Hirdetés

Alternatív fűtési megoldás: vízteres kandalló

Mielőtt még robbanásszerűen elterjedt volna az olajjal, vagy melegvízzel működő radiátoros fűtés, szinte minden családi házban megtalálható volt a cserépkályha és/vagy a kandalló.

Vizteres kandallo2

A tűz melege és fénye a legtöbb emberben az összetartozást, a romantikát, a család szeretetének és melegének érzését váltja ki. Nem voltak még gázüzemű fűtési rendszerek és az emberek is szívesen kucorodtak a harmóniát, nyugalmat sugárzó hőforrás köré, hogy megosszák napi tapasztalataikat, élményeiket, vagy csak kipihenjék fáradalmaikat. Angliában szinte minden – még a modern házakban is – családnál a kandalló a mindennapi élet része. Hazánkban is egyre több vállalkozás kezdett el komolyabban foglalkozni a kandallók forgalmazásával, hiszen itthon is megnőtt az igény irántuk. A legújabb fejlesztés a kandallók körében a vízteres kandalló, mely egyszerre adja meg a szabad tűz által sugárzó hőérzetet és az otthon melegét szimbolizáló gyönyörű látványt, ugyanakkor a központi fűtés kényelmét. A központi fűtésrendszerre köthető, fatüzelésű kandallót alkalmazhatjuk pótlólagos hőforrásként melegvíz tartályok melegítésére, de lehet a központi fűtés hőforrása is.  Képes ellátni az egész ház fűtésigényét, önállóan, vagy a már meglévő fűtésrendszerrel együtt.

A vizes tűzterek egyenletes hőmérsékletet biztosítanak az egész házban, így a meleg tovább tart és kellemesebb. A vízteres kandallók hatásfoka 80 % körül alakul. A fatüzelésnek köszönhetően a szabadban megtapasztalt élményt, a ropogó fahasábok által keltett hangulatot élvezhetjük a szobánkban. Ezek a kandallók csatlakoztathatók bármilyen rendszerhez (akár új vagy régi, nyitott vagy zárt rendszerű, padlófűtés stb.) Nem mellékes az sem, hogy jelentősen csökkenthető vele a gázfüggőség és a fűtési költség is.

Vizteres kandallo3

A szimpla kandallókkal szemben a vízteres kandalló képes tárolni az égés folyamán keletkezett hőt és az nem illan el olyan gyorsan a kéményen keresztül. A kandallóbetétben található vizet a tűz felmelegíti és a melegvíz a központi fűtés rendszerében vagy a használati melegvíz előállításában hasznosul. Ideális és esztétikus megoldás az energiagazdaságos fűtési rendszerre.

Mielőtt megterveznénk, hogy hova és milyen formán szeretnénk megépíttetni fontos figyelembe venni, hogy:

  • Van-e kémény
  • Milyen annak az állapota
  • Mekkora a helyiségek hőigénye, amiket fűteni szeretnénk
  • Milyen legyen a kiépülő vagy meglévő fűtésrendszerünk anyaga, fajtája (radiátoros fűtés, padlófűtés)

A vízteres kandallónak két típusa létezik: a nyíltrendszerű és a zártrendszerű.

A nyíltrendszerű vízteres kandalló nincs közvetlenül a fűtésrendszerbe kötve, hanem egy hőcserélőn keresztül, külön keringető szivattyúval adja át a hőt a felhasználói (szekunder) oldalnak. Ebben az esetben a kandalló fölé egy minimum 30 literes tágulási tartály kerül beépítésre, amely a hálózati vízrendszerre kötve biztosítja a kandalló vízszükségletét.

Üzemzavar esetén (áramkimaradás, szivattyú meghibásodása) a biztonsági szerelvények 2,5 Bar-os túlnyomás elleni szelep, illetve a 90 °C-os hő kioldó szelep, a kandallóban túlmelegedett vizet automatikusan a csatornahálózatba engedi, amelyet a tágulási tartályban lévő hidegvíz pótol, ezzel megakadályozva a kandalló károsodását.

