Hirdetés

Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Miért fontos a fűtési rendszer átmosása?

A fűtési rendszer megfelelő áttisztítása elengedhetetlen az üzembe helyezés előtt. Számos problémát előzhetünk meg ezzel a gondos eljárással, többek között a hőcserélők kilyukadását, a rendszer dugulását és a kazán élettartamát is növelhetjük.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Ha az újonnan szerelt fűtési rendszerek minden építőeleme közvetlenül a gyártóktól, bontatlan csomagolásba került a kivitelezőhöz, akkor azok első ránézésre teljesen tisztának tűnnek. Sajnos ez nincs így. Többféle, még az avatott szakemberek előtt is láthatatlan szennyeződések rejtőzhetnek az üzemeltetés előtti rendszerekben.

A radiátorok belső felületén, a korróziós folyamatok megakadályozása érdekében, például olaj van. Ha ez benne marad, akkor a meleg vízben az olaj feloldódik és egyszerűen ráég a hőcserélőre, melyet igen nehezen lehet eltávolítani. A rézcsövek forrasztásánál folyasztószer maradványok jelentkezhetnek, de előfordulhatnak a csővezetékben fizikai szennyezőanyagok is, por, forgács, stb. Ezek rongálhatják a keringtető szivattyú lapátkerekeit, sőt, felhalmozódva akár dugulást is okozhatnak és gyengíthetik a fűtési rendszer hatásfokát. A rendszer feltöltéséhez használt vízben pedig biológiai szennyezőanyagok, algák, valamint a vízkőért felelős vízben oldott sók jelentkezhetnek, melyek szintén dugulást, lyukadást okozhatnak. A hosszabb élettartam és a hibamentes üzem teszi szükségessé a szennyezőanyagok nagy áramlási sebességen, vegyszerrel történő kimosását. Ennek hiányában akár heteken, hónapokon belül jelentkezhetnek az üzemeltetési gondok, kopogás, teljesítmény csökkenés, lyukadások.

Elzáródott fűtés cső

Gépi átmosás

A fűtési rendszerek átmosásának leghatékonyabb eszköze a gépi rendszerrel történő tisztítás. Különböző cégek foglalkoznak jobbnál jobb átmosó készülékek gyártásával, forgalmazásával. A minőségi, használható berendezés igen költséges.

Minden tisztítás esetén használni kell a különböző vízkő- és rozsdaiszapoló vegyszereket is. A csak gépi, tiszta vizes tisztítás nem elégséges. Lehetőség van csak a hőcserélők tisztítására, de célszerűbb az egész rendszert komplexen kezelni. A fűtési rendszer savazása nem megengedett, mert a kazán könnyen kilyukadhat. Ha a radiátorok erősen szennyezettek, akkor lehet leakasztani, és külön áttisztítani, savazni, feltéve, ha nem alumíniumból készültek. A közel semleges pH-val rendelkező szerek tisztító hatása kevésbé erős, de megfelelően alkalmazva a tisztítógép nyújtotta előnyöket, a szennyeződések fellazíthatók és kimoshatók a rendszerből.

A tisztítás folyamata

A fűtési rendszerből az átmosási folyamat elindítása előtt el kell távolítani az olyan eszközöket, melyek az áramlást gátolják, ilyenek például a visszacsapó szelepek. A tisztító készülékeket vagy a szivattyú helyére csatlakoztatják, vagy az előre menő, illetve a visszatérő ágra kötik rá.

Tisztító készülék

A keringtető szivattyú kiszerelése előtt a régi rendszer elhasználódott vizét le kell ereszteni, majd a legcélszerűbb a szivattyú helyére kötni a készüléket. Ezek után csapvízzel folyamatosan töltik és ürítik a rendszert, ezzel előtisztítás is végezhető. A töltés-ürítést elzárják és a keringtetés a rendszerben és a tisztító készülékben megy végbe (70-80 °C-os vízzel), így a vegyszer „beépül” a fűtési rendszer szennyeződéseibe. A mosatás négy, hat órán keresztül folyamatosan zajlik. A rendszer tisztaságát szabad szemmel is meg lehet becsülni, de létezik erre vonatkozóan műszeres vizsgálat is, hogy a rendszerben keringtetett víznek milyen a részecsketartalma.

Szakemberek szerint a radiátorokba került olajemulzió a készülékkel 80%-ban távolítható el. A problémát a hőcserélők sarkos kialakítása okozza, ahonnan a gyakorlati tapasztalatok szerint szinte lehetetlen tökéletesen eltávolítani a szennyeződéseket.

Alacsony hőmérsékletű rendszerek

A padlófűtés, falfűtés, különböző hőszivattyús rendszerek esetében az alacsony hőmérsékleten keringő víz miatt a bakteriális és algás szennyeződésekkel kell számolni. A fonalas algák jelenléte sok esetben dugulást okozhat, de mindenképp csökkenti a fűtési rendszer hatékonyságát. Adott esetben még le is égetheti a keringtető szivattyút a szennyeződés. Sokan úgy gondolják – még kivitelező körökben is –, hogy egy slaggal történő átmosás megoldhatja a problémát. Nem! A különböző biocid tartalmú készítmények hatékonyan tisztítják ezeket a fűtési rendszereket is.

