Hirdetés

Hírlevél feliratkozóknak

1000 Ft kedvezmény

jegyvásárlásra a februárban megrendezésre kerülő Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállításra.

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed, és küldjük a kupont!

A kuponkódod:

hi24kiállítás

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Alternatív fűtési megoldás: vízteres kandalló

Mielőtt még robbanásszerűen elterjedt volna az olajjal, vagy melegvízzel működő radiátoros fűtés, szinte minden családi házban megtalálható volt a cserépkályha és/vagy a kandalló.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Vizteres kandallo2

A tűz melege és fénye a legtöbb emberben az összetartozást, a romantikát, a család szeretetének és melegének érzését váltja ki. Nem voltak még gázüzemű fűtési rendszerek és az emberek is szívesen kucorodtak a harmóniát, nyugalmat sugárzó hőforrás köré, hogy megosszák napi tapasztalataikat, élményeiket, vagy csak kipihenjék fáradalmaikat. Angliában szinte minden – még a modern házakban is – családnál a kandalló a mindennapi élet része. Hazánkban is egyre több vállalkozás kezdett el komolyabban foglalkozni a kandallók forgalmazásával, hiszen itthon is megnőtt az igény irántuk. A legújabb fejlesztés a kandallók körében a vízteres kandalló, mely egyszerre adja meg a szabad tűz által sugárzó hőérzetet és az otthon melegét szimbolizáló gyönyörű látványt, ugyanakkor a központi fűtés kényelmét. A központi fűtésrendszerre köthető, fatüzelésű kandallót alkalmazhatjuk pótlólagos hőforrásként melegvíz tartályok melegítésére, de lehet a központi fűtés hőforrása is.  Képes ellátni az egész ház fűtésigényét, önállóan, vagy a már meglévő fűtésrendszerrel együtt.

A vizes tűzterek egyenletes hőmérsékletet biztosítanak az egész házban, így a meleg tovább tart és kellemesebb. A vízteres kandallók hatásfoka 80 % körül alakul. A fatüzelésnek köszönhetően a szabadban megtapasztalt élményt, a ropogó fahasábok által keltett hangulatot élvezhetjük a szobánkban. Ezek a kandallók csatlakoztathatók bármilyen rendszerhez (akár új vagy régi, nyitott vagy zárt rendszerű, padlófűtés stb.) Nem mellékes az sem, hogy jelentősen csökkenthető vele a gázfüggőség és a fűtési költség is.

Vizteres kandallo3

A szimpla kandallókkal szemben a vízteres kandalló képes tárolni az égés folyamán keletkezett hőt és az nem illan el olyan gyorsan a kéményen keresztül. A kandallóbetétben található vizet a tűz felmelegíti és a melegvíz a központi fűtés rendszerében vagy a használati melegvíz előállításában hasznosul. Ideális és esztétikus megoldás az energiagazdaságos fűtési rendszerre.

Mielőtt megterveznénk, hogy hova és milyen formán szeretnénk megépíttetni fontos figyelembe venni, hogy:

  • Van-e kémény
  • Milyen annak az állapota
  • Mekkora a helyiségek hőigénye, amiket fűteni szeretnénk
  • Milyen legyen a kiépülő vagy meglévő fűtésrendszerünk anyaga, fajtája (radiátoros fűtés, padlófűtés)

A vízteres kandallónak két típusa létezik: a nyíltrendszerű és a zártrendszerű.

A nyíltrendszerű vízteres kandalló nincs közvetlenül a fűtésrendszerbe kötve, hanem egy hőcserélőn keresztül, külön keringető szivattyúval adja át a hőt a felhasználói (szekunder) oldalnak. Ebben az esetben a kandalló fölé egy minimum 30 literes tágulási tartály kerül beépítésre, amely a hálózati vízrendszerre kötve biztosítja a kandalló vízszükségletét.

Üzemzavar esetén (áramkimaradás, szivattyú meghibásodása) a biztonsági szerelvények 2,5 Bar-os túlnyomás elleni szelep, illetve a 90 °C-os hő kioldó szelep, a kandallóban túlmelegedett vizet automatikusan a csatornahálózatba engedi, amelyet a tágulási tartályban lévő hidegvíz pótol, ezzel megakadályozva a kandalló károsodását.

A zártrendszerű vízteres kandalló közvetlenül a fűtésrendszerbe van kötve, és egy szivattyú segítségével adja át a hőt. Ebben az esetben a kandalló fölé nem kerül tágulási tartály, hanem közvetlen a kandalló betétbe kerül beépítésre egy túlmelegedés elleni védelemmel, termosztát szeleppel előállított hűtővízspirál, amely a hálózat vízrendszerre kötve hűti vissza a kandallóban lévő túlhevült vizet.

Nem olcsó az ilyen kazánok kivitelezése, főleg, ha már meglévő rendszerre integráljuk a csövek fektetése, illesztése miatt, azonban jelentős, akár 40 %-os energia megtakarítást is elérhetünk a vízteres kazánok alkalmazásával.

Fa tuzeles

A tűzterek körülépítése a legkülönfélébb burkolatokkal történhet, így mindenki megtalálja az otthonához leginkább illőt. A saját kreativitásunk és elképzelésünk szabhat csak határt a burkolatok fajtájának és színvilágának kiválasztásában, hiszen a mészkőtől a grániton és márványon keresztül a csempéig és terméskőig bármilyen anyagból válogathatunk és ezeknek az anyagoknak a színeit is szabadon a szoba, illetve helyiség hangulatához illeszthetjük.

Népszerűek a témában

Dizájn radiátorok egyedi igényekre

Dizájnos kandallók a hideg estékre

Miért válasszunk infrafűtést?

Ez is érdekelhet

Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállítás a BOK Csarnokban, február utolsó hétvégéjén! - 2024. február 23-25., BOK Csarnok

Hőszivattyú Akadémia - Bevezetünk a hőszivattyú rejtelmeibe többrészes videósorozatunkkal

Midea M Thermal, a szupercsendes hőszivattyú

Dulux EasyCare - Foltok a falon? Ugyan már!

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

Modern fürdőszobák díszei az öntöttmárvány térkádak

Laufen Silent Flush - Élvezze a csendet

Okosan megtervezett termékekkel nagyobb tisztaság a fürdőszobában

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Erre figyeljen fekete zuhanykabin választásnál

Beltéri árnyékolás - a lakberendezés fontos eleme is

Legyen fürdőszobája éke ez a modern kiegészítő

Már 100 éve bizonyít a pórusbeton

5 tipp a legjobb radiátorok kiválasztásához

Hatékony, megtérülő és környezettudatos – fűtés hőszivattyúval

Családi ház felújítása 3. rész – Fűtésrendszer korszerűsítés kazáncserével: új hálózat tervezése

Miért hasznos beltéri ventilátort alkalmazni? – Működés és szerelés

Miért előnyös a hőtárolós kandalló?

Miért kell egyáltalán kémény egy épületbe?

Érdemes figyelmet fordítani a tartalék fűtésre!

Melyek a kémények kritikus pontjai és mit tehetünk a problémák megelőzéséért?

5 dolog, amit a kéményről feltétlenül tudnunk kell

Miért fontos a fűtési rendszer átmosása?

Környezetbarát vagy sem a fatüzelés?