsőként eszébe – nem véletlenül. A világ legnagyobb, hazánkban több évtizede jelenlévő tetőfedőanyag gyártó vállalata mind technikai újításait, mind pedig trenddiktáló szerepét tekintve a “leg-ek” kategória egyik éllovasa.

Fedezze a tető a lakás energiaszükségletét!

Véges energiakészleteink arra figyelmeztetnek, hogy egyre sürgősebbé váltak a megújuló energiák hasznosítása. A Bramac Napelem Rendszerei a Nap erejét használva állítanak elő energiát, amely egy családi ház szükségleteit is képes fedezni.

Búcsú a hagyományoktól – Megújuló napelemek, figyelemreméltó innovációk

Mondhatni, az egész világ napelem fejlesztési lázban ég, csak úgy röpködnek a jobbnál jobb ötletek. Az új típusú napelemek fejlesztését egyébiránt több tengerendtúli nagyvállalat is támogatja.

Van új a nap alatt - Napelem fejlesztések, újdonságok

A napelemek fejlődése olyan ugrásszerűen változik, hogy lassan a hagyományos és jól bevált szilíciumlapkás táblákat említeni szinte korszerűtlen. Mielőtt sorolnánk a jobb és ígéretesebb, zseniális újdonságokat, tegyünk említést a hagyományos és jelenleg is általánosan használatban lévő szilícium napelemekről.

0%-os hitel a napelemre, szigetelésre. A legfontosabb tudnivalók

Április 24-től lehet pályázni a 0%-os uniós pénzre, mely ugyan kemény megkötéseket tartalmaz, de a feltételek alapos ismeretével komoly támogatás érhető el.