Ne bízzunk az olcsó munkában!

Mint minden tisztességes szakterületnek, a fűtési rendszerek átmosásának is megvannak a fekete apostolai, akik kevésbé mondhatók felkentnek. Ha valaki tisztességes, a piacon megbízható gyártótól vásárolt készülékkel végzi az átmosást, nem lehet gond. A rendszerben fellépő esetleges dugulások elháríthatók és szinte lehetetlen kárt tenni a fűtésben. Ellenben vannak olyanok is, akik szerint a gumislag csodára képes. Ha valaki 20-30 ezer forintért csodákat ígér, kezjünk gyanakodni! A csodával ellentétben ez a megoldás nem három napig, hanem esetlegesen néhány óráig tart, ám a probléma gyorsan újra jelentkezik, vagy meg sem szűnik. Továbbra sem melegednek a radiátorok, kopog a szivattyú, stb. Egy-két napon belül jelentkezik az eredmény, hogy a tisztítás mennyire volt hatékony.

Utolsó lépés: a feltöltés

Átmosás után a megfelelő feltöltés sem maradhat el. A rendszert inhibitor folyadékkal kezelt vízzel kell feltölteni, amely csökkenti a korróziós folyamat sebességét. Az inhibitorok adagolását a gyártók határozzák meg, melyet pontosan be kell tartaniuk a kivitelezőknek. Az anódos védelmet nyújtó termékeknél, ha kevés a szer, a rendszer belső felületeinek bevonása nem lesz tökéletes, a vízzel érintkező fémfelületek továbbra is korrodálódni fognak. Az anódos inhibitorok túladagolása nagy valószínűséggel nem káros a rendszerre nézve. Célszerű tehát többet adagolni a folyadékhoz, így hatásosabban fennmarad a védelme a fűtési rendszernek a korrózióval szemben.

A feltöltési folyamat másik hátulütője, hogy a töltővízzel, illetve a pótvízzel gázok juthatnak a fűtési rendszerbe. Ha a feltöltés túl gyorsan zajlik, a rendszerben lévő levegő képtelen eltávozni. Még a kifogástalanul tervezett és szakszerűen kivitelezett fűtési rendszerekben is számolni kell a levegő kiválásával. A levegőnek a hálózatba kerülése ellen nem elegendő védekezés zárt fűtési rendszert létrehozni. A víz kiváló oldószer, ezért a hőmérséklet és a nyomás függvényében több-kevesebb mennyiségű gázt tud oldatban tartani, amely a változó üzemi állapotok között kiválhat a vízből.

Fűtési rendszer átmosása

Légtelenítést mindig ott célszerű elvégezni, ahol a legkevesebb oldott állapotú gáz van a rendszerben. Ha a folyadékok gázoldó képességét megvizsgáljuk, látható, hogy minél melegebb a fűtővíz és minél kisebb a rendszer nyomása, annál kevesebb az oldott állapotú gáz, ebből következik, hogy a rendszer hatékony légtelenítését a hőtermelő közelében, az előremenő vezetékben, illetve a magas pontokon lehet megoldani.

Népszerűek a témában

Fűtés hőszivattyúval

A hőszivattyú lehet a megoldás?

Dizájn radiátorok egyedi igényekre

Ez is érdekelhet

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

Modern fürdőszobák díszei az öntöttmárvány térkádak

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Hörmann garázskapu és bejárati ajtó konfigurátor

Így lehet energetikailag hatékony a tető

Gyors, díjmentes, nagyságrendi számítás a Terrán TetőKalkulátorával!

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Hódító úton a törölközőtartós Walk-In zuhanyfalak

A kültéri árnyékolás legújabb formája: tolópaneles zsalugáter

Erre figyeljünk, ha pergolát vásárolunk! – válaszol a specialista

Mindent a hőszigetelésről: anyagok, módszerek és árak

Otthonos energiahatékonyság: a biomasszával működő fűtési rendszerhez nélkülözhetetlen a jó kémény

A fafűtéses rendszerek előnyei – Kandalló, faelgázosítós kandalló, vízteres és légfűtéses lehetőségek

FERRO golyóscsapok a biztonságos ivóvízhálózatért és stabil fűtési rendszerekért - A MINŐSÉG ELLENŐRZÉS ALATT

A hőszivattyú lehet a megoldás?

Mivel fűtsünk, hogy ne szálljanak el az energiaköltségeink? Gáz, áram, fa?

10 + 1 tipp otthonunk sikeres energetikai korszerűsítéséért

Rövid- és hosszútávú megoldások az elszálló rezsiköltségek ellen

Dizájn radiátorok egyedi igényekre

Minden, amit a fűtési rendszerekről tudni kell!

Javuló életminőség, mérséklődő költségek – hőcserélős szellőztetők a Zehndertől

Padlófűtés melegburkolattal? Igen, lehetséges!

Radiátor vásárlás: minőségtől az árazásig

Természetes elegancia a fürdőszobánkban: STONELINE kőhatású, elektromos radiátor