A zártrendszerű vízteres kandalló közvetlenül a fűtésrendszerbe van kötve, és egy szivattyú segítségével adja át a hőt. Ebben az esetben a kandalló fölé nem kerül tágulási tartály, hanem közvetlen a kandalló betétbe kerül beépítésre egy túlmelegedés elleni védelemmel, termosztát szeleppel előállított hűtővízspirál, amely a hálózat vízrendszerre kötve hűti vissza a kandallóban lévő túlhevült vizet.

Nem olcsó az ilyen kazánok kivitelezése, főleg, ha már meglévő rendszerre integráljuk a csövek fektetése, illesztése miatt, azonban jelentős, akár 40 %-os energia megtakarítást is elérhetünk a vízteres kazánok alkalmazásával.

Fa tuzeles

A tűzterek körülépítése a legkülönfélébb burkolatokkal történhet, így mindenki megtalálja az otthonához leginkább illőt. A saját kreativitásunk és elképzelésünk szabhat csak határt a burkolatok fajtájának és színvilágának kiválasztásában, hiszen a mészkőtől a grániton és márványon keresztül a csempéig és terméskőig bármilyen anyagból válogathatunk és ezeknek az anyagoknak a színeit is szabadon a szoba, illetve helyiség hangulatához illeszthetjük.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

A kellemeset az egészségessel – jakuzzik otthonra, élmény minden napra

Az elmúlt évtizedekben talán soha nem volt akkora jelentősége az otthon eltöltött időszak minőségének, s vele együtt az egészségmegőrzésnek, mint ebben az évben.

Érdemes figyelmet fordítani a tartalék fűtésre!

Ismerjük a mondást: ha valami tönkre tud menni, az tönkre is megy. Ha a leghidegebb téli napokban meghibásodik a gázkazán és nincs alternatív megoldás, úgy akár napokig is fűtés nélkül maradhat a lakás.

Melyek a kémények kritikus pontjai és mit tehetünk a problémák megelőzéséért?

Bármilyen fűtést is tervezzünk házunkba, kéményt még akkor is ajánlott kialakítani, ha egyébként a fűtési rendszer ezt nem tenné indokolttá. Azonban fontos tudnunk, melyek azok a tényezők, kémény részek, melyek kialakítása, karbantartása különös figyelmet érdemel.

5 dolog, amit a kéményről feltétlenül tudnunk kell

A modern, alternatív fűtési módok tervezésekor gyakran felmerül a kérdés: miért van szükség a kéményre? A válaszok egyszerűbbek, mint gondolnánk.

Miért fontos a fűtési rendszer átmosása?

A fűtési rendszer megfelelő áttisztítása elengedhetetlen az üzembe helyezés előtt. Számos problémát előzhetünk meg ezzel a gondos eljárással, többek között a hőcserélők kilyukadását, a rendszer dugulását és a kazán élettartamát is növelhetjük.

Környezetbarát vagy sem a fatüzelés?

Többször felröppent a hír a fatüzelés betiltásáról, mondván, hogy az a téli, gyakran szmogos időszakban tovább rontja a levegő minőségét. Most alaposan körbejárva a témát igyekszünk eloszlatni a félreértéseket.

Ó, te mit választanál? Szigetelés vagy kazáncsere?

Cikkünk elolvasása után választ kaphat a kérdésre, amelyet már sokan feltettek: „Szigeteljek vagy korszerűsítsem a fűtésemet?”

Helyhez kötött egyéb elektromos fűtőtestek

Az elektromos fűtésű kazánokat leginkább ott célszerű alkalmazni, ahol már van egy előzőleg jól kiépített meleg vizes radiátor és csőrendszer, illetve padlófűtés. De mit tegyünk, ha semmilyen meglévő rendszerünk nincs, esetleg kéményünk sincs abban a lakásrészben, és gáz készülékek üzemeltetése sem lehetséges?